Kültür & Sanat

Bunları Biliyor musunuz? (Çiçekler Hakkında Bilinen –mış, -muş Listesi)

İnternette dolanan, kulağımıza gelen birçok bilgi var çiçeklerle ilgili. Bunlardan bir kısmı doğru ilen bir kısmı da tamamen şehir efsanesi. Bunları bir listeye çevirsek adı “-mış, -muş listesi” olurdur herhalde.

Daha önce sizinle dünyasındaki ilginç bilgileri paylaşmıştık. Eğer bu yazımızı okumadıysanız buraya tıklayarak çiçekler hakkında ilginç bilgiler okuyabilirsiniz. Şimdiki yazımız ise bir devam yazısı niteliğinde. O yazıda olmayan ancak internet aleminde bir virüs gibi yayılan, bazıları eğlenceli bazıları bilimsel gerçekler.

çiçekler
Görsel: Tenor GIF Keyboard

Kokuları ve güzel görüntüleri çiçek ve bitkiler hakkında bilinmesi gerekenler için sadece bir başlangıç niteliğinde aslında. İnsanoğluyla hemen hemen aynı sürede bir geçmişe sahip dünyadan, bitki dünyasından bahsediyorsak eğer, ne kadar kitap ya da blog okursak okuyalım mutlaka bilmediğimiz bir şeyler vardır.

Bahsettiğimiz listede çiçekler hakkında genel bilgiler değil daha spesifik bilgiler yer alıyor. Bilenler bilmeyenlere anlatsın demedik, bazı bilgileri paylaşalım dedik. İşte çiçekler hakkındaki –mış, -muş listesi:

  • Melezleme bir bitkiden alınan polenlerin başka bir bitkinin dişil organına taşınması ile yeni bir tür elde etmek anlamına gelir. İki bitkinin arzu edilen, en iyi özelliklerinin birleştirilmesidir ve ortaya oldukça önemli sonuçlar çıkarabilir. Melezleştirerek çiçek üretmek ilk 1800’lü yıllarda Luther Burbank’in çayır papatyasını Japon papatyası ile birleştirerek başarılı bir şekilde, aslında papatya olmayan, krizantem olan Shasta papatyasını üretmesi ile başlamış.
  • Yıldız çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Çiçeğin faydaları arasında terleme sorunlarını giderme, balgam söktürme, mide ve kasık ağrılarını hafifletme gibi özellikler bulunur. Ancak çok eski zamanlarda yıldız çiçeği (Aster) yapraklarının yakılarak elde edilen kokunun insanı kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyormuş. Bir diğer adı da Dalya olan bu çiçek ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Dalya Bakımı ve Yetiştirilmesi
lale
Görsel: Tulip Time
  • İstanbul’un simgesi laleler 6′ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda kralına gönderilmiş. Bu değerli hediye ilk başta Hollandalıları ve kısa zaman içerisinde de tüm Avrupalıları hayranlık içinde bırakmış. 1600’lü yıllarda laleler o kadar kıymetliymiş ki, soğanları altından bile fazla değerliymiş.
  • Lalelerin çoğunun 2 ya da 6 yaprağı varken, bazılarının yaprak sayısı 12’ye kadar çıkabiliyor.
  • Güller sadece ilanı aşk için kullanılsa da aslında çiçekleri yenebiliyor. Türüne göre tadı da ya yeşil elmaya ya da çileğe benzeyebiliyormuş.
  • Peki kaç tane gül türü vardır dersiniz? İnternetteki bazı kaynaklara bakacak olursak dünyada ekilen gül tipi sayısı 15 bin olarak geçiyor.
mısır ve gül
Görsel: Cynthia
  • Mısırlılar için kutsal olan bir çok obje var. Firavunlar, yıldızlar, güneş ve birçok şey. Peki bir çiçeğin de çok kutsal olduğunu biliyor muydunuz? Evet, gül eski Mısır’daki kutsal çiçeklerden biriymiş.
  • Sevgilinize aldığınız en büyük çiçek hangisiydi? En gösterişli gül buketiniz kaç adet gülden oluşuyordu? Şimdiye kadar gelmiş geçmiş en büyük çiçek buketi 70 bin gül ile hazırlanmış. Uzunluğu da 23,4 metre. Düşünebiliyor musunuz? 70 bin adet gül!
  • Feng Shui felsefesi çiçekler ile birebir ilişki içerisinde. Bunu daha önce de detaylı olarak bir yazımızda anlatmıştık (Kaçıranlar buraya tıklayabilir.) Feng Shui’ye göre krizantem bulunduğu ortama mutluluk ve neşe getiriyormuş. Feng Shui her zaman canlı çiçeklerin kullanılmasını öneriyor. Yapay çiçekler kullanılabilir ancak solmuş çiçekler derhal kapı dışı!
  • Feng Shui inanışına karşı; Malta’da krizantemler cenaze çiçekleri olarak kullanılıyor. Ve kapalı alanlarda bu çiçeği bulundurmak uğursuzluk getiriyormuş. Bu çiçeğin hüzünlü hikayesini öğrenmek istiyorsanız Krizantem yazımızda detaylı olarak bahsettik.
ayçiçeği
Görsel: Rodales Organic Life
  • Ayçiçeği, bir diğer adı ile günebakan birçok alanda kullanılıyor ve faydaları biliniyor. Peki ayçiçeklerinin bulunduğu ortamdaki radyasyonu emme gibi bir gücü olduğunu biliyor muydunuz?
  • Ayçiçekleri ile ilgili internetten edindiğimiz bir ilginç bilgi daha; can yelekleri ayçiçeklerinin gövdesi ile doldurularak hazırlanıyormuş.
  • Çiçeklerin de bir anavatanı vardır. Mesela zambakların Uzak Doğu kökenli olduğu bilinir. Aynı zamanda da bilinen en eski çiçeklerden biridir.
  • Agave çiçeği, Türkçedeki adı sabır çiçeği, isminden mütevellit senelerce çiçek açmadan durabilirmiş. Zaten bir kere çiçek açtığı zaman da hemen ölürmüş.
Puya Raimondii
Puya Raimondii / Görsel: Peru. Explore By Yourself!
  • Puya Raimondii çiçeği de Agave’ye benzer yönü ile 150 yılda bir açıyor; ve o da açınca ölüyor.
  • Orkideye dair aslında pek çok şey biliyoruz. Peki adının ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Orkide adını erkek organından alıyormuş. Botanik adı olan Orchidaceae, Yunancada testis anlamına geliyormuş ve bu sebeple de bu çiçeğin afrodizyak etkisi olduğuna inanılıyormuş. – Orkide bakımı
  • Orkidelerle ilgili bir ilginç bilgi daha. Genellikle beyaz ve pembe tonlu orkidelere aşina olsak da mavi haricinde hemen hemen her renkte orkide varmış. Hatta siyah ve yeşil bile…
  • Her ülkenin kesme çiçeklerinin yoğunlaştığı bölgeler var. Kaliforniya, Amerika’daki kesme çiçeklerin % 60’ının merkezi olarak biliniyor. Bu oldukça büyük bir oran.
  • Modası hiç geçmeyen dikenli güzelimiz kaktüse yönelelim biraz da. Radyasyonu yok eden bu su deposu çiçek aslında bilinen 3 – 4 çeşitten ibaret değil. Kaktüs familyasında 100’den fazla kaktüs çeşidi bulunuyor.
  • 2002 yılında Kuzey Doğu Çin’de yapılan kazı çalışmalarında şimdiye kadar bilimsel olarak ispatlanmış en eski çiçeğin fosilleri bulunmuş. 125 milyon yıllık bu çiçeğin adı ise “Archaefructus sinensis” Anlamı ‘Çiçeklerin anası’ desek çok da garipsenmez herhalde. Bu çiçeği tipi ise su zambaklarına benzetiliyor.
  • Son maddemiz ise oldukça yoruma açık. Kadınlar çiçeklerde pastel renkleri, erkekler ise kırmızıyı tercih ediyormuş.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir