Çiçek Bakımı

Gardenya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kokusu ve güzel görünümü ile saksı çiçeklerinin en sevilenlerinden Gardenya hakkında neler biliyorsunuz? Evinizin mis kokulu misafirini daha iyi ağırlamak için bu yazıya ihtiyacınız olabilir.

2022 yılında güncellenmiştir.

Gardenya, Rubiaceae familyasından gelen, karşılıklı dizilmiş koyu yeşil ve tüylü yaprakları bulunan aslen tropikal bir bitkidir. Gardenya kokusu ile nedeniyle yaşam alanlarında en çok yetiştirilen bitkiler arasında yer alır. Ancak kokusu kadar gardenya çiçeği anlamı da güzeldir. Unutulmayan gerçek aşkı simgeler gardenya… Eğer sizin de unutamadığınız özel bir aşkınız varsa ona gardenya ile sevginizi gösterebilirsiniz.

Gardenya Çiçeği Özellikleri

Gardenya çiçeği özellikleri
Doğada yaklaşık olarak 250 adet gardenya türü bulunmaktadır.
  • Doğada bulunan birçok tür gardenya arasından en çok bilineni ve yetiştirileni güzel kokulu, beyaz çiçekli Gardenia Jasminoides türüdür. Bu tür, gardenya denildiğinde akla gelen ilk türler arasında yer almaktadır.
  • Gardenya genellikle ilkbaharda ve sonbaharda açar ancak uygun sıcaklık var ise yazın da çiçeklenmektedir. Kış aylarında ise bulunduğu ortam en az 15 derece olmalıdır.
  • Çok fazla soğuk ve sıcak havaları sevmez. Bu tip havalar çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine olumsuz bir etki etmektedir. Hava akımlarından kolay etkilenen gardenya bitkisi özellikle korunmalıdır. Kapı önleri, pencere önleri gibi hava akımının olduğu yerlerden uzak tutmanız faydalı olacaktır.
  • Güneş gardenya için çok önemlidir. Bilhassa sabah güneşine bayılmaktadır. Ancak bu kavurucu sıcaklık istediği anlamına gelmez. Doğrudan güneş ışığı almayan, dolaylı ışık alan bir bölgede olması gerekir. Sabah güneşini sevdiği için doğu cephede oldukça mutlu olacaktır. Öğlene kadar güneşlenen gardenyanızı ardından başka bir yere alabilirsiniz.
  • Aşırı sıcak olan dönemlerde güneşten uzaklaştırmanız ve dinlendirmeniz gerekir. Fakat dinlendirme süresine dikkat etmek gerekir. Gölgelendirme süresi yeteri olandan fazla olursa çiçeklenmesi az olur. Bu sebeple sadece yılın çok güneşli ve sıcak zamanlarında yapılmalıdır. Dinlenme sürecinde sulama da azaltılmalıdır.
  • Gece sıcaklığı da gardenya için önemlidir. Eğer ısı düşerse bitkide demir eksikliğine yol açar ve yapraklarda sararmalar oluşur. Gece sıcaklığı aşırı olur ise bu durumda da çiçeğin tomurcukları düşebilir. Bu nedenle ideal oda sıcaklığı olan yerlerde konumlandırılması gerekir. Gardenya bitkinizin sıcaklık değerlerini kontrol altına alabilmek için yetiştirilen odaya bir termometre koyabilirsiniz.
  • Gardenya tropikal bir bitki olduğu için yüksek nemden hoşlanır. Nem oranı %75 ve 80 arasında olan bölgelerde daha rahat eder.

Gardenya Çiçeği Bakımı

Gardenya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Gardenya bakarken aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
  • Çiçeğin toprağı çabuk kuruyabilen özelliğe sahip olmalıdır. Asitli ve suyu iyi süzdürür olması da gerekmektedir. İyi besinli toprak, gardenya için oldukça lezzetlidir. Bu sebeple belli dönemlerde gübre ekleme işlemi yapmanızı öneririz.
  • İyi bir gübreleme ile daha kaliteli çiçekler ve sağlıklı bir bitki elde edilebilirsiniz. İlkbahar ve son bahar arasında yani nisan ve ekim arasında kalan 6 aylık süreçte ayda 2 kez düzenli olarak kompost takviyesi yapılabilir. Evde kompost yapımını öğrenmek için ilgili yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
  • Her mevsim düzenli sulama ister. Sulama bitkinin toprağının her bölümüne ulaşabilecek şekilde yapılmalı ve yaz aylarında artırılmalıdır. Saksıda yetişen gardenyanızın, saksı tabağında su kalmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde kökleri zarar görür. Bu da bitkinizin zamanla hastalanmasına neden olur.
  • Sulama yapılırken sıcak aylarda yapraklara su püskürtülebilirsiniz. Gardenyanızı sularken kireçsiz su kullanmanız önerilir. Bu nedenle çeşme suyu kullanıyorsanız, suyu birkaç gün önceden dinlendirmeniz faydalı olacaktır.
  • Gardenyalarda sık görülen hastalıklar; kloroz, tomurcuk dökülmesi, bakteriyel yaprak lekesi ve külleme; zararlıları ise nematodlar, kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve beyaz sinektir. Bu hastalıklarla baş etmek için “En Çok Görülen Çiçek Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri” yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca “Çiçeklerdeki Böcekler İçin Doğal Çözüm Önerileri” yazımızda size yardımcı olacaktır.

Gardenya Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Gardenya nasıl çoğaltılır?
Gardenya, farklı çoğaltma yöntemleri kullanılarak çoğaltılabilir.

Eğer bitkinizi çoğaltmak istiyorsanız, gardenya bitkisini çelik ile üretebilmek mümkündür. Çelik ile üretme hakkında ve bitki çoğaltma yöntemleri hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise tepe çeliği ile köklendirme yöntemidir Bu yöntem şu şekilde yapılmaktadır:

  • Gardenya kasım ve mart ayları arasında, üzerinde çiçek bulunmayan sürgünler halinde tepe çeliği alınarak köklendirilebilir.
  • Sera düzeneğinde yani üzeri cam veya naylon örtü kaplı halde oda sıcaklığında (21-24 derece) muhafaza edilmelidir.
  • 1- 1 buçuk ay içerisinde köklenme gerçekleşecektir. Ancak tek yöntem bu değildir. Gardenya kökten ayırma yöntemi ile de çoğaltılabilmektedir. Köklerden oluşan yavrular düzgün bir şekilde ayrıldıktan sonra başka bir saksıya alınır. Sulama ve doğru ortamla aylar içerisinde bitkiniz gelişecektir.

Gardenya Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Çiçek saksı değişimi
Çiçeğinizin bulunduğu saksı artık küçük geliyorsa saksı değiştirmeniz gerekir. Çünkü değişim yapmadığınız takdirde bitkinizin gelişimi duracak ve bazı rahatsızlıklar boy gösterecektir.

Önce yeni saksıya almak istediğiniz gardenyanın toprağını nemlendirin. Bir eliniz ile bitkinin kök boğazını kavrayarak tutup saksıyı ters çevirin. Kökleri zarar görmeden saksıdan çıkarın ve yeni saksıya çiçeğinizi ekin. Yeni saksıya ekme işlemine başlamadan önce saksının tabanını kontrol edin. Drenaj deliği olmayan bir saksıyı tercih etmeyin. Ekme işleminden sonra sulama yapmayı unutmayın.

Gardenyada saksı değişimi yapmak için dikkat edilmesi gereken temel adımlar kısaca şu şekilde olmalıdır;

  • Çiçeğin saksı değişimine uygun hale gelmesini bekleyin.
  • Bitkinize en uygun saksıyı temin edin. Mevcut saksıda 1-2 boy büyük olması faydalı olacaktır. Saksınızın drenaj deliklerini kontrol edin eğer yoksa veya küçükse delikleri açarak genişletin.
  • Saksı değiştirmeden önce bitkinizi hafifçe sulayın ve toprağın yumuşamasını bekleyin.
  • Bitkiyi mümkün olduğunca tek elle ve iki parmağınızla, kökün başından kavrayarak saksıdan çıkarın.
  • Yeni sakının içerisinde kum harcınızı koyarak bitkinizi saksının ortasına dikin. Sulama payı bırakmayı unutmayın.
  • Toprağın içerisine köklerin tam olarak yerleştiğinden emin olun.

Gardenyanın Yapraklarının Dökülmesine Nasıl Engel Olunur?

Gardenya bitkinizin yaprakları sararıyor ve dökülüyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Hangi sebeple bitkinizin zarar gördüğünü keşfettikten sonra ona göre bir önlem alabilirsiniz.

  • Gardenyanın yapraklarının zarar görmesine sebep olan etmenler genelde sulama, saksı, hava akımı ve sıcaklık temelli sorunlardır. Eğer kışın sulamayı azaltmaz veya gereğinden fazla su verirseniz, toprağın çok nemli kalması gardenya yapraklarına zarar verecektir. Aynı şekilde toprak fazla kuru kalmışsa da bitkinizin yaprakları sararmaya ve dökülmeye başlar.
  • Saksı değişimi yapılmış ve bu esnada kökler zarar görmüşse yapraklar dökülür. Bu durumda bitki vitaminleri ile bitkinizi besleyin ve gelişimini takip edin.
  • Saksının darlığından dolayı bitki yeterince hava alamıyorsa, bitki hava akımına maruz kaldıysa veya kış mevsiminde 15 derecenin altında bir sıcaklıkta bırakıldıysa bitkiniz yapraklarını döker. Bitki yapraklarınızın eski haline dönmesi için önce bu yaprakları kesmeli ardından yapılan yanlış bakımı tespit edip ona göre bir çözüm üretmelisiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir