
Bebek Kahvaltısı Nasıl Hazırlanır?
Bebekler, belli bir büyüme noktasına gelene kadar sadece anne sütüyle beslenen küçük insanlardır. 6. ayını geçip 7.aya adım atan bebekler, artık kahvaltı öğününde günlük besinleri de tüketmeye başlar. Bebek için oldukça yeni olan bu öğün, son derece önemlidir de. Bu yüzden bebek kahvaltısı olarak ne hazırlayacağınızı, nasıl hazırlayacağınızı bilmeniz gerekir. Bebeğiniz için besleyici olan bebek kahvaltısı çeşitlerini ve bu mamaların nasıl hazırlanacağını yazımızda bulabilirsiniz!
Bebekler, 6. aydan itibaren iyice hareketlenir. Kimi bebek oturmaya başlarken kimisi emeklemeye geçiş yapar. Sürekli bir şeyleri yapmaya çalışan bebekler bu aylarda çok daha fazla enerji harcar. Bu da, eskisi gibi hızlı kilo alamamalarına sebep olur. Bu yüzden de anne sütünün yanında ek gıdalara geçiş yapmak gerekir. Bebeğiniz için farklı kahvaltı tariflerine geçmeden önce, bebeklerin ek gıdaya geçişiyle ilgili birkaç ipucu verelim:
- Şeker veya tuz içermeyen, tek bileşenli besinler ile ek gıdaya geçebilirsiniz. Bunun yanında her bir yeni yiyecek için üç gün bekleyip bebeğinizin herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğini kontrol etmelisiniz.
- Bebeklerin ek gıdaya geçişinde, onlara verdiğiniz yemekleri çok fazla karıştırmamanız gerekir. İlk adımda sadece yumuşak meyveler ve yoğurt ile ek gıdaya başlangıç yapabilirsiniz.
- İlk aşamada günde sadece tek bir öğünde ek gıda vermelisiniz. 7. ayda öğün sayısını ikiye, 8.ayda üçe çıkarabilirsiniz.
- Yeni besinler denerken bebeğinizin aç olmasına dikkat edebilirsiniz. Bebekler genellikle ek gıdaları önce reddederler. Onlar için oldukça yeni olan bu dokuyu kabul etmeleri zaman alabilir. Zorlamadan, ısrarcı olmadan yavaş yavaş denemelere devam etmeniz gerekir.
Yeni Anneler İçin Doğumdan Önce Mutlaka Olması Gereken 7 Ürün
Tüm bu maddelere dikkat ettikten sonra bebeğiniz için lezzetli, besleyici ve kolay lezzetler hazırlayabilirsiniz. Bu yazımızda daha çok kahvaltılar üzerinde duracak olsak da genel olarak katı gıda hazırlamanın temellerinden bahsedeceğiz. Böylece isterseniz kahvaltı, isterseniz öğle yemeği, akşam yemeği ya da ara öğün zamanlarında bebeğiniz için bu lezzetleri hazırlayabilirsiniz!
Bebek Kahvaltısı Hazırlama Yöntemleri ve Bebek Kahvaltıları
Bebekler için yeni lezzetler, ek gıda tarifleri arıyorsanız doğru yerdesiniz! Bebekler de tıpkı büyükler gibi katı gıdaları tüketebilirler. Sadece buna alışmaları için biraz zaman ve büyüme gerekir. :) Bebekler için ek gıda tarifleri hazırlarken bazı önemli noktaları atlamamanız önemlidir:
- Alerji riski yüksek olan gıdaları ilk aşamada bebeğinizin öğünlerine eklememeniz gerekir. Çilek, kiraz, domates, bal gibi alerji riski yüksek gıdaları çocuklarınız ile daha sonra tanıştırabilirsiniz.
- Bebeğinizin kabız olmasına sebep olabilecek gıdaları çok sık tercih etmemeniz gerekir. Patates, muz, pirinç pilavı gibi gıdaları bebeğinize az az ve aralıklı günlerde vermelisiniz.
- Hazırladığınız besinlere tuz ve şeker ilave etmemelisiniz. Eğer tatlandırma yapmak istiyorsanız az miktarda pekmez ekleyebilirsiniz.
- İlk aylarda daha çok meyve, sebze, yoğurt gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Daha sonra peynir, yumurta sarısı, tavuk, balık gibi içeriği zengin ürünleri de tercih edebilirsiniz.
- Bebekleriniz için her meyve ve sebzeyi ek gıdaya geçiş döneminde tercih edemezsiniz. Örneğin patlıcan nikotin içerdiği için bebeklere uygun değildir. Hazmı zor olan inek sütü de yine çocukların belli bir yaşa kadar tüketmemesi gereken ürünlerdendir. 1 yaşın altındaki çocuklara asla verilmemesi gereken besinlerden biri de baldır. Ayrıca hazır ve işlenmiş gıdalar olan çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ürünler de çocuklara verilmez.
- Ek gıdaya geçiş döneminde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Çocuğunuzu tanıyan bir doktor ile çocuğunuz için en iyi beslenme planını oluşturabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Kahvaltısı
Hayatının ilk yarım yılını dolduran bebeğiniz, artık yavaş yavaş ek gıdaya geçiş yapabilir. Bu dönemde hafif ve onu zorlamayacak lezzetleri kahvaltısına ekleyerek onun için doyurucu bir öğün oluşturabilirsiniz. İhtiyacınız olanlarsa oldukça basit:
Gerekli Malzemeler: Yarım muz, anne sütü, 1 tatlı kaşığı lor peyniri.
Yapılışı:
- İlk olarak muzu bir kasenin içinde iyice ezin.
- Daha sonra önceden hazırladığınız anne sütünü muza ekleyerek muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın.
- Karışıma biraz lor peyniri ekleyin. İşte bu kadar! Lezzetli, doyurucu ve besleyici kahvaltı hazır!
Ek gıdaya geçişte şu ürünler işinize yarayabilir: Mama önlüğü, mama kaşığı, pirinçli ek gıda karışımı.
8 Aylık Bebek Kahvaltısı
Bebeğiniz 8 aylık olduysa, onun yeni ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Günden güne değişen bebekler, 8 aylık olduklarında farklı lezzetleri de deneyebilirler. Onlara kahvaltılık güzel lezzetler hazırlamak isterseniz şu tarifi deneyebilirsiniz:
Gerekli Malzemeler: 1 tatlı kaşığı beyaz peynir, 1 çay kaşığı pekmez, 1/4 yumurta sarısı (pişmiş), 2-3 adet bebe bisküvisi, kaynamış su.
Yapılışı:
- Haşladığınız yumurtanın sarısının 1/4’ünü ayırın.
- Bir kaseye yumurtayı, peyniri, bebe bisküvisini ve pekmezi ekleyin.
- Karışımın üzerine yavaş yavaş ılık suyu ilave edip bir yandan mamayı karıştırın.
- İyice püre haline gelen mamayı, uygun sıcaklığa ulaştığında bebeğinize yedirin. Eğer mama istediğiniz kadar iyi karışmadıysa blender yardımıyla mamayı tamamen püre haline getirebilirsiniz. Ve kahvaltı hazır! Mama önlüğünü takıp bebeğinize lezzet dolu bir kahvaltı yaptırabilirsiniz!
10 Aylık Bebek Kahvaltısı
Bebeğiniz artık 1 yaşına yaklaştı. Yani bu demek oluyor ki artık onun için hazırladığınız kahvaltıları biraz daha çeşitlendirebilirsiniz!
Gerekli Malzemeler: Yarım yemek kaşığı pirinç unu, 1 küçük elma, 1 yemek kaşığı yulaf unu, 4 ölçek su veya devam sütü, 2-3 tane bebe bisküvisi, 1 tatlı kaşığı pekmez.
Yapılışı:
- İlk olarak elmayı rendenin ince kısmıyla rendeleyin.
- Pirinç unu ve yulafı su veya devam sütü ile karıştırın.
- Pekmez hariç kalan tüm malzemeleri sütlü karışıma ekleyip kısık ateşte mamayı bir miktar pişirin.
- Pişirdiğiniz mamaya pekmezi de ekleyip bebeğinize yedirebilirsiniz!
12 Aylık Bebek Kahvaltısı
Bebeğiniz kooocaman bir yılı tamamladı. Yani bazı yasak besinler ortadan kalktı, biraz tuz ve şeker yemeklere eklenmeye başladı. Şimdi son olarak, 1 yaşını dolduran bebeğiniz için lezzetli bir kahvaltı tarifi verelim!
Gerekli Malzemeler: 150 mililitre süt, 1 yumurta, 1 dilim peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, 2 adet çekirdeğini çıkarttığınız zeytin, 1 dilim ekmek.
Yani aslında, 1 yaşına gelmiş olan çocuğunuz sizinle neredeyse aynı besinleri tüketmeye başlayabilir. Tüm bu besinleri çocuğunuzun tabağına koyup ona yavaş yavaş bu lezzetleri yedirebilirsiniz. Çocuğunuz için uyguladığınız yöntemlerden biti btw yöntemiyse yemeği çocuğunuzun yemesi için mama sandalyesine bırakabilirsiniz.
Çocuğunuz için yeni lezzetler hazırlarken ihtiyacınız olan tüm yiyecekleri ÇiçekSepeti Süpermarket‘ten online olarak satın alabilirsiniz. Yine bu süreçte size yardımcı olacak mama kaşığı, önlük, mama sandalyesi gibi ürünleri de ÇiçekSepeti‘nden kolayca sipariş edebilirsiniz!