Çiçek Bakımı

Çocukların Gelişiminde Çiçeklerin ve Doğanın Önemi

Çocuklar ve çiçekler doğada var olan en güzel ikilidir. İkisi de yeni umutlardır, sürekli gelişim ve tazeliktir özleri. Peki çiçekler ile uğraşmanın çocuğunuzun gelişimini ne kadar etkilediğini biliyor musunuz?

Çocuklar özellikle okul öncesi dönemde çok meraklıdırlar. Her şeyi sorgulayıp öğrenmek isterler. Çocukların iletişim ve el becerilerinin gelişmesinde ise fen ve doğa çalışmaları büyük önem taşır. Biz de tam bu konu üzerinden konuşacağız bugün. Çocuklarınızla birlikte çiçek yetiştirmenin onlar için ne kadar faydalı ve eğlenceli bir aktivite olacağını anlatacağız.

Çocuklar doğanın bir parçasıdır ve doğa ile iç içe olmak çocuklara çok şey kazandırır. Bunun en büyük sebebi ise çocuğun doğadaki öğrenimlerine tüm bedenini ve duyularını katmasıdır. Çocuklar deneyerek öğrenirken hem daha çok zevk alırlar hem de daha kolay bir öğrenim gerçekletirirler. Çocuğun öğrendiği şeyleri bir oyun sanması ve bu esnada öğrenmesi durumu hem eğitici hem de eğlendirici bir hale sokar. Bunun yanı sıra çocuğunuzla birlikte bir üretim aşamasına ortak olmak kişisel ilişkileriniz için de oldukça kaliteli bir aktivitedir. Milli eğitim Bakanlığının ilgili makalesinde bu durumdan “Çocuklar tarafından çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi, çocukların yeni bilgiler kazanmasına, yeni ilgi alanlarının ortaya çıkmasına olanak sağlar” olarak bahsedilmiştir. Bu sebeplerle okullarda da sınıfta bitki yetiştirme aktiviteleri artırılmalıdır.

doğa ve çocuklar
Görsel: gettingkidsoutdoors
Doğa Etkinliklerinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
  • Doğa etkinlikleri sayesinde çocuklar çevrelerinde gelişen olay ve nesne çeşitliliğini keşfedebilirler.
  • Doğa içerisinde yer alarak doğanın bir parçası olan çocukların, çok boyutlu düşünebilme yetileri gelişirken problemleri daha kolay çözen, daha yaratıcı çözümler üreten ve daha duyarlı bireyler oldukları gözlemlenmiştir.

    çiçek ve çocuk
    Görsel: preachbrotherbob
  • Sözel iletim becerisi gelişen çocukların kendilerini daha iyi ifade ettikleri ve sentez yapabilme becerilerinin geliştiği bilinmektedir.
  • Doğada yer alan çocuk görerek, duyarak, dokunarak ve hissederek bir eylem içerisinde bulunur. Yani bitki yetiştiren çocuklar, bunu bir oyun olarak görseler dahi bütünüyle oyuna odaklanırlar. Bu da onların dikkatlerini toplayabilmeleri için oldukça elverişli bir ortam sağlanmasına fırsat sunar.
  • Çocuklar bitki yetiştirirken olayı bütünü ile görme fırsatı yakalarlar. Neden sonuç ilişkisini yaşayarak öğrenirler. Mesele çiçeğe çok su verdiklerinde solduğunu ya da az su verdiklerinde yapraklarını döktüğünü uygulamaları olarak öğrenme fırsatı yakalarlar.
  • Bir çeşit deney aktivitesi olduğu işçin çocuklarda kalıcı öğrenmeler sağlanır ve sorumluluk bilinçleri güçlenir.Özellikle okul öncesi dönemde yürütülen doğa faaliyeletleri çocukları ilkokula hazırlamada oldukça etkilidir.
  • Bitki yetiştirme aktivitesi içerisinde olan çocukların, sorumluluk alma ve bu sorumlulukları yerine getirme gibi önemli yetileri kazanmalarının yanında doğa sevgisi ile büyümeleri de sağlanır.

Siz de çocuklarınızın gelişimine destek olmak ve onlarla eğlenceli vakit geçirmek için bahçe faaliyetlerine ağırlık verebilirsiniz. Bu hem size hem de onlara iyi gelecektir. Ayrıca çocuklar da bu gibi aktivitelere oldukça pozitiftirler. Tabii işin temelinde kirlenmek olduğu müddetçe çocuklar hep mutlu :) Çocuklar işe ilk bu amaçla başlasalar da daha sonra bir şeyler yetiştirmenin ve onların büyüdüğünü görmenin verdiği gururu yaşarlar. Bu sayede neler yapabileklerini veya yapamayacaklarını deneyimleme şansı yakalarlar.

çocuklarla bahçe
Görsel: Living Well Mom

Doğa tahribatının yüksek yaşandığı günümüzde çocuklarımıza doğanın, ağaçların ve çiçeklerin önemini aşılamak da son derece önemli. Onlara doğaya sahip çıkmayı öğretmenin yanı sıra küçük küçük çiçek bakımı tüyoları, onlarla birlikte çiçek yetiştirme gibi aktiviteler ile hem çocuğunuzun gelişimine yardımcı olabilir hem de onların doğayla haşır neşir olmasını sağlayabilirsiniz. Hatta renkli çiçekler ile renkleri bile öğretebilirsiniz. Hem faydalı hem de eğlenceli olan bu aktivite için ilginizi çekebilecek çiçeklerden birkaçı;

Ayçiçeği:

Ayçiçeği oldukça büyük ve görkemli bir çiçektir. İti tohumlu ve kolay ekilebilen ayçiçeği, çocukların ilgisini çeken çiçeklerdendir. Çocuğunuzun kendi boyunca bir ayçiçeği olabilir ve oldukça hoşuna gidebilir.

toddler gardening
Görsel: buckscountrygardens
Camgüzeli

Doğada renk renk bulunan cam güzeli çiçeeği yaz boyu çiçeklerini sizden esirgemez. Çocuklarınıza renkleri cam güzeli ile öğretebilirsiniz. Kırmızı, mor, pembe, turuncu ve daha bir çok renkte çiçekler açan cam güzeli çiçeği hakkında detaylı bilgiye ve bakım tavsiyelerine buradan erişebilirsiniz.

Aslanpençesi (Lady’s Mantle)

İri yaprakları ve parlaklığı sayesinde çocukların en ilgi gösterdiği çiçekler listesine adını altın harflerle yazdıran Aslanpançesinin çocukların dünyasında ‘büyülü’ bir havası vardır. İri yapraklı bu çiçek, güneş ışığında parlamasından dolayı mücevher çiçeği diye adlandırılır.

Kokulu Sardunya:

Sardunyaların kokulu yaprakları çocukları etkileyen özelliklerindendir. Pigmenti yüksek renkler ile açan çiçekleri çocukların ilgisini çekmektedir. Sardunya çiçeği bakımı ile geniş bilgiyi Sardunya Bakım Rehberi yazımızdan alabilirsiniz.

çiçek yetiştiren çocuklar
Görsel: waddleeahchaa
Meyve Ağaçları

Evet sonuç vermesi biraz zor ancak çocuğunuzla birlikte büyüyen bir şeftali ağacı fikri kulağa çok hoş gelmiyor mu? Ayrıca çocuklar kendi büyüttükleri ağacın meyvesini yiyeceği günü beklerken sabretmeyi de öğreniyor desek yanlış olmaz.

Çocuklarınızla bitlikte çiçek yetiştirerek onlara bir çok yeti kazandırabilirsiniz. Çiçek yetiştirme esnasında çeşitliliğe önem vermeniz onun için daha faydalı olacaktır. Bu sayede çiçeklerin farklılıklarını kavrayıp ayırt etme yetisi kazanabilirler. Aynı zamanda mevsimlere göre değişen farklı çiçekleri yetiştirmeniz, zaman kavramı ve mevsim olgusunun gelişmesi açısından da oldukça olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca toprak ile iç içe olmak hem sizin hem de çocuğunuzun vücut dengesini toparlayacaktır. Bu aktiviteler ile çocuğunuzun fazla enerjisini doğada boşaltmasını ve akşamları güzel bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir