Çiçek Bakımı

Renkleri ile Ruhunuzu Hareketlendirecek 45 Egzotik Çiçek

Kelime anlamı olarak egzotik yabancı ülkelerle ilgili ya da uzaktaki ülkelerden gelmiş ve getirilmiş şeyleri ifade eder. Tropik çiçeklerle çok karıştırılan bu çiçeklere genellikle fotoğraflardan aşina oluruz. Bu yazımızda sizin için birbirinden güzel 45 egzotik çiçek ve haklarında ilginç bilgiler yer alıyor.

Egzotik çiçekler hakkında daha detaylı bilgi edinebileceğimiz yazımız gününüzü keyifli geçirmenize yardımcı olacak. Hazırsanız başlıyoruz!

1- African Moon (Afrika Ayı)
afrika ayı
Görsel: The Flowers Avenue

Afrika Ayı olarak çevirebileceğimiz bu çiçek bahar aylarında açıyor. Bitkinin beyaz papatyayı andıran çiçekleri var. Parklarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak özellikle yetiştiriliyor. Bu çiçeğin farklı bir özelliği de geceleri ya da karanlık bulutlu zamanlarda, hatta yağmur yağmadan önce çiçeklerinin yapraklarını kapatması.

2 – African Tulip (Afrika Lalesi)
afrika lalesi
Görsel: San Diego Zoo Animals

Tropik Afrika’ya özgü olan Afrika Lalesi bazı bölgelerde çeşme ağacı olarak da bilinir. Bunun sebebi ise çiçeğin tomurcuğunun mühürlü yapıda olmasıdır. Eğer çiçekleri keserseniz bir çeşme gibi açıldığını görebilirsiniz. Oldukça ilginç bir egzotik çiçek değil mi?

3 – Alpine Aster
alpine aster
Görsel: pixabay

Aster Alpinus olarak Türkçeleştirilen Alpine Aster, bildiğimiz yıldızpatı ailesinin bir üyesi. Mor, pembe ve mavi çiçekleri olan bu bitki geç ilkbahar yaşayan bölgelerde veya yaz başlarında açar. Bazı bölgelerde ise çiçek açması için yazın yarılanması gerekir.

4 – Alpinia

Alpinia
Görsel: Howling Pixel

Zencefilgillerin bir üyesi olan Alpinia fazla tomurcuklu ve güzel renkli bir çiçektir. Tropik görünüme sahip olan yaprakları sayesinde kesme çiçekçilikte de kullanılan bir çiçek olmuştur.

5 – Amazon Zambağı
amazon zambağı
Görsel: lowerpictures

Güney Amerika’nın gölge seven çiçeklerinden olan Amazon Zambağı, saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Yılda iki defa çiçeklenen bu bitkinin çiçekleri beyaz renklidir.

6 – Angel wing Begonia (Begonia coccinea)
begonya
Görsel: Fine Art America

Bir çeşit Begonya olan bitki, pembe, kırmızı ve turuncu tonlu çiçekler açar. Kanatları andıran tatlı yaprakları ona melek kanatlı begonya denilmesine sebebiyet vermiştir.

7 – Annual Delphinium (Bahçe hezareni)
Delphinium ajacis
Görsel: alien plants belgium

Beyaz, pembe, mavi ve lila tonlu renkli çiçeklere sahip olan Bahçe Hazereni bir delfinyum cinsidir. Bu bitkiler havaların ısınması ile çıkar.

8 – Begonia Fairlady
begonya
Görsel: Flickr

Daha çok gölgeden hoşlanan bu zarif yabancı güzelin sulu ve canlı yeşil yaprakları var. Gölgede de yaşayabilen bu bitkiler güneşe de uyum sağlayabilme özelliğine sahip.

9 – Begonia-non-stop Red
begonia non stop red
Görsel: Wikimedia Commons

“Kesintisiz Derin Kırmızı” diye tabir edilen bu begonya, yumuşak ve adından da anlaşıldığı üzere kırmızı tonludur. Nefes kesici göründüğünün farkındayız!

10 – Bitter Gourd (Kudret Narı)
kudret narı
Görsel: Caribbean Garden Seed

Tropik Afrika’ya özgü bir asma türü olan Kudret Narı, adına aşina olduğumuz bir bitki. Biz genelde onun turuncu meyvesini biliyor olsak da son derece zarif çiçekleri vardır. Bu meyve yeşil iken toplanır ve kan yapıcı, mide onarıcı, kan şeker düzenleyici özelliği bulunur.  Yukarıdaki fotoğrafta hem çiçeğini hem de meyvesini görebilmeniz mümkün.

11 – Blanket Flower (Kanarya Otu)
kanarya otu
Görsel: Gaillardia flower

Botanikteki adı Gaillardia aristata olan Blanket Flower’ı Battaniye Çiçeği olarak değil de Kanarya Otu olarak biliyoruz. Papatyaya benzer çiçekleri olan Gaillardia, sarı, turuncu ve kırmızı tonlu çiçeklerde gösterir kendini. Çiçeğe adını ise 18. yüzyılda yaşamış bir Fransız olan M.Gaillard de Charentonneau vermiş.

12 – Bleeding Heartwine
Bleeding Heartwine
Görsel: Gardeners World

Kanayan Kalpler çiçeğinden daha önce bahsetmiştik. Ağlayan Kalpler olarak da adlandırılan bu çiçek ile ilgili daha detaylı bir bilgi edinmek için Ağlayan Kalpler Çiçeğinin Özellikleri, Bakımı ve Yetiştirilmesi yazımızı inceleyebilirsiniz. 400’den fazla türü olan Kanayan Kalplerin hepsi aynı bölgede yetişmez. Farklı bölgeler ve koşullara uyum sağlamış türleri mevcuttur.

13- Blood lily
blood lily
Görsel: Gardening Know How

Tropik Afrika’nın çiçeklerinden biri olan bu bitki uzun ömürlü ve her yıl çiçek açan bir bir tür. Kırmızı tonlu ve uzun formlu ince kılcal çiçekleri bulunuyor.

14 – Blue Alpine Daisy
aster
Göster: Peakpx

Ne kadar çok aster türü var değil mi? Bu tür mavinin çekici bir tonunu üzerinde taşıyor ve oldukça farklı bir havası var.

15 – Blue Dawn flower
Ipomoea indica
Görsel: Wikimedia Common

Türkçeye Mavi Şafak olarak çevirilebilecek bu çiçek, Gece Sefası çiçek grubunun bir üyesi. Morlu mavili bir renk tonunda çiçekleri olan bu bitkinin botanik adı Ipomoea indica‘dır. Çiçeğin yetiştirilmesi esnasında kontrol altında tutulması tavsiye edilir.

16 – Blue Jacaranda
jacaranda
Görsel: Youtube

Mavi ve mor  tonlu çiçekleri olan Mavi Jakartaların çiçekleri boru şeklindedir. Uzun heybetli ağaçlardır. Bonsai olarak da yetiştirilebilirler.

Bonsai Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

17 – Blue-Passion flower (Passiflora – Çarkıfelek)
Passiflora
Görsel: Mis Remedios

Passiflora olarak bilinen Blue-Passion flower, ülkemizde Çarkıfelek bitkisi olarak da adlandırılır. Çiçekleri beyaz ve mor, mavi ronlu, hoş kokulu bir bitkidir.

Ayrıca birçok faydası bulunur. Çarkıfelek (Passiflora) Bitkisi Faydaları ve Zararları yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

18 – Bottle brush (Fırça Çalısı)
fırça çalısı
Görsel: aspca

Afkan Söğüdü olarak da bilinen Fırça Çalısı, Avusturalya kökenlidir. Her türlü toprakta yetişebilen, bahçe süslemeleri için sık kullanılan bir bitkidir.

19 – Calatheas (Makonya)
Calathea
Görsel: top tropicals

Botanikteki adı ile Calathea roseo-picta, Dua Çiçeğinin alt sınıfında yer alan bir bitkidir. Kolay yetiştirilebilen bir tropikal bitkidir.

20 – Catasetum
Catasetum
Görsel: panoramio

İlk bakışta onun bir orkide olduğunu düşünebilirsiniz. Orkide ile aynı aileden geliyor olması bunda oldukça etkili bir nedendir. Buna ek olarak yalnızca Catasetum cinsinde 149 tür bitki bulunur.

21 – Cattleya amethystoglossa
Cattleya amethystoglossa
Görsel: Wikipedia

Çoğunlukla uzun boylu bazı ağaçların yüksek dallarında yetişen Cattleya amethystoglossa, orkideye benzer bir çiçek açar. Çiçeklerinin renkleri pembe tonludur. Bitkinin üst sınıfı da Cattleya’dır.

22 – Cautleya
Cautleya lutea
Görsel: Plantencentrum Exotica

Himalayaların serin ormanlarında yetişen Cautleyas, yüksek rakımlı ılıman iklimlerden hoşlanırlar. Çiçekleri sarı ve turuncu tonludur.

23 – Chrysanthemum (Kasımpatı – Krizantem)
krizantem
Görsel: wag walking web

Krizantem hakkında söylenecek o kadar çok söz var ki… Onun egzotik bir güzel olduğunu yeni öğrenenler ve krizantemin hikayesinden anlamına; bakımından çoğaltılmasına tüm bilgileri Kasımpatı (Krizantem) Özellikleri Bakımı ve Hikayesi yazımızdan okuyabilirsiniz.

24 – Constantia
constantia
Görsel: Forum Cattlaelia

Orkide ailesinden gelen endemik bir bitki türüdür Constantia. 6 tane türü Brezilya’da endemik olarak yetişir.

25 – Cosmos pink (Meksika Yıldızı)
cosmos bipinnatus
Görsel: Plants – NC State University

Cosmos yani Kozmos, tüm evrende bulunan bütün madde ve enerji biçimlerini içeren bütüne verilen addır. Aynı zamanda bir bitki ailesinin adıdır. Bu bitki yılda 2 defa çiçek açar.

26 – Cryptopodium
Cryptopodium
Görsel: Picssr

Sarı tonlu çiçekleri ile dikkat çeken Cyrtopodium, orkide ailesine mensuptur.  Dağınık dağlarda yetiştiği ve 40 kadar türü olduğu biliniyor.

27 – Day Lily Frans Hals
Daylily FransHals
Görsel: muddle aged

Day lily denilen bu egzotik çiçeğin 6 yaprağının 3’ü sarı diğer 3’ünün de ortasından sarı bir şerit geçen kırmızı renkli olması onu oldukça ilgi çekici yapmış.

28 – Decorative Dahlia (Dalya)
dalya
Görsel: maxpixel freegreatpicture

Bizim daha çok Yıldız Çiçeği adı ile bildiğimiz Dalya, kesme çiçekçilikte çok kullanılan, renk skalası hayli geniş bir çiçektir.

-Dalya ne zaman çiçek açar?

29 – Encyclia
Encyclia
Görsel: Wikimedia Common

Yine Salepgillerden bir orkide türü olan; Encyclia. Amazon bölgesinde çok yaygın olarak görülen bu bitki koyu sarı renkli çiçekleri ile bilinir.

30 – Etlingera
Etlingera
Görsel: Wikipedia

Zencefilgillerden olan Etlingera egoztik çiçekler arasında en çok dikkat çekenlerden biri şüphesiz. Dünyanın en eski tropik bitkilerinden olarak görülen bu çiçek yaklaşık 100 kadar cinse sahip.

31 – Flame of the Forest
Butea monosperma
Görsel: Plant Description

Ormanın Alevi olarak Türkçeleştirilebilecek bu bitki orta boy ağaçlar olarak yetişir. Kokusuz ve parlak çiçekleri vardır.

32 – Frangipani (Hint Mabet Ağacı)
franipani
Görsel: Homelife

Frangipani birçok farklı isimde bilinir. Bunlardan biri Hint Mabed Ağacıdır. Farklı ülkelerde Amapola, Tapınak Ağacı, Champa, Ölü Adamın Parmakları gibi farklı isimler de kullanılmaktadır. Bu bitkinin güçlü ve çekici çiçekleri vardır. Ayrıca hoş kokusu olduğu söylenir.

33 – Golden shower (Altın Yağmur Sinamekisi)
cassia fistula
Görsel: DeKochi Photo Journal

İsmini görünümünden alan bir çeşit Sinemaki. Ağaç dallarında bulunan çiçekler bir yağmur damlası gibi aşağı sarkar. Altın renkli sarı çiçekleri ile dikkat çeken bu tropikal ağaç bir takım tıbbi uygulamalar için de tercih edilir.

34 – Grass of the Dew
cyanotis
Görsel: Jungle Dragon

Ve ilginç bir çiçek daha. Morlu sarılı çiçekleri ile Grass of the Dew Büyük Çin İmparatorluğu zamanında romatizmal enfeksiyonların tedavisinde kullanılırmış.

35 – Heliconia (Helikonya)
heliconia
Görsel: Flower Inspiration

Türkçeye direkt okunduğu şekilde tercüme edilen Helikonya, Yunan mitolojisinde sanat ve bilimlerin dokuz tanrıçası kabul edilen Muses’un kolu olan Helicon Dağı’nın adını taşıyor. Muses ise muz çiçeği anlamına geliyor. İlerleyen çiçeklerde kendisi ile karşılaşacaksınız.

36 – Hibiscus
hibiscus
Görsel: Gardening Know How

Hibiskus, yaprakları kurutularak çayı yapılan ve yüksek lif kaynağı olması ile oldukça şifalı olduğu bilinen bir bitkidir. Tropikal bölgelerde yaşar.

Beyaz, pembe, mor ve kırmızı renkli olabilen, 5 yapraklı çiçekleri vardır.

37 – Koutruk lei
koutruk lei
Görsel: flowers of india

Mavi küçük çan şekilli çiçekleri bulunan bu bitki pek fazla bilinmemekle birlikte 9 yılda bir kere çiçek açan oldukça spesifik bir bitkidir. Bu bitki Hindistan’ın Sekmai bölgesinde yetişmektedir.

38 – Laelia
laelia
Görsel: sorocabaorquideas

Sanki farklı bir çeşit orkideymiş gibi dursa de botanik ismi ile Laelia angereri, olan bu bitki Laelia adı verilen sınıfın bir cinsidir. Çok sınırlı bir bölgede yetiştirilir.

39 – Lotus
lotus
Görsel: Keyword suggest

Birçok inanışta kutsal bir sembol olan Lotus çiçeği Asya’ya özgüdür. Bu çiçekten ve kutsal değerinden Feng Shui Felsefesinde Çiçekler yazımızda bahsetmiştik. Hindistan’da yenilebilen bu bitki Çin’de de yetişir.

40 – Maxillaria
orkide türleri
Görsel: orchid species

Bir orkide çeşidi olan Maxillaria picta, Brezilya’da 2000 ft yüksekliğin üzerinde bulunan kıyı dağlarında yetiştiği gözlemlenir. Rio Grande’den Santa Grande’ye kadar uzanan bölgede rastlamak mümkündür.

41 – Morning Glory  (Gündüz sefası)
gündüz sefası
Görsel: Flower Meaning

Morning Glory çiçekleri beyaz, mor, mavi, kırmızı ve sarı renkli şeklinde çiçeklerdir. Gündüz sefası olarak bildiğimiz bu çiçek tam gün güneş ister.

42 – Musas (Muz Çiçeği)
muz çiçeği
Görsel: pixabay

Muz çiçeği olarak bilinen Musas’ın her derde deva olduğu söylenmekte. Alternatif tıpta kendine iyi bir yer kapan Muz Çiçeğinin şeker hastalığını tedavi eden, vitamin deposu bir egzotik çiçek olduğu söylenmektedir.

43 – Sampaguita (Arap Yasemini)
Arap Yasemini
Görsel: Wikimedia Common

Tatlı kokulu bir tropikal bitki olan Arap Yasemini bu özelliği ile dikkat çeker. Filipinlerde doğal olarak yetişir ancak bitki aslen Hindistan’da yetişmektedir. Güzel bir egzotik çiçek olarak nam salmıştır.

44 – Sophornitella
Sophornitella
Görsel: Fiveprime

Salepgillerden olan Sophronitella, bildiğimiz orkidenin bir kız kardeşidir. Gösterişli bir egzotik çiçek olarak bilinir.

45 – Sophronitis
Sophronitis coccinea
Görsel: bluenanta

Botanikte Sophronitis coccinea olarak adlandırılan bitki, salepgillerdendir. Salepgillerin bine yakın türünden biridir. Çiçeklerinin rengi kırmızımsı turuncu ve alev rengine benzerdir.

Egzotik çiçek listesi Name Of Sof Flowers sitesinden alınmıştır.

Birbirinden güzel bitkiler hakkında her türlü bilgiyi bulabileceğiniz yazılarımıza buradan ulaşabilir, sevdiklerinizi ve kendinizi mutlu edecek çiçekleri ÇiçekSepeti‘nden hemen sipariş edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir