Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfakta olmayı sevenlerin en mutlu oldukları anlardan biri şüphesiz, yemek pişirdikleri zamandır. Lezzetli ve mis gibi kokan bir yemek pişirmek için de gerekli olan her şeyi buzdolabı muhafaza eder. Kapağını açtığınızda içinin mis gibi kokması, etrafın tertemiz olması önemlidir. Bu sayede malzemeler de tazeliğini korur. Tüm bunları sağlayabilmek için de buzdolabını belli aralıklarla temizlemek gerekir. Biz de bu yazımızda sizin için buzdolabı temizliği inceliklerinden, ipuçlarından bahsettik. Gelin, adım adım buzdolabı temizliği nasıl yapılır, yakından bakalım!
Buzdolabı Temizliği Rehberi
Buzdolabı, gıdalarınızı temiz ve doğru şekilde saklamanızı sağladığı için mutfaktaki en önemli ürünlerden biridir. İyi bakılmış ve temiz bir buzdolabı sayesinde yemekleriniz de lezzetli ve sağlıklı olur. Yani buzdolabı temizliği, mutfak temizliğinde en önemli noktalardan biridir. Her ne kadar sık sık buzdolabını temizlemek gerekmese de yine de düzenli olarak bu alanları temizlemek önemlidir. Aksi halde kötü kokular, bozuk besinler ve çok daha fazlasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. “Peki, buzdolabı temizliği püf noktaları nelerdir?”, “Buzdolabı temizliği nasıl yapılır?” gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa;, gelin, püf noktalarıyla buzdolabı temizleme adımlarına bakalım!
Kışa Hazırlık: Adım Adım Kış Temizliği
Adım Adım Buzdolabı Temizliği
Buzdolabını temizlemek, düşündüğünüz kadar zor değildir. Buzdolabını hızlı bir şekilde temizlemek ve ilk gündü gibi mis gibi kokmasını sağlamak için adım adım temizlik yöntemlerini takip edebilirsiniz. Tüm adımlar bittiğinde buzdolabının raflarından çekmecelerine, içinden dışına kadar her yeri tertemiz olacak!
Adım 1: Buzdolabı Kontrolü ve Ön Temizlik
Detaylı bir buzdolabı temizliğine başlamadan önce ön kontrol ve ön temizlik yapmanız gerekir. Bu sayede ne ile karşı karşıya olduğunuzu görebilirsiniz. Ve tabii ki ihtiyaçlarınızı ona göre belirleyebilirsiniz. Kontrol ve ön temizlik aşamasında şunları yapabilirsiniz:
- İlk olarak buzdolabının fişini çekin. Islaklık ve elektrik, yan yana gelmemesi gereken iki şey. Buzdolabının fişini çektikten sonra buzdolabının içindeki ürünleri mutfak tezgahına çıkarın. Bu aşamada son kullanma tarihi geçmiş ürünleri, bozuk kokan yiyecekleri de çöpe atabilirsiniz.
- Eğer hızlı bozulacak gıdalarınız varsa onları daha kuru, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. Buzdolabı temizliği bitinceye kadar orada saklamaya devam edin. Mutfak alışverişi yapmadan önce buzdolabı temizliği yaparsanız bozulabilecek besinleriniz daha az olur.
- Yine ön temizlik aşamasında buzdolabının çıkarabileceğiniz tüm parçalarını çıkarın. Raflar, sebze ve meyve çekmeceleri, yumurtalık… Yıkayabileceğiniz tüm parçaları buzdolabından ayırın. Çıkardığınız rafları eğer mümkünse ılık ve deterjanlı bir suya koyun.
- Eğer çıkaramadığınız raflar varsa, onları bir sonraki aşamada temizlemek için bekleyin.
İlk bölümde yapmanız gerekenler bu kadar. Şimdi, yavaş yavaş adımları zorlaştıralım!
Fırın Temizliği Nasıl Yapılır, Temizlik İpuçları
Adım 2: Buzdolabının Çıkarabildiğiniz Bölümlerini Yıkamak
İkinci adım, ilk adıma göre daha uzun sürecektir, gözünüz korkmasın. Bu adımda genel olarak temizliğe başlayacağınızı söyleyebiliriz. İkinci adımda şunları yapabilirsiniz:
- Buzdolabından çıkardığınız raf, çekmece ve bölmeleri yıkamanız gerekiyor. Eğer parçalar çok kirliyse onları önce ılık suda bekletebilirsiniz. Buzdolabının raf ve çekmece gibi bölümlerini makine yerine elde yıkamanız daha doğru olur. Ağır lekeler yoksa bir sünger yardımıyla kolayca parçaların temizliğini yapabilirsiniz.
- Bu alanları temizledikten sonra parçaları iyice duruladığınıza emin olun. Besinlerin bu alanlara değeceğini düşünürseniz, bir süre sonra yediklerinizden kimyasal, deterjan tadı gelmesini istemezsiniz.
- Buzdolabının çıkaramadığınız raf ve bölmeleri varsa, en yukarıdan başlayacak şekilde bu alanları silin. Böylece dökülmesi olası olan alanlar sorun yaşamadan temizliği yapabilirsiniz.
- Son olarak, yıkadığınız parçaları kurumaları için tezgahın üzerine bırakabilirsiniz.
Banyo Temizliği Nasıl Yapılır, Temizlik İpuçları
Adım 3: Buzdolabı İçini ve Kapaklarını Temizlemek
Genel temizliği yaptınız, raflar ve çekmeceleri temizlediniz. Yani neredeyse tamam! Şimdi, yavaştan buzdolabının içinin temizliğine geçebilirsiniz. Bu temizliği yaparken yine doğal içerikli temizlik ürünlerinden yardım alabilirsiniz.
- Buzdolabının içini temizlemek için ilk olarak bir temizlik suyu hazırlamanızı öneriyoruz. Bunun için temiz bir kovada temiz su ve 4 yemek kaşığı sirkeyi karıştırabilirsiniz. Daha sonra bir sünger yardımıyla buzdolabının içini, gördüğünüz her yerini temizleyebilirsiniz.
- Rafları ve çekmeceleri çıkardıktan sonra açıkta kalan kısımları ılık su ile temizledikten sonra temiz bir bez yardımıyla da bu rafları kurulayabilirsiniz.
- Buzdolabının içi tamamlandıktan sonra buzdolabının kapaklarını da genel olarak temizlemeniz gerekir. Buzdolabı kapakları için deterjanlı su kullanabilirsiniz. Süngerin yumuşak kısmı ile buzdolabını detaylı şekilde silebilirsiniz. Süngerin yeşil ve sert kısmı buzdolabında çizikler oluşturabilir. Bu yüzden süngerin yumuşak kısmını ya da yumuşak biz bezi kullanmanız gerekir. Deterjanlı sünger ile temizlik işleminiz bittiğinde nemli bir bez ile bu alanları tekrar silip deterjandan arındırabilirsiniz. Son olarak kuru biz bez kullanarak kapakta kalan nemi silebilirsiniz. Böylece leke oluşumlarının da önüne geçebilirsiniz.
- Bu işlemleri tamamladıktan sonra yıkadığınız ve iyice kuruttuğunuz raf, çekmece, yumurtalık gibi parçaları buzdolabına geri yerleştirebilirsiniz. Yiyeceklerinizi geri yerleştirmeden önce hem buzdolabının içinin hem de rafların iyice kuruduğundan emin olun.
Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır? Koltuktaki Leke Nasıl Çıkar?
Adım 4: Buzdolabının İçini Geri Yerleştirme
Tebrikler, buzdolabı temizliğinin son aşamasına geldiniz! Bu aşama artık temizliğin bittiğini ifade ediyor. Bu noktaya geldiğinizde, dolaptan çıkardıklarınızı yerine yerleştirebilirsiniz. Çıkardığınız besinleri yerleştirirken paketlerin altının ıslak olup olmamasına dikkat edebilirsiniz. Eğer paketlerin altı nemlendiyse kurulama beziniz ile onları kurulayabilirsiniz. Her besini doğru rafa koymak da önemlidir. Sebzeleri sebzeliğe, süt ürünlerini kapalı raflara, kahvaltılıkları kahvaltılık rafına yerleştirebilirsiniz. Son olarak buzdolabının fişini geri takıp tekrar çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Tüm bu aşamaları ayrıca buzluk kısmı için de uygulayabilirsiniz. Sadece, buzluk kısmındaki ürünler daha hızlı eriyeceği için o alana ayrı bir vakit ayırmanızı öneririz. Tüm adımları kolayca buzlukta da tamamlayabilirsiniz.
Son olarak buzdolabının temiz kokması için de bazı besinleri kullanabilirsiniz. Mesela kesik bir limon ya da taze çekilmiş kahveyi açık şekilde buzdolabına koyarsanız dolabınız mis gibi kokar!
Besinlerin Taze Kalması için Öneriler
Buzdolabının temizliğini tamamladığımıza göre bir de buzdolabındaki besinlerin taze kalması için birkaç öneri verelim:
- Satın aldığınız peynirleri dolaba koymadan önce peynirleri önce yağlı kağıda, sonra alüminyum folyoya sarabilirsiniz. Ayrıca temiz bir cam peynir kabı kullanarak da peynirlerinizi muhafaza edebilirsiniz.
- Şarküteri ürünleri için buzdolabının et çekmecesini kullanabilirsiniz. Eğer et çekmecesi yoksa, buzdolabının en üst rafını kullanabilirsiniz.
- Meyve ve sebzeleri buzdolabının çekmecelerinde muhafaza edebilirsiniz. Bu besinlerin daha uzun süre taze kalması için yıkama işlemini, besinleri tüketeceğiniz zaman yapmalısınız. Özellikle meyveleri yıkadıktan sonra dolaba yerleştirirseniz meyvelerin daha hızlı bozulmasına sebep olursunuz.
- Yumurtaları yumurtalığa yerleştirirken yumurtaların sivri kısmını aşağı bakacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Tüm bunları yaparak besinleri buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Tüm bu aşamaları takip ettiğinizde tertemiz bir buzdolabınız ve taptaze yiyecekleriniz olacak! Buzdolabı temizliği yapmak için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde keşfedebilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: