Bitki Çayları Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
Kış aylarının gelmesiyle birlikte tüketimi iyiden iyiye artan bitki çayları; ofiste veya evde, bir şey izlerken ya da canınız sıkıldığında en iyi yoldaş olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı dirençli bir vücut içinde oldukça fazla bitki çayı tüketilir. Peki, bu kadar çok tüketilen bitki çaylarını ne kadar tanıyor, fayları hakkında ne kadar şey biliyorsunuz? Eminiz ki bildikleriniz dışında merak ettikleriniz de oldukça fazladır. Bu yazımızda “Bitki çayları nasıl yapılır?” sorusuna cevap verirken aynı zamanda faydaları hakkında da bilgiler vereceğiz.
Çay denilince akla ilk gelen ve ülkemizde en çok tüketilen siyah çaydır. Fakat bitki özleri, yaprakları ve tohumlarından elde edilen bitki çayları da bulunmaktadır. Özellikle havaların soğumasıyla her evde farklı farklı bitki çaylarını görmek mümkün olur. Damak zevkine ve faydalarına göre tercih edilen bitki çaylarını doğru miktarda tüketmek oldukça önemlidir çünkü bazı bitkilerin oldukça güçlü etkileri vardır. Şimdi gelin bitki çaylarına daha yakından bakalım.
Bitki Çayları Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle dikkat etmeniz gereken konu eğer bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışmalı ve kulaktan dolma bilgilerle bitki çayları tüketmemelisiniz.
- İçeriğinin tam olarak ne olduğunu bilmediğiniz bitkilerden uzak durmalısınız. Nereden toplandığını bilmediğiniz, açıkta satılan bitkileri kullanmamalısınız. Ayrıca doğru oranda harmanlanan bitki çaylarını tercih etmelisiniz.
- Bazı bitki çaylarının (ıhlamur, zencefil vb.) bal ile tüketilmesi etkilerini daha da artırdığından şeker yerine bal kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
- Bitki çaylarını hazırlarken demlediğiniz demlik oldukça önemlidir. Çoğu kişi tarafından göz ardı edilen bu durum aslında bitki çayının demlenmesinde püf noktadır. Bitki yapraklarındaki vitaminlerin ve özlerin çaya karışması demlenme aşamasında olduğundan yanlış demlik kullanımı çayın yararlı kısmını ortaya çıkaramaz. Bu nedenle süzgeçli demlik, bitki çayı makinesi, French Press veya demleme süzgeçleri gibi ürünleri tercih etmelisiniz.
- Bitki çaylarının yaprakları, çöpleri veya tozunun çaya karışmasını önlemek adına bitki çayı süzgeci kullanabilirsiniz. Süzgeçli bitki çayı demlikleri kullanmıyorsanız bu tarz aparatlar oldukça faydalı olacaktır.
- Çay demlikleri ve çayı tükettiğiniz bardakların neden üretildiği de önemli bir konudur. Cam, seramik ve porselen malzemeden üretilen bardak ve demlikler çaydan alabileceğiniz tüm faydaları destekler. Bu nedenle çayın keyfini tam olarak çıkarmak için bu tarz ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Bitki Çayı Önerileri
Bitki çayları konusunda genel olarak dikkat etmeniz gerekenleri sıraladığımıza göre şimdi gelelim bitki çaylarına daha yakında bakmaya…
Ihlamur Çayı
Kış ve soğuk günler denilince ilk akla gelen bitki çayı olan ıhlamur, boğaz ağrısı başta olmak üzere soğuk algınlığının etkilerine iyi gelmektedir. Vücudun ve zihnin sakinleşmesi ve yatışmasını sağlarken aynı zamanda stres azaltıcı etkisi de vardır. Ihlamuru 10 dakika kadar bitki çayı demliğinde demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz tercihe göre bir dilim limon eşliğinde de oldukça güzel olacaktır.
Kuşburnu Çayı
Vitamin ve mineral deposu olan kuşburnu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça etkilidir. C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle grip ve nezle gibi hastalıklardan da korunmanızı sağlar. Doğal antioksidan olmasından dolayı idrar yolları hastalıklarına karşı da korunma sağladığı bilinmektedir. Kuşburnu çayı hazırlamak için bir su bardağı suya 2-3 çay kaşığı kuşburnu ekleyin. Ocakta 10-15 dakika kadar kaynatın ve sonrasında ocağın altını kapatarak demlenmeye bırakın. Farklı aromalar katmak isterseniz tarçın veya elma kurusu tercih edebilirsiniz.
Papatya Çayı
Stresli bir dönemden geçiyor ve uyku sorunu yaşıyorsanız papatya çayı size oldukça iyi gelecektir. Sakinleştirici etkisiyle dinginlik veren bu lezzetli çay ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi hastalıklara karşı da korur. Tabii ki uyuyamıyorum diye çok fazla tüketmemeniz gerekir. Hazırlanışı; 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı papatya denk gelecek şekilde kaynamış suya ilave edin. 4-5 dakika demlendikten sonra süzerek tüketin. Tatlandırmak isterseniz bal ve limon kullanabilirsiniz.
Ada Çayı
Sindirimi kolaylaştırdığı düşünülen ada çayı, özellikle stres kaynaklı sindirim bozukluklarına iyi gelir. Detoks özelliği olması nedeniyle vücudun toksik maddelerden arınmasını sağlar ve içinde bulunan A – C vitaminleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ağız içi yaraları ve aftlar için de faydalı olduğu düşünülmektedir. Hazırlanışına gelirsek; bir bardak suya 2-3 gram ada çayı gelecek şekilde kaynar su eklenir ve 10 dakika kadar demlenir. Yapraklar süzülür ve fincan ya da bardak ile servis edilir.
Hibiskus Çayı
Nar çiçeği veya Mekkü gülü olarak da bilinen hibiskus, antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemin güçlendirilmesine yardımcı olur. Kolesterol ve tansiyonun kontrol altına alınmasında da etkili olduğu düşünülmektedir. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun içten temizlenmesine sağlar ve cildin tazelenmesine de etkili bir yardımcıdır. Hazırlanışı; 1 tatlı kaşığı hibiskus kurusuna 1 bardak kaynar su ekleyin. Demliğin ağzını kapatın ve demlenmesi için 10 dakika kadar bekletin. İsteğe göre bal ile tatlandırın.
Rezene Çayı
Hazımsızlık sorunu yaşayanlar için birebir olan rezene, içerdiği kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve C vitaminleri ile de bağışıklık sistemini destekleyici bir bitkidir. Potasyum ve protein içeriği sayesinde tansiyon dengeleyici etkisi de vardır. Ayrıca güzel aromatik kokusu sayesinde psikolojik olarak rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Hazırlanışı; 2 çay kaşığı rezene 1 su bardağına gelecek şekilde bitki çayı demliğine alınır ve 2-3 dakika kaynatıldıktan sonra 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Rezeneyi biraz hafifletmek isterseniz içerisine bir kaşık bal ekleyebilirsiniz.
Zeytin Yaprağı Çayı
Adından da anlaşılacağı üzere zeytin ağacının yapraklarından hazırlanan zeytin yaprağı çayı, doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve anti-bakteriyel özelliği sayesinde zararlı bakterilerden vücudu arındırır. Kan akışının hızlanmasında da etkili olduğu düşünülen çay, enerji vererek kronik yorgunlukla mücadele eder. Hazırlanışı; demliğe aldığınız bir tutam zeytin yaprağının üzerine kaynamış su ekleyerek 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sonrasında tercihe göre limon veya bal ekleyerek servis edebilirsiniz.
Yeşil Çay
Bitki çayları denilince akla ilk gelen iki üç çaydan birisi kesinlikle yeşil çay olur. Yumuşak, hoş kokulu ve hafif bir yeşil çayın gün içerisinde kendine getiremeyeceği çok az insan olsa gerek değil mi? Ödem söktürücü etki gösterdiği ve vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olması nedeniyle kilo vermek isteyenlerin de sıkça tercih ettiği bir ürün olan yeşil çayı günde en fazla 2 fincan tüketmeniz tavsiye edilir. Hazırlanışı; Demlik içine üç kaşık yeşil çay atın ve üzerine beş çay bardağı su doldurun. Kısık ateşte kaynadıktan sonra 3-4 dakika demlenmesi için bırakın ve sonrasında fincanda tüketin.
Ekinezya Çayı
Oldukça fazla tüketilen bitki çaylarından biri olan ekinezya, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Eski çağlardan beri iyileştirici gücü olduğuna inanılan bu güzel bitki, soğuk algınlığı tedavisi için oldukça etkilidir. Virüslerin yol açtığı iltihabın etkilerini de azaltan ekinezya, ağrı kesici olarak da kullanılabilir. Hazırlanışı; iki tatlı kaşığı ekinezya bir bardak sıcak sıya gelecek şekilde demliğe alınır ve sıcak su eklenir. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Fakat acımsı bir tadı olduğundan karanfil, ada çayı veya ıhlamur ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Kış Çayı
Sırada soğuk kış günlerinin en çok sevilen bitki çayı var; kış çayı. Birçok bitkinin bir araya gelmesiyle oluşturulan kış çayı, soğuk algınlığı, öksürük başta olmak üzere kış rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Hastalığa yakalandığında direncini artıran kış çayını hastalığa yakalanmadan düzenli tüketirken kışı daha rahat geçirebilirsin. Hazırlanışı; bir tutam kış çayını demliğe alarak üzerine kaynamış su ekleyin ve 8-10 dakika demlenmeye bırakın. Tercihe göre bal ile birlikte servis edebilirsiniz.
Bitki çayları ve bitki çaylarının yapımı için ihtiyacınız olan her şey ÇiçekSepeti‘nde VarVar!
İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: