Bebek BeslenmeAnne & Bebek

BLW Nedir? Hakkında Merak Edilen Her Şey

Pek çok annenin bebek beslenmesi konusunda merak ettiği yöntemlerden biridir BLW yöntemi. Açılımı Baby Led Weaning olan BLW yöntemi temel olarak bebeğinizin kendi kendine yemek yemesini amaçlayan bir yöntemdir. Bebek liderliğinde beslenme anlamına gelen BLW yöntemi ile ilgili tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz!

Bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde kullanabileceğiniz bazı beslenme yöntemleri var. Bebeklerinizin kendi kendi yemek yemesini sağlayan BLW yöntemi de bunlardan biri. LW yöntemine ne zaman başlayabileceğiniz, nasıl uygulayabileceğiniz gibi detaylar ile yazımızda!

BLW Yöntemi Nedir?

Öncelikle BLW yöntemi nedir sorusuna cevap arayarak başlayalım. BLW, bebek liderliğinde beslenme anlamına geliyor. Yani bu yöntemde, bebeğinizi yemek yemeye zorlamak yerine onu, kendi kendine yemek yemesi için teşvik ediyorsunuz. Bu görüş ayrıca, bebeklerin kıta gıdaya geçişisinde yiyecekler konusundaki kontrolün bebekte olması gerektiğini savunan görüştür. Klasik ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere ilk etapta püre, lapa ve benzeri yemekler veriliyor. Ama BLW yönteminde bu tarz besinler verilmeden direkt ufak katı besinler tercih edilip çocuğun bunu kendi yemesi sağlanıyor.

Blw yöntemi
BLW Yöntemi Nedir? Ne İşe Yarar?

BLW Yöntemine Ne Zaman Başlanıyor?

Bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmak ve yemek ile olan babağını sağlıklı tutmak isteyenler, BLW yöntemini denemek istiyor. Bu yöntemi denemeye başlayabileceğiniz zaman ise yaklaşık olarak bebeğinizin 6.ayı. Bebeğiniz 6.ayını doldurduğunda BLW yöntemini denemeye başlayabilirsiniz. Yani aslında, bebeğinizin el göz koordinasyonu oturduğunda, motor becerileri yeterli noktaya ulaştığında BLW yöntemi için bebeğiniz uygun demektir.

Bebeğinizin kendi kendi beslenmeye uygun olup olmadığını onun bazı davranışlarından da anlayabilirsiniz:

  • Oyuncaklarını sürekli ağzına götürüp kemirmeye başladıysa,
  • Çok az bir destekle ya da desteksiz oturabiliyorsa,
  • Çiğneme hareketini sık sık yapıyorsa,
  • Besinleri kendi kendine yemeye başladıysa,

bebeğiniz BLW yöntemi için uygun yaşa gelmiş diyebiliriz.

Bebeklere için BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bebeklerin beslenmesinde etkili ve önemli bir yöntem olan BLW’yi uygularken bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Bebeğiniz için bunlara dikkat edip katı gıdaya geçiş sürecini daha iyi bir hale getirebilirsiniz:

  • Bebeğiniz ile birlikte her yemek saatinde masaya oturabilirsiniz.
  • Bebeğinizin önüne gıdaları onun için uygun olacak şekilde koyabilirsiniz.
  • Yemekleri yemeye başlaması için bebeğinizi zorlamamalısınız.
  • Bebeğinizin yemekleri kendi kendine yemeye başlaması için beklemelisiniz.
  • Yiyecekleri yemeye başlamasa bile onunla birlikte masaya oturarak yemek saatlerini birlikte geçirebilirsiniz.
  • İlk BLW denemelerinizde bebeğinizin önüne yemekleri direkt olarak koyabilirsiniz. Kase ya da tabak kullanmadan onun yemekler ile iletişimde olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin üstünün kirlenmesini ya da etrafın kirlenmesini sorun etmemelisiniz. Bebeğinizin yiyecekleri istediği gibi tanımasına izin verebilirsiniz.
BLW yöntemi
Bebeklere için BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Katı gıdaya başlayan bebeklerin yemeklerin tadına alışması biraz zaman alabiliyor. Bebeğinizin bir gıdayı denedikten sonra onu iterse bu, o lezetten sonsuza kadar uzak duracak anlamına gelmez. İlk kez tattığı bir lezzeti refleks olrak itmesi son derece doğaldır. Bu yüzden onun o an ittiği bir lezzeti bir daha ona vermemek çok doğru bir yaklaşım değildir. Belli bir süre zaman ayırdıktan sonra bebeğiniz için bu lezzeti tekrar deneyebilirsiniz. Eğer birçok defa aynı lezzeti yemeyi kabul etmiyorsa bebeğinizin bu yiyecek için biraz daha büyümesini bekleyebilirsiniz.

BLW Yöntemine Uygun Olan Besinler Nelerdir?

Bu yöntemi uygularken bebeğinize verebileceğiniz ve veremeyeceğiniz bazı yiyecekler vardır. Ayrıca anne sütünden ya da mamadan katı gıdaya geçen bebeklerin her ay farklı lezzetler denemesi de uzamnların önerisidir.

6. aydan itibaren;

Yumurta sarısı, kefir, peynir, yoğurt, bal kabağı, havuç, enginar, brokoli, patates, yeşil kabak, soğan, pırasa, irmik, arpa, pirinç, yulaf, elma, ayva, şeftali, kayısı, avokado, armut, mor erik, mango.

7. aydan itibaren;

Fesleğen, gün kurusu kayısı, kuru erik, kırmızı pancar.

8. aydan itibaren;

Zeytin, karnabahar, bezelye, salatalık, taze fasulye, mısır unu, un, tam buğday unu, biber, börülce.

9. aydan itibaren;

Bamya, kereviz, ıspanak, semizotu, pazı, dereotu, maydanoz, beyaz lahana, brüksel lahanası, mercimek, bulgur, nohut, kırmızı et, tavuk eti, balık eti, kuzu eti, hindi eti, yer elması, erik, incir, muz, vişne, üzüm, kiraz, kavun, karpuz, Trabzon hurması, toz tarçın, toz zencefil.

10. aydan itibaren;

Öğütülmüş ceviz, öğütülmüş badem, öğütülmüş fındık, susam, keten tohumu, çörek otu, sakatat, turp.

11. aydan itibaren;

Kızılcık, mısır, nar lezzetlerini bebeğinize verebilirsiniz.

12. aydan itibaren;

Verdiğiniz diğer besinlere ek olarak mandalina, portakala, limon, domates, ananas, ahududu, süt, bal, yumurta beyazı gibi lezzetlere geçebilirsiniz. Bebeğiniz 2 yaşına geldiğinde pek çok lezzeti yemeye daha hazır olur.

Blw yönteminde bebeğinize bu lezzetleri denetirken yiyeceklerin çok sert olmamasına dikkat edebilirsiniz. Sert sebze ve meyveleri haşlayarak bebeğinizin bu yiyecekleri kolayca yemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca tabii ki kabuklu yemişleri ve yiyecekleri bebeğinize bu aşamada denettirmemeniz önemli. Ve de çekirdekli sebze ve meyveleri bebeğinize denettirmek istediğinizde tabii ki bu besinlerin çekirdeklerini çıkarmanız gerekiyor.

BLW yöntemi
BLW Yöntemine Uygun Olan Besinler Nelerdir?

BLW Yöntemi Uygularken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Bebeklerinizin yemek ile güçlü bağlar kurmasını sağlayacak olan bu yöntemi denerken bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var:

  • İlk olarak bebeğinizin mutlaka yemek yemeye uygun pozisyonda oturması gerekiyor. Yani dik ve güvenli bir şekilde oturması önemli.
  • Bu süreçte ilk amacınız bebeğinizin tamamen doyması olmamalı. Bu süreç daha uzun vadede bebeğinizin yemek ile olan bağını güçlendiren, kendi kendine yemek yemesini sağlayan bir yöntemin uygulama süreci.
  • Yiyecekleri tutma aşamasında yiyeceklerin uzun olması bebeğiniz için kolaylık sağlar. Bu yüzden ilk etapta yiyecekleri daha uzun uzun ve onun kavrayabileceği şekilde dilimleyebilirsiniz.
  • Yiyecekler ne onun elinde parçalanacak kadar yumuşak ne de çiğneyemeyeceği kadar sert olmalı. Orta noktayı bulmanız gerekiyor.
  • Bebeğinizi bu esnada yalnız bırakmamanız da oldukça önemli. Eğer bir şeyler ters giderse hızlıca müdahale edebileceğiniz bir noktada durmanız gerekiyor.
  • Bebeğiniz ilk önce yemekleri elleri ile yiyip daha sonra çatal kaşık kullanıma geçecek. Bu aşamada da sabırlı olup bebeğinizi dinlemeniz oldukça önemli.

BLW yöntemi ile ilgili bizim söyleyeceklerimiz bu kadar. Eğer sizin de farklı deneyimleriniz ya da ekleyecekleriniz varsa, yorumlarda buluşalım!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir