Sağlıklı YaşamBeslenme

SONBAHARDA SAĞLIKLI BESLENMEK

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız bugünlerde etrafımızda birer ikişer eksilen çalışma arkadaşlarımızı ve elinde peçeteyle gezenleri görür olduk. Üzerimize giydiğimiz her kıyafet ya üşütür ya terletir modda olunca hastalıklar da kapıyı çalmadan içeri girer oluyor.

Ne yazık ki bundan kaçmanın bir yolu yok! Ancak yediklerimize yön vererek olası hastalıklara karşı savaş açabilir ve öncesinde engelleyebiliriz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve engelleyemediğimiz hastalıklarımızı daha kolay atlatabilmek için özellikle mevsim değişikliklerinde daha fazla vitamin ve minerale ihtiyaç duyarız. Doğru yollarla alınan doğru besinler ile de kendimize bir koruma kalkanı oluştururuz.

Sonbaharın koruyucu meleği hurma bize hem lif hem de protein kaynağıdır. Özellikle mevsim değişikliği ile boy gösteren bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarını giderdiği bilinir.

Greyfurt ve kivi içerisinde barındırdığı C vitamini ile kendi gruplarının liderleridir. Bağışıklık sistemini destekleyici olmaları ve içerdikleri fosforla sizi hızlıca kışa hazırlarlar. Onlar kadar başarılı olmasa da armut da yine bu kaynakları bünyesinde bulunduran bir meyvemiz. 

Ayrıca bir diğer önemli uyarı ise sigara içenler için!

Bu kişilerin, içmeyenlerden daha fazla C vitamini almaları gerekmektedir. Eğer turunçgiller ile pek aram yok diyenlerdenseniz bu konuda da imdadınıza yeşil biber, roka ve domates yetişiyor.

Haftada bir veya iki kez tüketilen kuru baklagiller ile de lif ve demir ihtiyacımızı giderebiliyoruz.

Ve de en önemlisi hayat kaynağımız su…

Yediklerimizin sindirimi, vücuttan atılımı ve vücudumuzun genel dengesi için gün içerisinde mutlaka ortalama 2 litre su tüketmeliyiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir