Trend

Otomobilde Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Otomobil ile yolculuk etmek oldukça keyifli ve kendine has bir deneyimdir. Yolda olmanın verdiği his bile bazen birçok şeyi geride bırakmanızı sağlar. Fakat bu yolculuğu bütçenizi çok zorlamadan yapmanız en güzel yoldur. Bunun içinde yeni aldığınız otomobilin ne kadar yakıt tükettiğine dikkat etmek gerekir. Günümüz dünyasında yeni otomobiller eskilere oranla çok daha verimli motorlara sahip olsa da yapılan bazı yanlışlar otomobillerin daha çok yakıt tüketmesine sebep olabiliyor. Bu yazımızda “Otomobilde yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Otomobil sahiplerinin veya yeni otomobil almak isteyenlerin en çok dikkat ettiği şeylerin başında aracın ne kadar yakıt tükettiği gelmektedir. Günümüz yakıt litre fiyatlarının yükselmesiyle bu durum daha da dikkate alınması gereken bir hal almıştır. Peki, otomobilde yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Az Yakıt Tüketimi İçin Ne Yapmalı?

Otomobilde yakıt tasarrufu için ne yapmalı?
Otomobilde yakıt tasarrufu için dikkat etmeniz gereken bazı temel konular bulunmaktadır.

Otomobil alırken yakıt tüketimi sizin için önemli bir kriterse motor hacmi düşük modelleri tercih etmeniz faydalı olacaktır. 1.3, 1.4 veya 1.0 motor hacmine sahip modeller, yakıt tüketimi açısından daha başarılıdır. Ayrıca bir diğer önemli konu ise otomobilin tükettiği yakıt cinsidir. Dizel otomobillerin yakıt tüketimi açısından benzinli otomobillere göre daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Şimdi gelin otomobilde yakıt tasarrufu için dikkat etmeniz gerekenlere daha yakından bakalım:

Lastik Seçimi ve Doğru Lastik Basıncı

Otomobillerde lastik performansı, birçok durumu etkileyen önemli bir unsudur. Aracınızın kış bakımında kış lastikleri, yaz bakımında ise yaz lastiklerine geçmeniz yakıt tasarrufuna yardımcı olacaktır. Çünkü kış lastikleri; kar, don, yağmur, çamur gibi zorlu şartlarda yol tutuşunu artırır. Böylece aracınızın çok zorlanmayacağı için yakıt tüketimi azalır. Yaz lastikleri ise sıcak hava koşulları ve sert zeminlerde yol tutuşunu artırmak için tasarlanmıştır. Lastiğin yola sürtünmesinde harcanan enerjiyi azaltarak yakıt tasarrufunda bulunabilirsiniz.

Doğru lastik seçiminden sonra lastik basıncı diğer önemli bir konudur. Lastiklerdeki düşük ve dengesiz basınç aracın performansını doğrudan etkilemektedir. Hatta yakıt tüketimini %10’a kadar artırabilir. Yüksek basınç, lastiklerin yer ile temas alanını daraltır ve tüketimi düşürür. Fakat bu durumu fazla abartmadan otomobiliniz için fabrikanın önerdiği basınç aralığında kalmanız gerekir. Bu nedenle yakıt alırken istasyonlarda bulunan lastik basıncı noktalarına da uğramanız ve düzenli basınç kontrolü yapmanız, hem performans hem de yakıt tüketimi açısından faydalı olacaktır.

Motor Yağı Kullanımı ve Düzenli Değişim

Otomobilde yakıt tasarrufu - motor yağı yenileme
Motor yağı, aracın performansını ve yakıt tüketimini etkileyen faktörler arasındadır.

Birçok kişi sıfır araç aldığında veya ikinci el alıp bakımını yapıp kullanmaya başladığında ilk aylar aracın az yaktığını ve sonrada bu miktarın arttığını fark etmiştir. O yüzden “Araçta fazla yakıt tüketimine ne sebep olur?” sorusunu araştırdığınıza da eminiz. Bu konuda en önemli etkenlerin başında doğru motor yağı kullanımı geliyor. Fabrikanızın önerdiği doğru yağı kullanmanız yakıt tüketimini kayda değer oranda azaltacaktır. Pistonların daha rahat hareket etmesini sağlayan temiz yağ, motorun daha az enerjiye ihtiyaç duymasını sağlar. Böylece daha az enerjiyle çalışabilir. Ayrıca yağ değişim periyodlarını takip etmeyi ve düzenli yağ filtresi değişimini yaptırmayı da unutmamanız gerekir.

Hava Filtresi Değişimi ve Periyodik Bakım

Otomobilde yakıt tasarrufu yapmak için aracınızın bakımlarını aksatmamanız oldukça önemlidir. Her parçanın performansı etkilediği aracınızda düzenli bakım ortalama %4 kadar yakıt tasarrufu sağlar. Yağ, bujiler, filtreler ve oksijen sensörü gibi parçaların tüketim üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Özellikle oksijen filtresindeki arıza %40’a kadar daha fazla yakıt tüketimine sebep olabilir.

Periyodik bakım sırasında kontrol edilen hava filtreleri, bakım periyodu gelmeden de kirlenebilir. Bu nedenle aracınızı temizletirken hava filtresini de kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Kirlenmiş ve temizlenmeyen hava filtresi, motora giren oksijeni kısıtlar. Bu ada aracın performansını düşürdüğü gibi yakıt tüketimini de artırır. Düzenli olarak hava filtrelerini değiştirmeli veya temizletmelisiniz.

Lüzumsuz Yükleri Azaltın ve Yakıtı Daha Az Alın

Otomobilde yakıt tasarrufu i- bagaj yükünü azaltma
Otomobilinizde ihtiyacınız olmayan şeyleri tutmak, yakıt tüketimini artıran etkenler arasında yer almaktadır.

Otomobillerde ağırlık, yakıt tüketiminin en büyük nedenleri arasında yer alır. Yakıt haricindeki aracının içinde veya bagajında sürekli bir şeyler taşımanız aslında oldukça zararlıdır. Bagajda sürekli duran katlanır sandalye, ayakkabı, su şişeleri gibi eşyalardan gereksiz olanları temizleneniz faydalı olacaktır. İhtiyacınız olduğunda yanınıza almanız, olmadığı zamanlarda ise mümkün olduğunda bagajı boş tutmalısınız.

Burada bir diğer konu ise yakıt alım miktarıdır. Ağırlık dediğimiz gibi yakıt konusunda oldukça büyük bir etken. Bu nedenle “Benzinli araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” diye araştırıyorsanız, yakıt alırken depoyu tamamen doldurmak yerine daha az miktarlarda yakıt almak faydalı olacaktır. Böylece aracın yükü azalacak ve tüketim de aşağı yönlü olacaktır.

Otomobilde Yakıt Tasarrufu İçin En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Araba kullanmak
Otomobil yakıt tüketimi hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Yakıt tüketimi neden artar?

Otomobilin yakıt tüketiminin artmasında birçok neden etken olabilir. Yazımızda bahsettiğimiz tüm konulara dikkat ettiğiniz halde yakıt tüketimi fazlaysa bazı farklı konulara dikkat etmek gerekir. Örneğin; 20 bin kilometrede sübap ayarını yaptırmak veya otomobilin disk ve debriyaj balatalarını kontrol ettirmek gibi. Eskiyen ve aşınan bu parçalar yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir. Ayrıca fazla klima çalıştırmak ve klimanın bakımının düzenli yapılmaması da etkenler arasında yer almaktadır.

  • Ekonomik araç nasıl kullanılır?

Yakıt tasarrufu ile doğrudan ilişkili olan sürüş stili, aracınızın performansını da etkiler. Aşırı hızlı ve devirsiz araç kullanıyorsanız tüketim artacaktır. Birçok model 100 km/s hızdan sonra daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Çünkü motor daha çok çalışır ve soğutma için daha fazla çaba gerekmektedir. Trafikte kaldığınızda ise ani gaz ve fren hareketleri yapmamanız gerekir. Fren pedalını çok kullanmak ve yüksek devirlerde araç kullanmak zararlıdır. Dengeli, stabil ve güvenli sürüş size her alanda kazandırır.

  • Otomatik vites mi, manuel vites mi daha çok yakar?

Otomatik vitesli araçlar, manuel vitesli araçlara göre daha az yakıt tüketmektedir. Nedeni ise vites değişiminin tam zamanında ve devrinde yapılmasıdır. Bu nedenle imkanınız varsa otomatik araçları tercih etmelisiniz. Ayrıca otomobilinizde start-stop özelliği varsa trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve trafik ışıklarında aktif etmeniz faydalı bir yöntemdir. Ek olarak hız sabitleyici özelliği uzun yolculuklarda yakıt tasarrufu için oldukça yardımcı bir özelliktir. Bu özelliği kullanmanızı tavsiye ederiz.

  • Klima kullanımı yakıt tüketimini etkiler mi?

Otomobil kliması motordan güç aldığı için yakıt tüketimini etkilemektedir. Klimanın uzun süre çalışması motora zarar vermez ama yakıt tüketimini artırır. Özellikle yaz aylarında araç camlarını açarak sıcak hava dışarı atıldıktan sonra klima açmanız daha faydalı olacaktır.

Otomobil aksesuarları ve ekipmanlarını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir