
Otomobil Deri Koltuk Bakımı Nasıl Yapılır?
Otomobil temizliğinin en önemli adımlarından biri olan koltuk temizliği, dikkat ve hassasiyet gerektiren bir konudur. Özellikle deri koltuk tercih ettiyseniz, daha dikkatli bir temizlik ve bakım aşamasından geçmeniz gerekir. Deri koltukların güneşte çatlamaması ve solmaması için düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Peki, otomobil deri koltuk bakımı ve temizliği nasıl yapılmalıdır?
Deri koltuk, şık görünmenin yanı sıra aracınıza farklı bir hava katar. Bunun yanı sıra oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Tabii ki düzenli bakımını yapmak gerekir. Bakımsız kalan deri koltuklarda çatlamalar ve bozulmalar daha hızlı ortaya çıkacaktır. Çünkü deri, uzun süre ısı ve ultraviyole ışınlara maruz kaldığı zaman çatlayıp tahriş olan bir üründür. Düzenli periyotlarla bakım ve temizlik yaparak bu durumun önüne geçmeniz oldukça kolaydır.
Deri Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Deri koltukları temizleye başlamadan önce temizlenecek alanın detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Şarjlı veya elektrikli süpürge yardımıyla koltuk altları, araları ve üzerlerindeki tozların kaba temizliğini yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparken çok yüksek vakumda ve çekim gücünde süpürge kullanmamalısınız. Ayrıca yumuşak kıllı ovma fırçası ile kaba temizlik işlemini narince gerçekleştirebilirsiniz.
- Sonrasında deri koltuğun derinlemesine temizlik aşamasına geçebilirsiniz. Bu adımda bulaşık deterjanı ve sirke gibi ürünlerden oluşan bir karışım hazırlayabilir veya özel oto deri koltuk temizleyici ürünleri tercih edebilirsiniz. Fakat ufak bir hatırlatma yapmak faydalı olacaktır. Bu karışımları ufak bir alanda test edip öyle kullanmanız faydalı olacaktır.
- Deriye zarar vermesi muhtemel olan çamaşır suyu, yağ bazlı kimyasal ürünler ve balmumu maddelerini kullanmamalısınız. Bu tarz kimyasal ürünler deriye zarar vererek ömrünü bir hayli kısaltacaktır.
- Süpürme işleminden sonra silme işlemine geçebilirsiniz. Silme işlemi sırasında araba deri koltuk leke çıkarıcı ürünleri kullanabilirsiniz. Sprey formatında sunulan bu ürünleri deri koltukların her alanına eşit bir şekilde sıktıktan sonra mikrofiber bez veya yumuşak kıllı ovma fırçası ile ovalamalısınız. Temizlik ürününün koltuklara yeteri kadar nüfus etmesi yeterlidir. Çok bastırmaktan kaçınmalı ve nazik bir şekilde ovalamalısınız.
- Süpürme ve silme adımından sonra deri kremi adımına geçebilirsiniz. Deri kremi, derinin uzun ömürlü olması ve çatlaklar oluşmaması için önemlidir. Deri kremini koltuğun her noktasına sürerek yedirmeniz gerekir. Bu işlemden sonra deri koltukların 4-6 saat kadar kurumaya bırakılması önerilmektedir.
Deri Koltuk Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Otomobilinizin deri koltuğu temizlemeniz, temiz görünmesi ve çatlaklar oluşmaması için önemlidir. Fakat bu parlak ve çok iyi görüneceği anlamına gelmez. Deri koltukların daima temiz ve bakımlı olması için temizleme işlemini iki-üç ayda bir tekrarlamanız ve rutin bakım işlemlerini yapmanız gerekir. Ek olarak aracınızı sürekli güneş alan yerlere park etmek yerine koltukları güneşten koruyabileceğiniz bir alana park etmeniz faydalı olacaktır. Bakım işlemi için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Bakım öncesinde deri koltuğun tozdan arındırılması gerekir. Bu nedenle mikrofiber bez ile alanı temizleyin ve tozdan güzelce arındırın.
- Sonrasında tıpkı cildinizin güneş ışınlarına maruz kalınca kırılgan hale gelmesi gibi kırılgan hale gelen deri koltuğu korumak için besleyici bakım kremi kullanmalısınız. Besleyici krem tüm deri parçaların yüzey kalitesini koruyarak ömrünü uzatır. Temiz koltuğun üzerine bakım kremini sürün ve her yerine nazikçe yedirip kutu üzerinde yazan süre kadar beklemeye bırakın.
- Bakım kremi adımı bittikten sonra koltukların parlak ve daha canlı görünmesini istiyorsanız, deri koltuk parlatıcı sprey kullanmalısınız. Parlatıcı spreyi üzerinde yazan kullanma talimatına göre yüzeye sıkarak uyguladıktan sonra deri koltuklarınız ilk günkü kadar bakımlı ve parlak görünecektir.
Otomobil bakımı ve temizlenmesi için ihtiyacınız olan tüm ürünleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: