Çiçek Bakımı

Vahşi ve Güzel Bir Papatya Türü: Gazanya

Papatya desen değil, gerbera desen hiç değil; işte karşınızda tüm güzelliği ile asi bir papatya türü olan “Gazanya!” Koyun Gözü olarak da isimlendirilen Gazanya (Gazania) hakkında merak edilen her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Papatyagiller familyasının bir ferdi olan Gazanya çiçeği, ılıman ülkelerde yetişebilen bir bitkidir. Ana vatanı Güney Afrika olan bu bitkinin 20’den fazla türü olduğu bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mevsimlik Çiçekler makalesinde “Tek yıllık işlemi uygulanan ancak çok yıllık otsu bir bitki” olarak bahsedilir. Karahindiba ile karıştırılan bu çiçek onunla aynı aileden gelse de farklı iki bitkidir.

Gazanya Çiçeği Özellikleri
Gazanya
Görsel: Sustainable Realty Group
  • Yapraklarının şekli ile papatyaya benzeyen Gazanya, beyaz, turuncu, sarı çiçekler açan bir bitkidir. Çiçeklerin içine doğru renkler koyulaşmaya başlar. Çiçeklerin çapları 15 cm genişliğine kadar ulaşabilir.
  • Gazanya çiçeğinin yaprakları bitkinin tabanından başlar, sivri ve koyu yeşil renklidir.
  • İlkbahardan sonbahara kadar çiçeklenen Gazanyanın çiçekleri sabah açar ve akşam kapanır.
  • Kurak topraklarda yetişebilir ama sert geçen kış mevsiminde hayatta kalamaz. İlk donlara kadar çiçeklerini koruyabilir.
  • Gazanya tohumu rüzgarda çok çabuk etrafa dağılır ve tohumlar hemen çimlenir ve birkaç hafta içinde tutar. Solan çiçekleri dallarından itibaren kesilirse, bahara bir kez daha tomurcuklanır.
  • Renkli ve şık görüntüsü sayesinde bahçelerde sık sık yer kapatıcı olarak kullanılır. Bitkinin boyu 60 cm’e kadar çıkabilir.
  • Akdeniz bölgesi, Marmara ve Karadeniz kıyıları gibi ılıman iklimlerde yetişen ve sıcağı seven Gazanyanın tohumları sonbaharda ekilir. Mevsimlik değildir, yıllarca yaşayabilen dayanıklı bir çiçektir.
  • Kumlu ve suyu çabuk geçiren bir toprak istese de hemen her toprakta yetişebilir.
Gazanya Çiçeği
Görsel: Filae
Gazanya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Gazanya çiçeği tohumdan kolaylıkla yetiştirilebilir. Hatta hiçbir şey yapılmasa dahi bitki kendi kendine rüzgar yolu ile çoğalacaktır. Eğer çelikle çoğaltılma yapılacaksa yaz sonu beklenmelidir.

-Çiçek çoğaltma yöntemleri yazımızdan yararlanarak bitkinizi nasıl çoğaltabileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bitkinin bakımı da oldukça kolaydır. Gazanya, uyumlu bir çiçektir. Hem bu kadar güzel olup hem de bu kadar dertsiz olması onu balkonların en sevilen çiçeklerinden biri yapar.

  • Gazanya güneşten faydalanabileceği bir alanda yetiştirilmelidir. Güneşi sevse de öğleden sonra gelen direkt güneşten korunmalıdır. Açık hava bitkisi olması sebebi ile rüzgardan da aşırı sıcaklardan da olumsuz etkilenmez.
  • Çiçeğin mümkün olduğu kadar çok ışık alabileceği bir yerde tutulması gerekir.
  • Fazla su istemediği için kurak topraklarda da kolayca yetişebilen bu çiçeğin sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Kış aylarında haftada 1 veya duruma göre 2 haftada 1 sulama yapabilir, yaz aylarında sulama sayısını haftada 2 ye çıkarabilirsiniz. Hep aynı sulama ölçüsünü kullanıp, suyu saksı altı tabağına dökmelisiniz. Bitki ihtiyaç duyduğu kadar suyu çekecektir.
  • Bitki kökünde küflenmeler olmaması için sabah ve akşam güneşin dik gelmediği saatlerde sulanması gerekir.
  • İlkbaharda ve yaz ortasında yılda iki kez olmak üzere toprağı gübrelenmelidir.
  • Bitkinin solan çiçeklerini budayabilir hatta çiçeğinizi ferahlatmak için bitki gövdesinin altında kısmi budamalar yapabilirsiniz.
  • Gazanya çok toprak seçmez. Ağır killi olmayan topraklar tercih edilebilir. Geçirgen, drenajı iyi, kumlu topraklarda yetişen bitkinin çiçekleri daha güçlü olacaktır.
gazanya
Kaynak: Giphy

Gazanya Çiçeği Faydaları

Gazanya çiçeğinin ağrı giderme özelliği vardır. Kas ağrıları, baş ağrıları gibi durumlarda kullanılabilir. Dinlendirici, yatıştırıcı özelliği vardır. Bu sebeple regl dönemlerinde kullanılabilir.

Gazanya çiçeği çay olarak veya direkt tüketilebilir. Henüz tam olarak olgunlaşmamış, körpe çiçekler havalar sıcakken toplanır. Toplanan çiçeğin yaprakları yemeklere konulabilir veya ekmek arasına konup yenilebilir. Ya da taze yaprak kaynamış suda 15 dakika kadar bekletilerek demlenmiş çay tüketilebilir. Ancak bitkinin acımsı özü hassas kişilerde ağız ülserine sebep olabilir. Özellikle hamile kişilerin tüketmemesi ve hali hazırda kullanılan bir ilaç varsa birlikte kullanılmaması önerilir. Tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Gazanya bitkisinin yaprakları acı olabilir, şayet yemeğinize koyacaksanız bunu bilerek belirlediğiniz bir oranı kullanmalısınız.

Gazanya çiçeği satın almak isterseniz 10 TL civarı bir ücret ödeyerek piyasadan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Eğer saksıda Gazanya tercih etmeyip fide veya tohum satın alırsanız fiyatın daha da düşmesi olasıdır.

koyun gözü çiçeği
Görsel: peyzax

Gazanya çiçeğini tohumdan yetiştirecekseniz -ki oldukça basit bir yöntemdir- Bu işlemi uygulayabilmeniz için tek bir mevsim yoktur. Bulunduğunuz bölgenin iklim şartlarına göre ekim yapacağınız zamanı seçmeniz gerekir.

Eğer ilkbahar mevsiminde tohumlarınızı eker iseniz yaza doğru olgunlaşma tamamlanacağı için hiçbir sorun olmayacaktır.

Türkiye’nin kıyı şeridinde yetiştirecekseniz bitkinizi, yaz sonunda da tohum ekme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yaz sonunda ekilen tohumlar çimlendikten sonra kış şartlarına uyum sağlayabilirler.

Eğer bulunduğunuz bölge sonbaharı sert geçiriyorsa tohumlarınız için sera düzeneği kurmanız gereklidir. Şubat ayında ekilen tohumlar çimlenecek ardından yaz mevsiminin başlarında güzel çiçeklerini açarken nihai yerlerine kavuşacaklardır.

Tohumları toprağa ekerken dikkat etmeniz gerekenler:

Özellikle ekim yaptığınız yer çiçeğinizin nihai yeri ise toprağa öncesinde biraz bakım yapmanız önerilir.  Gazanya fidelerinizi toprağa ekmeden önce, işlemi gerçekleştireceğiniz toprağı güzelce havalandırmalısınız. Ardından -eğer daha sağlıklı ve güzel bir çiçek yetiştirmek isterseniz-  bir miktar hayvan gübresi ile toprağı besleyerek tohum ekimine uygun hale getirebilirsiniz. Gübrelenmiş ve havalandırılmış gübrenin içerisinde herhangi bir solucan, böcek var mı kontrol edildikten sonra bellenmesi gerekir.

Tava gelen toprağa tohumları serper gibi ekin. 1’er cm toprağın altında kalacak şekilde ekmeniz yeterli olacaktır.

Çimlenme döneminde dikkatli bir şekilde sulamazsanız tohumlar yer değiştirebilir.

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir