DÜĞÜN PASTASI VE DİĞER DÜĞÜN GELENEKLERİ
İki gönül bir olunca samanlık seyran olur deseler de, o samanlığı seyran hale getirmek için yine siz uğraşırsınız. Dünyanın en zahmetli hazırlıklarından biridir düğün hazırlığı. Gelinlik, damatlık, gelin buketi, alyans, düğün organizasyonu, davetiyeler ve tabii ki düğün pastası. Eğer bir düğün hazırlığı aşamasındaysanız sizi çileden çıkarabilecek bu hazırlıkların tamamı, aslında geleneksel, yani her birinin bir hikayesi var. İşte başınıza bu tatlı belayı açan hikâyeler:
Gelinlik neden beyazdır?
Çünkü Roma döneminden bu yana beyaz renk “kutlama rengi” olarak kullanılıyor. Saflığı ve temizliği simgelediği için de özellikle gelinler tarafından o dönemden beri tercih ediliyor. Tam beyaz, kırık beyaz, inci beyazı gibi çeşitli tonları da olsa temelinde tüm gelinlikler beyaz.
Düğün pastası geleneği
Antik dönemlerde, düğün sırasında gelinin başında bereketin simgesi olarak ekmek kırılır ve düğün kutlamasındaki herkes, şans getirdiğine inandığı için bu kırılan ekmeğin parçalarından alırmış. Orta Çağ döneminde, gelin ve damat etraflarında ekmek kırıntılarından oluşan bir yuvarlağın içinde birbirlerini öperlermiş. Daha sonrasında, bu kutlama sırasında kırılan ekmeğe çok daha güzel bir kek şekli verilmiş ve düğün pastası da işte bu şekilden sonra düğünlerin vazgeçilmezi haline gelmiş.
Gelin buketi
Düğünde gelinin en büyük şansı elindeki gelin buketidir. Düğün bitiminde kendinin sahip olduğu bu şansı, bekar genç kızlar da yakalasın diye, gelin buketini fırlatır. İnanışa göre bu buketi yakalayan kişi, o sene içerisinde evlenir.
Bu saydıklarımıza benzeyen daha birçok gelenek var elbette, gelin ayakkabısının altına yazılan isimler, gelin tacı, alyans; fakat tüm bu geleneklerin esası, şans ve mutluluğun, birbirini seven ve tüm bu hayatı beraber geçirmeye karar veren bu aşık çiftin hayatları boyunca yanında olmasını dilemek. Biz de evli çiftlerimize ve genç adaylarımıza bir ömür boyu mutluluk ve şans diliyoruz J