Çiçek Bakımı

Akasya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Akasya çiçeği kokusu ile bahçelerin ve evlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Kokusu, güzel çiçekleri ve rüzgar estiğinde huzur veren yapraklarının sesi ile herkesin sevdiği çiçekler arasında yerini alır. Bu yazımızda Akasya Çiçeği hakkında merak edilenleri anlatıyoruz.

Akasya çiçeği hakkında bilgi vermeye başlamadan önce hep karıştırılan bir noktaya değinelim. Akasya, baklagiller familyasından gelen, kapalı tohumlu ve çift çelenkli bir bitkidir. Bitkinin cinsi Acacia olarak adlandırılır. Akasya ile hep karıştırılan ve ‘Yalancı Akasya’ olarak adlandırılan Robinia ise aynı familyadan gelmesine rağmen farklı bir cinstir ve Akasya’nın bir alt türü değildir.

Akasya Ağacının Özellikleri
beyaz akasya
Yalancı Akasya – Görsel: repubblica
  • Akasya, ılıman iklimlerde yetiştirilen ve yaklaşık 600 türü bulunan bir bitkidir.
  • Dikenli yeşil yaprakları olan ağaççıklar formunda gördüğümüz akasyalar, genellikle kendiliğinden yetişir.
  • Küçük dalları sarkık formdadır.
  • Ilık, nemli, yarı tropikal iklimlerden hoşlanırlar.
  • Akasyanın iyi yetişebildiği topraklar genellikle iyi beslenmiş, organik maddelerce zengin olan topraklardır. Ancak bununla birlikte zor koşullardaki topraklarda da akasyanın şansı vardır.
  • Toprağın alkali oranının yüksek olmaması, asidik özellikli olması oldukça faydalıdır.
  • Çiçeklerinin rengi genellikle kırmızı, beyaz, sarı, krem tonlardadır. Ancak doğada mor akasya çiçeğine de rastlayabilmek mümkün.
  • Akasya çiçeğinin bakla cinsinden bir meyvesi bulunur.
salkım akasya
Görsel: David Padfield
  • Birçok akasya sadece süs bitkisi olarak saksılarda veya bahçelerde yetiştirilir.
  • Bazı akasyalar her mevsim yeşil yapraklar taşırlar. Oldukça dayanıklı yapıda olan akasyalar soğuk kış koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Ama bu dayanıklı yapısı onun işlenmesini zorlaştırıcı etkiye sahiptir.
  • Ne kadar dayanıklı bir yapıda da olsa küçük dallarının şiddetli rüzgarlardan korunması gerekir. Aksi taktirde bu ince dallar kırılabilir.
ligustrum
ligustrum ağacı – Görsel: Sementes Arbocenter
  • Genellikle böceklerden zarar görmezler. Ancak bazı böcekler için de çekici oldukları söylenebilir. Hatta birçok belediye bu konu ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Selçuk Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışma ile bazı yararlı ve zararlı böceklerin akasya ağaçlarını dinlenme ve barınak olarak kullandığını belirtmiştir. Pendik Belediyesi ise böceklenme sorunu ile mücadelede akasya ağaçlarından vazgeçerek, yerlerine 4 mevsim yeşil kalan, yaz ve kış mevsimlerinde çiçek açabilen, susuzluğa karşı dayanıklı olan ve boyu çok fazla uzamayan ligustrum ağaçlarının dikilmesine karar vermiştir. Bölgeye, aynı ekolojik koşullara uyum sağlayan bu bitkiden yaklaşık 10.000 adet dikilmiştir.
  • Akasya hızlıca büyüyen bir ağaçtır. Bahçenize ektiğiniz bir fidenin büyümesi çok uzun zaman gerektirmez.
sarı akasya çiçeği
Görsel: Wikipedia
Akasya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Akasya çiçeği yetiştirmek için en önemli detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • Sulama: Sulama konusunda akasya çiçeği çok nazlı değildir diyebiliriz. Sulamanızı standart ağaç sulaması şeklinde yapabilirsiniz. Ancak zor koşullarla karşı karşıya kaldığınız mevsimlerde hemen boyunlarını bükmezler. Soğuk kadar kuraklığa karşı da bir süre dayanabilirler.
  • Budama: Her bitkide olduğu gibi akasyada da budama çok önemlidir. Yıpranmış dallar düzenli olarak budanmalıdır.
  • Nem isteği: Nem isteği fazla değildir ancak bu konuda çok seçici olduğu da söylenemez.
  • Besleme: Her bitki gibi akasya da beslendiği zaman daha güzel bir formda açar çiçeklerini. Bu sebeple kış başlamadan ve kış bitip de havalar düzelmeye başlarken toprağınızı besleyebilirsiniz. Besleme için organik maddelerce zengin, organik hayvan gübresi kullanabilirsiniz.
  • Çoğaltma: Akasya çoğaltması için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri tohumla çoğaltmadır. Tohum ile bitki çoğaltma ile ilgili tüm detayları buraya tıklayarak ilgili yazımızdam edinebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise çelikle çoğaltmadır. Çelik ile çoğaltma ile ilgili bütün detaylara yer verdiğimiz Çiçek Nasıl Çoğaltılır? Çiçek Çoğaltma Yöntemleri yazımızı inceleyebilirsiniz. Eğer çeliklerinizi kendiniz üretecekseniz, yaz aylarında ağacınızdan gövde çelikleri alabilirsiniz.
sarı akasya
Görsel: csiro
Akasya Nasıl Çoğaltılır?

Eğer akasyayı tohumla yetiştirmeyi tercih edenlerdenseniz, bir sera ortamında dört mevsim boyunca akasya yetiştirebilmeniz mümkün. Bu işlem için tohumlarınızı ekmeden önce ortamınızı iyi hazırlamalısınız. Öncelikle akasyanın tohumu çok sert ve kalındır. Bu sebeple direkt olarak toprağa gömülmemelidir. Bu şekilde çimlenme gerçekleşmeyebilir. Öncesinde tohumlarımızı şişirmemiz gerekir. Kalın kabuklu akasyanın tohumlarını ekmeden önce sağ veya sol yanına küçücük bir delik açın ki, tohum içerisine su girmekte zorlanmasın. Bunu yaparken çok dikkatli olun ve kesinlikle sterilize edilmiş bir kesici alet kullanın. Tohumun içindeki çekirdeği delmemeye özen gösterin.

Daha sonra çok sıcak veya soğuk olmayan, oda sıcaklığında bir su içerisinde 24 saat boyunca dinlenmeye bırakın. Kullanacağınız suyun temiz olması elbette çok önemli. Musluk suyu yerine içme suyu kullanmanızı öneririz. Geçen bir günün ardından tohumlarınızın hepsi şişmemiş ise yeni bir bardak su ile tekrardan aynı işlemi gerçekleştirin.

Tohumların şiştiğini nasıl anlarım? İçerisine su alarak şişen tohumlar suyun yüzeyinde yüzmeye başlayacaktır.

Tohumlar artık hazır ise çimlendirmeye başlayabilirsiniz. Güneş ışığı alabileceği ancak güneş ile direkt olarak etkileşime girmeyeceği bir yerde saksılarınızı bekletin. Saksıların üzerine şeffaf bir poşet geçirerek sera etkisi yaratabilirsiniz. 1 aya kalmadan çimlenme gerçekleşecektir.

Akasyalarınızı 1 yaşına gelene kadar korunaklı bir ortamda tutmanız sağlam bir biçimde büyümesi için önemlidir. Unutmayın akasya ağaç olarak ne kadar güçlü olsa da henüz genç olan bir fide soğuk hava koşullarından olumsuz etkilenir.

Akasya Çiçeği Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Topraktaki azot miktarının az olduğu bölgelerin azot oranı artırılmak isteniyorsa akasya ekilebilir. Çünkü akasyalar, havadan aldıkları azotu kökleri ile toprağa iletmede oldukça başarılıdır. Havayı temizleyici özelliği vardır. Bunun dışında tüketilerek kullanılan akasya çiçeğinin, insan bedeni için de bilinen birçok faydası vardır. Bunlardan en bilinen faydalar nefes darlığı ve astım içindir. Akasya çiçeğinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

sarı akasya bitkisi
Görsel: potterybarn
  • Mikrop kırma özelliğine sahiptir. Bilhassa grip gibi rahatsızlıklarda vücudun terleyerek mikrobu dışarı atmasına yardımcı olur.
  • Çay olarak tüketilmesi soğuk algınlığının tedavisinde etkilidir.
  • Boğaz ağrısı için iyi gelmektedir.
  • Vücuttaki safrayı artırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte ishal sorunu yaşayanlar için de şifalıdır.
  • Vücudu rahatlatıcı etkisi vardır. Eğer yoğun ve stresli bir gün geçirdiyseniz, kafanızı boşaltmanıza ve rahatlamanıza bir bardak akasya çayı yardımcı olabilir.
  • Diş ve diş eti rahatsızlıkları için faydalıdır.
  • Rahim miyomu için faydalı olduğu da söylenmektedir.

Akasya kullanımı esnasında dikkatli olmak gerekir. Oranı doğru ayarlanmadığı takdirde akasya kullanımı zehirlenmelere sebep olabilir.

Bunun dışında akasya ağacı kullanılarak yapıştırıcı, mürekkep ve kumaş boyası da elde edilmektedir. Sanayide oldukça önemli bir yeri olduğu söylenebilir. Aynı zamanda eczacılıkta da kullanılır.

Akasyanın yaşlanma karşıtı bir bitki olduğu da söylenmektedir. Akasya çayı tüketimin yaşlanma etkilerini azaltarak yaşlanmayı yavaşlattığı düşünülmektedir.

Akasya Çiçeği Nasıl Tüketilir?
akasya çayı
Görsel: Crate and Barrel

Rahatlatıcı etkisi olan akasya çayı yaygın tüketim şeklidir. Bunun için ağacın sadece çiçekleri değil yaprakları  da kullanılır. Kullanmadan önce kurutulan yaprak ve çiçekler  kaynatılarak tüketilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi doz aşımı tehlikeli olabilir. Bu sebeple doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Akasyaya dair diğer detaylar…

Bazı kaynaklara göre akasya çiçeği anlamı tek taraflı sevgiyi sembolize etmektedir. Akasya çiçeği kokusu ve güzel görünümü ile bazı kişiler için de mutluluğu simgeler. Özellikle beyaz akasya çiçeği anlamı saf, temiz sevgiyi anlamlandırır.

Çiçek bakımı ve çiçekler hakkında aklınıza takılan sorular için diğer yazılarımıza buradan ulaşabilir, evinizi-bahçenizi güzelleştirecek her tür çiçeği ÇiçekSepeti‘nden sipariş edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir