Otomobilin elektronik tüm aksamlarının çalışmasını sağlayan akü, belli bir ömrü olan bir parçadır. Zamanla bataryası zayıflar ve eski performansını gösteremez. Bunu ilk başlarda arabanızın eskiye oranla daha geç çalışmasından veya araç uyarı sistemlerinden fark edebilirsiniz. Peki, akünün bitmeye yakın olduğunu tespit ettiniz, nasıl bir akü almanız gerekiyor? Şimdi gelin adım adım doğru akü seçiminde dikkat edilmesi gerekenlere birlikte bakalım.
Otomobil kullanan herkes akü kelimesini duymuştur. Peki, akü nedir? Akü, akümülatör kelimesinin kısaltılmış halidir. Akünün otomobildeki amacı, marş motoruna elektrik akışı sağlamak ve aracın çalışmasını sağlamaktır. Motor çalıştığında ise kullanılacak toplayıcılara akış gönderir, motordaki voltaj ve amperi ayarlar.
Akü Çeşitleri
12 Volt Akü: Otomobillerde en çok kullanılan türdür. Birbirine seri olarak bağlanan altı tane 2 volt hücreden oluşur. Bileşenlerin her birinde birbirine paralel olarak bağlamış ters yüklü plaklar bulunmaktadır.
Aküler kullanılan metalin cinsine göre nikel demir, nikel kadmiyum, kurşun asit ve farklı çeşitlerde sunulmaktadır. Bu çeşitler arasında en çok tercih edilen kurşun asit aküdür. Bu aküler kuru ve sulu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Sulu akü, starter ve SLI olarak adlandırılan akülerdir. Bu akülerde bağlantı parçaları açılmaz. Kuru akü ise klasik otomobil aküleridir. Bu aküler türleri AGM ve jelli VRLA aküleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu akülerin en önemli özelliği, asit sızdırması veya taşması gibi durumların olmamasıdır. Gaz çıkışı oldukça azdır ve oldukça korunaklıdır.
Akü Seçimi Neye Göre Yapılır?
- Aracınızın aküsünü yenilirken ilk olarak aracınızın elektrik kullanım alışkanlığını göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gerekir. Bu nedenle otomobil üreticinizin verdiği akü bilgisi en önemli kriterdir. Fakat eğer araca sonradan eklenen özellikler varsa daha farklı bir akü ihtiyacı ortaya çıkabilir.
- Grup boyutu, aracın fiziksel ölçülerine uygun batarya seçiminde önemli bir noktadır. Birçok araç birden fazla grup boyutuna uyum sağlar. Ancak yine de sorun yaşamamak adına aracın fiziksel bağlantı bölgesindeki ölçülere dikkat etmeniz gerekir.
- Soğuk motor çalıştırma amperleri (Cold cranking amps – CCA) – CCA, araç motorunun ilk çalışması için önemli bir kriterdir. Bu durumu kısaca açmak gerekirse akü voltajı kullanılmayan seviyeye düştüğünde akünün 30 saniye boyunca verebileceği amper sayısını gösterir. Soğuk iklimli bir bölgede yaşıyorsanız, CCA değerinin yüksek olması oldukça önemlidir.
- Rezerv kapasitesi (Reserve Capacity – RC), alternatörün arızalanması durumunda aracınızın elektrik sistemine güç vermeye yardım eder. Aracınızı çalıştırmak için gerekli olan minimum voltaj değerinin altına düşmeden akünün araca kaç dakika güç sağlayabileceğini ifade etmektedir. RC değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
- İlk maddede akünün eski akünüzle benzer özelliklerde olması gerektiğini söylemiştik. Peki, bunu nasıl anlayabilirsiniz. Batarya kataloğundan fiziksel olarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Örneğin; boyut olarak eski akünüzle aynı mı, RC ve CCA değerleri benzer mi, kutup başları ve sabitleme destek parçaları aracınıza uyuyor mu? Tüm bu sorulara cevabınız evet ise doğru modeli seçmişsiniz demektir.
Akü markaları hakkında daha detaylı bilgi almak için “En İyi Akü Markaları” yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
- Akü Sağlığı Nasıl Korunur?
Batarya değiştirme işlemi aşamasına gelmemek için bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. İlk olarak daha uzun kullanım ömrü için periyodik bakımları aksatmadan yaptırmalısınız. Akünüzü her türlü metalden uzak tutmalı ve kısa devre yapmasının önüne geçmelisiniz. Akü suyu ya da diğer adıyla akü asidi, zamanla eskir. Bu nedenle saf su ile tamamlanması gerekir. Ekleme yaparken tam miktarında ekleme yapmalı ve fazla koymamalısınız. Kış günlerinde aracınızı kapalı yerlerde tutmanız faydalı olacaktır. Eğer böyle bir imkanınız yoksa soğuk günlerde 10 dakika kadar gün içerisinde aracınızı çalıştırmanız kendi şarj etmesini sağlayacaktır. Son olarak gereksiz yere silecek, far, klima ve radyo gibi donanımları kullanmamalısınız. Bu tür gereksiz kullanımlar cihazı yorar ve batarya sağlına zarar verir.
- Aracıma kaç amper akü almalıyım?
Doğru seçimi yapmak için amper seçimi oldukça önemlidir. Araç üreticinizin sunduğu fabrika değerlerine uygun seçim yapmanız gerekir. 12 Volt sisteminde akünüzün değeri 20-30 mili amper, 24 Volt sisteminde ise 60-80 mili amper değerlerinde olmalıdır.
- Akü ölçüm değeri kaç olmalı?
Batarya performansından şüpheleniyorsanız şarj durumunu ölçtürmeniz en faydalı yöntemdir. Akü, 12,80V’un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise sorun yok demektir. Fakat değer 12,4V’un altındaysa sülfatlaşma başlamış demektir. Bu nedenle redresör yardımıyla değerlerinin yükseltilmesi gerekir.
- En iyi akü markaları hangileridir?
Global ve yerel olarak birçok farklı marka cihaz üretmektedir. Yapılan araştırmalar ve kullanıcı deyimlerinden yola çıkarak en iyi markalar şu şekilde sıralanmaktadır; Varta, Mutlu, İnci, Bosch, Yiğit, Predisent ve Hugel.
En iyi markaların otomobil yedek parçalarını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın! Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: