Sağlıklı YaşamBeslenme

Çikolatanın Çok Bilinmeyen 10 Faydası

Damakta bıraktığı tat aşk ile özdeşleşen başka besin var mıdır? Bazı yiyecekler vardır ki tadı anlatılmaz. Bunlardan biridir çikolata. Kelimeler yetersiz kalır anlatmaya, öylesine kuvvetlidir ve bağlar kendine. Tıpkı aşk gibi… Gelin, bu lezzet dolu tatlının, çikolatanın 10 faydası nedir hep birlikte inceleyim!

Çikolata işte böyle bir tutkudur. Bedenimize olan faydaları bir yana ruhumuzu besler. Ansızın gelen çikolata krizleri, kokusunu duyduğumuzda dahi salgılanmaya başlayan endorfinle beraber bize mutluluk verir.

Çikolatayı bulanın kim olduğu tam olarak bilinmiyor ama insanoğlu Amerika kıtasını keşfetmeden önce Amerika’nın yerlileri çikolatayı bulmuşlar bile. M.Ö 1000’li yıllara uzanan tarihi ile çikolata o zamanlardan insanları kendisine bağımlı yapmayı başarmış bir besin. Mayaların adına “Acı içecek” dedikleri çikolatalı bir içecek yapması ile önemini kazanan çikolata hem Mayalar’da hem de Aztekler’de sadece kraliyet ailesi mensuplarının içebileceği bir içecek olup yalnız özel durumlarda üst düzey yöneticiler , rahipler , onurlandırılmak istenen askerler ve büyük tüccarlar tarafından içilebilmekteymiş. Bir onurmuş anlayacağınız çikolatayı tatmak.

çikolata
Görsel: AwesomWallpaper

Hediyelik çikolata kutuları için tıklayın.

Daha sonra yaygınlaşan çikolatanın afrodizyak etkisi sebebiyle de Aztekler bayanlara çikolatalı tüm yiyecek ve içecekleri yasaklamışlar. Kıskanılan, ayrıcalıklı ve yasak bir tat olarak lansmanı yapılınca, ona duyulan arzu ve gösterilen ilgi de hızla büyüyerek devam etmiş ve Amerika’nın keşfi ile de kakao çekirdekleri İspanyollar ile Avrupa’ya getirilmiş. Ardından çeşitli yiyecek ve içeceklere tat vermesi açısından kullanıldığı alanları saymakla bitirmek mümkün olmayacak tabi.

Çikolata ilk zamanlarında sadece enerji vermesiyle ve biraz daha sonralarında afrodizyak etkisiyle bilinmekle beraber bu zamana kadar yapılan araştırmalar; aslında insan vücuduna bir çok faydasının olduğunu gösteriyor. O zaman gelelim çikolatanın faydalarına.

Çikolatanın 10 Faydası

1- Çikolata bağırsakları çalıştırır.

çikolata bar

Çikolatanın 10 faydası arasında ilk madde: çikolata bağırsakları çalıştırır! Çikolatanın ana maddesi kakaodur ve kakao çekirdeği lifli bir gıdadır. Bu sebeple bağırsakların çalışmasını sağlar.

2- Çikolata kemik gelişimine fayda sağlar.

Kalsiyum deposu niteliğindeki çikolata kemik gelişiminde önemli etkiler yaratıyor.

çikolata üretimi

3 – Çikolata kansere karşı korumada etkindir.

çikolata şelalesi

Çikolatada yeşil çaya göre üç , kırmızı şaraba göre iki kat daha fazla antioksidan bulunmakta. Antioksidanların hücre yenilenmesini hızlandırdığı düşünüldüğünde kanser ile mücadelede de lezzetli bir destekçidir diyebiliriz çikolata için.

4 – Çikolata doğal bir anti-depresandır.

Çikolata özellikle kadınlarda anti-depresan niteliğini daha etkili biçimde göstermekle beraber vücudu yumuşatarak pskolojik bir rahatlama sağlar.

çikolata ve depresyon

5 – Çikolata kalp krizi riskini azaltır.

akışkan çikolata

Günde az miktarlarda çikolata tüketmek kandaki pıhtılaşmayı önleyerek, kalp krizlerinin önüne geçiyor. Ayrıca çikolata yemek vücuttaki nitrik oksit üretimini uyarıyor. Bu sayede kan basıncı azalırken, kan dolaşımı rahatlıyor.

6 – Çikolata bağışıklık sistemini korur.

Çikolata içerisinde çinko bulunur. Bu da bağışıklık sistemini düzenlemede oldukça etkilidir.

çikolata

7 – Çikolata cildi güzelleştirir.

eriyen çikolaya

Antioksidan bakımından oldukça zengin olan çikolata cildi güzelleştirir. Antioksidanlar az önce de bahsettiğimiz gibi hücre yenilenmesinde oldukça etkili oyunculardır. Bu da ciltteki kusurların kapatılmasında büyük rol oynar.

8 –  Çikolata doğal bir afrodizyaktır.

İçinde bulundurduğu demir ve çinko bağışıklık ve üreme sistemlerine faydalıdır çikolata. Bununla birlikte eskiden beri bilinen uyarıcı niteliğini hala korumakta. Aynı zamanda enerji veriyor. Verdiği enerji diğer besinlere oranla oldukça fazla olmakla beraber, kana daha hızlı karışarak açlık hissinin bastırılması açısından kolaylık sağlamakta, bu nedenle diyetteki arkadaşlarımızı çikolata orucu bekliyor ne yazık ki.

çikolata topları

9 – Çikolata hafızayı güçlendirir.

çikolata

Kakaonun içerisinde bulunan flavonoid maddesi beyne normalden daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Bitter çikolatanın beyne faydalarından bir diğeri de hafızayı güçlendirmesidir. Kafein, dinçlik verirken hafızayı da koruyan bir maddedir ve çikolata kahveden çok daha fazla kafein içerir. Bu sebeple kahveyi sık kullananlar için çikolata yemeleri tavsiye edilir çünkü daha iyi performans göstermekle beraber çikolata kahveden daha faydalı bir gıda

10 –  Çikolata tansiyonu düzenler. 

Uzmanlar gün içerisinde 10 ile 30 gram arasında tüketilen bitter çikolatanın yüksek tansiyonu düşürdüğünü belirtiyor. Tabii bu tedavi ve egzersiz ile de desteklenmeli.

çilek ve çikolata

Bu faydalar bir yana gerçekten özellikle son yıllarda üzerinde araştırma yapılan ve çeşitli tezler üretilen bir madde olarak devamlılığını sürdürüyor. Ancak belirtmekte fayda var ki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi çikolatanın da fazlası oldukça zararlı. Günlük çikolata tüketim sınırı ise 25 gram. 9 parçalı kare bir çikolatanın 80 gram olduğu düşünülürse, ayarı kaçırmamak adına 3 parçadan fazlasını tüketmemeniz önerilebilir.

Özellikle çikolatanın faydalı olabilmesi için kakao oranının yüksek olması gerekiyor. Kakao oranlarına göre çeşitlenen çikolata türleri;  %18 kakao yağı ile bitter , %2,5 kuru kakao maddesi ile sütlü çikolata , %20 kakao yağı ve en az %14  süt kuru maddesi içeren beyaz çikolata , dış cephesinin ağırlığı toplam ağırlığının en az %25’ini oluşturan ve bitter, sütlü ve ya beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolata ve bunun lokma büyüklüğündeki hali Pralin’dir.

Dünyanın en güzel çikolataları nerede üretiliyor? 

Avusturya menşeili bir çikolata firmasının girdiği araştırma neticesinde; çikolata tercihinin zevkleri belirlediğine dair bir teze rastlanıyor. Bu teze göre; sütlü çikolata sevenlerin popüler kültür , komedi filmi ve futbol sevdiğini, lokumlu çikolata sevenlerin daha çok seyahatten , fantastik filmler ve yabancı müziklerden haz aldıklarını, fındıklı çikolata sevenlerin klasik müzik, romantik filmler ve lüks eşyalara tutkun olduğunu, bitter çikolata sevenlerin ise tiyatroya gitmekten ve açık havada dolaşmaktan zevk aldıklarını çıkarabilmek mümkün.  Araştırmaların bu noktaya kadar gelmesi hiç şüphesiz çikolataya olan aşkımız ve çikolatanın bizler üzerindeki etkisidir.

Lezzeti ve faydalarıyla birlikte böyle bir tadın ulaşabileceğimiz yerlerde saklanması gerçekten büyük nimet.. Saat 22:00’den sonra bile olsa yasaklanmış olması eminim hepimizin gece gelen çikolata  krizleriyle heba olmamıza neden olurdu. Bu muhabbetin üzerine de fena gitmez hani.. Bol çikolatalı günler dilerken lezzetli çikolata çeşitlerine de Çiçeksepeti’nden ulaşabilirsiniz! Birbirinden eşsiz lezzetleri ve uygun çikolata fiyatları seçeneklerini inceleyip dilediğiniz lezzetin kapınıza gelmesi için Çiçeksepeti sizleri bekliyor.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir