TeknolojiTeknolojik Ürünler

Ebeveynler İçin Uzaktan Eğitim Rehberi ve Yardımcı Ürün Önerileri

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığı (COVID-19) hayatlarımızdaki birçok şeyi değiştirdi. Bunların başında ise eğitim ve öğretim hayatı geliyor. Her kademede yer alan öğrenciler yeni normal düzeni ile açıklanan uzaktan eğitim koşullarına ayak uydurmaya ve bu yeni düzeni anlamaya çalışırken ebeveynler de aynı zorluklar ile karşı karşıya kaldılar. Fakat endişelenmeyin çünkü bu yazımızda uzaktan eğitim hakkında merak ettiklerinizi cevaplayacağız ve yapmanız gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunacağız. Hadi başlayalım!

Öncelikle uzaktan eğitimin tam olarak ne olduğunu açıklamakla başlayalım. Uzaktan eğitim; öğrencilerin herhangi bir okul vb. ortamda olmadan akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarlar vasıtasıyla öğrenme deneyimi yaşadıkları bir sistemdir. Bu sistemde bulunan öğrenciler sınıf ortamında bulunmak yerine istedikleri yerden eğitim alarak öğrenme süreçlerini gerçekleştirirler. İşte salgın sonrasında hayatımıza giren uzaktan eğitimin genel tanımı bu! Peki, ülkemizde nasıl işliyor ve genel olarak merak ettikleriniz neler? Şimdi o soruların cevaplarını vereceğiz…

Uzaktan Eğitimde Ders İşlenişi Nasıl Olacak?
Uzaktan eğitim için dikkat edilmesi gerekenler

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki ders programları düzenlenerek EBA uygulaması/web sitesi ve TRT üzerinden sağlanacak. Öğrenciler derslere ait videoları istedikleri zaman tekrar izleyebilecek ve tekrar edebilecekler. Bunlar dışında ise öğretmenleri ile birebir canlı dersler yapacaklar. Canlı ders programları MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) üzerinden paylaşılacak.

EBA Canlı Derse Nasıl Giriş Yapılır?

EBA canlı derslere bilgisayar ve mobil uygulama üzerinden katılabilirsiniz. Eğer cep telefonu ya da tablet ile katılacaksanız EBA uygulamasını indirmeniz gerekiyor. İndirme işleminden sonra EBA hesabına giriş yapabilir, canlı derslere sol menüde yer alan “Canlı Dersler” butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Not: Bilgisayardan ilk kez canlı derse katılacaksanız web sayfasının sağ üst köşesinde görülen “Uygulamayı İndir” düğmesine tıklayarak uygulamayı bilgisayara indirmelisiniz. Kurulumu ekrana gelen yönergeleri takip ederek yapabilirsiniz.

EBA Canlı Dersler Ne Kadar Sürüyor ve Saat Kaçta?
Uzaktan eğitim ders programı

EBA üzerinden gerçekleştirilen canlı ders programı MEB tarafından yayınlandı. Daha detaylı bilgi için MEB sayfasını ziyaret edebilir, kendi okulunuzun web sayfasından da bilgilere ulaşabilirsiniz. Derslere gelecek olursak; dersler 30 dakika sürecek ve 10 dakikalık aralarla belirlenen saatlerde işlenecek.

Sınav ya da Not Verme Nasıl Olacak, Öğretmene Soru Sorabilir mi?

Şu ana kadar açıklanan sistemde uzaktan eğitim süreci boyunca hiçbir sınav yapılmayacak ve öğrencilere not verilmeyecek. Fakat sürenin uzaması ve salgının akışı gereği ilerleyen zamanlarda online sınavlar vs. olabilir. Bunun için ilgili sayfaları takip etmekte fayda var. Öğretmenlerle olan ilişki de ise öğrenci canlı ders boyunca söz isteyerek aynı sınıfta olduğu gibi öğretmene soru sorabilir ve cevaplarını alabilir. Eğer ebeveyn olarak sizin bir sorunuz var ise EBA üzerinden öğretmenle iletişim kurarak bilgi edinebilirsiniz.

Genel hatlarıyla ülkemizdeki online eğitim süreci hakkında bilgi verdiğimize göre şimdi ebeveyn olarak yapmanız gerekenler ve dikkat etmeniz gereken konulara birlikte bakalım.

Eğitim Atmosferi İçin Uygun Ortam Oluşturmalısınız
Uzaktan eğitim için uygun ortam

Normal örgün eğitim düzeninde çocuklar evde ders çalışır ve ödev yaparlar. Fakat şimdi durum oldukça farklı çünkü alışkın oldukları sınıf ortamı yerine evdeler! Onları derse odaklayan sınıf ortamı olmadığından bu ortamı evde sağlamak adına birkaç değişiklik yapmanız oldukça faydalı olacaktır. “Neler yapmalı, ne gibi değişiklikler faydalı olur?” diyorsanız;

  • Çalışma masası ve sandalyesinde çok fazla saat geçireceğinden yükseklik, konfor, masanın kullanım alanı gibi ergonomi açısından doğru bir sete sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
  • Ders dinlerken odağını dağıtabilecek dekor ürünleri uzak tutabilir, onlar yerine ders sırasında not alırken kullanabileceği kırtasiye ve ofis ürünlerini yerleştirebilirsiniz.
  • Uzaktan ders sırasında çoğunlukla bilgisayar veya tablet kullanacağından, dikkatini dağıtmamak adına önlemler alabilir, ders dinleyeceği cihaz dışındaki elektronik cihazları bir süreliğine uzaklaştırabilirsiniz.
  • Eğer çocuğunun dersleri dinlediği oda, ev için ortak bir alansa (oturma odası gibi) bir süreliğine sessiz ve odaklanmasını bozmayacak bir atmosfer oluşturulması oldukça faydalı olacaktır.
Çocuk Çalışma Masası
Çalışma masası

Uzaktan eğitim süresince çalışma masası üzerinde oldukça fazla vakit geçirileceğinden, rahat, kullanışlı ve ergonomik bir masa seçmeniz gerekir.

M’art Home Loft Sandalye
Sandalye

Çalışma masası seçimi kadar önemli olan bir diğer konu da sandalye seçimidir. Rahat, kullanışlı bir sandalye seçerek çocuğunuzun ders verimliliğini arttırabilirsiniz.

Loading Noktalı Defter
Not defteri

Çalışma masası ve sandalyeden sonra ders dinlerken not alabileceği, ders çalışırken üzerinde karalamalar yapabileceği bir not defteri çocuğunuzun en büyük yardımcısı olacaktır.

Doğru Ekipmanla Planlı ve Programlı Çalışmasına Yardımcı Olmalısınız
Bilgisayarda ders çalışmak

Yeni normalin herkes gibi çocuklar içinde çok yeni olduğunu unutmadan onların da bu düzene alışmaları için zaman tanımalı ve destek olarak kendi doğal planlarını oluşturmalarına yardımcı olmalısınız. Odaklanma ve sıkılma problemlerine karşı onu rahatlatacak ve motive edecek şeyleri kullanmalı, onun fikirlerini de alarak uygun ekipmanlarla bir program belirlemelisiniz.

  • İyi bir kahvaltı enerjik bir günün olmazsa olmazıdır. Bu nedenle okul döneminde olduğu gibi erken saatlerde bir kahvaltı ile güne başlamalarını sağlamalısınız. Sonrasında ders ortamını kontrol etmeli ve düzenli bir şekilde başlaması için yardımcı olmalısınız.
  • Uygun ekipmanlar önemlidir. Çocuğunuzun bilgisayar başında daha rahat etmesi için iyi bir ekranı olmalı, ses ekipmanları doğru çalışmalı ve kulaklık vb. ürünlerinin uzun süreli kullanıma uygun olması gereklidir. Ayrıca destekleyici çalışma kitapları ve soru bankası gibi kitaplarla dersleri destekleyebilir, telafi çalışma setleri ile eksiklerini gidermelerine yardımcı olabilirsiniz.
  • Ders programı ve çalışma saatlerini belirlerken uzun sürelerin değil verimliğin esas alındığı bir düzen belirlemelisiniz. Ders molalarına dikkat etmeli, sürekli ekrana bakan gözlerini dinlendirmesi için teşvik etmeli ve ayaklanarak arada hareket etmesi için çocuğunuzu uyarmalısınız.
Casper Nirvana NB

Uzaktan eğitim için iyi donanıma sahip bir bilgisayar edinmeniz, derslerini rahat takip edebilmesi ve diğer konularda oldukça yardımcı olacaktır. Tıpkı; Casper Nirvana gibi…

Farklı bilgisayar modelleri için ÇiçekSepeti Bilgisayar-Tablet kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Philips Kulaklık

Çocuğunuzun dersleri dinlerken ya da ders sonrasında çalışma sırasında müzik dinlemesi için oldukça kullanışlı ve kulak acıtmayan bir kulak üstü kulaklık arıyorsanız; Philips Kulaklık tam size göre!

Tüm Dersler Hızlı Telafi Eğitimi
Ders kitabı

Çocukların okuldan uzak kaldıkları dönemde eksiklerini hızla gidermeleri adına telafi eğitimi oldukça önemlidir. 7. sınıflar için özel olarak hazırlanan bu kitabın diğer sınıflar için olan versiyonlarına telefi eğitimi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Motivasyonunu Sağlamak İçin Ders Dışı Yaratıcı Etkinliklere Önem Vermelisiniz
Resim malzemeleri

Örgün eğitimde unutmamak lazım ki çocuklar sadece ders işlemezler, oyunlar oynayıp, resimler yaparak sosyal bir çevre de edinirler. Uzaktan eğitim sürecinde program yaparken sadece ders saatlerine değil, çocuklarınızın aktiviteler yapmasına da zaman ayırmalısınız. Birlikte resimler yapabilir, yapboz seçerek başlayabilir, bulmaca çözebilir, kutu oyunları oynayabilir veya oyun konsolu ile seveceği bir oyunu oynayabilirsiniz.

Bu tür etkinlikler ders dışında çocuğunuzun keyif almasını sağlarken ders için gerekli motivasyonu bulması ve ilgi alanlarını belirleyerek sevdiği konulara yönelmesini sağlamak adına oldukça önemlidir.

Edding Beyaz Kalemkutu Hediyeli Fırça Uçlu Kalem
Fırça uçlu kalem

Çocuklarınızın boş zamanlarında resim yapmasına yardımcı olacak Edding Fırça Uçlu Kalem sayesinde kağıt ve karton üzerinde çizim yapmayı bir eğlence haline getirebilirsiniz.

Not: Set içerisinde 11 renk bulunmaktadır.

Harry Potter 250 Parça Puzzle
Puzzle

Çocukların en sevdiği kitap ve film kahramanlarının başında gelen Harry Potter, puzzle ile yeni tanışacak olan çocuklar için oldukça doğru bir seçim olacaktır.

SUP 400 Nostalji Oyunlu Mini Gameboy

Çocukların boş zamanlarında oynayabileceği 400 oyunlu Sup Gameboy, yeni favorileri olacak! Sırayla çocuğunuzla birlikte oynayarak hoş vakit geçirebilir ya da çocuğunuzun molalarında oynamasına izin vererek ders rutininden çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Uzaktan eğitim ne kadar daha sürer bilinmez ama umarız bu süreci birlikte verimli bir şekilde geçirebilirsiniz. Sağlıklı ve başarılı bir dönem geçirmeniz dileğiyle…

İhtiyacınız olan her şey için ÇiçekSepeti’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir