Mutfaktaki Yardımcılarınız; Bıçak Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Mutfak gereçleri arasında önemli bir yer olan bıçaklar, tasarımlarıyla farklı alanlar için üretilmektedir. Peki, bıçak çeşitleri nelerdir, hangi bıçak ne işe yarar ve kullanım alanları nelerdir? Gelin birlikte bakalım…
Her bıçak çeşidinin kendine has özellikleri vardır. Bu sayede işlem yaparken daha hızlı ve rahat kullanım sağlarsınız. Et, meyve, sebze, ekmek gibi gıdaların daha iyi sunulması ve işlenmesini sağlayan bıçaklar sayesinde yemeklerinizi daha hızlı hazırlayabilirsiniz.
Ev&Yaşamın keyfini en güzel ürünlerle çıkarın! Pratik mutfak aletlerinden şık dekorasyon ürünlerine kadar her şeyi bulabileceğiniz uygulamamızı hemen indirin!
👉 Play Store için tıklayın!
👉 App Store için tıklayın!
Ev düzenlemesini eğlenceli bir maceraya dönüştüren bu fırsatı kaçırmayın! 🏠🌟
1-) Ekmek Bıçağı
- Testereye benzeyen tırtıklı kesim yapısına sahip olan ekmek bıçağı, ortalama olarak 30 cm uzunluğundadır.
- Uzun olmasındaki amaç kabaran, sert kabuklu olan ve büyük parçaları daha rahat kesmektir.
- Ekmekleri kolayca istediğiniz kalınlıkta kesmenize yardımcı olur. Örneğin; sandviç ekmeklerinin dağılmadan kesilmesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Tırtıklı yapısı nedeniyle et ve benzeri gıdalarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.
2-) Meyve Bıçağı
Bıçak çeşitleri arasında en çok kullanılan tür olan meyve bıçağı, diğer bıçaklara göre daha hafif ve küçüktür. Yumuşak yapılı meyve ve sebzelerin kesilmesinde kullanılmaktadır. Çok keskin bir bıçak türü değildir. Genelde renkli tasarımlarla sunulan bıçakların kısa ve rahat kavranabilir olması öne çıkan özellikleridir. Biber, pırasa, havuç, elma gibi aklınıza gelen her şeyi rahatlıklar doğramanızı sağlar. Kesim yeri ortalama 6 cm uzunluğundadır ve 6’lı, 4’lü gibi setler halinde satılır.
3-) Peynir Bıçağı
- Sert peynirler için ucu çatallı modeller daha uygunken yumuşak peynirler için daha çok dilimleme yapan düz bıçaklar bu sınıfta yer almaktadır.
- Genelde peynir bıçakları ufak ve kısa tasarımlarda sunulur.
- Kahvaltılarda peynir servisi yapmanın yanı sıra alkollü içeceklerle peynir tadım tabakları oluşturmak için tercih edilmektedir.
- Peynir kesme bıçağı dışında sıkça kullanılan peynir kesme teli, kalıp peynirleri dilimlemek için iyi bir yardımcıdır.
- Farklı peynir türleri için bıçak kullanmak adına set halinde peynir bıçağı almanız daha faydalı olacaktır.
4-) Şef Bıçağı
Şefler için özel olarak tasarlanan profesyonel şef bıçakları, her ürünü kesmenizi ve doğramanızı sağlar. Menüne et varsa et kesebilir, salata varsa salata malzemelerini inceltebilirsiniz. Hatta sap kısmına yakın bölgesiyle sarımsak vb. ürünleri ezmenizde mümkündür. Ele tam oturan şekilde tasarlanan şef bıçakları, ağırlık olarak da eli yormayacak şekilde hafiftir. Yine de farklı boyutlarda sunulduğu için seçim yaparken elinize tam oturan ve rahat kavranan modelleri seçmenizi tavsiye ederiz.
5-) Fileto Bıçağı
- İsminden de anlaşılacağı üzere filetolama işlemi için kullanılan fileto bıçağı; ince, uzun ve esnek yapıdadır.
- Kırmızı veya beyaz her türlü et için kullanılabilen bıçak, genelde balıklardan fileto çıkarmak için tercih edilmektedir.
- Detaylı bir şekilde sıyırma işlemi yapmanızı sağlar. Balığı rahatça derisinden ve iskeletinden ayırmak için kullanabilirsiniz.
- Bunun dışında kırmızı et ve tavuk eti içinde rahatça fileto yapmanız mümkündür.
6-) Kasap Bıçağı – Satır
Satır ismiyle de bilinen kasap bıçağı, kemikleri ve etleri rahatlıklar kesmenizi sağlamak üzere tasarlanmıştır. Oldukça uzun ömürlü olan bu bıçaklar, büyük ve ağır yapıdadır. Keskin ve dayanıklı olmaları öne çıkan özellikleridir. Elde tutuşu oldukça rahattır. Özellikle Kurban Bayramı’nda et ve kemik parçalamak için oldukça işinize yarayacak bir çeşittir.
7-) Kemik Sıyırma Bıçağı
- Çiğ eti kemikten ayırmak oldukça zorlayıcı bir işlem olabilir. Tabii elinizde bir kemik sıyırma bıçağı varsa bu işlemi daha kolay bir şekilde halledersiniz.
- Eti kemikten ayırmak için kullanılan sıyırma bıçağı ortalama 20 cm uzunluğunda olur.
- Bıçağın uç kısmı, sapa yakın kısmından daha incedir.
- Eğilmez ve oldukça sağlam yapıda olan bıçak, ele tam olarak oturur. Bu sayede elden kayma gibi bir durum yaşanmasının önüne geçilir.
- Kemik ve eti ayırmak dışında, uç kısmı ile deriyi etten ayırma işlemin de yapabilirsiniz.
Bonus: Bıçak Setleri
Yukarıda görseli bulunan Pirge Ecco bıçak seti başta olmak üzere tüm bıçak türlerine tek seferde sahip olmanızı sağlayacak ürünleri bıçak setleri sayfasında bulabilirsiniz. Bıçakları set halinde almanız, bütçeniz açısından da faydalı olacaktır.
İhtiyacınız olan tüm bıçak çeşitleri ve mutfak ekipmanlarını uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nden sipariş edebilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: