Bitkilerden Gelen Mis Kokan Şifa Kaynağı: Aromaterapi
Bitkilerin öz yağlarının tedavi edici özellikleri hakkında bilginiz var mı, aromaterapi nedir, aromaterapi masajı ne işe yarar? Aradığınız tüm soruların yanıtları bu yazımızda sizlerle!
Bitkilerin ve çiçeklerin göze hoş görünmelerinin dışında sayısız faydası olduğunu, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkları iyileştirdiğini Eski Mısır’da yüzyıllar öncesinden keşfetmişler.
Bitkilerden faydalanmak için ya onları doğrudan tüketmelisiniz, ya da öz yağlarını çıkartarak içerisindeki bütün faydalı maddelerin özüne ulaşmalı ve çeşitli yöntemlerle bu özleri bedenle buluşturmalısınız.
Aromoterapi Nedir?
Bitkilerin öz yağlarını kullanarak fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığı iyileştirmeye aromaterapi deniyor. Doğal bir terapi yöntemi olan aromaterapi; bitkilerin ve çiçeklerin uçucu öz yağlarının masaj, buğu, kompres ya da mekanların kokulandırması yöntemi ile uygulanabiliyor.
Eski Mısır’da mumyalama işlemlerinde de kullanıldığı bilinen aromatik yağlardan, günlük ağacından ve mür bitkisinden elde edileni, eski çağlarda cildi tedavi etmek amacıyla kullanılıyormuş.
Cilde iyi gelen çiçekleri keşfetmek için: Hangi Çiçekler Cilt İçin Faydalıdır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Romalılar da büyük törenlerde yere biberiye dalları atar, üzerilerinden geçildikçe öz yağlarının ortaya çıkarak etrafa hoş kokular yayılması sağlanırmış.
Bitkisel öz yağların tedavi amaçlı kullanılması 17. yüzyıla dayanıyor. 19. yüzyılda eczane sektörü gelişince, maliyeti daha düşük olduğu için sentetik ilaç üretimine geçilmiştir. Bu durumda aromaterapik yağların kullanımı azaltmıştır. 1937 yılında Fransız kimyager Maurice Gattefosse elini yanlışlıkla yaktıktan sonra hemen yanındaki lavanta yağı kavanozuna daldırmış ve yanığın hızla iyileştiğini görmüş. Böylece bitkisel öz yağların tedavi edici özelliğini yeniden keşfetmiş.
Aromaterapi kelimesi, koku molekülleri (aroma) ile iyileşme (terapi) kelimelerinin birleşmesiden oluşuyor. Öz yağlar özellikle ilaç, parfüm, kişisel bakım ürünleri ile gıda sektöründe yoğun olarak kullanılıyor.
Günümüzde aromaterapi yaygın olarak masaj şeklinde uygulanıyor. Bitkisel öz yağların masajla deriye nüfuz ederek emilmesi çok kolay ve masajın dinlendirici ve rahatlatıcı etkisiyle, bitkisel öz yağların fiziksel iyileştirme gücü birleştiğinde kişideki iyileşme gücünü ortaya çıkarıyor.
Aromaterapik Yağlarla Yapılan Masajın Faydaları
- Aromaterapik yağlarla yapılan masaj, doğal ağrı kesici olduğu bilinen endorfin seviyesini yükseltir.
Masaj, lenf drenaj etkisiyle kanı temizlenir ve dolaşımı hızlandırır.
- Hızlanan kan dolaşımı kas, doku ve hücrelerin daha çok oksijenle beslenmesini sağlayarak bedeni canlandırır.
- Öz yağlarla yapılan masaj, deri yüzeyini daha çok ısıtır ve yoğun kas, eklem ağrılarına ve zayıf dolaşım bozukluklarına iyi gelir.
- Aromatik özyağların muhteşem kokusu, duygusal kaynaklı olan fiziksel sıkıntıları giderir. Beynimiz, koku ve dokunma gibi farklı kaynaklardan farklı sinyallerle sürekli iyi yönde uyarılır.
Aynı zamanda bu masajın plasebo etkisi vardır. Yani aslında farmakolojik olarak herhangi bir etkisi olmayan ilacın zihniniz yolu ile güçlü bir şifa aracına çevrilmesi olarak açıklayabiliriz. Plasebo etkisinde beyninizin vücudunuzu sahte bir tedaviye ikna edebileceği fikri ile bunu gerçekleştirir. Bu yöntem hiçbir yan etkisi olmadan kısa sürede iyileşme sağlarken aynı zamanda duyguları pozitife çevirir ve içsel huzur sağlar. Kişi kendine bakıldığı ve şımartıldığı duygusuyla rahatlar, dinlenir, arınır ve denge bulur.
Aromaterapik Yağların Özellikleri
Aromaterapi yağları çok yoğun kıvamda ve yoğun kokulu, aktif ve kimyasal yapısı çok zengin uçucu bitki özleridir. Her bitkinin kendine has bir kokusu, rengi ve yapısı vardır ve hepsinin kullanım şekli farklıdır.
Lavanta: Ağrı keser, mikrop kırıcı, sakinleştirici, dengeleyici, tüm cilt sorunlarına birebir, baş ağrısı, böcek sokmalarına karşı, yanıkları iyileştiren, yatıştırıcı, huzursuzluk, korku, uykusuzluk, panik ve depresyon için çok yararlıdır. Lavanta çiçeği yetiştirilmesi ve faydaları için yazımızı okuyabilirsiniz.
Sedir ağacı: Mikrop korucu, enrejiyi dengeler, solunum yolları ile ilgili sıkıntılara çok iyi gelir, stres ve hızlı tempoyu yavaşlatır.
Günlük ağacı: Rahatlatır, dinlendirir, cildi gençleştirir, soluk almayı rahatlatır, korku, stres ve duygusal sıkıntıları yatıştırır.
Bergamut: Mikrop korucu, akne, yağlı cilt sorunları için ideal, strese karşı kişiyi canlandırır, dinlendirir, ferahlatır.
Karabiber: Enerji verir, ısıtır, virüse karşı mücadele eder, yorgunluk alır, soğuk algınlığı ve midedeki sıkıntılar için çok faydalıdır.
Papatya: Anti-depresan, diüretik, anti-alerjik, alerjik ve hassas ciltler için çok faydalıdır, uyku düzenler ve kas, kemik, eklem sıkıntılarına birebirdir. Papatya çiçeğinin faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Kişniş: Ağrı kesicidir, stimüle eder, ısıtır, hazım sorunlarını giderir, sinirlilik, ağrılar için çok etkilidir.
Limon: Enfeksiyona karşı, bakteri ve mikrop kırıcı, canlandıran etkileri vardır. Soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları boğaz ağrıları ve ağız içi yaraları için etkindir.
Yasemin: Anti-depresan, afrodizyak, yumuşatan, kuru ve hassas ciltler için çok etkili, cinsel soğukluğa iyi gelir ve adet sancılarını dindirir.
Not: Yasemin çiçeğinin özellikleri hakkında dair daha detaylı bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Şifalı Bitkilerin Özü…
Okaliptüs: Mikrop kırıcı, bakteri ve virüse karşı etkili, soğuk algınlığı ve solunum yolları sıkıntıları için ilk kullanılacak özyağdır.
Gül: Anti-depresan, afrodizyak, sakinleştirici, toksinden arındırır, alerjiler, dolaşım ve adet sıkıntıları, migren için faydalıdır.
Not: Gül suyu yapımı ve kullanımı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Itır: Dengeleyici, sakinleştirici, her tür cilt sıkıntısı için faydalı, hormon dengeleyen etkisinin yanında adet sıkıntılarına iyi gelir, bedenin su tutması ve selülit için etkindir.
Kekik: Enfeksiyona karşı, stimüle eden, mide sıkıntılarını yatıştıran, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
Zencefil: Enerji verir, ısıtıcıdır, ağrı ve sancıları dindirir, mide bulantısını keser, mide kramplarını engeller.
Çam: Balgam söktüren, nefes açan, mikrop kırıcı, tüm solunum yolları rahatsızlıkları, romatizma, ağrılı kas ve eklemler için etkilidir.
Sandal ağacı: Sakinleştiren, yavaşlatan, afrodizyak, depresyon, çekingenlik ve sinirsel sıkıntıları dengeler.
Tefarik: Anti-depresan, mikrop kırıcı, akne, mantar, kepek, tüm sıkıntılı cilt sorunları için yararlıdır.
Son olarak Çiçek Yağı Nedir? Nerelerde Kullanılır? yazımızı okuyabilir ve faydalı yağlar hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Sizin de bildiğiniz diğer aromaterapi yağları var mı? Bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın. İhtiyacını olan tüm bitkiler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor.