Çiçek Bakımı

Ekim Aynının Çiçeği Aynısefa Nam-ı Diğer Şamdan Çiçeği

Aynısefa, Ayn-ı Safa veya Şamdan çiçeği… siz hangisi işe hitap etmek isterseniz seçmekte özgürsünüz bu iri papatya görünümlü çiçeğe. Bu yazımızda size ekim ayının çiçeği aynısefa, nam-ı diğer şamdan çiçeğinin gizemli dünyasını anlatacağız.

Ekim ayı çiçeği Aynısefa, Bileşikgiller familyasından bir bahçe çiçeğidir. Birçok adı var Aynısefa’nın. Altıncık, bahçe nergisi, nergis, ölü çiçeği, portakal nergisi, susi ve şamdan çiçeği bu isimlerden sadece bazıları…

Aynısefa mevsimlik bir bahçe bitkisidir fakat saksıda da süs bitkisi olarak sıkça yetiştiriliyor. Çiçeklenme mevsimi ilkbahar, yaz ve sonbahardır. Sonbaharın en güzel aylarından biri olan ekimde tüm güzelliğini sergiler.

Şamdan Çiçeği Özellikleri

  • Boyu 20-40 cm arasında değişen bu çiçek mükemmel bir bahçe çiçeğidir. Her tip toprakta da yetişen dertsiz bir çiçek olması da bu düşünceyi destekler nitelikte.
  • Sarı ve turuncu renkli çiçekleri vardır.
  • Çiçekleri iri bir papatyayı andırır.
  • Mevsimlik bir çiçektir genellikle bahçe çiçeğidir.
  • Aynısafa çok faydalı bir bitkidir. Bu faydası birçok araştırma ile belgelenmiştir. Gazi Üniversitesi Açık Arşiv kayıtlarında da bu bitkinin başta yara iyileştirici etkisi olmak üzere birçok amaçlarla kullanılmakta olduğu detaylı olarak incelenmiştir.
Aynısafa
Görsel: World of Flowering Plants

Bir rivayete göre sabah saat 7’den sonra hala çiçekleri açılmamışsa yağmur yağacak demekmiş. Ne ilginç, değil mi?

Şamdan Çiçeği Bakımı

  • Hemen her türlü bahçe toprağında yetişmesi mümkündür ancak suyu iyi geçiren bir toprak kullandığınızda çiçekleri daha güzel ve sağlıklı olacaktır.
  • Güneş ya da yarı gölge bir alan onun için idealdir. Ancak güneşten çok uzaklaştırmayın ve karanlığa hapsetmeyin. O zaman güzel turuncu çiçeklerini küstürebilirsiniz.
  • Aynısefa’nın solan çiçeklerini kesmeyi ihmal etmemeniz gerekir. Eğer yeterli bakımı görmezlerse çiçekleri ölmeye başlar ancak tohum vererek ölürler.
  • Aynısefa çabuk üreyen ve yayılan bir bitkidir. Birçok bölgede kendiliğinden yetiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Ekim ayında bahçe ve çiçek bakımı yazımızı okuyarak sonbaharın güzel çiçeklerini nasıl muhafaza edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

şamdan çiçeği
Görsel: peyzax

Doktor Gibi Çiçek Aynısefa

Aynısefa’nın popülaritesi aslında şifalı bir bitki olmasından geliyor. Bu ‘doktor’ nitelikli çiçek, yaraların hızla iyileşmesini sağlıyor ve lenf sistemini temizliyor. Bedeni güçlendirici tonik özelliği ile sindirim işlemini kolaylaştırıyor. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde yararlı olmasının yanı sıra kadınlarda adeti düzenleyip ağrıları hafifletiyor.

Eğer bu kadarla kaldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Aynısafa aynı zamanda safra söktürücüdür. Ayak parmakları arasında oluşan mantarları (madura ayağı) iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Yara iyileştiricidir ve akne tedavisinde ortaya çıkan yangıyı azaltmak ve yerel iyileşmeye yardımcı olmak üzere kullanabilirsiniz.

Aynısafa bitkisinin cilde faydaları o kadar fazladır ki, leke gidermede en etkili bitkilerdendir desek yanlış olmaz. Yaşlılık lekelerinden doğum sonrası lekelerine, güneşten kaynaklanan zararları engellemeden çilli görünümü gidermeye kadar her derde devadır. Yağı cildin yumuşak kalmasını sağlar.

Ağrı kesici olarak kullanılır. Merhemi ağrıyan bölgeye sürüldüğünde ağrının hafiflediği gözlemlenir. Ayrıca terletici etkisi de vardır.

Aynısefa çiçeğinin çiçekleri yenebilir. Çayı içildiği zaman kanı temizleme etkisi vardır. Bilhassa mikrobik hastalıklar esnasında tüketilebilir.

aynısafa krem
Görsel: shellysgardencountry

Aynısafa Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Aynısefa bitkisini merhem olarak ya da çayını yaparak kullanabilirsiniz veya özünü çıkarıp suyunu kullanabilirsiniz.

Aynısafa çiçeği merhemi yapımı;

Merhem yapımı için gerekli malzemeler; yarım litre zeytinyağı, kullanacağınız tencerenin yarısı kadar aynısafa çiçeği (Çiçeğin güneşin en kızgın olduğu saatte taze olarak toplanılması gerekir. Bu şekilde bitkiden maksimum verimi elde edebilirsiniz.)

  • Önce zeytin yağını bir tencereye alıp kızana kadar ateşin altını açın. Ardından yağ kızınca kestiğiniz aynısafa çiçeklerinizi tencerenin içerisine atın. Çiçeklerin sap ve yapraklarını da kullanın. 5 dakika kadar karıştırarak ocakta tutun.
  • Daha sonra ocağın altını kapatın ve tencerenizin kapağını kapatın.
  • Ertesi sabah ocağın altını kısık ateşe getirin ve tencerenizi tekrardan ateşe alın.
  • Temiz bir tülbent kullanarak karışımınızın suyunu süzün. Ardından suyun içerisine bir miktar vazelin ilave edin. Miktarı size kalmış ancak minimum 50 gramlık olması önerimizdir.
  • İçerisine dilediğiniz bitki yağlarını da ilave edebilirsiniz (Laavanta, nergis, gül vs.)
  • Ardından soğutup buzdolabınızda muhafaza edin.

Elde ettiğiniz bu merhem ile lekeli cildinizde masaj yapabilirsiniz. Kanama olan yaraları durdurmada destek alabilirsiniz. Aynı zamanda yanık tedavilerinde ve yanık sonrası lekelerinde de etkin olarak kullanabilirsiniz. Ödem olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Ayrıca makyaj temizleme ürünü olarak da kullanabilirsiniz.

Aynısafa çiçeği çayı yapımı

  • Aynısefa çiçeğinin taç yapraklarıyla yaprakları, yaz başından sonbaharın başlarına kadar toplanır ve rengi bozulmayacak şekilde gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Merhem yapımında bahsettiğimiz üzre Aynısafa’nın güneşin en yakıcı olduğu anda toplanması gerekiyor. Biraz zahmetli olsa da emin olun faydası buna değecektir.
  • Bu kurumuş taç yaprağı-yaprak karışımı 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirip ve günde üç kez birer bardak içerek tüketebilirsiniz.

Aynısafa çayını içerken acı bir tat ile karşılaşırsanız bir limon ile tatlandırabilirsiniz ya da limon kullanabilirseniz. Çayı ilaç kullanırken doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.

aynısafa çayı

Aynısafa çiçeği suyu yapımı;

  • Bitkinin taze yaprak, sap ve çiçeklerini iyice yıkayın ve kurulamadan mutfak robotuna alıp suyunu sıcakarak kolayca Aynısafa suyu hazırlayabilirsiniz.

Bu su ile cildinizi temizleyebilirsiniz. Baş ağrınızı gidermek için bir mendili bu su ile ıslatıp başınıza koyabilirsiniz. Aynı yöntemi ateşiniz çıktığında da uygulayabilirsiniz.

 

Son bir uyarı; çok renkli melez türleri tedavi amaçlı kullanılmaz.

Aynısafa bitkisi alternatif tıpta kullanılan bir ilaçtır bu sebeple tüketilmeden veya kullanılmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir