Kendin Yap (DIY)Yaşam Tarzı

Deri Çanta Nasıl Temizlenir? Deri Çanta Bakımı ve Püf Noktaları

Deri çantalar, özel günlerin ve gündelik hayatın en çok tercih edilen aksesuarları arasında yer alır. Ancak deri, özel bakım gerektiren zahmetli bir üründür. Kullanımı ve bakımı sırasında birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Bu yazımızda deri çanta bakımı hakkındaki tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Oldukça şık görünen ve kombinleri farklı bir seviyeye çıkarmada başarılı olan deri çantalar, bakım yönünden biraz dikkat gerektirir. Bu nedenle bazıları uzak dursa da aslında o kadar da zor değildir. Sadece birkaç noktaya dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca kaliteli deri çantalar cilde zarar vermez, hafiftir ve kolayca yıpranmaz. Peki, deri çanta bakımı nasıl yapılmalıdır? Gelin birlikte bakalım…

Deri Çanta Temizliği Nasıl Yapılır?

Deri çanta bakımı nasıl yapılır?
Doğru şekilde temizlendiği ve bakıldığı zaman deri çantaların ömrü oldukça uzundur. Bakım için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Deri Çanta Aylık Bakımı

  • Öncelikle çantayı tamamen boşaltın ve iç astarda bir leke vs. varsa bunu bir bez yardımıyla temizleyin.
  • Sonrasında çantayı en az 10 cm uzaklıkta tutarak kurutma makinesi yardımıyla çantayı ısıtmanız gerekir. Bu derinin yumuşamasını ve daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Ancak bu işlemi çok uzun süre ve çok yüksek ısıda yapmamalısınız.
  • Temizlik için nemlendirdiğiniz pamuklu bir bezi kullanabilirsiniz. Eğer leke varsa çıkması için bezi biraz sıvı sabunlu su ile ıslatabilirsiniz.
  • Temizlik işlemi sonrasında çantayı kuru ve temiz bir bez ile iyice kurulamalısınız.
  • Sonrasında ise vazelin, balmumu özlü wax veya tatlı badem yağını bir süngere dökerek çanta yüzeyine yedirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bu sayede çantanız parlak ve ilk günkü görüntüsüne kavuşacaktır.
  • Bu bakım rutinini ayda en az bir kere yaparak çantanızı uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Deri Çanta Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deri çanta bakımı tüyoları
Derinin katı bir yüzeyi olsa da bazı yağlar ve kirleri emebilir. Özellikle beyaz deri bu konuda oldukça hassastır.

Yukarıda aylık temizlik için dikkat etmeniz gerekenleri anlatmıştık. Şimdi genel bazı görünen sorunlar için yöntemlerden bahsedeceğiz:

  • Deri üzerinde beyaz toz veya lekeler varsa düzenli olarak kuru bir mikrofiber bez ile deriyi silmeniz gerekir. Daha detaylı bir temizlik için ise deri temizleyici ile temizlik yapabilirsiniz.
  • Eğer evdeki malzemelerle bir şeyler yapmak isterseniz. Ev yapımı deri temizleyici şöyle yapılır; yarım çay bardağı zeytinyağı çeyrek bardak sirke ile karıştırın ve bir sprey şişesine koyun. Sonrasında lekeleri üzerine sıkarak birkaç dakika bekletip kurulayın.
  • Deri üzerinde çamaşır suyu veya amonyak içeren temizleyicileri asla kullanmamalısınız. Bu tarz ürünler derinin zarar görmesine neden olur.
  • Leke oluşmasının önüne geçmek adına bir şey döküldüğü anda hızla müdahale etmeniz faydalı olacaktır.
  • Deri çantanın daha parlak görünmesi adına vazelini bir bez veya sünger ile çanta üzerine uygulayıp ovalamanız gerekir. Bu işlem hem bakım hem de parlak görüntü için oldukça yararlıdır.
  • Çantanız yağmur veya başka bir nedenle ıslandıysa kuru bir bezle tampon yöntemi uygulanarak silinmeli ve ardından oda sıcaklığında kurumaya bırakılmalıdır. Isı kaynaklarından uzak tutmanız bu durumda oldukça önemlidir. Fön, kalorifer, ısıtıcı gibi kaynaklar çantanıza büyük zararlar verebilir.
  • Deri çanta üzerinde su lekesi varsa lekeli yerleri 5-10 saniye su buharına tutkundan sonra kurutun. Sonrasında deri yağı ile cilalayın ve lekelerden kurtulun.
  • Son olarak deri çanta temizliği ve bakımı sırasında kullandığınız ürünlerin boya içermediğinden emin olmanız gerekir.

Deri Çanta Bakımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Şık çanta modelleri
Deri çanta bakımı hakkında en çok merak edilen soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Deri çanta yıkanır mı? 

Su sevmeyen bir malzeme olan deri, asla çamaşır makinesinde veya elde yıkanmamalıdır. Ayrıca amonyak tabanlı temizleyiciler başta olmak üzere kimyasal temizleyicileri deriden uzak tutmalısınız.

  • Deri çanta nasıl saklanır?

Deri çantanızı solmaya neden olmaması için doğrudan güneş ışığı alan bir yerden uzak tutmalısınız. Hava alan materyallerden olan doğal elyaflı kılıflar ile saklamanız en iyi sonucu almanızı sağlar. Ancak plastik poşet, ambalaj gibi ürünlerle sarmamalısınız. Deri hava almazsa zamanla kötüleşir. Ek olarak deriyi sunu ısı kaynaklarından uzak tutmanız da oldukça önemlidir.

  •  Deri çantaların yıpranmaması için neler yapılmalıdır?

Deri çantanızın yıpranmaması için makyaj malzemelerini açık bir şekilde çanta içinde taşımamalısınız. Bir makyaj poşeti veya küçük çanta ile deriye temas etmeden taşımanız daha iyi olacaktır. Ayrıca parfüm, saç spreyi, deodorant gibi kimyasal ürünleri de deriden uzak tutmanız oldukça önemlidir.

Deri çanta bakımı hakkında merak edilenleri yanıtladığımız yazımız burada sona eriyor. Deri çanta modelleri ve diğer tüm çanta çeşitlerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir