Kendin Yap (DIY)

Kağıttan Sukulent Yapımı (D.I.Y.)

Çiçekseverlerin son gözdesi, çiçek bakmakta zorlananların yeni tercihi sukulentler artık her yerde. Bakımı kolay olduğu için oldukça fazla tercih edilen ve renk renk çiçekleriyle herkesi büyüleyen bu özel çiçeği farklı bir formda görmeye ne dersiniz? Bu yazımızda kağıttan sukulent yapımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

Evlerimizde, işyerlerimizde hatta düğünlerimizde kısacası her yerde bu çiçeği görmeye çok alıştık ama artık masa dekoru ve gelin buketi olarak sukulent kullananları sayısı da günden güne artıyor.

  • Sukulent (succulent)  Nasıl Yetiştirilir?
  • Çoğaltılır?

gibi soruların cevaplarını (Sukulent Rehberi) yazımızdan öğrenebilirsiniz.

“Ben çiçek bakmakta çok beceriksizim” diyenlerin bile kolayca yetiştirebildiği sukulentlerin yapayları da gerçekleri kadar büyüleyici. Üstelik yapımı da bir hayli zevkli. Kendiniz evde kâğıttan kendi sukulentinizi yapmak isterseniz yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağız. Hazırsanız, başlayalım:

Malzemeler
  • Dört ayrı yaprak seti kullanacağımız için 3 veya 4 ayrı kağıt kullanmamız gerekiyor. Farklı tonlarda ve eğer bulabiliyorsanız baskılı ince karton,
  • Silikon tabancası,
  • Makas,
  • Toplu iğne.

Biz ağırlıklı olarak yeşil renkli kartonlar ile yapılan 4 adet sukulent göstereceğiz. Ancak çiçeğinizin rengi sizin keyfinize ve yaratıcılığınıza kalmış. Dilerseniz her çiçek yaprağını farklı renkler ve desenlerle süsleyerek; kendi tarzınızda bir sukulent hazırlayabilirsiniz.

Yapay sukulentleriniz ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra yapmaya başlamanız bu sebeple sizin için çok daha pratik olacaktır.

Sukulent Yapımı Adımları
Hazırlık: Kağıttan Sukulent Yapımı
sukulent
Yapay sukulent yapımı için ilk yapmanız gerekenler görselde.

Öncelikle ilk sukulentimizi yaparak başlayalım. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, farklı boyutlarda 2 pervane şeklinde 18 adet de farklı boylarda yaprak kesiyoruz. 3’lü gruplar halinde 6 farklı boyutta kestiğimiz yaprağımızın olması gerekiyor. Boyutlandırma kısmı size kalmış ancak her 3 yaprakta bir 1 santim küçültmenizi öneririz.

Ardından yaprakları alt orta kısmından 3’te 1’i oranında makasla kesiyoruz.

kağıttan sukulent
Kağıttan sukulent yapımı 3 ve 4. adım.

Aynı boyda olan yaprakları, önce kendi içerisinde kesilen noktaları üst üste getirerek sonra da 3’lü olarak silikon tabancası ile yapıştırıyoruz. Yapıştırıcı olarak tutkal kullanabilirsiniz. Önemli olan renk vermeyen ve kolay kuruyabilen bir yapıştırıcı kullanabilmek.

Pervane şeklinde olan kağıtları da iç içe geçirip ortalarından yapıştırarak fotoğraftaki gibi kıvırıyoruz. Bu, çiçeğimizin orta kısmını oluşturacak olan parça.

succulent
Kağıttan sukulent yapımı 5 ve 6. adımlar.

Önce en büyük çiçeğim orasına yakın bir yerinden toplu iğne ile deliyoruz. Ardından 6 çiçeği iç içe geçirerek birbirine tutkal ile yapıştırıyoruz. Ancak iğnemizi çıkarmıyoruz. O iğne sayesinde succulentimizi dilediğimiz şekilde kullanabiliyor olacağız.

İlk Sukulent Hazır
succulent
sukulent yapımı
Kağıttan sukulentin ilki hazır. Sıra diğerlerinde.

Yalnız bütün çiçekleri iç içe geçirip tepeden iğneyi batırmadığımızı bir defa daha belirtmekte fayda var. Yalnızca en aşağıda bulunan büyük çiçek yaprağı setinden iğnemizi geçiriyoruz.En doğal görünümü elde etmek için yaprakları çeviriyoruz ve üst üste gelen yaprak olmaması için en güzel konumda olmalarını sağlıyoruz. İşte bu kadar! Çiçeğimizin biri tamamlandı! Doğru yaptığınızdan emin olmak için 7 ve 8 numaralı fotoğraflardan kontrol edebilirsiniz. İç içe geçmiş 6 yaprak ve ortasında içe kapalı bir yaprak; çiçeğinizin altında da toplu iğne bulunması gerekiyor.

Sıra Farklı Renkte Kağıttan Sukulent Yapımında

Gelelim 2. sukulentimize. Bu çiçeğimiz bir numaraya göre oldukça kolay yapılıyor. 8 köşeli çiçekler çizdiğimiz kartondan çiçeklerimizi keserek işe koyuluyoruz. Her bir çiçek için 5 yaprak kullanıyoruz.

Kestiğimiz yaprakların uçlarını fotoğrafta görüldüğü gibi kıvırıyoruz. Bunu bir kalemle veya makasımızın köşesi ile yapabiliriz. Ancak elinizde yapmamanızı öneriyoruz. El ile kıvrılan kağıtların her biri birbirinden daha farklı kıvrımlara sahip olabiliyor.

En büyük yaprağa toplu iğnemizi geçiriyoruz.

succulent
kağıttan succulent
Farklı renkteli sukulent yapımının aşamaları.

Ardından iç içe geçirerek tutkal ile çiçek yapraklarını birbirine yapıştırıyoruz. Yine en büyük yaprak seti aşağı gelecek şekilde büyükten küçüğe doğru diziyoruz. Ve bir çiçeğimiz daha hazırlandı. Bu çiçekler için kullandığımız kağıt kartonların desenleri ne kadar gerçeğe yakın olursa, çiçeklerimiz de o kadar gerçekçi duracaktır.

Sırada 3. Sukulent Var; İğne Yapraklı

Bir sonraki sukulentimiz iğne yapraklı cinsten bir sukulent. Her çiçek için 3 adet küçük ve 3 adet büyük yaprak kesiyoruz. Bu çiçeği yaparken birbirine yakın renkli iki ayrı karton kullanarak daha hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Ayrıca çiçeklerimizin şekillerinin birbirleri ile uyumlu olması da bir başka önemli detay. Bu sebeple belki el çizimi yerine baskı alarak uygun boyutlarda büyütüp küçülttüğünüz çiçek yaprağı şablonlarını kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha düzenli ve profesyonel bir sonuç alabilirsiniz.

evde succulent yapmak
succulent
İğne yapraklı sukulent yapımı.

Her yaprağı makasımızın kenarı veya kalem yardımı ile ortalayarak kıvırıyoruz. Yaprak uçlarına ters S şeklinde bir kavis veriyoruz. Büyük yapraklardan birinin ucuna toplu iğnemizi geçiriyoruz ve yapıştırıyoruz. İğne etrafına 2 büyük ve 3 küçük yaprak yapıştırarak çiçeğimizi tamamlıyoruz. İğne yardımı ile bu çiçekleri dilediğiniz her yere tutturabilirsiniz.

Sırada Sonuncu Sukulent Yapımı Var

4. ve son sukulentimiz yine oldukça kolay. Kartonumuza – ki biz ilk çiçeğimizle aynı kartonu kullandık- 11 adet 3 yapraklı çiçek çiziyoruz. Bunlardan en küçük olanı tek olmak üzere, diğer 10 tanesi 2’li olarak aynı boyutlarda kesilmeli. Yani 6 farklı boyda pervane şekilli üç yapraklı çiçeğimiz olması gerekiyor.

Aynı şekilli olanları 2’li olarak birbirlerine ortadan yapıştırıp; daha sonra tüm yaprakların uçlarını içe doğru kıvırıyoruz.

Çiçeklerinizin kartonlarını seçerken damarlı veya puantiyeli desenler tercih etmeniz, daha gerçekçi ve şık çiçekler ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

sukulent
4. ve son sukulent yapım aşamaları.

Daha sonradan en büyük yaprak setinin ortasından toplu iğnemizi geçiriyoruz. Bunu diğer çiçeklerimizde de yapmıştık. Ancak 1 numaralı çiçeğimizde tam ortasından delmek yerine biraz yandan delmiştik. Bu ayrımın sebebi; 1 numaralı çiçekte orta kısım yapışkanlı iken, bu çiçeğimizde orta kısım yapıştırılarak birleştirilmeden de öncesinde bütün haldeydi.

succulent
Ve son aşama. Sukulentler hazır.

Bu çiçeğimizde de iğnemizi bütün yaprakların ortasından değil, sadece en altta bulunan, büyük yapraktan geçiriyoruz. Son olarak iğneli olan büyük yaprağımızın üzerine diğer yaprakları tek tek tutkal ile yapıştırıyoruz. İşte bu çiçeğimiz de hazır.

Hep birlikte 4 adet farklı sukulent yaptık. Peki şimdi bunları ne yapacağız? İğneleri sayesinde dilediğiniz her yerde kullanabileceğiniz, solmayan çiçekleriniz hazır.

Kağıttan Sukulentler Nerede Kullanılabilir?
1-) Dekoratif Saksı
succulent
Kağıttan sukulentler dekoratif olarak oldukça hoş bir görüntü sunar.

Kağıt sukulentlerinizi dekoratif saksılara iğneleri ile kolayca saplayarak evlerinizde dekor olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede sevdiklerinize hediye olarak verebileceğiniz bir çiçek aranjmanı tasarlayabilir, ellerinizle çiçekler yapabilirsiniz.

Köpük strafor, yapay çim ile hazırladığınız saksınıza iğneli kağıt sukulentinizi saplayarak aranjmanınızı tamamlayabilirsiniz.

2-) Kapı Süsü
sukulent kapıttan yapılır mı
Sukulentlerini kapı süsü olarak kullanabilirsiniz.

Dekoratif kapı süsleri yapabilir, aynalarınızın ve çerçevelerinizin kenarlarını süsleyebilirsiniz.

Yuvarlak şekilde kesilmiş köpük strafora sapladığınız çiçeklerinizle çerçeveleriniz kolayca hazır. Farklı bir seçenek olarak iğnesiz olarak çiçekler hazırlayıp, çerçevenizin kenarına tutkal ile yapıştırabilirsiniz.

3-) Nişan ve Düğün Organizasyonları
yapay sukulent
Kağıttan sukulent ile farklı bir hava yakalamak mümkün.

Düğünde gelin buketi olarak kullanabilir, hatta masalara peçete tutacağı olarak kendi el yapımı kağıt succulentlerinizi bırakabilirsiniz.

Davetiyelerinize de yapıştırarak farklı ve şık bir konsept oluşturabilirsiniz.

Kıyafetlerinize kendi tarzınızda süslemeler, küpeler ve kolyeler yapabilirsiniz. Tokanız yapıştırıp farklı bir aksesuar elde edebilirsiniz.

4-) Renkli Saksılar
yapay succulent
Renk renk saklılarda kağıttan sukulent örnekleri.

Renkli saksıları biraz köpük strafor biraz yapay çim ile doldurup rengarenk sukulentlerinizi sergileyebilir, evinizde ayrı bir köşede sergileyebilirsiniz.

Yapay çim yerine kesilmiş kağıt parçaları, iplikler, çakıl taşları da kullanabilirsiniz.

sukulent yapımı
Camdan kasede kağıttan sukulent tasarımı.

Canlı çiçeklerinizin arasında göze batmadan hoş bir ambiyans oluşturabilirsiniz. Kullanmadığınız camdan bir kaseyi kağıttan sukulentler ile süsleyip, uzun zamandır bit köşede duran fanusa şık bir aranjman tasarlayabilirsiniz.

succulent
Çay kupasında kağıttan sukulent tasarımı.

Kullanmadığınız çay kupalarınıza ve kahve fincanlarına taşlar ile dolgu yaparak kağıt sukulentlerinizi mutfağınız için benzersiz dekorlar haline getirebilirsiniz.

Kağıttan çiçek yapımına dair daha geniş örnekler, kağıt çiçek dekorları ile yapabilecekleriniz ve organizasyonlarınız için kağıttan yapılan dev çiçekler ile nasıl farklı süslemeler yapabileceğinize dair büyük çaplı bilgi almak isterseniz Organizasyonlarınız İçin Dev Kağıt Çiçeklerle Süslemeler Hazırlayın yazımızı okuyarak, kendi dev çiçeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Kağıttan sukulent yapımı için gerekli malzemeler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir