Trend

Düğün Planlama Nasıl Yapılır? Adım Adım Düğün Planlaması

Çok sevdiğiniz o insanla hayatınızı birleştirmeye karar verdiniz ve nişanlandınız. Ama şimdi, nasıl devam edeceğinizden, nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Merak etmeyin! Bu yazımızda; stresi minimumda tutmanızı sağlayacak, basit ve anlaşılır şekilde düğün planlamasından bahsedeceğiz. Ayrıntılarıyla, adım adım düğün planlama bu yazıda sizi bekliyor!

Düğününüz, şimdiye kadar vereceğiniz en büyük parti olabilir. Bu yüzden detaylar son derece önemlidir. Başta gözünüzü biraz korkutsa da aslında en güzel günlerden biridir. İster küçük bir düğün planlayın ister çook kalabalık, her koşulda adım adım ilerlemeniz gerekir. Bu sayede yorucu, karmaşık ve boğucu süreçleri daha az yaşarsınız. Temel olarak şu dört sorunun yanıtını verdiğinizde düğün planlamaya çok iyi bir başlangıç yapmış olursunuz:

  • Bu düğün için ne kadar para harcamamız gerekiyor?
  • Nerede evlenmek istiyoruz?
  • Ne zaman evlenmek istiyoruz?
  • Büyük mü yoksa küçük mü bir düğün istiyoruz?

Bu sorulara kabaca yanıt verdikten sonra adım adım düğün planlamaya geçebilirsiniz! Düğününüzü planlarken bir organizatör kiralamak size son derece kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede düğünün ayrıntılarını çok daha kolay bir şekilde planlayabilirsiniz. Ortalama bir nişanlılık süresinin 13 aya kadar uzayabileceğini düşünürsek, bu süre istediğiniz gibi bir düğün planı için yeterli olacaktır. Düğün yapmak istediğiniz mevsim ve yere göre planınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Şimdi, adım adım düğün planlama zamanı!

Düğün planlama
Adım Adım Düğün Planlama

Düğün Planlama Adımları

1. Düğün Bütçesini Oluşturun

Düğün bütçesini oluşturmak, düğün planlamada oldukça kritik bir noktadır. Planlama sürecinin en eğlenceli kısmı olmasa da her şeyin buna göre belirlendiği için öncelikli olarak tamamlanmalıdır. Genel olarak nasıl bir düğün istediğinizi düşünerek bütçeyi belirleyebilirsiniz. Bu aşamada ebeveynlerinizle de görüşebilirsiniz. Mekan, giysiler, hediyeler, konsept, misafir sayısı gibi maddeleri üstünkörü hazırlayabilirsiniz. Ayrıca eğer organizatörlerle anlaşacaksanız onu da bütçeye dahil etmelisiniz. Daha sonra diğer adımlara kolayca geçebilirsiniz!

2. Düğün Tarihini Belirleyin

Düğün tarihi de tabii ki düğün için en önemli maddelerdendir. Çünkü bu tarih, sizin nasıl bir düğün istediğinizle ilişkilidir. Örneğin düğün kışın olacaksa kapalı mekanlara bakmanız gerekir. İlkbahar ve yaz mevsimleri içinse açık alanlar çok daha keyifli olur. Kalan tüm maddeleri düğün tarihine göre ayarlayacağınız için düğün tarihini netleştirmeniz en doğrusudur. Netleşen tarihle birlikte diğer adımları takip edebilirsiniz.

3. Düğün Temasını Seçin

Düğün planlamasının en eğlenceli adımlarından biri düğün teması seçimidir. Düğününüzün nasıl görünmesini istiyorsunuz? İmzalarınızı nasıl bir atmosferde atmak istiyorsunuz? Klasik ve resmi mi olmak istiyorsunuz eğlenceli ve rahat mı? Partnerinizle birlikte, istediğiniz düğün temasına karar verebilirsiniz. Düğün mekanının süslemelerinin, düğünün atmosferinin bu aşamaya göre belirleneceğini unutmayın. Renkleri, dekorları, masa tasarımlarını ve hatta dress code’u bile seçebilirsiniz!

4. Davetli Listesini Hazırlamaya Başlayın

Davetli listesini hazırlamak, düğünün büyüklüğünü etkileyen unsurlardandır. Tahmini bir davetli listesi hazırlayarak aklınızdaki düğünle uyumlu olup olmadığına bakabilirsiniz. 50 kişilik bir düğün ve 300 kişilik bir düğün arasında epey büyük farklar vardır. Mekan, yemek, tasarım… Bu gibi pek çok unsur düğünün bütçesini, atmosferini etkileyebilir. Tahmini bir sayı hazırladıktan sonra düğün mekanlarına göz atmaya başlayabilirsiniz!

Düğün planlama
Düğün Planlama Nasıl Yapılır?

5. Düğün Mekanını Seçin

Bütçeniz, konseptiniz, düğün tarihiniz ve tahmini misafir sayınız belli olduğuna göre, sıra mekanda! Artık, bu maddelere uygun bir mekan aramaya başlayabilirsiniz. İlk olarak düğünün nerede olmasını istediğinize karar verebilirsiniz. Eğer eşinizle aynı şehirde yaşamıyorsanız, düğünün hangi şehirde olacağı da son derece önemlidir. Daha sonra yakınızdaki mekanları incelemeye başlayabilirsiniz. Düğün mekanlarının yorumlarını internetten okuyabilirsiniz. Ayrıca tabii ki mekanları ziyaret edip inceleyebilirsiniz. İsterseniz bu aşamada bir organizatörle de anlaşabilirsiniz. Düğün mekanı içinize sindiğinde ön anlaşmayı imzalayabilirsiniz. Böylece günü geldiğinde, düğününüz istediğiniz yerde gerçekleşir!

6. Düğün için Giyeceklerinizi Hazırlayın

Düğün günü için alınacak giysilerin ne kadar önemli olduğunu söylesek de kelimeler az kalır. Özellikle gelinlik söz konusu olduğunda, çeşitler çok fazladır. İçinize sinen gelinliği bulmak için epey bir zaman harcayabilirsiniz. Bu yüzden gelinliklere bakmaya mümkün oldukça erken başlamalısınız. Gelinliği ve damatlığı son dakikaya bırakmak stresinizi artırır. Sevdiklerinizle birlikte gelinlik dükkanlarını gezebilirsiniz. Ayrıca tabii ki kendiniz için özel bir gelinlik diktirebilirsiniz. Bununla birlikte gelinlik aksesuarlarını da aradan çıkarabilirsiniz. Duvak, taç, farklı saç aksesuarlarını da bu aşamada seçebilirsiniz. Yine bu aşamada düğün günü için saç&makyajınızı da seçebilirsiniz. Daha sonra bir kuaför ile anlaşma sağlayıp randevunuzu oluşturabilirsiniz.

7. Davetiye Tasarımını Netleştirin

Bu özel gününüzün ölümsüz olmasını sağlayacak detaylardan biri de davetiyelerdir. Düğün davetiyeleri genellikle düğünden 6-8 hafta kadar önce gönderilse de hazırlanmaları uzun sürebilir. Ayrıca davetiyeleri zamanında göndermek, LCV son teslim tarihi, yani düğüne gelecek kişi sayısının netleşmesi için de önemlidir. Davetiye tasarımını düğün konseptinize uygun olarak seçebilirsiniz. Modern, sade, ihtişamlı… Çok çeşitli davetiye modelleri arasından eşiniz ve sizin için en güzelini seçerek bu anı ölümsüzleştirebilirsiniz!

8. Davetli Listesini Kesinleştirin

Birkaç madde öncesinde tahmini bir davetli listesi oluşturmanızı söylemiştik. Şimdi, konuk listenizi netleştirme zamanı! Mekan kapasitesine, o gün oluşmasını istediğiniz atmosfere göre davetli listesini netleştirebilirsiniz. Böylece mekanın kaldırabileceğinden daha fazla misafiriniz olmaz.

Düğün nasıl planlanır
Stressiz, Düzenli ve En İyi Şekilde Düğününüzü Planlayın!

9. Düğün Yemeği Detaylarını Tamamlayın

Düğünler yemekli ya da yemeksiz olarak organize edilebilir. Yemeksiz düğünlerde genellikle atıştırmalıklar ve içecekler yer alır. Yemekli düğünlerde ise hazırlık daha uzun sürebilir. Yemek listesi hazırlarken misafirlerinizin zevklerini ve alerjilerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Netleşen misafir listesine göre davetlilerle görüşebilirsiniz.

10. Düğün Çiçeğini Ayarlayın

Düğünleri olmazsa olmazlarından biri de gelin çiçeğidir. Düğün temanıza, zevklerinize ve gelinlik modelinize uygun bir çiçek seçimi yapabilirsiniz. Hazır çiçek buketlerini tercih edebileceğiniz gibi kendiniz için özel olarak da çiçek buketi hazırlatabilirsiniz. Ayrıca bir düğün geleneği olarak çiçeğinizi atmayı da unutmayın!

11. Balayını Planlayın

Balayını planlamak düğün planlaması içinde değil diye düşünebilirsiniz. Ama eğer düğünden kısa bir süre sonra balayına gitmeyi planlıyorsanız önceden hazırlık yapmanızda fayda var. Seyahat yerini ayırtıp gerekirse uçak biletlerini önceden alabilirsiniz. Böylece size tatlı bir yorgunluk yaşatan düğününüzün ardından keyifle tatile gidebilirsiniz!

12. Alyansları Satın Alın

Evliliğin en önemli sembollerinden biri de alyanslardır. Düşün için satın alacağınız alyansları düğünden birkaç ay önce seçebilirsiniz. Müstakbel eşinizle birlikte kuyumcuya gidip kendiniz için en uygun, şık ve güzel alyansları seçebilirsiniz. Kendi tarzınıza uygun alyansları seçtikten sonra alyansları düğün gününe kadar kaybetmemeye dikkat edin. Ve düğün günü alyansları sağ elinize geçirmeyi unutmayın!

clear wine glass lot on table
Düğün Planlaması

13. Oturma Planının&Düğün Dekorasyonunun Ayrıntılarını Organizatörlerle Onaylayın

Ailenizin ve arkadaşlarınızın düğün günü oturacağı yerler de önemli detaylardan biridir. İç ilişkilere ve dinamiklere göre kimin nerede oturması gerektiğini planlayabilirsiniz. Düğün dekorasyonunun, mekanın, oturma planının, yemeklerin son ayrıntılarını kontrol edip organizatörler ile paylaşabilirsiniz. Böylece düğün günü çıkabilecek aksiliklerin önüne geçmiş olursunuz.

14. Son Provaları Tamamlayın

Gelinlik ve damatlık için son provaları yapma zamanı! Düğüne yaklaşık 1 ay kadar bir zaman kaldığında son provaları gerçekleştirebilirsiniz. Acil bir değişiklik gerekirse terzinizle hızlıca konuşup detayları tamamlayabilirsiniz.

gold-colored bridal ring set on pink rose flower bouquet
Düğün Hazırlıkları Nasıl yapılır?

15. Fotoğraf Çekimi Yapın

Fotoğraflar, özel günlerin her zaman hatırlanmasını sağlayan anılardır. Düğün günü fotoğraf çekimi yaptırmak zor ve uğraştırıcı olabilir. Bu yüzden düğünden önce istediğiniz bir tarihte fotoğrafçıyla anlaşarak fotoğraf çekimi yaptırabilirsiniz. Kapalı ya da açık alanları tercih ederek farklı konseptlerde fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.

16. Evlenin!

Ve büyük gün geldi! Sevdiklerinizle birlikte çok mutlu olacağınız bu özel günü adım adım planladınız. Artık eğlencenin tadını çıkarma vakti!

Düğün öncesi, düğün ve düğün sonrası için aradığınız her şeyi online olarak ÇiçekSepeti‘nden satın alabilirsiniz. İhtiyacınız olan her şey harika fiyatlarla sizi bekliyor!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir