Yapımı Kolay Çiçekli Ürün Tasarımları
Küçük detaylar hayatımıza renk ve neşe katmaya yeter. Evinizde duran ve artık değiştirmek istediğiniz birçok eşyanıza ufak düzenlemeler yaparak yepyeni bir hal almalarını sağlayabilirsiniz.
Bu yazımızda her biri 10 dakikanızı alacak çiçekli kendin yap ürünü hazırladık. Her biri birbirinden renkli ve izlemesi kadar kullanması da yapması da çok eğlenceli. Vakit kaybetmeden hemen 1 numara ile başlayalım!
1 – Çiçekli Bisiklet Sepeti Süslemesi
Bisiklet hem zevk hem de ulaşım için kullanılabilen oldukça sağlıklı ve ekonomik bir araç. Ülkemizde çok yaygın olmasa da dünyada birçok yerde işe gidip gelirken sıklıkla kullanılan bisikletler aynı zamanda haftasonları için oldukça eğlenceli bir aktivite oluşturuyor. Bisikletinizin sepetini çiçeklerle detaylandırarak çok da keyifli bir sürüş sağlayabilirsiniz.
Malzemeler;
- Sepetli bir bisiklet
- İri yapay çiçekler (Bu örnekte şakayık ve büyük bahçe tipi çiçekler tercih edilmiş) ve yeşillikler
- Çiçek teli
- Makas
Canlı çiçekler kullanacaksanız taç yaprakları hemen dökülmeyecek türdeki çiçekleri tercih edin. Çiçeklerin yeşil yapraklarını ayıklayarak işe başlayın ve ardından çiçeklerin saplarını 10 cm bırakarak fazlalıkları makasla kesin. Koparmayın, beklediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz.
Ardından 20 cm kadar çiçek teli kesin. Çiçekleri sepetin belli bir bölgesinde yoğunlaştıracak şekilde sepet üzerine tutturun. Aşağıdaki fotoğrafın ilk görselinde olduğu gibi çiçekleri sepetin dış kısmından sıkıca tutturun.
Ardından çiçekleri çapraz şekilde sepetin üzerine saplayarak çoğaltın. Büyük çiçekleri bitirdikten sonra küçük çiçekleri de aralarına sıkıştırın. Renk renk de çalışabilirsiniz. Yani önce pembe renkleri yerleştirip daha sonra aralarına turuncu, beyaz çiçekler yerleştirerek dilerseniz eşit renk dağılımı planlayabilirsiniz.
Kalan boşlukları da yeşilliklerle doldurup aynı şekilde çiçek teli ile tutturun ve fazlalıkları kesin. İşte bu kadar!
Sonuç muhteşem değil mi?! Artık sizin de sepetinde rengarenk çiçekleri olan bir bisikletiniz var. Yolda her görenin dönüp bir daha bakacağı ve hatta kıskanacağı bir bisiklet. Aman onu iyi koruyun 🙂
2 – Çiçeklerle Kitap Ayracı
Kuruyan çiçeklerinizi ne yapıyorsunuz? Daha önceki yazılarımızda kurutulmuş çiçeklerle yapılabilecek güzel dekorları göstermiştik. Şimdi de onlardan birini hayata geçireceğiz.
Kurumuş çiçeklerle, daha doğrusu kurutulmuş çiçeklerle kitap ayracı yapacağız.
- Kurutulmuş çiçekler, yapraklar, otlar
- Bilgisayar yazıcısı
- Delgeç
- Maket bıçağı
- A4 Kağıtları
- Cetvel
- Yapıştırıcı
- Renkli kurdeleler
Öncelikle ihtiyacımız olan şey çiçeklerin preslenerek kurutulmuş olması. Yani bir kitap içerisinde kurutmanız. Çiçek kurutma yöntemlerini ve dikkat edilmesi gerekenleri buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz
Özlü sözlerin ya da şiir dizelerinin olduğu bir kağıt hazırlayarak malzemelerimizi işlenmiş bir hale getirebiliriz. Yukarıdaki görselde olduğu gibi her biri bir ayraca denk gelebilecek şekilde metinleri hazırlayıp A4 kağıdına baskı alın. Bir A4 kağıdı üzerine 6 tane metin yazabilirsiniz. Beğendiğiniz yazı fontlarına uygun farklı farklı stillerde metinleri kağıtlara yerleştirebilirsiniz.
Çiçekleri yapıştırmadan önce çiçekleri kağıdın üzerine yerleştirip istediğiniz tasarımın bu olup olmadığına emin olun. Çünkü beğenmeyip çıkarırsanız aynı çiçeği ve aynı kağıdı kullanmanız zor olacaktır.
Çiçeklerin hepsini aynı seçebileceğiniz gibi farklı çiçeklerle de karışık desenler oluşturabilirsiniz.
Sonraki aşamada kağıtlara çiçekleri yapıştırıp kurumasını bekliyoruz ve sonrasında bir başka kağıda cetvelle ölçü alıyoruz. (Yukarıdaki fotoğrafın ilk görselinde örnek görebilirsiniz.) Daha sonra maket bıçağı ile cetveli bu çizgilerin üzerine yaslayarak kesiyoruz. Bizim gösterdiğimiz örnekte kesmek için özel bir alet kullanılmış ancak maket bıçağı, makas ve cetvelle de aynı iş görülebilir.
Evet neredeyse hazır. Şimdi delgeç ile kesilmiş kağıtlarımızın yazısız kısımlarına birer delik açıyoruz.
Delgeç ile delinen deliklere kurdele ve ipliklerle püsküller yaptık mı kitap ayraçlarımız hazır!
3 – Haritalarla Dekoratif Gül Yapımı
Eski veya yeni haritalar, koparılmış atlas sayfaları
- Yeşil çiçek teli
- Yeşil Çiçek bandı
- Makas
- Kalem
- Tutkal tabancası
- Dilerseniz sulu boya
Gelelim harita güllerimizi yapmaya. İki tarafı da harita baskılı kağıtları kullanmak daha şık bir gürünüm sağlayacaktır bu sebeple eğer çıktı alacaksanız arkalı önlü harita baskısı almaya dikkat edin. Hatta bizim önerimiz yalnızca arkalı önlü harita baskısı olan kağıtları kullanmanız, aksi takdirde çiçeğinizin içi veya dışı düz olacak ve bu bizim için istediğimiz sonucu vermede başarısız olacaktır.
Gerekli uyarılarımızı da yaptıktan sonra lafı uzatmadan çiçeklerimizi yapalım! Bizim anlatacağımız örnekte 3 farklı boyda yaprak tercih edilmiş. Siz dilerseniz 2 veya 4 şekil de tercih edebilirsiniz. Bir karton üzerine çizeceğiniz şekilleri haritanızın üzerine koyarak küçük, orta ve büyük yapraklar çizin.
Çiçeğiniz ne kadar geniş yapraklı olsun istiyorsanız çizdiğiniz şekillerin boy oranlarını da buna odaklı olarak büyük hazırlamalısınız. Ancak boyutlar arası büyüklük dengeli olmalı. Yani 5, 8 ve 11 cm çaplı yapraklar çizebilirsiniz ancak daha büyük bir çiçek elde etme düşüncesindeyseniz bu çiçeklerin yaprak boyutları 10,15 ve 20 olabilir. 5, 15 ve 25 olmamalıdır.
Her gül için 6 büyük, 6 küçük ve 6 orta boy yaprak kesin. Şekillerin çok biçimli olması şart değil. Gördüğünüz üzere bizim örneğimizde de fazlaca yamuk şekiller kullanılmış.
Daha sonra çiçeğinizin sapının ne kadar uzun olmasını istiyorsanız yaklaşık olarak o boylarda teller kesin. Kaç çiçek yapmayı planlıyorsanız o sayıda sap kesin. Tellerin üzerine teker teker yeşil çiçek bandı yapıştırın. Çiçek bandını telin üzerine dolana dolana sarın. Tüm telleri çiçek sapı olacak şekilde hazırladıktan sonra artık yaprakları ile dalları buluşturabiliriz.
İlk yapmanız gereken küçük boyutta yaprak haritanızın bir tanesini alıp bir kaleme sarmak ve şeklini çıkarmak. Şekli çıkardıktan sonra alt uçları yapıştırabilirsiniz. Ardından bu yuvarlanmış harita parçasını telinizin dışına geçirebilirsiniz.
Bir başka küçük yaprağı alarak yukarıdaki fotoğraf serisinde olduğu gibi sırayla yapışkan ile sabitleyerek sapın etrafına yerleştirmeye devam edin.
6 küçük yaprağı bitirdikten sonra çiçeğinizin etrafını sara sara önce orta boy sonra büyük boy yaprakları yapıştırın. Her bir gülde 18 yaprak olacak yani.
Ve haritadan güllerimiz bitti! Dilerseniz toplu olarak dilerseniz teker teker cam soda şişeleri içerisinde sergileyebilirsiniz. Evinizin her yerine ayrı bir hava katacak olan harita güllere son olarak -isterseniz- bir miktar kırmızı sulu boyayı fırça ile çiçeklerin uç kısımlarına sürerek renk verebilirsiniz. (Ya da hangi rengi tercih ederseniz.)
Kaynak: Pillarboxblue