Doğru Fondöten Seçimi ve Uygulama Yöntemleri
Pürüzsüz bir cilt görünümünü için makyaj yaparken doğru fondöten seçmeniz gerekir. Doğal bir görüntü yakalamanın temelini oluşturan fondöten, özellikle son yıllarda trend olan makyajsız makyaj akımının da olmazsa olmazı olarak öne çıkar. Bu nedenle cilt kusurlarını basit birkaç fırça darbesiyle gideren fondöten seçiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Ayrıca fondöten uygulaması sırasında da fondötenin cildinizde tam bir bütünlük oluşturması önemlidir.
Yaptığınız makyajın istediğiniz sonucu vermesi için ilk kural, doğru fondöten seçmektir. Bunun için bazı konular hakkında doğru bilgilere sahip olmanız gerekir. En doğru ürünü bulduktan sonra ise uygulama konusunda ufak tüyolarla kusursuz bir makyajın kapılarını ardına kadar aralayabilirsiniz.
Fondöten Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fondöten seçmeden önce fondöteni hangi makyaj türünde kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Çünkü fondötenin iki temek kullanım şekli vardır. Bunlar; kapatıcılık ve renk eşitlemek. Kullanım şeklinizi belirledikten sonra cilt tipinizi belirlemeye ve diğer aşamalara geçebilirsiniz.
Cilt Tipine Uygun Fondöten Seçimi
Cilt tipleri temel olarak normal, kuru, yağlı, karma ve hassas olmak üzere beşe ayrılmaktadır. Fakat bu beş tip içinde fondöten üretilmemektedir. Genelde fondötenler; kuru, yağlı ve karma cilt tiplerine göre üretilmektedir. Eğer cilt tipinizi bilmiyorsanız, fondöten seçmeden önce cilt tipinizi belirlemeniz gerekir. Aksi takdirde seçtiğiniz fondötenden beklediğiniz sonuçları alamazsınız.
- Karma cilt tipi, en çok rastlanan cilt tipidir. Yüzün bir kısmı yağlı ile kalan kısımları normal veya kuru yapıda olur. Alın, burun ve çene bölgeleri hariç yüzünüz kuruysa karma cilt tipindesiniz demektir. Bu cilt tipi için karma-yağlı ibaresi bulunan ve mat bitişe sahip fondötenleri tercih etmeniz gerekir.
- Yağlı ciltler, en zorlu cilt tipidir. Bu cilt yapısına sahip olanların sürekli bakım yapması ve yüksek yağ içeren tüm makyaj ürünlerinden uzak durması gerekir. Yağlı ciltler için fondöten seçerken yağ bazlı değil, su bazlı ürünlere yönelmelisiniz. Yüzü parlak gösteren yağlı görünümden kurtulmak için mat geçişli ve pudralı fondötenleri kullanabilirsiniz.
- Kuru cilt tipinde genelde soluk bir görünüm olur. Bu nedenle soyulma, kırışıklık, pullanma ve döküntü gibi sorunlar sıklıkla görülmektedir. Eğer kuru bir cilt yapısına sahipseniz, solgunluğunuzu atacak yağ bazlı ve parlak bitişli aydınlık fondötenleri tercih etmeniz gerekir. Ayrıca cilt nem dengesini koruyan ürünlere de yönelebilirsiniz.
Ten Rengine Uygun Fondöten Seçimi
Cilt tipinizi belirledikten sonraki aşamada cilt renginizi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü her fondöteni her cilt rengine uygulayamazsınız. Bu nedenle cilt tonunun doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Cilt tipleri üç ayrı alt tona ayrılmaktadır. Bunlar; sıcak, soğuk ve nötr tonlardır.
- Sıcak alt tonlu ciltlerde kırmızı ve sarı renkler ön plandadır. Güneşte kolay bronzlaşan ve cilt yanığı pek olmayan cilt tonuna sahipseniz, sıcak alt tondasınız demektir. Sıcak alt tonlu ciltlerde sarı alt tona sahip olan fondötenleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
- Soğuk alt tona sahip olan ciltlerde pembe ve mavi tonları ağırlıktadır. Güneş yanığı oldukça sık yaşıyorsanız, soğuk alt tona sahipsiniz demektir. Bu nedenle pembe alt tona sahip fondötenleri tercih etmeniz faydalı olacaktır.
- Nötr alt tonlu ciltlerde ise yeşil ve mavi renkler ön plandadır. Soğuk ve sıcak renkler karıştığından kimi zaman güneş yanığına maruz kalırken kimi zaman kolay şekilde bronzlaşma görünür. Bu cilt tipinde natural ve classic ibaresi bulunan fondötenler kullanılmalıdır.
Cilt alt tonunuzu belirledikten sonra fondötenleri deneyerek en uygununu bulmanız gerekir. Bunun için en iyi yöntem, fondöteni boyun bölgesinde denemektir. El veya kolda test edilen fondöten çoğu zaman yüz rengi ile uyumsuz olur. Tenin en doğal hali genelde boyun bölgesinde bulunduğundan doğru fondöten rengini boynunuzda deneyerek bulabilirsiniz.
Ek olarak fondöten seçerken farklı ışıklar altında farklı sonuçlar oluşabileceğini dikkate almanız gerekir. Florasan ışık altında denediğiniz renk tonu gün ışığında aynı görünmeyecektir. Bu nedenle cilt renginize uygun seçim yapmak adına gün ışığından yararlanmanız en iyi sonucu almanızı sağlar.
En İyi Fondöten Uygulama Yöntemleri
- Fondöten kullanmadan önce iyice temizlenmiş ve nemlendirilmiş bir cilt oluşturmanız oldukça önemlidir. Yüzünüzü temizleyerek serum ve nemlendiriciler ile cildinizi neme doyurun. Gündüz makyaj yapıyorsanız, nemlendirici mutlaka SPF içerikli olsun veya nemlendirici üzerine güneş kremi kullanın.
- Cilde eşit miktarda ve ince bir tabaka halinde fondöten sürmek için doğru fondöten fırçası kullanımı gerekir. Uygulama şekline göre farklı birkaç çeşitte sunulan fondöten fırçaları arasından seçim yapabilirsiniz. Oval uçlu fırçalar, en kolay kullanımı sunar ve fondöteni cildinize yedirmekte oldukça başarılıdır. Doğal bir makyaj için oval uçlu fırçaları tercih edebilirsiniz.
- Gereğinden fazla fondöten kullanmamanız gerekir. Çünkü bu durum doğal görünümden uzaklaşmanız anlamına gelir. Sadece renk tonunu eşitlemeniz gereken burun kenarları, göz çevresi gibi bölgelerde az miktarda fondöteni tampon hareketiyle yayarak doğal bir görünüm elde edebilirsiniz.
- Uygulama sırasında asla kalın bir tabaka oluşturmayın. Bu doğal görünmediği gibi olduğunuzdan yaşlı görünmenize neden olur. Yüzünüzdeki kılların çıkış yönüne doğru fondöteni uygulayabilirsiniz. Kaşlarınızın arasında yukarıya doğru, alın ve yanak bölgelerinde aşağıya doğru, çene bölgesinde ise genelde iki yana doğru uygulama yapabilirsiniz. Uygulama sırasında yuvarlak hareketler yaparak fondöteni cilde yaymaya dikkat etmelisiniz.
- Göz altları ve göz kapaklarında bu alanlara özel üretilen göz altı kapatıcı ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu bölgeler oldukça hassas olduğundan erken kırışma sorunu yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca fondöteni fazla uyguladığınızda bir pamuk ile hafif bir şekilde fazlalığı silebilirsiniz.
Tüm makyaj ve cilt bakım ürünlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: