TariflerTatlı Tarifleri

Cheesecake Hakkında Bilgiler ve Nefis Cheesecake Tarifleri

Yemek yapmak oldukça güzel bir aktivitedir fakat tatlı yapmak farklı bir maharet ve dikkat gerektirir. Bu nedenle tatlı yapmak için elinizdeki tarifin ölçüleri net olmalı ve tam olarak uygulanmalıdır. Peynirin en tatlı ve nefis hali olan cheesecake, farklı tariflerle enfes lezzetler sunar. Oldukça eski bir tarihi olan bu nefis tatlı hakkında bilgiler ve cheesecake yapımı için dikkat etmeniz gereken her şey bu yazımızda sizlerle.

Tatlı deyince birçok kişinin favorisi olan cheesecake, Türkçe’ye “Peynirli kek” olarak çevrilmiş. Ancak bu isimlendirme lezzetinin yanında biraz basit kalıyor. Çünkü cheesecake, damaklarda bıraktığı haz ve hafif yapısı sayesinde bir kek olmanın çok ötesinde bir tatlı. Her mevsimin favori tatlarından olan bu özel tatlı hakkında gelin bilgilere birlikte bakalım.

Cheesecake Nasıl Ortaya Çıktı?

Cheescake nasıl ortaya çıktı?
Nefis bir tatlı olan cheesecake, birçok kişinin favorisidir.

Tüm dünyada cheesecake denilince özel pastanelerinden dolayı akla Amerika gelse de aslında ilk çıkış yeri Yunanistan’ın Samos adası. Net bir tarih olmamakla birlikte ilk tarifin 236 yılında denendiği ve ilk cheesecake tatlısının 4000 sene önce yenildiği düşünülüyor. Yunanlılar cheesecake’i hem enerji kaynağı olması için sporculara vermişler hem de düğün ve kutlamalarda pasta olarak kullanmışlar. Geçmişteki tarif tabii ki günümüze göre oldukça basit; ilk önce peynir sürülebilecek kıvama gelene kadar ezilir ve ardından tatlandırıcı olarak bal eklenir. Sonrasında ise un veya kepekli un karıştırılarak kalıplarda pişirilir. Dediğimiz gibi oldukça basit!

Daha sonraları ise Yunanistan’ın Roma tarafından fethedilmesiyle bu tatlıyı Romalılar, tatlı ve tuzlu versiyonlarla denemişlerdir. Zaman içerisinden bu lezzet Batı Avrupa’da ve İskandinavya’da bilinir hale gelmiştir. Birçok kültürde yer edinen cheesecake, son olarak göç eden Avrupalılar sayesinde Amerika kıtasına ulaşmıştır. Farklı peynir türleri ile yapılan tatlıya ilk defa krem peynir Amerika’da eklemiştir. Kıvam ve lezzet açısından krem peyniri büyük çapta beğeni toplamıştır. Bu nedenle de cheesecake denilince akla ilk olarak Amerika gelmeye başlamıştır. Sonrasında birbirinden farklı soslar ve tatlarla cheesecake günümüzdeki versiyonuna ulaşmıştır. Çikolata, karameli frambuaz, portakal, çilek, bal kabağı, limon gibi birçok lezzetle birleşen cheesecake herkesin damak zevkine uygun bir versiyonda sunulmaktadır.

Cheesecake Tarifleri

Tarihçesinden bahsettiğimiz bu nefis tatlının farklı versiyonlarını nasıl yapacağınızı anlatalım… Hazırsanız, lezzet şöleni başlıyor!

1-) San Sebastian Cheesecake

San Sebastian Cheesecake
Son dönemde en çok tercih edilen cheesecake türü olan San Sebastian cheesecake, Bask burnt cheesecake, warm cheescake, La Vina cheesecake gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Yumuşacık dokusu, hafifliği ve lezzetiyle sizin de yeni favoriniz olabilir.

Malzemeler

4 yumurta, 2,5 su bardağı pudra şekeri, 400 gram krem peynir, 400 gram labne peyniri, 150 gram kaymak, 1 su bardağı krema, 4 yemek kaşığı un, 1,5 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası.

Hazırlanışı

  • Bir karıştırma kabı içerisine yumurta ve pudra şekerini alın. Mikser ile güzelce 5 dakika kadar çırpın.
  • Başka bir kase içerisine krem peynir, kaymak ve labne peyniri alıp güzelce çırpın. Üzerine krema, un ve nişastayı ekleyip düşük ayarda biraz daha çırpmaya devam edin. Eğer vanilya seviyorsanız bu aşamada biraz vanilya ekleyebilirsiniz.
  • Son olarak yumurtalı karışımı krem peynirli karşımın üzerine ilave edin ve spatula ile alttan üste doğru karıştırın.
  • 23 cm’lik kelepçeli kek kalıbı içerisine çift pişirme kağıdı serin. Üzerine hazırladığınız karışımı ilave edin ve spatula ile üzerini düzleyin.
  • Fırını 240 dereyece ayarlayın ve ısındıktan sonra 15 dakika kadar üzerinin kızarması için bu derecede pişirin. Üzeri kızarınca fırının derecesini 200’e düşürün ve 20 dakika kadar daha pişirin.
  • Pişen cheesecake’i fırının kapağını açarak 20 dakika kadar soğuması için bekletin. Sonra fırından alın ve en az 8 saat kadar dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp servis edin. Dilerseniz sade dilerseniz de üzerinde karemel sosu veya çikolata sosu gezdirerek tüketebilirsiniz.

2-) Limonlu Cheesecake

Limonlu kek
Limonun ekşi tadı ve cheseecake’in tatlılığı bir araya gelince ortaya çıkan nefis tat herkesi mutlu edecek türdendir. Çay ve kahve saatlerinin vazgeçilmezi olan limonlu cheesecake için harika tarifimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

Tabanı için malzemeler: 300 gram yulaflı bisküvi, 110 gram tereyağı, 40 gram toz şeker.

İç harcı için malzemeler: 700 gram labne peyniri, 200 gram toz şeker, 200 gram krema, 4 yumurta, 25 gram un, 3,5 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı limon rendesi.

Limon sosu için malzemeler: 1 su bardağı limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, ½ su bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı tereyağı.

Hazırlanışı

  • Öncelikle taban kısmını hazırlamanız gerekiyor. Bunun için bisküvileri mutfak robotu içine alın ve toz haline gelene kadar çekin. Bu işlemden sonra tereyağını küçük bir tencerede eritin ve toz şekeri ilave ederek karıştırın.
  • Yağlı kağıdı kelepçeli kalıbın tabanını kaplayacak şekilde kesin ve kalıba yerleştirin. Çektiğiniz büskivileri kalıba aktarın ve bastırarak düzleyin. Fırını 150 derecede ısıtın ve 10 dakika kadar bisküvileri bu şekilde pişmeye bırakın.
  • Bisküviler pişerken iç harcı hazırlamaya başlayın. Derin bir karıştırma kabı içerisine labne, un ve toz şekeri alın. Mikser ile düşük seviyede çırpın. Fazla hava almaması bu aşamada önemlidir.
  • Ayrı bir kase içerisine limon suyu, krema ve limon kabuğunu alıp karıştırın. Sonra bu karışımı labneli karışımın üzerine ekleyin ve spatula ile iyice karıştırarak yedirin.
  • Üzerine yumurtalarını ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Yumurtalar karışımında iyice kaybolduktan sonra fırından çıkardığınız kelepçeli kaba karışımı dökün ve üzerini düzleyin.
  • Kelepçeli kabın her yerini sıkıca alüminyum folyo ile kaplayın. Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kap ayarlayın ve içerisine 3 parmak kadar su koyup bu şekilde fırına verin.
  • 70 dakika boyunca bu şekilde pişirin ve sonrasında fırının kapağını açmadan 15 dakika boyunca o şekilde bekletin. Fırının kapağını açınca cheesecake’i çıkarmadan 20 dakika kadar daha bekletin.
  • Cheesecake beklerlen limonsu sosu hazırlayın. Sos için gerekli tüm malzemeleri bir tencereye alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bıraktığınız keki servis ederken üzerine dökerek servis edin.

Nefis yemek tariflerini hayata geçirmek için ihtiyacınız olan tüm süpermarket ürünleri ve mutfak gereçlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir