Aha ve Bha Nedir, Faydaları Nelerdir?
Cilt bakımı yaparken doğru ürünleri bulmak kimi zaman zordur. Binlerce kozmetik ürün arasından cildinizin ihtiyacına, cilt tipinize, cilt probleminize uygun seçim yapmanız gerekir. Son dönemin popüler ürünlerinden olan AHA ve BHA asitler de cilt bakımında sık sık karşılaştığımız ürünlerdir. AHA ve BHA nedir, bu asitleri nasıl kullanabilirim diyorsanız yazımızın detaylarına geçebilirsiniz!
Cilt bakımında asitlerin yeri, tahmin ettiğinizden daha önemlidir. Cildin ihtiyaçlarını karşılamanızı sağlayan pek çok farklı asit vardır. Hem cilt bakım ürünlerine dahil olan hem de direkt olarak kullanmanız mümkün olan aha / bha asitleri, yazımızda inceleyebilirsiniz.
Aha ve Bha Nedir?
İlk olarak bu asitler neler, onlar biraz tanıyalım. AHA, Alfa Hidroksi asitler; BHA ise Beta Hidroksi Asitler anlamını taşıyor. Bu iki asit türünün de ciltte hem ortak hem ayrı faydaları bulunuyor. İkisinin en önemli ortak faydalarından biri, ciltteki ölü hücreleri uzaklaştırmaya yardımcı olmaları. Ayrıca ciltteki gözenek yapısının azalmasında ve cildin daha temiz olmasında da bu iki asit etkili.
Bu asitler ayrıca ciltteki erken yaşlanma belirtilerini azaltmak, kırışıklık ve mimik çizgilerini gidermek, cildin parlamasını sağlamak gibi faydalara da sahip. Her bir asit grubunda ise farklı formlarda, farklı özelliklere sahip alt asitler var. Şimdi gelin, onları daha iyi tanıyalım!
Aha Asit Türleri Nelerdir, Ne İşe Yararlar?
Alfa hidroksi asitler, organik meyve asitleri olarak sınıflandırılıyor. AHA asitler ayrıca laboratuvar ortamında üretilen, yüksek konsanstrasyona sahip asitler. Bu gruptaki asitler, cilde direkt olarak uygulanmaz. Bunun yerine AHA Asitler, kozmetik ürünlerin içerisinde az miktarda bulunuyor. %2 ile %20 arasında değişen oranlarda çeşitli kozmetik ürünlerin içinde AHA asitleri görebilirsiniz.
Aha asitlerin faydaları ise genel olarak şu şekilde:
- Güneş lekeleri gibi cilt lekelerini gidermede AHA asitleri kullanabilirsiniz.
- Yaşlanma karşıtı ürünlerde AHA asitlerin etkisi fazladır.
- Akne problemlerini çözmede etkilidir.
- Ciltteki etkisini yavaş yavaş gösterse de düzenli kullanımda etkili bir sonuç verir.
Hangi asitler AHA asittir?
- Glikolik Asit: En popüler AHA asitidir. Şeker kamışından elde edilen bu asit, yapısal olarak küçüktür. Bu sayede de cildinize kolayca etki etmesi mümkündür. Hücrelerin yenileyip koyu lekelerin azaltmada etkilidir.
- Laktik Asit: Sütteki karbonhidrat olan laktozun fermantasyon sonucunda ortaya çıkan türüdür. Ciltte peeling etkisi ve nemlendirme etkisi vardır. Cilt yapısını besleyerek cilt dengesini korumada etkilidir.
- Malik Asit: Armut ve elmada kendiliğinden vardır. Ciltteki nemi azaltmada, ölü deriyi temizlemede, güneş lekelerini yok etmede etkilidir.
- Sitrik Asit: Hem AHA hem de BHA olarak tanınıyor. Turunçgillerde yer alan bir asittir. Leke ve sivilce tedavisinde etkili sonuçlar veriyor. Ayrıca yaşlanma etkilerini azaltma, cilt tonunu eşitleme, cildi temizleme gibi özellikleri var.
- Mandelik Asit: Acı bademden elde edilen, akne tedavilerinde kullanabileceğiniz bir asittir. Güneş lekelerini önlemek için de etkilidir.
BHA Asit Türleri Nelerdir, Ne İşe Yararlar?
Bir diğer asit türü olan BHA’lar ise, yağda çözünebilen organik asitlerdir. Bu tip asitler de AHA asitler gibi ciltteki ölü hücreleri temizlemek, yağlanma sonucu ortaya çıkan cilt problemlerini tedavi etmek gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca BHA asitler, molekül yapıları sayesinde ciltte sıkılaşmaya yardımcı olur.
BHA asitlerin faydaları ise genel olarak şu şekilde:
- Cildi derinlemesine nemlendirmenizde etkilidirler.
- Geniş gözenekleri küçültmede, gözenek görünümünü azaltmada etkilidirler.
- Cildin daha sıkı görünmesine yardımcı olurlar.
- Akne, siyah nokta, sivilce gibi cilt problemlerini çözmek için kullanabilirsiniz.
- Yaşlanma karşıtıdır.
- Cildin kurumasına engel olmakla birlikte cildin su tutmasına da yardımcı olur.
Hangi asitler BHA asittir?
- Salisilik Asit: En çok kullanabileceğiniz alan, akne ve akne lekesi tedavisi. Söğüt ağacından elde ediliyor. Gözenek temizleme özelliğine sahip. Ciltte peeling etkisi oluşturuyor.
- Hyaluronik Asit – HA: Cildi soyucu değil nemlendirici etkisi var. Son zamanların en popüler asitlerinden biri. Cildi tam anlamıyla neme doyuruyor. Ayrıca yaşlanma karşıtı bakımın ürünlerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
- Linoleik Asit: Birçok bitkisel yağda bulunuyor. Hafif bir yapıya sahip. Cildin nemlendirilmesinde önemli ve etkili bir yeri var. Cildi yumuşatıp cildin daha esnek olmasını sağlıyor.
- Oleik Asit: Bir diğer adı Omega-9 Yağ asitleri. Temel görevleri, cildi nemlendirmek. Zeytinyağı, avokado ve badem yağı gibi gıdalarda da bolca bulunuyor. Cildin kurumasını önlerken yaşlanmayı da önlüyor. Ayrıca cildi nemlendiriyor ve cilt bariyerini onarıyor.
Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde hem AHA hem BHA içerikli cilt bakım kremlerini, serumları, tonikleri ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: