Kültür & SanatFilm

Sinemalara Gidemesek de Harika Filmler Vizyondaydı: 2020’nin En İyi 10 Filmi

2020 yılı herkesin zorluklarla karşılaştığı ve bu zorlukları aşmak için uğraştığı bir yıl olarak geride kalıyor. Fakat bazı sektörler için tüm dengelerin değiştiği ve zorlayıcı demenin hafif kaldığı bile söylenebilir. Sinema sektörü; sinemaların kapanması, birçok filmin ertelenmesi, seyirciden uzak kalınması gibi birçok soruna rağmen yeni filmleri vizyona soktu. Bir farkla, filmler dijital platformlar üzerinden vizyona girdi. Yine kimisi çok beğenildi, kimisi ise ağır eleştiriler aldı ama evde olmanın verdiği etkiyle hepsi çokça izlendi. Şimdi gelin 2020’nin 10 en iyi filmi listemize birlikte bakalım.

Zorunlu olarak evde geçirdiğiniz 2020 yılında eminiz ki birçok dizi/film izlediniz ama gözünüzden kaçanları veya yılın en iyileri arasına girenleri yine de merak ediyorsunuz. Bu yüzden 2020’nin en iyi 10 filmi yazısıyla karşınızdayız. Filmleri, bir fikir vermesi açısından IMDB puanlarına göre sıralayacağız. Rottentomatoes audience score yüzdesi, yönetmenleri ve oyuncuları hakkında da spoiler vermeden kısa bilgiler vereceğiz.

2020’nin En İyi 10 Filmi

Umarız listede yer alan filmlerden bazılarını izler ve keyifli vakit geçirirsiniz. O zaman başlayalım:

1-) Sonic the Hedgehog 

2020'nin en iyi 10 filmi - Sonic
Imdb: 6.5
Rottentomatoes: %93
Film süresi: 1 saat 39 dakika
Görsel kaynak: variety.com

Sonic, herkesin iyi kötü bildiği ve hatırladığı bir karakter. 2020 yılında ise oldukça eğlenceli bir yapımla yeniden karşımızda. Filmin konusu ise kısaca şöyle; Ben Schwartz tarafından seslendirilen Sonic, peşinde olan kötü doktor ve devlet görevlilerinin elinden kurtulmaya çalışırken başına bir sürü eğlenceli olay gelir. Filmin yönetmen koltuğunda Jeff Fowler otururken Jim Carrey, James Marsden gibi usta oyuncular filmde yer alıyor.

Çok sevilen Sonic karakterini kupa bardak, defter veya figür olarak ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

2-) The Old Guard

2020'nin en iyi 10 filmi - The Old Guard
Imdb: 6.6
Rottentomatoes: %70
Film süresi: 2 saat 5 dakika
Görsel kaynak: arrangepoint.com

Aksiyon ve bilimkurgu severlerin oldukça seveceği Netflix yapımı The Old Guard, çok uzun zamandır çalışan bir grup ölümsüz askerin hikayesini anlatıyor. Ölümsüzlükleriyle yaşamak zorunda grubun başka bir ölümsüzün varlığını keşfetmesiyle başlayan olaylar onları ölümden daha kötü şeylerin varlığıyla yeniden yüzleştirir. Filmin yönetmen koltuğunda Gina Prince-Bythewood otururken oyuncu kadrosunda Charlize Theron, Kiki Layne, Matthias Schoenaerts gibi isimler yer alıyor.

Aksiyon dolu sahneleri çok daha iyi ses ve görüntü ile izlemek için ev sinema sistemi kategorisine göz atabilirsiniz.

3-) Emma

2020'nin en iyi 10 filmi - Emma
Imdb: 6.7
Rottentomatoes: %72
Film süresi: 2 saat 4 dakika
Görsel kaynak: fortune.com

Bir kitap uyarlaması olan Emma’nın başrolünde son dönemde The Queen’s Gambit dizisiyle popülerliğini artıran Anya Taylor-Joy bulunuyor. Zengin ve oldukça zeki olan bir kadının yaptığı çöpçatanlıkların farklı sonuçlara neden olmasını konu edinen filmin yönetmen koltuğunda Autumn de Wilde bulunuyor.  

Ayrıca eğer bu güzel eserin kitabını okumak isterseniz sizi şöyle alalım: Jane Austen -Emma.

4-) Extraction

2020'nin en iyi 10 filmi - Extraction
Imdb: 6.7
Rottentomatoes: %69
Film süresi: 1 saat 56 dakika
Görsel kaynak: latimes.com

Chris Hemsworth’u Thor dışında izlemek isteyenler ve aksiyona bayılanlar bu filmi oldukça sevdi diyebiliriz. Avengers (Yenilmezler) serisinin olmazsa olması Joe Russo’nun senaryosunu yazdığı Extraction; silah satıcıları ve kaçakçıların savaşını konu ediniyor. Bu savaş sırasında kaçırılan çocuğu kurtarmak için tutulan Tyler Rake adındaki adamın tüm yeteneklerini sergilediği Netflix yapımı filmin yönetmen koltuğunda dublör aktörü olarak birçok filmde yer almış Sam Hargrave oturuyor.

Soluksuz aksiyon sahnelerini izlemeden önce mısır patlatmanın hızlı ve kolay yolu Air Pop Minijoy mısır patlatma makinesine bakmaya ne dersiniz?

5-) The Call of the Wild

2020'nin en iyi 10 filmi - The Call of the Wild
Imdb: 6.8
Rottentomatoes: %89
Film süresi: 1 saat 40 dakika
Görsel kaynak: goldenglobes.com

Ailecek izlenebilecek bu güzel filmde Buck isimli köpeğin zorlu hayatına tanık olacaksınız. Kızak köpeği olması nedeniyle Kaliforniya’daki yaşamından alınıp Alaska’ya gönderilen kahramanımız, vahşi doğa şartlarına ve kızak çekmeye uyum sağlamaya çalışır. Bu zorlu yolculuk aslında bir nevi kendini keşfetmek hikayesine dönüşecektir. Yönetmen koltuğunda Chris Sanders’ın oturduğu filmin oyuncu kadrosunda usta oyuncu Harrison Ford’a, Omar Sy ve Dan Stevens gibi isimler eşlik ediyor.

Soğuk kış günlerinde Alaska’nın zorlu şartlarını izlerken içinizi ısıtacak bir tavsiyemiz var; Nestle Sıcak Çikolata.

6- Mank

2020'nin en iyi 10 filmi - Mank
Imdb: 7.2
Rottentomatoes: %69
Film süresi: 2 saat 11 dakika
Görsel kaynak: goldenglobes.com

Yakın zamanda Hollywood ile ilgili konular popülerliğini artırdı desek yanılmayız. Tarantino filmi Once Upon a Time in Hollywood ve Ryan Murphy dizisi Hollywood derken şimdi de David Fincher imzalı Mank Hollywood’un belli bir dönemini bize anlatıyor. Usta yönetmen ve yapımcı David Fincher’in babasının ölmeden önce yazdığı senaryoya dayanan film, 1941 yapımı “Citizen Kane” filminin senaristlerinden olan Herman Mankiewicz’in hayat hikayesi üzerinden döneme ışık tutmaya çalışıyor. Netflix yapımı olan filmin başrolünde ise Gary Oldman bulunuyor.

7-) Onward / Hadi Gidelim

2020'nin en iyi 10 filmi - Onward
Imdb: 7.4
Rottentomatoes: %95
Film süresi: 1 saat 42 dakika
Görsel kaynak: mubi.com

Animasyon sevenlerin bu seneki favorisi olan Onward, Disney Pixar stüdyolarının tarafından hazırlandı ve yönetmen koltuğunda Dan Scanlon bulunuyor. Filmin konusuna gelecek olursak babalarını küçük yaşta kaybeden iki genç elf, babaları ile son bir gün geçirme fırsatları olduğunu öğrenir ve bu fırsat için her şeylerini ortaya koyar. Oldukça eğlenceli dakikaların sizi beklediği filmin seslendirme kadrosunda Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus gibi isimler bulunuyor.

Ailecek sinema keyfini Efsane Abur Cubur paketiyle daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

8 -) Tenet

2020'nin en iyi 10 filmi - Tenet
Imdb: 7.6
Rottentomatoes: %76
Film süresi: 2 saat 30 dakika
Görsel kaynak: empireonline.com

Christopher Nolan filmlerini bilenler bilir; bilmeyenler için özetlemek gerekirse kafa karıştıran, zamanda farklı akışların olduğu ve takip etmenin zor olduğu bir sinematik evren diyebiliriz. Zaman kavramını kurcalamayı seven Nolan; geriye akış, farklı katmanlar ve aynı zamanın farklı versiyonlarını izlediğimiz filmlerinden sonra Tenet ile işe farklı bir boyuttan bakıyor. Bu filmde gelecek ve geçmiş arasında gidip gelen kahramanımız dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak için zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Filmin oyuncu kadrosunda John David Washington, Kenneth Branagh, Robert Pattinson gibi isimler bulunurken nefes kesen bir aksiyon sizi bekliyor.

Not: Süresi biraz uzun olan filmi izlerken yanınıza kahve, atıştırmalık ve kuruyemişi film başlamadan almanızı tavsiye ederiz.

9 -) The Trial of the Chicago 7

2020'nin en iyi 10 filmi - The Trial of the Chicago 7
Imdb: 7.8
Rottentomatoes: %91
Film süresi: 2 saat 9 dakika
Görsel kaynak: nytimes.com

Pandemi etkisiyle bu yıl dijital platformların yılı ve doğal olarak en iyi filmler listesinde de bu platformların ağırlığı var. Bir Netflix yapımı olan The Trial of the Chicago 7, hükümet tarafından komplo ve ayaklanmaya teşvik ile suçlanan 7 sanığın 1969 yılındaki meşhur duruşmasını anlatıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Aaron Sorkin otururken oyuncu kadrosunda Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen gibi isimler yer alıyor.

10-) Hamilton

2020'nin en iyi 10 filmi - Hamilton
Imdb: 8.6
Rottentomatoes: %90
Film süresi: 2 saat 40 dakika
Görsel kaynak: variety.com

Imdb puanlarına göre sıraladığımız listenin en yüksek puanlı filmi olan Hamilton; Amerika’nın kurucu isimlerinin başında gelen Alexander Hamilton’ın hayat hikâyesini konu edinen bir müzikal. Görsel ve müzik konusunda oldukça başarılı olan yapımın yönetmen koltuğunda Thomas Kail oturuyor ve oyuncu kadrosunda Lin-Manuel Miranda, Jonathan Groff, Daveed Diggs gibi isimler yer alıyor.

Editör Bonusları: Nomadland

2020'nin en iyi 10 filmi - Nomadland
Imdb: 7.8
Rottentomatoes: –
Film süresi: 1 saat 48 dakika
Görsel kaynak: 812filmreviews.com

Festivallerde gösterimi yapıldıktan sonra Venedik’te Altın Aslan, 45. Toronto Film Festivali’nde ise Halkın Seçimi Ödülü’nü kazanan Nomadland, henüz vizyona giremese de listemizde yer alıyor. Chloé Zhao imzalı filmi belki de pandemi nedeniyle bir dijital platformda yakında görebiliriz. Filmin konusuna gelirsek 60’lı yaşlarında olan Fern, minibüsü dışında her şeyini kaybeder ve minibüsünü bir karavan haline getirerek yola koyulur. Hayat artık onun için başka bir şekilde devam edecektir.

La vita davanti a sé / Onca Yoksulluk Varken

2020'nin en iyi 10 filmi - La vita davanti a sé
Imdb: 6.8
Rottentomatoes: %79
Film süresi: 1 saat 34 dakika
Görsel kaynak: repubblica.it

Romain Gary tarafından kaleme alınan ve edebiyatın önemli eserlerinden olan Onca Yoksulluk Varken, günümüze uyarlanmış versiyonuyla karşımızda. Edoardo Ponti tarafından yönetilen filmin konusu ise bakımevi işleten Madam Rosa, sorunlu bir çocuk olan Momo’yu evine alır. Sonrasında ise aralarında hiç beklemedikleri özel bir bağ oluşur. Sophia Loren’in muhteşem oyunculuğuna bir kez daha şahit olmak isteyenlerin filmi kaçırmamasını tavsiye ederiz.

2020’nin en iyi 10 filmi listemizin sonuna geldik. Film izleme keyfini bir üst seviyeye çıkaracak tüm ürünler ÇiçekSepeti‘nde uygun fiyatlarla sizi bekliyor. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir