TeknolojiTeknolojik Ürünler

Drone Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Öneriler

Teknoloji dünyası sürekli gelişiyor ve bu gelişim farklı ürünlerin hayatımıza girmesine vesile oluyor. Son yıllarda hayatımıza giren Drone modelleri de bu gelişimin sonuçları arasında yer alan ürünlerden… Askeri gözlem amaçlı olarak üretilmeye başlanan ve daha sonrasında ulaştırma, kurtarma, fotoğraf ve video çekimi, eğlence gibi alanlarda kullanılmaya başlanan Drone modelleri, birçok farklı özellik barındırır. Bu nedenle Drone almadan önce araştırmaya başladığınızda kafanız bir hayli karışabilir. Fakat merak etmeyin, bu yazımızda gerekli olan tüm bilgileri size vereceğiz ve hatta ürün tavsiyeleri ile kafa karışıklığının önüne geçmeye çalışacağız.

Kullanması oldukça keyifli olan ve son zamanlarda birçok yerde gördüğümüz Drone modelleri, farklı özelliklere sahiptir. Fakat bu özellikler ve diğer konulara geçmeden önce “Drone nedir?” sorusuna cevap verelim. Drone; İngilizce kökenlidir ve “erkek arı” veya “vızıltı” anlamları taşır. Wi-Fi teknolojisini kullanarak kumanda ile uzaktan kontrol edilen bu cihazlar, her yerde uçurulamıyor. Öncelikle aldığınız Drone modelinin ağırlığını bilmeli ve profesyonel kullanım için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kaydettirmeli, sonrasında ise uçuracağınız bölgenin kurallarını öğrenmeniz gereklidir. Örneğin; havaalanlarının çevresi ve askeri güvenlik bölgelerinde uçurmak yasa ile kısıtlanmıştır. Bu nedenle çekim yapacağınız veya eğlenceli vakit geçireceğiniz yeri doğru seçmeniz gerekir.

Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Drone alırken dikkat edilmesi gerekenler
Birçok farklı özellikte sunulan Drone modelleri, fiyat ve boyut olarak da geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
  • Drone almadan önce kullanım amacınızı belirlemenizde fayda vardır. Çünkü oldukça farklı özelliklerde sunulan modeller, fiyat olarak da özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Örneğin; eğlence amaçlı bir Drone alacaksanız kameralı veya kamerasız modelleri tercih edebilirsiniz. Fakat amacınız profesyonel kullanım ise yüksek çözünürlükte çekim yapabilen modellere yönelmelisiniz.
  • Modellerİ 3 ana gruba ayırabiliriz. Bunlar; hobi amaçlı, profesyonel amaçlı ve amfibi Drone modelleri. Hobi amaçlı modeller, kameralı veya kamerasız olabilir. Eğer ilk defa Drone kullanacaksanız uygun fiyatlı ve kamerasız bir model alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Böylece çok para harcayarak aldığınız Drone, acemi döneminizde zarar görmemiş olur.
  • Profesyonel amaçlı alacağınız modeller, yüksek kalitede çekim yapabilen özellikte olmalıdır. Video ve fotoğraf çekmenin yanı sıra kumanda menzili ve çıkabileceği maksimum yükseklik gibi konulara da dikkat etmeniz gerekir. Amfibi Drone modelleri ise karada, denizde ve havada hareket edebilen modellerdir. Su üzerinde veya karada çekim yapmaya olanak tanır.
  • Drone modelinin batarya ömrü ve havada kalış süresi bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Profesyonel amaçlı modeller daha uzun süre havada kalırken hobi amaçlı modeller de bu süre daha kısadır. Bu nedenle havada uzun kalış süresi için güçlü bataryaya sahip modeller tercih edilmelidir.
  • Drone kullanmak göründüğü kadar kolay değildir. Çünkü gökyüzünde hafif bir rüzgar ile yanlış bir komut düşmeye veya Drone’un zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle yedek parça konusunda sorun yaşamayacağınız markaları tercih etmeniz avantajlı olacaktır. Pervane, yan korumalar, gövde ve kamera konusunda destek sunan markalar, zarar gören modeli kısa sürede yeniden kullanma olanağı tanır.
  • Son olarak Drone modelleri kendi kumandaları üzerinden kontrol edilir. Fakat aynı zamanda mobil uygulama ile kontrol sağlaması, size kolaylık sağlar. Kumanda da yaşayacağınız bir sorun sonrası Drone modelini cep telefonu veya tablet üzerinden kontrol ederek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Drone Önerileri

Dikkat edilmesi gerekenleri sıraladığımıza göre şimdi sıra geldi tavsiyelerimize…

1-) MF Product Atlas 0230

 MF Product Atlas drone
Katlanabilir tasarıma sahip olan MF Product Atlas 0230, kullanılmadığı zamanlarda çok yer kaplamaz.

Öneri listemizin ilk sırasında başlangıç seviyesi için oldukça iyi performans sunan MF Product Atlas 0230 modeli var. Dayanıklı malzemeden üretilen Drone, 12 dakikalık uçuş süresi ile eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlar. Üzerinde bulunan 720p kamera ile fotoğraf veya video çekebilirsiniz. Kumandalı uçuş mesafesi 70 metre iken mobil cihazınızdan 20 metreye kadar kontrol imkanı sunar.

2-) Corby CX017

Corby CX017 drone
Corby CX017 ile uçuşa başlamadan önce kameranızın açısını 90 dereceye kadar elle ayarlayabilir, bu ayarlama sayesinde istediğiniz açıda görüntüler yakalayabilirsiniz.

Orta sınıfa yakın ve başlangıç seviyesinde bir model olan Corby CX017, 1800 mAh 3.7V Li-Po batarya sayesinde 15 dakikaya kadar uçuş süresi sunar. HD 1080p video kaydı yapabilen cihaz, 70 metreye kadar kumanda ile kullanıma sahiptir. Otomatik pilot sayesinde kalkış ve inişleri rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca acil durum inişi, havada sabitleme, kamera hareket ettirme ve akılı telefon uygulaması üzerinden kontrol gibi özellikler sayesinde Drone uçurma keyfini hissetmenizi sağlar.

3-) Sky Hunter Drone

Sky Hunter Drone
Sky Hunter Drone, 60 dakikalık şarj ile 10-12 dakika kadar kullanım sunar.

360 derece devrilmeden dönme özelliğine sahip olan Sky Hunter Drone, ivmelenme ve ani hareketlere cevap vermek konusunda oldukça gelişmiştir. Kumanda üzerinden verdiğiniz her bir komutu çok seri bir şekilde yerine getirir. Özellikle akrobatik hareketler yapmayı sevenler, bu modele bayılacaktır. Üzerinde bulunan kamera sayesinde video veya fotoğraf çekebilir, Wi-Fi özelliği sayesinde ise telefonunuzdan kontrol sağlayabilirsiniz.

4-) Aden E58 Pro 4K Fly More Combo

Aden E58 Pro Drone
Aden Android ve İOS uygulaması sayesinde 5.8Ghz hızında görüntü aktarımı yapabilirsiniz.

Fiyat olarak ortalama seviye olmasına rağmen oldukça iyi performans sunan Aden E58 Pro, 1.200 mAh batarya ile 20 dakika ve üzeri uçuş süresi sağlıyor. 4K kalitesinde videolar çekmenizi sağlayan Drone, beni takip et özelliği sayesinde yolculuk sırasında görüntü almanızı kolaylaştırır. Havada asılı kalma, rota takibi, otomatik iniş ve kalkış özellikleri sayesinde kullanımı oldukça kolaydır.

5-) WL Powerful Amfibi 

 WL Powerful Amfibi
WL Powerful Amfibi Drone, her yöne 360 derece takla atabilme özelliğine sahiptir.

Eğlenceli vakit geçirmek isteyenlerin oldukça seveceği bir önerimiz var sırada; WL Powerful Amfibi Drone. Karada, denizde ve havada gidebilen bu cihaz, tek tuşla bir tekne gibi su üzerinde hareket edebilir. 60 dereceye kadar eğilebilen pervaneleri sayesinde karada 30 km/s, denizde ise 20 km/s hıza ulaşır. 4 kademeli hız ayarı havada 80 km/s kadar hıza ulaşmasını sağlar. Uzaktan kumanda ile 150 metreye kadar uçuş menzili bulunmaktadır. Ayrıca başladığı yere acil dönüş özelliği, sinyal kaybı gibi durumlarda geri dönüşü otomatik olarak gerçekleştirir.

6-) EQB Profesyonel 

EQB Profesyonel Drone
Profesyonel çekim yapmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı; EQB Profesyonel Drone.

EQB Profesyonel Drone, GPS / GLONASS çift modlu konumlandırma sistemi sayesinde rotasından sapmaz. Profesyonel çekimler ve etkinlikler için özel olarak tasarlanan Drone, uzaktan kumandası ile 3000 metre uzaklığa kadar kontrol edilebilir. Ayrıca 120 metre kadar yüksekliğe çıkar.

7-) Xiaomi FIMI X8 SE

Xiaomi FIMI X8 SE
Fimi X8 SE ağırlık olarak 765 gramdır. Bu nedenle kullanmak için Sivil Havacılık Kurumu’ndan izin alınması gerekir.

Kamerası ve sunduğu özellikler ile oldukça beğenilen Fimi X8 SE için orta düzey Drone modellerinin yıldızı diyebiliriz.  4.500 mAh bataryaya sahip olan model, 40 dakikaya kadar uçuş sunar. Bataryanın tam şarj olma süresi ise yaklaşık 180 dakika kadardır. 12 MP kamerası sayesinde 4k videolar çekmenizi sağlar ve panorama, dairesel çekim gibi birçok çekim özeliğine sahiptir. Su geçirmez olması nedeniyle su üstü çekimlerde de rahatlıkla kullanılır. Ayrıca Youtube üzerinden canlı yayın yapmanıza olanak tanır.

8 -) Autel EVO 2 8K

Autel EVO 2 8K
Autel EVO 2 ile 8000 × 6000 çözünürlüğe kadar fotoğraf çekebilirsiniz.

Profesyonel kullanıcılar için tasarlanan Autel EVO 2, başlangıç seviyesinde uzak durulması gereken bir üründür. Öncelikle 1150 gram olan Drone, Sivil Havacılık Kurumu’ndan izin belgesi almadan kullanılamıyor. İzin belgesi ise profesyonellik gerektiriyor. Bu kısmı geçtikten sonra gelelim özelliklere… EVO 2, 7.100 mAh batarya sayesinde 50 dakikaya kadar uçuş yapabilen cihaz, 90 dakika civarında tam şarj oluyor. Üzerinde bulunan 48 MP kamera sayesinde 8K görüntü çekimi yapabiliyor. Ayrıca HDR, uzun pozlama ve seri çekim gibi birçok seçeneğe de sahip.

Drone modelleri başta olmak üzere ihtiyacınız olan tüm elektronik ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. İndirimli fiyatları kaçırmamak için mobil uygulamayı indirmeyi unutmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir