Kültür & Sanat

AÇILIN BEN DOKTORUM!

Filmlerde sürekli rastladığımız o sahne sizin de gözünüzde canlandı mı? 

“Açılın ben doktorum!”

Hastanın başına üşüşen kalabalığı delerek tüm ihtişamı ile süzülerek gelir ve hemen müdahale eder. Dışarıdan hayranlıkla izlenilen bir alandır sağlık sektörü. En başında can kurtarır bu sektör. O nedenle yarışılmaz, yarıştırılmaz. Yıllarca okullarda, stajlarda geçen sürelerde pes etmez, gece gündüz demez canla başla hizmet verirler bizlere.

Peki bu karizmatik sektörün çalışanlarının yaşadıkları zorluklar konusunda bir fikriniz var mı? Gelin süreci en başından ele alalım.

öss-öğrencisi1 – Üniversite öncesi

Lise sıralarında geçirilen o zorlu süreç… Zaten atlatılması zaten yeterince zor olan bir sınav varken o sınavdan en yüksek başarıyı elde etmenizi beklerler. Çünkü bu ciddi bir iştir ve sadece en çok emek veren kazanabilir.


uykusuz öğrenci2 – Üniversite ve uykusuz geceler

Normal bir vize final evresi geçirdiklerini düşünüyorsanız “komite” adı verilen sistemden haberiniz yok demektir. 1 sene boyunca 4 kez toplanıp 2.5 ayda bir tüm konuları içeren yoğun bir sınav döneminden bahsediyoruz. Bu da tıp öğrencilerinin evlere ve kütüphanelere kapanarak hayattan kopmalarını gerektiriyor.

 

doktor13 – Eş, dost, aile büyüklerive bitmeyen istekleri

Top alanında herhangi bir meslekte olanların en çok yakındıkları konulardan biridir belki de bu durum. 

“Kızım şuram ağrıyor secne neden?” sorusu gelen zavallı gencimizin dramı, “Sen hemşirelik okumuyor musun bak Ayşen Teyzenin insülin iğnesi olması gerekiyor hadi hallediver!” nidalarına karışır.

IAmTheDoctor4 – Doktorun rütbesini beğenmeyenler

Düşünün ki bir mesleğe hayatınızın en güzel yıllarını adamışsınız ve yeri geldiğinde kendi hayatınızı mesleğiniz için aksatmaktan hiç çekinmemişsiniz.

Ancak bazı zamanlar “Siz bilmiyorsunuz bence, profesör yok mu burada?” tarzında cümleler duyabiliyorsunuz. Fakat ne yazık ki fakültede 6 yıl okuyan, okul bitince bile bir dizi sınava giren, 4-5 yıl asistanlık yapan doktorun rütbesini beğenmeyip koyduğu tanıya güvenmeyenler üzerine bir ders verilmiyor. 

doctorhouse5 – Maaş hakkında dönen muhabbetler

Can kurtarmanın, sağlık kazandırmanın bedeli nedir bilinmez ama bu konu hakkında o kadar çok konuşulur ki, zaman zaman “Doktorlar da maaşlarını hiç beğenmiyorlar canım, o maaşı ben bir yılda kazanamıyorum.” cümleleri sıklıkla sarf edilir. Ancak canını dişine takarak bu alanda ilerlemeye çalışan, belki de açık ara en çok okuyan sağlık emekçileri olmasa ne halde olurduk pek düşünülmez…

Her daim çalışmaktır doktor olmak. Siz hiç yolculuk esnasında hastalanan birini görünce “Şuanda çalışmıyorum” “Mesai saati dışındayım” diyen bir doktora rastladınız mı?

6 – Google hastaları

Hastalandığında doktora gitmek yerine belirtileri internette aratıp Dr. Google’dan tanı bulanlarımız oldukça fazla. İnkar etmeyelim hepimiz mutlaka yapmışızdır bunu. Hatta bazılarımız biraz abartıp ilacını bile internetten bulmaya çabalar. Doktora gidenler dahi önceden internetten araştırıyorken, sizce de bu şartlarda doktorluk yapmak biraz zorlu değil mi? 

– Bir şeyin yok teyzeciğim, geçmiş olsun.

+ Ama internette kas erimesi diyordu, bir daha bakar mısın?

7 -Özel günler, haftasonları ve nöbet 

Özellikle bu başlıkta sadece doktorlar üzerinden gitmek yanlış olacaktır. Teknisyeninden asistanına, hemşiresinden memuruna sağlık sektöründe çalışan herkes mesleği adına çok büyük fedakarlıklar yaparlar. Hafta sonu çalışmak istemiyorum diyen bir ambulans şoförü düşünebiliyor musunuz? Ya da gece 4’te acilden girdiğiniz hastanede doktor olmadığını… Bir sağlık personelinin hayatı boyunca kaç bayramda, kaç doğum gününde çalıştığını; kaç defa veli toplantısına gidemediğini, gece nöbetleri nedeniyle kaç gece evinde uyuyamadığını…

Sağlık sektöründe çalışan kadar yakını için de zordur bu meslek grubu. Onlar için de yapılan çoğu plan eşlerinin, anne-babalarının, arkadaşlarının mesleki hayatları çerçevesinde gerçekleşir. 

Zaman ve mekan dinlemeden, canını dişine takan sağlık çalışanlarına ithaf edilmiş tek bir gün bulunuyor. Ülkemizde 14 Mart ve ve dahil olduğu haftada kutlanan Tıp Bayramı, bu alanda çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, ve tıp bilimine yapılan katkıların ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

Sağlık sektöründe çalışan sevdiklerinizi mutlu edecek ve yüzlerini gülümsetecek en güzel hediyeler için tıklayın.

ciceksepeti-tipbayrami

 

 

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir