
Dalış Saati Nedir? En İyi Dalış Saati Önerileri
Yaz aylarının en çok tercih edilen su sporları arasında yer alan dalış, bazıları için tutku bazıları için merak bazıları için ise profesyonelce yapılan bir aktivitedir. Her ne amaçla yapılırsa yapılsın oldukça zevkli ve bir o kadar zor olan dalış sporunda kullanılan ekipmanlarında oldukça iyi olması gerekir. Bu yazımızda derinlere yolculuğu sevenler için dalış saati modellerini inceleyeceğiz. Üstelik bu modellerin hepsini günlük hayatta da kullanabilirsiniz.
Saat önerilerine ve dalış saati konusunda dikkat edileceklere geçmeden önce “Dalış saati nedir?” sorusunu cevaplamak gerekir. Saat dünyasındaki en önemli kaynaklardan olan Berner’in Resimli Mesleki Horology Sözlüğüne göre dalış saati; en az 100 metre derinliğe dayanıklı ve ISO 6425 standardında belirtilen şartları yerine getirmeye dayanacak şekilde tasarlanmış saattir.
Dalış Saati Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- ISO 6425 sertifikası, bir dalış saati için olmazsa olmazdır. 1996 yılında son halini almış olan kurallardan oluşan ISO kuralları, saatin karşılaması gereke fiziksel özellikleri ve bunları test etme yöntemlerini gösterir. Bu nedenle sertifikasız bir saat almanız, saatin gerekli testlerden geçmediği anlamına gelmektedir.
- Dalgıç saatleri, 60 dakikaya kadar süre belirlemeye yarayan bir mekanizma ile donatılmış olmalıdır. Bu mekanizma, bir çerçeve veya dijital ekran şeklinde tasarlanmaktadır. Bu mekanizmanın amacı, dalış süresini takip edebilmek ve oksijen ayarlamasını buna göre yapabilmektir. Kalan zamanı görerek dalışa ne kadar süre devem edebileceğinize karar vermenizi sağlar.
- Aldığınız saat pille çalışıyor ise pil göstergesi, dijital ve şarjlı ise şarj göstergesi olmalıdır. Bu göstergelerin karanlık noktalarda bile görünür olması önemlidir.
- Saatlerin tuzlu suya dirençli olması bir diğer önemli konudur. Güvenlik testlerinde dalış saatleri yaklaşık bir litrede 30 gram sodyum klorid bulunan sulu solüsyon içine yerleştirilir.24 saat boyunca 18-25 derecede bekletilir. Bu işlem sonunda saatin kasa ve aksamlarında herhangi bir değişiklik olmaması gerekir.
- Saatin darbelere karşı ekstra dirençli olması, sizi yarı yolda bırakmayacağı anlamına gelir. ISO 6425 sertifikası olan modeller, gerekli darbe testlerinden geçmiştir. Eğer aldığınız saatin sertifikası yoksa darbelere karşı dayanıklılığına dair başka testlerden geçip geçmediğine bakmanız gerekir.
- Son olarak su geçirmez özellikli saatlerle dalış saatlerini karıştırmamak gerekir. Su geçirmez saatler ISO 2281 sertifikası alır. Bu sertifika ISO 6425 ile karıştırılmamalıdır. ISO 2281, daha az sıkı olan bir testtir. Bu nedenle derine dalmayı seven biriyseniz, aldığınız saatin 100, 200 veya 300 metre derinliğe dayanabildiğinden emin olmak için tüm testlerden başarı ile geçtiğinden emin olmanız faydalı olacaktır.
Not: Saat merakı olanların “Dünyanın En İyi Erkek Saat Markları” yazımıza göz atmasını tavsiye ederiz.
Dalış Saati Önerileri
Şimdi sıra geldi dalış saati konusunda tavsiyeler vermeye… Şık, kullanışlı ve dayanıklı saatleri sıralamaya başlıyoruz.
1-) Stührling 593.332I11
Çelik kasası ve tasarımı ile ön plana çıkan Stührling 593.332I11, kristal cam sayesinde oldukça dayanıklıdır. 100 metreye kadar su geçirmez ve bu mesafelerde yapılan dalışlar için idealdir. Günlük hayatta kullanım için uygundur ve şıklığı ile kombinlerinize farklılık katar.
2-) North Edge

Tam çelik konstrüksiyon kasaya sahip olan North Edge dalış saati, dayanıklı silikon kayışı ile oldukça şık görünmektedir. Altimetre, barometre ve termometre göstergelerine sahip olan saat, son 48 saatlik hava basıncı tablosunu da göstermektedir. Çalar saat, geri sayım zamanlayıcı, kronometre, pil hatırlatma ve el arka şık diğer öne çıkan özellikleridir. 50 metre dalış derinliği ve 200 metreye kadar suya dayanıklılık sunar.
3-) Seiko Prospex SRPE09K

200 metre su geçirmezlik sunan Seiko Prospex SRPE09K, paslanmaz çelik kasası ile oldukça şık görünür. Hardlex kristal cam, Lumibrite ibre ve indeksler, tek yöne döner bezel ve kilitli tepesi teknik özellikleri arasında yer alır. Saat elle kurulabilme özelliğine sahiptir ve 41 saat güç rezervi sunar. Saniye ibresini durdurabilme özelliği ile tarih/gün göstergesi de bulunmaktadır.
4-) Suunto Aqua P Rubber Elementum

Şık, modern ve dijital bir dalış saati istiyorsanız, Suunto Aqua P Rubber Elementum aradığınız model olabilir. Paslanmaz çelik çerçeve ve kristal mineral ekrana sahip olan model 200 metre suya dayanıklılık sunar. Takvim, gün ve tarih göstergeleri dışında dijital kronemetre vb. özellikleri de bulunmaktadır.
5-) Garmin Descent G1

Karada veya denizde, bu kompakt dalış saati her iki dünya için tasarlanmıştır. Garmin Descent G1, 100 metreye kadar su dalış derecesine sahiptir. Safir merceği ile her zaman görüntü sunar ve MIL-STD-810 derecesi ile kalitesini göstermektedir. Dalış modunda 25 saat, akıllı saat modunda 21 gün, GPS modunda 26 saate kadar kullanabilirsiniz. 200 dalışa kadar hafızada saklayabilirsiniz. Ayrıca dalışları Garmin Dive™ uygulaması üzerinden takip etmeniz mümkündür. Ek olarak 30’dan fazla dahili spor uygulaması ve gelişmiş antrenman özellikleri bu muhteşem saatte sizi bekliyor.
Dalış saati ve diğer tüm kol saati modellerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: