Ananas Nerelerde Yetişir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yenir?
Genelde büyük oranla doğruluğu kanıtlanmış bir genelleme vardır, “çok faydalı olan yiyeceklerin faydaları, lezzetleriyle doğru orantılı olmaz.” Şayet lezzet olarak sizi fazla tatmin etmeyen bir yiyecek tattıysanız bilin ki tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok faydası vardır. Şimdi sizi bu genellemeyi yerle bir eden karizmatik bir meyveyle tanıştıracağız: lezzeti kendine hayran bırakan, kokusu akılları baştan alan, faydaları ise saymakla bitmeyen bu efsane meyveyle tanışmaya hazır mısınız? İşte karşınızda, Ananas!
Tropikal iklim kuşağının karizmatik meyvesi ananas, zorlu koşullara dayanıklı zırhının altında yumuşacık, munis bir meyve saklıyor. Bu yumuşacık meyve, eğer yeterli olgunluğa da eriştiyse tadına doyum olmuyor. Damağınıza yayılıyor, bu efsane tat damağınızdan silinmesin istiyorsunuz. Kokusunu duyduğunuz anda bu meyve ruhunuzu ele geçiriyor, artık her lezzette onu ararken buluyorsunuz kendinizi.
Ilık ve nemli iklimleri seven ananas dünyada en çok Brezilya, Filipinler, Kosta Rika ve Hawaii’de üretilir. Ülkemizde ise Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi ananas Üretimi için elverişlidir. Peki bu kadar mı? Şimdi gelelim saymakla bitmeyen faydalarına:
Ananasın Faydaları
- Diyelim ki, üşüttünüz, boğazınız bademcikleriniz şişti, burnunuz helak oldu. Hemen işin uzmanı ananasa danışıyorsunuz, vücudunuzdaki iltihapların kurumasına, vücutta hastalıktan kaynaklı oluşan ödem ve şişkinliklerin inmesine yardım ediyor, sinüzit ağrıları, bademciklerdeki iltihaplar gibi üst solunum yollarında oluşan hiçbir iltihap ona karşı koyamıyor, akılları baştan alan lezzeti de size moral veriyor, iyileşme süreciniz hızlanıyor.
- İçeriğinde bol miktarda bulunan B vitamini (ki bu vitamini gıdalarda bulmak bazen zor olabiliyor) saçlara ve cilde iyi geliyor, dökülmenin azalmasına yardımcı oluyor, cildin de parlamasını ve beslenmesini sağlıyor.
– Vitamini kabuğunda olan meyveler
- Ananas kan dolaşımını hızlandırdığı için tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelebiliyor. Yağ oranını azalttığı ve lifli bir besin olduğu için zayıflattığı da söylentiler arasında. Ancak doğasında şeker olan bir meyve olduğunu unutmadan ve diyetisyeninize danışmadan hurra ananas havuzuna atlamayın.
- Doğada az bulunan manganez, ananasta bol miktarda bulunuyor. Bu da ananası neredeyse rakipsiz bir antioksidan haline getiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de cabası.
- Sinir strese iyi geldiğini de belirtiyor uzmanlar, nitekim bu enfes tat insanda ne sinir bırakır ne de stres, haklılar. 🙂
Ufak bir uyarıda bulunalım, kendini bu enfes lezzete kaptırıp da durduramayanlar, tükettikleri ananas miktarının normalin üzerinde olması durumunda dudaklarında biraz acıma ve yanma hissine kapıldıklarını söylemişler, her şeyin fazlası zarar elbette.
Ananas Nasıl Kesilir?
Geldik o malum soruya. Efendim biz bu ananası nasıl yiyeceğiz? Ananas kalın kabuklu bir meyve olduğu için nasıl kesildiği merak da edilen bir meyve doğal olarak. Genellikle ananası aldığınız yerlerde size kesip, paketleyip verirler. Yani en azından bizim ülkemizdeki marketler sağ olsunlar bizim için bu hizmeti sağlıyorlar. Ancak oldu da bir gün yanı başınızda bir ananas ile bakışırsanız diye onu nasıl keseceğinizi anlatalım.
Ananas kesmenin en kolay yolu ananas soyma aleti olarak da adlandırılan, aşağıdaki görselde yer alan bu garip bıçaklı aleti kullanmaktır. Oldukça pratik görünüyor değil mi?
Bir diğer yöntem ise son ananas bükücü diye tabir edeceğimiz bu abinin yaptığı görsel şov. Ancak biz kesinlikle bunu tavsiye etmiyoruz zira çok tehlikeli ve ananas yemek isterken kendinizi kesmeniz mümkün.
Gelelim evdeki masum bıçaklarımızla ananası nasıl kesebileceğimize. Merak etmeyin hiç de zor değil. Ancak son derece dikkatli olmak gerekiyor. Bıçakla şaka olmaz sonuçta 🙂
Öncelikle ananası masa üzerinde bir kesme tahtasına yatay olarak yerleştiriyoruz ve alt kısımlardan sıkıca tutuyoruz. Üst taraf yani sert yaprakları olan tarafı bir parmak kadar bir kalınlık bırakacak şekilde kesiyoruz. Bu esnada keskin bir bıçak ya da tırtıklı bir bıçak kullanmanız sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ancak ellere dikkat!
Ardından ananasın alt kısmını da aynı hassasiyetle kesiyoruz ve kesme tahtamıza ananası oturtuyoruz. Bıçağımızla dik kesikler atarak sert kenar kabuklarını parçalar halinde kesiyoruz. Yukarıdan aşağı doğru kesmek çok önemli. eğer elinize alıp yatay bir şekilde dilimlemeye çalışırsanız kalın kabuğun içinde kalan yumuşak meyve kısmı bıçağınızı hızla kaydıracak ve yine elinizi kesmenize sebep olacaktır.
Keserken meyvenin kendi formunu izleyerek yani kabuklarının şeklini baz alarak hamlelerinizi yapmanız kolaylık sağlayacaktır. İsterseniz ananasınız şık görünsün ve kalıntı olan kahverengi noktalar yok olsun diye üst görseldeki gibi yatay çizikler atarak o parçaları temizleyebilirsiniz.
Daha sonra ananasınızı bu çizgileri baz alarak halka kalka dilimleyebilirsiniz ve içeride kalan sert kısmı bıçak ya da yuvarlak kurabiye kalıbı ile çıkarabilirsiniz. Ya da ananası düz bir şekilde 4 eşit parçaya bölerek, ardından bu parçaların ortalarında kalan sert kısımları bıçağınızla elmanın çekirdeğini alır gibi temizleyebilirsiniz. Bundan sonraki aşama ise tamamen size kalmış. dilediğiniz boyutlarda dilimleyerek sunabilir, meyve salatalarınıza dahil edebilir, hatta damak zevkinize uyuyorsa yemeklerde kullanabilirsiniz.
Çeşitli meyvelerle hazırlanan meyve sepetleri ile sevdiklerinizi mutlu etmek veya kendinizi şımartmak için Çiçek Sepeti’nin Bonnyfood meyve sepeti seçeneklerine göz atabilirsiniz. Eee bu kadar bahsetmişken, bu dünyalar tatlısı meyveyi en güzel ve en eğlenceli haliyle tüketmek istersiniz herhalde 🙂 Herkese afiyet olsun!
Ananas meyve Değildir ‼️
A pineapple is neither a pine nor an apple, but a fruit consisting of many berries that have grown together. This also means that Pineapples are not a single fruit, but a group of berries that have fused together. … The scientific name of a pineapple is Ananas comosus.