Sağlıklı Yaşam

Biraz Rahatlamak Herkese İyi Gelir: Çakra Nedir ve Çakralarımızı Nasıl Açarız?

Zor geçen 2020 yılı, Koronavirüs hastalığı (COVID-19) etkisiyle herkes üzerinde olumsuz etkiler bırakarak geride kalıyor. Bu dönemde evlerden çıkamamak, sosyal çevreden uzak kalmak, eskiden yapılabilen basit şeyleri yapamamak ve maske ile dolaşmak gibi birçok zorluk herkesin enerjisinde ufak veya büyük sorunlara yol açtı. Evde spor yapmak, yoga ile ilgilenmek gibi konular ise bu dönemde hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bu yazımızda vücudun enerji akışında önemli rolü olan “Çakralar nasıl açılır?” sorusunu cevaplarken “Çakra nedir?” diye düşünenlere de konuyu en temelinden anlatacağız.

Öncelikle size çakranın tam olarak ne olduğunu açıklamakla başlayalım; çakra kelimesi Sankrit dilinde “çark” demektir ve bedenimizi saran elektromanyetik alana ise  “Aura” denir. Aura, evrendeki enerjiden beslenirken aynı zamanda bir enerji etkileşimi oluşturur. Vücudumuzda ise 7 adet güçlü enerji merkezi bulunmaktadır ve bu enerji merkezlerinin her biri çakra olarak adlandırılır. Çakralar edindiği yaşam enerjisini tüm vücuda yayar ve bedenin yaşamını sürdürmesini sağlar. Yaşadığımız evren ile olan uyumumuz senkronik olmaz ise bedenimizdeki enerji akışı sekteye uğrar. Bu durum ise bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlık anlamında bazı sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

7 Ana Çakra

Çakra kolye
Her bir rengin bir çakra katmanını simgelediği çakra taşı kolye ile çakraların enerjisini boynunuzda taşıyabilirsiniz.

Çakraların bedene canlılık kattığı ve insanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. Şimdi gelin vücudunuzda yer alan 7 çakrayı ve çakralarınızı nasıl açık tutabileceğinizi anlatalım.

1-) Kök Çakra

Muladhara / Kundalini Çakra
Görsel kaynak: Pinterest

Omurganın bitiminde yer alan kök çakra, dünya ile olan bağlantınızı simgeler. Evren ile olan ilişkinizde size bir temel sağlar ve kök saldığınızı, toprakla yani dünya ile bir olduğunuzu hissetmenize yardımcı olur. Güven ve istikrardan sorumlu olan bu çakranın mantrası “LAM” ve elementi topraktır. Kişiliğinizin gelişmesinin temeli olan Muladhara, hayvan ve insan bilinci arasındaki sınırı oluştururken deneyimin depoladığı zihinle bağlantılıdır. Yani bir nevi geçmişten gelen ile gelecekte olacaklar arasında bir çark görevi görmektedir. Ayrıca bacakları, omurgayı ve kemikleri kontrol eden çakranın sağlığı, bedeninizin de sağlığı demektir.

Shakti’nin rengi yani kırmızı ile simgelenir. Kırmızı; enerji, hareket, uyanış ve gelişimle ilişkilidir. Yoga matı üzerinde ağaç duruşu, savaşçı, dağ gibi dengeleyici pozisyonlarla bedeninizin ve kök çakranızın gelişimini sağlayabilirsiniz.

2-) Sakral Çakra

Sakral çakra
Swadhistana / Göbek Çakrası
Görsel kaynak: Pinterest

Göbek deliğinin hemen altında bulunan sakral çakra, cinsel enerji ve zihinsel üretkenlikten sorumludur. Swadhistana çakrasının uyanışı kişiliğin gelişimi açısından oldukça önemlidir ve başkalarıyla olan ilişkilerinizi de etkiler. Mantrası “VAM” olan sakral çakranın elementi sudur. Gelişiminizin ikinci evresini işaret eder ve varlığınızın ilk anından itibaren deneyimlerinizi depoladığınız zihni korur. Rengi yükselen bilincin sembolü olan turuncudur. Turuncu; neşe, inanç, kendine güven ve enerji gibi olumlu nitelikleri tetikler.

Sakral çakrayı güçlendirmek için mutlu bebek duruşu, düşük hamle, köprü duruşu, güvercin duruşu, kertenkele duruşu gibi pelvik tabanı ve kalça açılarını güçlendiren pozisyonlar birebirdir.

3-) Solar Çakra

Solar çakra
Manipura / Mide Çakrası
Görsel kaynak: Pinterest

Bu enerji merkezinin yeri, göbeğin yaklaşık alt kısmı yani mide bölgesidir. Üçüncü çakra ismiyle de anılır ve bireyin ego merkezini simgeler. Mantrası “RAM” olan Manipura çakrasına ulaşıldığında Swadhistana’nın olumsuz yönleri nerdeyse silinmiş olur. Manipura; kişinin olmak istediği halini, özgüvenini, güçle olan ilişkisini ve doğru karar verme yeteneğini etkiler. Rengi sarıdır ve bu nedenle ateş veya güneşin merkezi olarak bir nevi enerji deposu görevi görür.

Bu çakrayı güçlendirmek için üçgen pozu ve üçgen duruş gibi beden güçlendiren, karın kaslarını çalıştıran pozisyonları kullanabilirsiniz. Ayrıca yeni şeyler denemek, yeni hobiler edinmek, yeni yapılan işlerde başarı elde etmek gibi durumlar çakranızı güçlendirir. Kısacası kendinizi sanat yoluyla ifade etmeyi denemelisiniz. ;)

4-) Kalp Çakrası

Kalp çakrası
Anahata
Görsel kaynak: Pinterest

İsminde de anlaşılacağı gibi yeri göğsün tam ortası olan kalp çakrası, duygusal yaşamı etkiler. Sevgi, aşk, mutluluk, fedakarlık ve şefkat gibi his ve durumları yöneten Anahata; timüs bezini etkilediği için mutluluk hormonunun salgılanmasında da önemli rol oynar. Mantrası “YAM” olan çakranın rengi yeşil, elementi ise havadır. Havanın değişimi gibi ani olan ruhun değişimleri ve dünyevi tutkuların bir arada olması bazen onu dengesiz bir hale sokar.

Bu çakrayı dengede tutmak ve açık olmasını sağlamak için tekerlek pozu veya deve duruşu gibi kalp açıcı pozisyonları kullanabilirsiniz. Sonrasında dışarı çıkın ve daha çok sevgi gösterin. Bu başkaları için sevgi olabilir, bir hayvanı sevmek olabilir ya da bir çiçek koklamak, çiçeği sevmek olabilir…. Fakat kendinizi sevmenin önemini unutmayın. :)

5-) Boğaz Çakrası

Boğaz çakrası
Visshuddha
Görsek kaynak: Pinterest

Boyun çukurunda bulunan boğaz çakrası, konuşma yeteneği ve iletişim kurmakla ilgilidir. Bu çakrada bilinç beşinci evresine ulaşır ve Visshuddha, her şeyin başladığı ve bittiği yerdir. Yani nefes almak ve nefes vermek… Yediğiniz, içtiğiniz besinler ve içinize çektiğiniz hava dahil her şey bu çakrayla alakalıdır ve eğer ki fazla kilo, enerji düşüklüğü, kendini ifade edememe gibi problemleriniz var ise bu çakranın az çalışması ile alakalı olabilir. Mantrası “HAM” olan çakranın rengi mavidir ve gökyüzü gibi sonsuzluğu simgelerken, ses boğaz çakrasının tam olarak kendisidir.

Boğaz Çakrasını dengelemek için bol su içmeli ve balık duruşu, saban pozu gibi boynun ön ve arka taraflarını çalıştıran pozisyonları denemelisiniz. Ayrıca harika bir boyun masajı ve kendinizi yargılamadan bolca şarkı söylemekte oldukça faydalı olacaktır.

6-) Alın Çakrası

Alın çakrası
Ajna / Üçüncü Göz
Görsel kaynak: Pinterest

Sırada çakra denilince belki de en çok akla gelen üçüncü göz çakrası var. Ajna veya alın çakrası gözlerin arasında yer alır ve kuvvetli sezgiler ve altıncı hisle ilgilidir. Aynı zamanda hayal gücü, ruhani bilgelik, akıl ve mantık arasındaki çatışma bu çakranın etkilediği alanlardır. Eğer bu çakrada bir tıkanıklık yaşanırsa kişinin düşünme, ayırt edebilme gücü azalır ve zihni bir boşluğa düşerek kafa karışıklıkları yaşayabilir. Mantrası “OM” olan çakranın rengi çivit mavisidir ve ışık onun tam olarak onu simgeler.

Üçüncü göz çakrasını açık tutabilmek için kartal pozu veya ayakta öne eğilme gibi üst bedeni çalıştıran pozisyonları deneyimleyebilir, gözlerinizi bağlayarak pratik yapabilirsiniz. Gözlerinizi bağlamak çevrede olan biteni farklı duyu organlarıyla algılamanızı sağlayacağından kendi içinizde farklı cevaplar bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca serbest yazma, görselleştirme ve sevilen işleri tekrarlamak faydalı olacaktır.

7-) Taç Çakra

Tepe çakra
Sahashrara / Tepe Çakrası
Görsel kaynak: Pinterest

Son olarak bedenin en üst noktası yani tepe bölümünde bulanan taç çakradan bahsedeceğiz. Sahasrara, inançlarınızı, evrene olan ruhsal bağınızı ve kendinize olan inancınızı temsil eder. En tepede olan çakra olduğu için tüm çakraları düzenleyici bir işleve sahiptir. Eğer tepe çakranız açık ve dinginse diğer çakralarınız da ideale yakın bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Mantrası üçüncü gözde olduğu gibi “OM” olan tepe çakrası, insanın kendini gerçekleştirme yolculuğunda oldukça önemlidir. Rengi bazı kaynaklarda mor ve menekşe olarak görülse de aslında tüm renkleri içinde barındıran ve her şeyle bir olandır.

Taç çakranızı açık tutmak için günlük rutininize meditasyon pratiği eklemeli, savaşana pozu ile kendinizle ve evrenle olan bağınızı güçlendirmelisiniz. Ek olarak sizi kötü hissettiren fiziksel ve zihinsel karmaşadan arınmalı, enerjinin doğrudan akabilmesi için tüm çakralarınızı dengelediğinizden emin olmalısınız.

Bonus: Kitap Önerileri

Yukarıda anlattıklarımız hakkında daha detaylı bilgi almanızı ve pozisyonlar hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlayacak kitap önerilerimiz:

“Çakra nedir ve çakra nasıl açılır?” sorularının cevabını ve her bir çakranın başlıca özelliklerini anlattık. Çakralarınızı daha iyi çalıştırmak için ihtiyacınız olan her şeyi ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Huzurlu günler sizinle olsun. :)

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir