Çiçek Bakımı

Bitkileriniz Sonbahara Hazır mı? Sonbaharda Bitki Bakımı İçin Tüyolar

Artık günbegün yazın yerini sonbaharın aldığını hissederken sıcaklıklar düşüyor ve güneş daha erken doğup, daha erken batıyor. Bizler gibi değişen tüm bu koşullara adapte olmaya çalışan başka canlı dostlarımız da var; bitkiler! Peki, bitkileriniz sonbahara hazır mı? Bu yazımızda sonbaharda bitki bakımı için tüyolar verirken ayrıca sonbaharda evinizi güzelleştirecek bazı bitkilerden de bahsedeceğiz.

Bitkiler hayatımızı güzelleştiren ve renk katan güzel canlılardır. Yaz günlerinde ışık, sıcaklık ve nem gibi koşullarla daha rahat büyüyüp, gelişen bitkiler; sonbahar ve sonrasında ise zorlu koşullar artacağından biraz özen ve bakım ister. Hava sıcaklıklarının azalması, günlerin daha kısa olması nedeniyle ışığın yetersiz kalması ve güneşin açısı nedeniyle yeterli sıcaklığı sağlayamaması, nem oranındaki değişikler gibi nedenler bitkilerinizi etkileyeceğinden onları sonbahar ve sonrasında gelecek kışa hazırlamak için bazı değişikliler yapmanız gerekir.

Sonbaharda Bitki Bakımı

Sonbaharda bitki bakımı nasıl yapılmalı? Gelin adım adım birlikte bakalım…

Öncelikle Saksı Temizliği

Sonbaharda bitki bakımı saksı temizliği
Saksı temizliği, bitki bakımın ilk adımıdır.

Herkes bazı şeyleri düşünmeyi unutur ya da ihmal eder. Bitki bakımında ise en çok ihmal edilen konuların başında saksı temizliği gelmektedir. Evinizde şık bir köşeye koyduğunuz ya da balkona yerleştirdiğiniz saksıların içindeki toprağın kirlenmediğini düşünürsünüz fakat durum hiçte sizin düşündüğünüz gibi olmaz. Bitkilerin kuruyan yaprakları ve dalları, havadaki tozlar, etraftan gelen pislikler derken toprak kirlenir ve bitkiyi eskisi kadar besleyemez olur.

Bu yüzden toprak ve saksınızı temizlemeniz sonbahar aylarına girdiğimiz şu dönemde oldukça önemlidir. Öncelikle saksı içerisindeki toprağı bir elekten geçirmeli ya da dökerek havalandırmalı ve ayıklamasınız. Sonrasında saksının kendisin de bir temizlik yaparak tazelediğiniz toprağı yeniden saksınıza dökebilirsiniz. Bu değişim ve temizlikten sonra bitkinizin daha canlı olduğunu gözlerinizle göreceksiniz.

Saksılarınızı Kontrol Edin ve Gerekirse Değiştirin

Sonbaharda bitki bakımı saksı kontrolü
Saksı değişimi, bitkilerin sağlıklı kalması adına oldukça önemlidir.
Görsel kaynak: Pinterest

Ev bitkilerinin yaşam alanı olan saksılar zamanla deforme olup, aşınabilirler. Özellikle toprak, seramik gibi malzemelerden oluşan saksılar neme maruz kaldıkları için belli bir süreden sonra ömrünü doldurmuş olur. Bu durumda ise bitkiye zarar vermeye başlar. Bu tip eskimiş ya da yıpranmış saksıları yenileriyle değiştirmeniz bitkilerinizin sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Bitki bakımında saksılar ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise mevcut saksısının bitkinize artık küçük gelmesidir. Gelişen ve büyüyen bitkinize zamanla içinde bulunduğu saksı küçük gelebilir ve bu da zamanla yapraklarının solmasına ve bitkinizin zarar görmesine neden olabilir. Bu durumda daha büyük bir saksı ile değişim yapmanız kaçınılmazdır.

Saksı değişimi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için: Saksı Nasıl Değiştirilir? Saksı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Bitkinizin Toprağını Havalandırın

Sonbaharda bitki bakımı toprak değişimi
Toprak, bitkilerin yaşam kaynağıdır. Arada havalandırılmalı veya gerekirse değiştirilmelidir.
Görsel kaynak: Pinterest

Bitkilerde diğer tüm canlılar gibi sonbahara hazır olmak için belli başlı önlemler alır. Tabii bu önlemleri alabilmesi için biraz da yardım gereklidir. Ne de olsa tek başlarına yapamazlar… Saksı temizliği ve toprağın iyi olduğundan eminseniz bu durumda havalandırma yapmanız bitkinize iyi gelecektir. Bitkilerin nefes alabilmesi için toprağın sıkılığı ve geçirgenliği oldukça önemli bir konudur.

Uzun süre suya maruz kalan toprak çökerek sıkılaşacağından bitkiniz artık rahat nefes alamaz hala gelir ve gelişimi açısından bu durum oldukça sakıncalıdır. Özellikle sonbahar aylarında nefes almaya ihtiyacı olan bitkinizin toprağını boşaltarak havalandırmanız daha sağlıklı bitkilerinizin olmasını sağlayacaktır.

Bitkinizi Budayarak Gelişimine Yardımcı Olun

Sonbaharda bitki bakımı budama
Uzayan dalları budamak, bitkinin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Görsel kaynak: Pinterest

Saksı temizliği, toprak temizliği veya değişimi gibi konuları hallettiğimize göre şimdi gelelim bitkinizin sonbahara daha hazır bir şekilde girmesi için gereken diğer adıma; budama. Kurumuş, kırılmış, ezilmiş yapraklar bitki için oldukça ağır yüklerdir ve bitkinin kendini yenilemesinin önüne geçer. Bu tarz durumlarda farklı teknikler kullanılarak budama işlemi yapılır. Sonrasında bitkinizin sağlıklı yeni filizler verdiğini görecek ve daha canlı olduğuna şahit olacaksınız.

Budama işlemi sadece sonbahara hazırlık olarak değil bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir. Budama hakkında daha detaylı bilgi edinmek için; Bitki Budama Teknikleri Nelerdir? Hangi Bitki Nasıl Budanmalıdır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Son Olarak İlaçlama, Gübreleme ve Sulama

Sonbaharda bitki bakımı sulama, budama ve ilaçlama
Bitkilerin canlı ve parlak görünmesi için gereksinimlerini tam olarak karşılamanız gerekir.
Görsel kaynak: Pinterest

Sonbahar aylarında ve sonrasında gelen kış günlerinde bitkiler çok daha hassas olurlar. Bu durum aslında dış etkenlerden ve diğer problemlerden daha çok etkilenmeleri anlamına da gelir. Bu yüzden bu aylarda bitkinizi uygun dozlarda ilaçlar ve vitaminler vermek sağlıklı kalmaları açısından oldukça iyi gelecektir. Ayrıca bu aylarda her bitkinin ihtiyacı oranında su vermek ve fazlasından kaçınmak oldukça önemlidir. Fazla su sonbahar aylarında soğuk havayla birlikte köklere ve bitkiye geri döndürülmesi zor zararlar verebilir. Bu yüzden dikkatli olmalısınız.

Bahsetmemiz gereken bir diğer konu ise gübreleme. Gübre, bitkinin beslenmesi için gerekli olan elementleri sağlamak adına toprağına eklenen maddenin genel adıdır. Toprak ve sulamanın yeterli olamadığı noktalarda, bitkilerin gerek duyduğu birçok madde gübreleme ile sağlanır. Bu yüzden sonbahar aylarına girerken bitkilerinize gübreleme işlemi yapmak onların çok daha sağlıklı ve hazırlıklı olmalarına yardımcı olacaktır.

Bitkilerinizin sağlığı için oldukça önemli olan gübreyi evde yapmak isterseniz; Ev Bitkileriniz İçin Doğal Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Son olarak bitkilerinizi sonbahar günlerinde soğuktan korumalı, rüzgar alan alanlardan uzak tutmalı ve sağlıklı kalabilmeleri adına ideal sıcaklıktaki yerlere konumlandırmaya özen göstermelisiniz.

Sonbahara Uygun Bitki Önerilerimiz

Sonbahar mevsimine uygun birbirinden güzel bitkileri aşağıda bulabilirsiniz.

Kasımpatı (Krizantem)

Krizantem
Kasımpatı ile yaşam alanlarına güzellik katın.

Evinizin her köşesine güzellik katacak olan Krizantem ya da daha bilindik adıyla Kasımpatı; bakımı oldukça kolay bir bitkidir.

Daha fazla bilgi edinmek için; Kasımpatı (Krizantem) Özellikleri Bakımı ve Hikayesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Paşa Kılıcı (Sanseveria)

Paşa Kılıcı
Sonbahar mevsiminde yaşam alanlarınıza yeşilin en güzel tonunu Sanseveria ile ekleyin.

Bakımı oldukça kolay olan ve bu yüzden çok fazla tercih edilen Sanseveria; diğer bitkilere oranla oksijen sağlamada çok daha fazla etkili dekoratif bir bitkidir.

Menekşe

Menekşe
Renk renk çiçekleriyle menekşe yaşam alanlarında canlılık katar.

Menekşe; yılın belli zamanlarında dinlenmeye geçen, eflatun, pembe gibi canlı renklerde tonları olan ve evlerde çokça görmeye alıştığımız güzel çiçekli bir bitkidir. Aydınlık fakat doğrudan gün ışığı almayan bir ortamları sever. Mevsimine uygun olarak sulayarak menekşenizi mutlu edebilirsiniz.

Kurdela Çiçeği (Chlorophytum)

Kurdela çiçeği
Her ortamın havasını değiştiren özel bir bitki; Kurdela çiçeği.

Uzun, yeşil ve beyaz yaprakları ile oldukça hoş bir görüntü sunan Kurdela çiçeği ya da diğer adıyla örümcek bitkisi; ortamının havasını temizler ve bakımı oldukça kolaydır. Bu güzel bitkiyi yaz aylarında haftada üç, sonbahardan itibaren en fazla haftada bir kez sulamalı ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.

Kalanchoe

Kalanchoe
Beyaz kalanchoe ile ortama güzellik katın.

Kalanchoe çiçeği ya da diğer adıyla kalanşo; sukulent familyasından olup Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitkidir. Tombul ve parlak yaprakları ile gösterişli bir ev ve ofis bitkisi olan kalanşonun bakımı da oldukça kolaydır.

Kalanchoe hakkında daha detaylı bilgi almak için; Kalanşo Çiçeği Bakımı (Rehber) yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonbaharda bitki bakımı ve diğer tüm ihtiyaçlarınız için ÇiçekSepeti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir