Yılbaşı

En Az Çam Ağacı Kadar İkonik 6 Özel Yılbaşı Bitkisi

Takvimde tarih 31 Aralık’ı gösterdiğinde herkesi yeni bir sayfanın heyecanı sarar. Sonbahara veda edilen Kasım ayı ise yeni yılı coşku ile karşılamanın hazırlıkları ile geçip gider.

Hesaplar ve kitaplar yerini hayallere bırakır. Önce 365 günün nasıl bittiğini düşünürken sonrasında kendinizi yeni yıla hazırlanmanın telaşı içerisinde bulursunuz. Yeni yıl tıpkı yeni olan her şey gibi güzel ve canlıdır.

Uzun hediye listeleri,
Özel organizasyonlar,
Hediye fikirleri,
Gelenekleri de düşünmeseniz olmaz fikirler ve her yanı saran enerji verici bir heyecan ile gelir yeni yıl.

Geleneksel tutkunları elbette listenin en başına çam ağacı yazacaklardır ve bu; muhteşem, aynı zamanda göz alıcı bir gelenektir.

Peki klasikten hoşlanmayanlar? Klasikten hoşlanmayanlar için tarih pek çok alternatif üretmeyi başardı. Çam ağacı yerine kullanılabilecek bitkiler ve onların harika hikayeleri seçim yapmanıza yardımcı olacak.

1. Ökseotu

yilbasi-okse-otu

Mitolojik bir bitki olan ökseotu ile ilgili anlatılan hikayeler oldukça eskiye dayanmaktadır.

Druid mitolojisinde meşe ve ökseotu ritüeli ile karşımıza çıkan bu efsanevi ot Norse mitolojisinde Loki, kör tanrı Hodur’u sadece ökseotuna karşı savunmasız olan Balder’i öldürmek için kandırdı. Bu efsanede ökseotunun cinayet aracı olarak kullanılmasının etkilerini ortadan kaldırmak için barış ve dostluk simgesi haline getirilmesi ökseotunun yaygınlaşmasını sağladı.

Uzun çağlar boyunca canlılığın ve doğurganlığın simgesi olan ökseotu 18. yüzyıldan beri çeşitli Noel kutlamalarında yer alıyor.

18. yüzyıl sonlarında İngiltere’de ortaya çıkan öpüşme geleneği; ökseotu altında duran kadın ve erkeğin öpüşmesini uygun görüyordur. Aksi halde erkeğin öpücüğünü kabul etmeyen kadınların kötü şansa yakalanacağı inancı vardı. Bu inanç günümüzde hala yaygındır ve yeni yılın en çok gülümseten bitkileri arasında ökseotu yer almaktadır.

2. Orkide

yilbasi-orkide

Çinlilerin yeni yıl kutlamaları kullandıkları geleneksel takvimden dolayı farklı bir zamana gelmektedir.

İlk kamer ayının yeni ay gününde kutlanan yılbaşı ilkbahara denk gelmektedir.

Baharın bereket ve bollukla gelişinin kutlanmasının yanı sıra yeni yıl coşkusunu içinde barındıran kutlamaların en favori çiçeklerinden birisi de orkidedir. Yeni yıl süresince sokaklarda ve evlerde farklı farklı orkide düzenlemeleri görmek mümkündür. Orkidelerin çeşitliliğinde ve renklerinde bir sınır yoktur. Çok farklı türü bulunan bu çiçekler güzelliğin ve zarafetin simgesi olarak çiçek düzenlemelerinden tercih edilmektedir. Aynı zamanda doğurganlığın ve bereketin sembolü olan çiçekler masumiyetin ve zenginliğin de ifade edilmesinde tercih edilir. Özel ve çok değerli bir çiçek olan orkide yeni yılın getirmek istediği pek çok unsuru temsil ettiği için başta Çin olmak üzere pek çok ülkede ilgi görmektedir.

3. Kamkat

kamkat-yilbasi

Asya’da iyi şansı simgeleyen Kamkat portakala benzeyen küçük meyvelere sahip oldukça bereketli bir ağaçtır.

Uzakdoğu kültüründe portakalın sahip olduğu önemli bir yer vardır. Bu bölgede kutlamalarda süslenmiş minyatür portakallar görmek mümkündür.

Portakal rengi ile güneşi şekli ile Ying-Yang’ın pozitif tarafı Yang’ı temsil ettiği için uyum, bolluk ve mutluluk simgesidir. Yeni yıl kutlamalarında ise minyatür portakala benzerliği ile öne çıkan ve şans getirdiğine inanılan kamkat ayrıca verimliliği ile de yeni yıl için önemli simgeleri bir araya getirmektedir.

Hediye olarak çok sık tercih edilen, götürülen eve bolluğunu ve şansını götürdüğüne inanılan kamkat bitkisi yeni yılın popüler çiçekleri arasında yer almaktadır.

4. Kokina

kokina-yilbasi

Şans ve bereket getireceğine dair bir inanış ile yılbaşında evlerde yerini alan kokina çiçeğinin arkasında büyük bir emek bulunmaktadır.

Kırmızı anlamına gelen kokina yeni yıl döneminde ortaya çıkan ve üzerinde bulunan dikenlerden dolayı toplanması oldukça zor bir çiçek. Uzun süre özelliğini kaybetmeden güzelliğini koruyan çiçek rengi ve dayanıklılığı ile yeni yıl ruhunu yansıtmaktadır. Kokina sanılanın aksine oldukça zahmetli bir çiçektir. Dalları ve meyvesi ayrı ayrı toplanan kırmızı meyveler dikenli dallara tek tek dikilmektedir. Meşakkatli olmasından dolayı sadece yılın en özel zamanlarında ortaya çıkmaktadır.

Kokina çiçeğinin yaygın olmasını sağlayan inanış ise yeni yılda eve getirilen çiçek eğer 1 yıl süreyle renk değiştirmeden ve bozulmadan durursa o evde oturanların bir ev sahibi olacağıdır. Umutların yeşerdiği yeni yılda kokina çiçeğinin şans getirmesine izin verilmelidir.

5. Şakayık

sakayik-yilbasi-bitkisi

Yeni yıl kutlamalarıyla birlikte akla gelen renklerden en vazgeçilmezi kırmızıdır.

Ağaç ve çiçek süslemelerinden sofra düzenlemelerine kadar kırmızı rengin tercih edildiği bu dönemde kışın soğukluğunun yanında iç ısıtan kırmızı renk beğeni toplar.

Dört gözle hediye getirmesi için beklenen Noel Baba kırmızı giymektedir, en lezzetli baston şekerler kırmızı ile sarmalanmıştır.

Kırmızının bu denli kullanılmasının başlangıcında Noel Baba’nın hikayesinin önemi büyüktür. 21 Aralık gün dönümüdür, bu gün dönümü ile birlikte Aralık ayında pek çok farklı kültürde muhtaç olan kişilere yardım edilir. Her din ve kültürde farklı bir isimle yapılan ancak temelde yardımlaşmayı amaçlayan bu gelenek dünyaya Aziz Nikola tarafından yayılmıştır ve kendisi Aralık döneminde hediyeler getiren Noel Baba olarak bilinmektedir. 22 Aralık günü güneşin zaferi olarak da bilinir. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler ise uzamaya başlar. Kırmızı güneşin sembolü olduğundan dolayı Aralık ayında yapılan kutlamalarda kırmızının yeri çok önemlidir. Noel kutlamaları yeni güneşin ortaya çıkması fikrini sembolize etmektedir. Bu yüzden Noel ve yeni yılın ana rengi kırmızı olmuştur.

Kırmızının bu güzel ve insanın içini ısıtan hikayesini paylaşan şakayık ise kış mevsiminde grilerin arasında parlayan kırmızı bir çiçektir. Kadınsı güzelliğin, masumiyetin, çekiciliğin ve sevginin simgesi olan çiçek aynı zamanda zenginlik ve onur çiçeği olarak da bilinir. İyi şans ve güzellik getireceğine inanılan şakayık yeni yılın manevi değeri yüksek çiçekleri arasında yer almaktadır.

6. Şeftali Çiçeği

seftali-cicegi

Çiçek süslemeleri son dönemlerde oldukça popüler. Şeftali Çiçeği görkemli olmasının yanı sıra Çin’de kutsal sayılmasıyla da ön plana çıkıyor.

Geleneksel ve naif vazolara yerleştirilen şeftali çiçekleri yeni yıl tüm ihtişamıyla karşılar. Şeftali meyvesi uzun ömrü ve sağlığı temsil eder. Hem meyveleri hem de çiçeği büyük önem taşır. Şeftali çiçeği romantizmi, refahı ve büyümeyi temsil ettiği için özellikle yeni yılda aşk isteyen insanlar için oldukça popülerdirler. Avrupalılar ve Kuzey Amerikalılar asidik ve sarı renkli şeftali çiçeklerini tercih ederken Asya ülkelerinde düşük asitli beyaz açan şeftali çiçekleri tercih edilmektedir.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir