Trend

TARİHTE İZ BIRAKAN ÇİÇEKLER…

Âdem’in Havva’ya çiçek uzatması, en az Havva’nın Adem’e elma uzatması kadar resmedilmiştir. Doğanın insanlara hediyesi, Tanrı’nın yeryüzünü renklendirmek için yarattığı güzelliklerdir çiçekler. İnsanoğlunun olduğu her yerde çiçekler de vardı; hem de hiç kaybetmedikleri anlamları ve güzellikleri ile… Çiçeklerin geçmişten günümüze taşıdıkları anlamları, auraları var bir de… Napolyon’un en sevdiği, onun için en özel olan çiçek menekşedir mesela. 17. ve 18. yüzyıl İngilteresinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altınla eşdeğermiş. Mısır papirüslerine bakılırsa, güllerin mezarlara yerleştirilmesi Kleopatra zamanına kadar uzanıyor…

Evet, çiçeklerin anlamları varda; nereden geliyor peki bu anlamlar? Çiçeklerin geçmişte nelere kadir olduğunu merak edenlere…

Menekşe       

Napolyon, Josephine ile evlendiğinde Josephine menekşelerle süslenmiş düğünde. Ve her evlilik yıl dönümünde de Napolyon’dan bir buket menekşe gelmiş kendisine. Bonapartistler bu sebeple menekşeyi amblemleri olarak seçmişler. 1814’te Napolyon St.Helena adasına sürülmeden önce Josephine’in mezarını ziyaret etmek istemiş. Öldüğü zaman boynunda bir madalyon varmış. Josephine’in mezarından aldığı menekşelerle süslenen bir madalyon… O zamandan beri değişik bir aşkı simgeler menekşeler.

menekşe

Aster – Yıldızpatı çiçeği

Bu çiçeğin her zaman iyileştirici etkisi olduğuna inanılmıştır. Fransız askerlerinin mezarına bırakılan çiçek olarak biliniyor eski Avrupa’da. “Her şey keşke farklı olsaydı” anlamında…

yıldızpatı

Calendula – Aynisafa çiçeği

Roma İmparatorluğu zamanında sirke ile karıştırılıp etleri lezzetlendirmek için kullanılırmış. Tohumlarının yara iyileştirici özelliğinden dolayı merhem olarak kullanılırmış bir de. Diş ağrısına iyi geldiği de ilk o zamanlar keşfedilmiş.

Calendula

Karanfil

Yunanlıların taç giyme seremonilerinde kullanılan çiçek…  Ayrıca mantıcıdan çıktığınız zaman size karanfil ikram edilmesi boşuna değil. MÖ 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlermiş. 17. ve 18. yüzyıl İngilteresinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altınla eşdeğermiş.

karanfil

Krizantem     

Japonya’da uzun ve sağlıklı bir yaşam için şaraba karıştırılarak içilirmiş. M.Ö. 15.yüzyıl kadar erken bir tarihte dahi Çin’de krizantem bir çiçekli bitki olarak ekilmekteydi. Çiçek Japonya’ya büyük ihtimalle M.S. 8. yüzyıl dolaylarında getirildi. İmparator çiçeği resmi mührü olarak kabul etti. Aynı çiçek İtalya’da ise ölümü simgeliyor.

krizantem

Papatya         

Papatyaların 4000 yılda beri yeryüzünde var olduğu düşünülüyor. Mısır seramikleri de papatya çiçekleri ve desenleri ile süslenmiş. Girit Adası’ndaki Minoan Sarayı kazılarında saç tokası olarak papatya kullanıldığı görülmüş. Bir mite göre de bu güzel çiçeği gökyüzü tanrıçası Asterea’nin yarattığı söylenir. Asterea tanrılar diyarından gökyüzüne baktığı zaman hiç yıldız olmadığını görmüş ve ağlamaya başlamış. Derler ki tanrıçanın gözyaşlarının düştüğü yerlerde bu zarif çiçekler ortaya çıkmış.

papatya

Gül     

Asya’daki bahçeleri 5000 yıldır süsleyen çiçek… Eski Mezopotamya’da Kral Sargon I’in bir askeri keşif gezisinden gelirken bir sürü gül ağacı getirdiği söylenir. Konfüçyüs de bir yazısında Çin’de gül kültürü konulu 600’ün üzerinde kitap olduğundan bahsetmiştir.

Güllerin Romalılara tanıtan ise Yunanlılardır. Mısır papirüslerine bakılırsa, güllerin mezarlara yerleştirilmesi Kleopatra zamanına kadar uzanır. Gülün Avrupa tarafından tanınması Roma İmparatorluğu zamanına dayanır. Eskiden Hristiyanlar gülü paganizm sembolü olarak görürmüş.

gül resimi

Poinsettia – Atatürk çiçeği 

Bu çiçek, Meksika’daki Amerikan Büyükelçisi Dr. Joel Roberts tarafından Amerika’ya ilk kez 1928 yılında getirilmiş. Meksika’daki efsanelere göre bu çiçek Noel kutlamaları için seçilirmiş.

atatürk çiçeği

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir