Sağlıklı YaşamMalzeme & EkipmanSporTeknolojiTeknolojik Ürünler

Elektrikli Bisiklet Nedir, Nasıl Çalışır?

Bisiklet, yüzyıllardır insanlığın kullandığı doğa dostu ve en güvenli ulaşım araçları arasındadır. Ayrıca bedene ve zihne iyi gelen sportif yönü de oldukça kuvvetlidir. Fakat belli bir yaştan veya belli bir mesafeden sonra kullanımı hayli kondisyon ve güç gerektirir. Günümüzde ise bu sorunu elektrikli bisiklet modelleri sayesinde çözmek çok daha kolay! Bu yazımızda elektrikli bisiklet hakkındaki tüm sorularınız yanıt bulabilirsiniz.

Birçok kişi için bisiklet, bir ulaşım aracı ve pedal gücü ile çalışan sportif bir alet. Fakat günümüzde her alanda olduğu gibi teknolojik gelişmeler bisikletleri de farklılaştırmaya başladı. Artık elektrik gücünü kullanan ve neredeyse hiç efor sarf etmeden bisiklet kullanmanızı sağlayan bisikletler mevcut. Şimdi gelin elektrikli bisikletler hakkındaki detaylara daha yakından bakalım.

Elektrikli Bisiklet Nedir?

Elektrikli bisiklet nedir?
Elektrikli bisiklet, sanılanın aksine sadece motor gücüyle hareket etme

Hem pedal takımına hem de elektrik motoruna sahip bisiklet modellerine genel olarak elektrikli bisiklet denilmektedir. 100 Watt motor gücüne kadar seçeneklere sahip modeller sayesinde bazen hiç pedal bile çevirmeden yolculuk etmenizi sağlayan elektrikli bisiklet, belli sınırlandırılmalara tabidir. Elektrikli bisikletler yasal olarak 250 Watt gücüne kadar izinlidir. Bu güçten yukarıdaki modeller, ehliyet ve özel izinler gerektirmektedir. Bu nedenle bisiklet kullanımını kolaylaştıran 250 W ve altı modelleri tercih ederek istediğiniz her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Elektrikli bisikleti kimler, ne amaçla kullanabilir?

  • Bisiklet kullanmak isteyen yaşı ilerlemiş kişiler, hem ulaşım hem de sportif etkinlik için hemen hemen her yerde kullanabilir.
  • Yaşadığı alanda engebeli arazi, yokuş, vb. bisiklet kullanımını zorlu kılan şartlar bulunan her kondisyon seviyesindeki kişiler,
  • Ulaşım aracı olarak insan gücüyle gidilebilecek mesafelerden daha uzağa bisiklet ile gitmek isteyenler,
  • Pedal çevirme hızından daha fazlasını isteyenler ve işe veya herhangi bir yere giderken sportif faaliyette bulunmak isteyenler için elektrikli bisiklet oldukça uygun bir seçimdir.

Normal Bisiklet vs. Elektrikli Bisiklet

Bisiklet vs Elektrikli bisiklet
Normal bisikletlere göre elektrikli bisikletler daha kullanışlıdır.

Bisiklet, doğa dostu olması ve maliyet olarak oldukça uygun olması nedeniyle insanoğlunun icat ettiği en verimli taşıtlar arasında yer almaktadır. Faka sadece bacak kuvveti ile hareket ettiği için mesafe olarak belli sınırları olan bir araçtır. Aslında bisiklet tutkunu olanlar için bunlar engel olmasa da genel kullanıcılar için yol üzerindeki yokuşlar, fazla terleme, hız gibi nedenler kullanımın önüne geçebiliyor. Ayrıca belli bir yaştan sonra bisiklet kullanmak oldukça zorlaşan bir aktivite halini almaktadır.

Elektrikli bisiklet ise pedaldan aldığı gücü motor gücüyle birleştirerek hareket eden bir araçtır. Bu nedenle sürücü ne pedal çevirdikçe aslında hem destek alır hem de hızını artırabilir. Bazı modellerde ise motosiklete benzeyen manuel bir gaz pedalı bulunmaktadır. Böylece sürücü istediğinde ekstra gücü kullanabilir. Normal bisiklete kıyasla elektrik motorunun sunduğu ekstra güç, bisiklet kullanmayı zor hale getiren şartların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ayrıca yük taşıma kapasitesi de normal bisikletlerle göre oldukça fazladır. Yani alışveriş yapmak istediğinizde elektrikli bisiklet selesini doldurarak rahatlıkla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Sağlıklı, bütçe dostu, pratik ve hızlı olması nedeniyle elektrikli bisikletler çağımızın en iyi ulaşım araçları arasında yer almaktadır.

Elektrikli Bisiklet Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli bisiklet modelleri
Özellikleri bakımından elektrikli bisikletler iki ana gruba ayrılmaktadır:

Pedal yardımcılı elektrikli bisiklet (Pedelec): Elektrikli bisiklet denildiğine akla ilk gelen model olan daha çok tercih edilen modeldir. Pedal gücüne ek olarak bisikletin ulaştığı hıza göre devreye giren bir motor gücü sunar. Aslında sürücü zorlandığı anlarda elektrikli motor destek sunar diyebiliriz. Bu tipteki bisikletler saatte 25 km kadar hıza ulaşabilmektedir. Daha yüksek hızlarda ise elektrikli motor devreden çıkar ve pedal ile yol alınmaya devam edilir.

İhtiyaç anında güç sunan elektrikli bisiklet (Twist-N-Go):  Bu tür bisikletlerde gidon kısmında bir düğme bulunmaktadır. Düğmeye basıldığı anda elektrikli motor devreye girer. Bu nedenle mobiletlere benzetilmektedir. Hız ve güç olarak seçilen motor gücü belirleyicidir.

Elektrikli Bisiklet Kaç Watt Olmalı?

Elektrikli bisiklet kaç Watt olmalı?
Elektrikli bisiklet almadan önce ilk olarak motor gücü ve batarya hakkında bilgi edinmeniz gerekir.

Eğer elektrikli bisiklet almaya kara verdiyseniz, seçeceğiniz bisikletin motor gücü bisikletin motor gücüyle orantılıdır. Bu yüzden bisikleti ne için kullanacağınız ve ne kadar mesafe kat edeceğiniz oldukça önemli bir konudur. Bu konuyu örneklerle açıklamak eminiz ki daha faydalı olacaktır:

  • Seçtiğiniz bisiklet 500 Watt motor gücüne sahipse ortalama olarak 25 km kadar mesafe gitmenizi sağlayacaktır.
  • 1200-1500 Watt motor güzü sonundan modeller ise kullandığınız yol şartlarına göre 40-50 km aralığında menzil sunacaktır.
  • 2000 Watt ve üzeri motor gücüne sahip modeller ise 75 km ve üzeri menzillere çıkabilmektedir.

Menzil konusunda bu rakamları baz alarak sizin için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Menzil dışında bataryanın ne kadar sürede şarj olduğu da önemlidir. Son dönemde tercih edilen modellerde lityum-polimer, lityum-demir veya lityum-iyon piller, evlerde rahatlıkla şarj edilmektedir. Burada şarj süreleri ise 30 dakikadan 8 saate kadar sürmektedir. Hızlı şarj ile size ekstra menzil sunan modeller, yolculuk için ön hazırlığınız olmadığı zamanlarda bile oldukça avantaj sağlayacaktır. Pillerin batarya ömrü ortalama olarak 800-1000 defa tam şarj aralığındadır. Bu aralıktan sonra performanslarında düşme olması oldukça olasıdır. Bu nedenle seçtiğiniz elektrikli bisiklet markasının servis ağı ve yedek parça servisinin iyi olmasına özen göstermeniz faydalı olacaktır. Batarya zayıflamaya başladığında yenisi ile değiştirerek kullanıma aynı şekilde devam edebilirsiniz.

Elektrikli Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğlenceli vakit geçirmek
İdeal bir elektrikli bisiklete sahip olmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

Yukarıdaki başlıkta motor gücü ve batarya özelliklerinden bahsettiğimiz için o adımları atlıyoruz. Diğer dikkat etmeniz gereken konular ise şunlardır:

  • Öncelikle bisikleti nerede ve ne amaçla kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Çünkü arazi şartlarında kullanacaksanız kalın tekerlekli modeller daha iyidir. Şehir içinde kullanım için ise normal tekerlekler daha rahat hareket etmenizi sağlar.
  • Yaşam alanınızda bisikleti saklamak için bir alan yoksa katlanır bisiklet modelleri sizin için en ideal çözümü sunacaktır. Katlanır modeller ayrıca şehir içinde seyahat ederken toplu taşıma araçlarına binmenizi de kolaylaştırır.
  • Güvenli bir sürüş için kask, eldiven ve dizlik gibi bisiklet aksesuarları kullanmanız oldukça önemlidir.
  • Seçtiğiniz modelin süspansiyon, fren ve ışıklandırma aksamlarının tam olarak çalıştığından emin olmanızı tavsiye ederiz.
  • Sele kısmına çocuk koltuğu, alışveriş sepeti gibi eklentiler koyabileceğiniz modeller, kullanım kalitesini artıracaktır.

Elektrikli bisiklet, bisiklet ve spor & outdoor kategorindeki binlerce üründe uygun fiyatlar ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, hayalinizdeki ürüne indirimli fiyatlarla sahip olun!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir