Bitkilerin İlkbahar Hazır Mı? İlkbaharda Çiçeklerin Bakımı İçin Tüyolar
Baharın gelmesi ile çiçekler açmak için birbirleri ile yarışır oldular. Bahçeler rengarenk oldu, balkonlarda karnaval havası esti. Peki bol çiçekli bir yaz geçirmek için ilkbaharda bitkilerimize ne gibi müdahalelerde bulunmamız gerektiğini biliyor muyuz? İşte, ilkbaharda çiçeklerin bakımı için tüyolar, yazımızda sizi bekliyor!
Mart ayının gelmesiyle birlikte çiçekler de yavaş yavaş kışın yorgunluğunu üstlerinden atmaya başlarlar. Mart ve nisan ayları, çiçeklerinize bakım yapmanız için oldukça ideal aylardır. Yaza alıştırma olan ilkbaharın alıştırma ayıdır mart ve nisan. Bu dönemde çiçeklere yeterince iyi bakarsanız yaz boyu bol çiçekli ağaçlarınız, bitkileriniz olması mümkündür. Bu yazımızda çiçeklerin bakımı için bahçenizde yapmanız gerekenleri sizlere detaylı olarak anlatacağız. Ancak öncesinde yapmanız gereken bazı hazırlıklardan bahsedelim.
Çiçeklerin Bakımı İçin Tüyolar
Öncelikle, bitkilerimizi ekmek için hava koşulları uygun hale geldi. Bu sebeple bahçenize ekmek istediğiniz fideleri çiçek marketlerden satın alabilirsiniz. Toprak takviyesi için bahçe toprağı, çeşitli gübreler ve ilaçlar edinmelisiniz. Tırmık, bahçe makası gibi gereçlerinizin passız, steril halde olduğundan emin olmalısınız. Hazırlıklarımız tamamsa artık bakım işlemini gerçekleştirebiliriz. İşte bahar çiçekleri bakımı hakkında bilmeniz gerekenler!
- Çiçeklerinizin gübreleme, ilaçlama gibi bakım işlerini tamamlayın.
Kış boyu ilgilenmekte zorluk çektiğimiz açık bahçelerimizin yorulması olasıdır. Esen rüzgarlar, yağmurlar, karlar ve bahçemize sığınan sevimli dostlarımız bahçelerimizi bakıma ihtiyaç duyan bir hale getirir. Bu sebeple ilk iş olarak bahçenizdeki yabani otları, kırılmış dalları ve dökülmüş yaprakları toplayın. Dilerseniz bu parçaları bir poşette toplayarak kendi kompostunuzu yapmak için de kullanabilirsiniz. Kompost yapımının ayrıntıları okumak için Ev Bitkileriniz İçin Doğal Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz!
Kış yağmurları elini eteğini çektikten sonra bahçeniz muhtemelen dağılmıştır. Hatta bilhassa karın ve yağmurun yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız yağmur suları toprakta fazla birikmiştir. Bahçenizin drenajını kontrol etmeniz bahçeniz açısından faydalı olacaktır.
Bu mevsimde sonbahar ve kış aylarında ektiğiniz tohumların fidelerini bahçenize taşıyabilirsiniz. Ayrıca bahçe düzenlemenize yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Ancak bitkiyi ekeceğiniz toprağın bitki ile uyumlu olması çok önemlidir. Şayet toprak uygun değilse bahçenizde o bitki için özel bir alan ayarlayarak gereken toprağı da edinmelisiniz.
Çiçeklerinizi canlandırmak için budama yapın; kırık ya da kurumuş dallarını temizleyin.
Çiçeklerin canlanması için ne yapabilirim derseniz cevap elbette budamadır. Martta kışın yüklerini bitkilerinizin üzerinden almak için gerekli budamaları yapabilirsiniz. Bitki üzerinde duran solgun yaprakları steril bir bahçe makası ile kesin ve gerekli kapama işlemini uygulayın. Budama yapmazsanız bitkileriniz istediğiniz kadar güzel görünmeyebilir.
Eğer ağaçlardaki çiçekler tomurcuklanmaya başladıysa ilaçlama yapın ancak henüz başlamadıysa birkaç hafta daha bekleyerek tomurcukları gördükten sonra ilaçlama yapın.
Bahçenizde ortanca çiçekleri bulunuyorsa, onları hava alacak şekilde ortalarından temizleyin.
Bazı bitkilerin nefes almaya ihtiyaçları vardır. Haziranda çiçeklerini açan ortanca şubat sonu mart başı gibi tomurcuklanmaya başlar. Bu dönemlerde budanması onun için oldukça önemlidir. Daha büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız bitkinin gücünü kesecek olan çiçekleri bitkiden ayırın ve kuru dalları temizleyin. Kestiğiniz bu ortancaları evinizde vazoya koyabilirsiniz. Ayrıca onları kurutabilir veya sevdiklerinize hediye olarak da verebilirsiniz.
Bahçenizin çim alanlarında oluşan yosunları temizleyin.
Bahçenizdeki toprak alanların çapalanması ve toprağın havalandırılması için ilkbaharın başından itibaren işlemlere başlayabilirsiniz. Böylelikle sıkışmış toprak havalanır ve daha verimli bir hale gelir. Ayrıca yağmur, kar ve çeşitli hayvanlar kış boyunca toprak ve çimlerinize zarar verebilirler. Eksik çim alanlarını kontrol ederek takviye yapabilirsiniz. Çimlerin üzerinde oluşan yosunları da çimlerinizin üzerinden ayıklayabilirsiniz.
Bir daha oluşacak yosunlaşmayı önlemek için de, gübre zamanı yosun önleyici gübreler kullanabilirsiniz.
Bahçenizdeki gölgelik alanlarda rutubet görülebilir. Bilhassa ağaç diplerinde sık karşılaşılan yosunlar çimlerinize bir parazit olarak yapışıp onları zamanla öldürürler. Suladığınız çime kum ile karıştırdığınız yosun önleyici gübrelerden takviye yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bu mevsimde açan çiçeklere daha canlı bir hava kazandırmak için, çiçek besini verebilirsiniz.
Çiçeklerinize sıvı gübre vermek için en ideal zamandır mart ayı, böylelikle ilkbaharda coşan çiçeklere merhaba diyebilirsiniz. Sert geçen bir kışın ardından içimizi ısıtan mevsim olan ilkbahar, bahçelerimize de mutluluk saçarak enerjisini hissettirmeye iyiden iyiye başlıyor anlayacağınız.
Çiçekler yalnızca bahçelerimizde değil tabii. Aynı zamanda evlerimizi, salonlarımızı ve güzel balkonlarımızı da süslüyorlar. Evinizi süslemek için bitkilerinize yapmanız gereken bakım ise şu şekildedir:
Bahçenizi ya da balkonunuzu süsleyen siklamen, sümbül, çiğdem, nergis, menekşe ve lale gibi soğanlı bitkiler bu ay uyanacaktır. Bu çiçekler dekoratif olarak da gerek bahçenizde, gerek evinizde hoş bir görüntü oluşturacaktır. Mor çiçekleriyle bahçenize renk katan menekşeleri bir saksıya dikerek, evinizdeki bir camın önüne koyabilirsiniz. Menekşeler görüntüsüyle ve enerjisiyle odanıza farklı bir hava katacaktır. Sümbül, lale ve çuha gibi çiçekleri saksıya ekip, balkonunuza da koyabilirsiniz.
Özellikle yaseminler bu mevsimde çok güzeldir. Bahçenizdeki güzel görüntüsünü evinizde de yakalamak istiyorsanız, bahçenizdeki yasemin çiçeğinden kopardığınız bir – iki dalı vazoya koyarak evinizi süsleyebilirsiniz. Bahar ayı doğa ananın uyanmaya başladığı aydır. Siz de bitkilerinizi bahara hazırlamak için aradığınız her şeyi ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz!
Ayrıca ilginizi çekecek yazılarımız: