Trend

Adblue Nedir? Otomobilde Adblue Kullanımı Ne İşe Yarar?

Bir otomobilden ne beklersiniz? Yüksek performans, güçlü bir motor, maksimum konfor, gelişmiş güvenlik donanımları, az yakıt… Aslında sadece bunları beklemeniz normal ama yeterli değil. Dünya ve temiz bir çevre için kullandığınız otomobilin zararlı gaz salınımı değerleri hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Özellikle dizel motorlu araçların daha fazla salınım yaptığı bilindiği için Adblue teknolojisi bu araçlarda kullanılmaya başlandı. Peki, Adblue nedir, tam olarak ne işe yarar?

Dizel motorlu araçların egzoz gazında yer alan azot oksidin %67 oranında azaltılması amacı ve Euro 6 Emisyon Standartları uyumu için kullanılan Adblue, iki farklı bileşenden oluşan bir çözeltidir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde zorunlu kılınan bu çözelti, bir yakıt veya yakıt katkısı değildir.

Adblue Nedir?

Adblue nedir?
İlk olarak aslında Adblue isminin bir markaya ait olduğunu belirtmekte fayda var.

Adblue, “su bazlı üre çözeltisi” olarak isimlendirilmektedir. Dünyanın birçok noktasında Adblue markası kullanıldığı için bu isimle özdeşleşmiştir.

İçeriğinde %32.5 temizlenmiş üre ve %67.5 su bulunan Adblue, “SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazın salınımı azaltma görevi görmektedir. Yani aslında emisyon oranını en aza indirmek için kullanılan bir üründür. Mercedes ve Volswagen marka araçlar başta olmak üzere birçok marka bu teknolojiyi araçlarında kullanmaktadır. AdBlue’nun Euro 6 emisyon standartları sebebiyle büyük taşıdığını belirtmekte fayda var. Bu ürün sayesinde NOx gazları kısmen de olsa engellenmiş oluyor.

Adblue Ne İşe Yarar?

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse araç motoruna giren yakıt yanarak dizel partikül filtresi gibi sistemlerden geçtikten sonra atmosfere sanılır. Bu salınma sırasında her ne kadar filtreler olsa da karbon ve azot gazlarının salınımına engel olunamaz. Doğaya oldukça zararlı olan azot gazının salınımını engellemek için araçlarda bulunan SCR sistemi, Adblue sıvısı ile birlikte çalışarak zararlı azot oksit gazlarının egzozdan çıkmasını ve atmosfere karışmasını engeller. Asit yağmurlarının oluşması ve doğal floranın bozulmaması adına azot oksit salınımı en aza indirmek gereklidir. Fakat şu noktayı belirtmekte fayda var; Adblue araç performansına bir katkı sunmamaktadır. Azot emisyonunu düşürerek atmosferi korumaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Dizel emisyon azaltan sıvısı
Emisyon oranını azaltan çözelti hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Adblue hangi araçlarda kullanılır?

Çeşitli araçlarda kullanılan sıvı, dizel yakıta sahip ve SCR teknolojisi ile üretilen araçlarda kullanılmaktadır. Midibüsler, arabalar, tarım makineleri, kamyonlar ve otobüslerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adbleu kullanan birkaç otomobil örneği vermek gerekirse; Citroen BlueHdi, Mercedes BlueTech, Volkswagen Bluemotion, Renault Blue dci, BMW Blue Perfonmance ve Ford ecoblue gibi modeller sayılabilir.

  • Adblue nereden alınır?

Eskiden sadece tır, kamyon ve yolcu otobüsü gibi büyük araçların kullandığı sıvı, günümüzde otomobillerde de yaygınlaşmıştır. Benzin istasyonları ve yetkili servislerden alabilirsiniz. Araçlarda her 1000 km için ortalama 1 litre sıvı gerekmektedir. Genel bakım sırasında yetkili servis tarafından yapılan dolumla 10-15 bin km sürüş yapmanız mümkündür. Son teknoloji otomobillerde sıvı tükendiği zaman otomobili çalıştırmak mümkün olmadığından bagajınızda yedek olarak bulundurmanız mantıklıdır. Online alışveriş siteleri veya benzinliklerden Adblue temin edebilirsiniz.

  • Adblue nasıl doldurulur?

Dolum yapmak gerektiğinde dolum kapağı, genelde dizel yakıt kapağının yanında bulunur. Öncelikle otomobili çalışıyorsa kapalı duruma getirmeniz gerekir. Sonrasında kapağı açarak bir huni yardımıyla veya direk şişeden dolum yapabilirsiniz.

  • Adblue nasıl saklanır?

Temiz, kapalı bir kapta ve direkt güneş ışığına maruz bırakmadan sıvıyı saklayabilirsiniz. Sıvı, -11 derecede donmaktadır. Bu derecenin altında saklamamanız tavsiye edilir. Fakat donsa bile normal hava koşullarına dönüldüğünde yeniden kullanabilirsiniz. İdeal saklama derecesi -6 ile 25 derece arasındadır. Bu koşullarda 1 yıl boyunca rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Otomobil bakım ürünleri ve yedek parçalarını uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir