En İyi Not Tutma Yöntemleri Nelerdir?
Herkes bilir ki ders çalışmanın en önemli kısmı doğru not tutmaktır. Hatta not tutmayı sadece ders çalışmak olarak düşünmek yerine bir alışkanlık haline getirirseniz; yaşamın her alanında kullanabilir, en ufak detayları bile rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Bu yazımızda en iyi not tutma yöntemleri hakkında bilgi verirken aynı zamanda not alırken size yardımcı olacak ürünlerden de bahsedeceğiz.
Öncelikle en iyi not tutma yöntemleri aşamasına geçmeden hazırlık aşaması hakkında bilgi vermek gerekir. Not almaya hazır olmak için iyi bir defter&ajanda, farklı renkler kullanmayı seviyorsanız renkli kalemler, aralara not almak için yapışkanlı not kağıtları edinmeniz gerekir. Ayrıca rahat edeceğiniz uygun bir ortam hazırlamalısınız. Sonrasında aşağıda anlattığımız yöntemlerden uygun olanı seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz.
Not Tutma Metotları
Taslak Çıkarma Yöntemi İle Not Tutma
- Öncelikle ajanda ya da defter üzerine taslak çıkarırken tüm dersi kapsayacak 4 veya 5 konu belirleyin.
- Bu ana konuların altında konuyla alakalı alt noktaları yazın. Tıpkı bir hikaye yazar gibi davranmalısınız. Giriş, gelişme ve sonuç basamaklarında konunun alt noktalarını detaylandırarak açıklamalısınız.
- Bu yönteme alışıp çalıştıkça bir süre sonra sadece başlığı gördüğünüzde diğer alt noktaları rahatlıkla hatırladığınızı fark edeceksiniz.
Daha planlı ve daha verimli çalışmak için akademik ajanda size oldukça yardımcı olacaktır.
Cornell Yöntemi İle Not Tutma
Oldukça sık kullanılan bir çalışma tekniği olan Cornell yöntemini uygulamak için 3 ana konu vardır. Bunlar;
- İpuçları için dar bir sütün
- Asıl notlarınız için daha geniş bir sütun
- Özet için en alt kısım
Bu yöntem, notlarınızın düzenli ve tekrar baktığınızda daha düzgün olmasını istiyorsanız oldukça faydalıdır. Ayrıca ana konuları ve fikirleri kolayca diğerlerinden ayırmanıza yardımcı olur.
- İpuçları konuyu ve fikirleri hatırlatmaya yarayan kısımdır. Konu başlıkları, ana karakterler ya da konular yazılır. Sonrasında yer alan asıl notlar kısmında genel notlar bulunur.
- İpuçlarını genişletmek ve açıklamaya yönelik olan bu bölümde daha özele gireceğiniz zaman, kenardan girintili şekilde yazmanız gerekir.
- Bu sistemde roman rakamları, ya da normal rakamlardan oluşan bir numaralandırma sistemi kullanmak işinize yarayabilir.
- Son olarak yer alan özet bölümünde ise tüm konuyu hap şeklinde hatırlayacağınız net birkaç cümle bulunur.
Kalem ve defter seti ile daha rahat ders notlarınızı alabilirsiniz. Ayrıca notlarınızı ayırmak için renkli not kağıtları kullanmanız da faydalı olacaktır.
Zihin Haritası Yöntemi İle Not Tutma
Bu yöntem bilgileri bir şekilde kodlamanıza ve ihtiyaç duyduğunuzda bu bilgileri anımsama üzerine dayanır. Haritanın kullanılmasının amacı, her konunun diğeriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak için görsel hafızadan faydalanmaktır. Zihin haritası; notlarla çalışmakta zorlanıp görsellerle öğrenen insanlar için kişiler için uygundur.
- Temelde her konu için zihnimizde odalar oluşturmak ve o odaları temsilen görseller kullanmanız gerekir.
- Zihin haritası için öncelikle defter sayfanın ortasına konu başlığını yazın ve bu başlığı bir görselle eşleştirin. (Çizim yeteneğinizin konuyla bir alakası yok. Hatta ne kadar sade bir çizimse o kadar iyi olur.)
- Sonrasında bu başlıktan yola çıkarak konu ile ilgili diğer dalları ve bağlantıları oluşturun. Hepsini belli görsellerle eşleştirin.
- Zihin haritalarında uzun cümleler asla yer almamalı, kısa cümleler ve her cümlenin de bir görseli olmalıdır. Son adımda ise hatırladığınızda anda cümleyi de kolaylıkla hatırladığınızı fark edeceksiniz.
Zihin haritası yöntemini kullanırken keyifle kullanabileceğiniz bir set; renkli stickerlar ve kalem seti.
Slaytların Üzerine Yazarak Not Tutma Yöntemi
Slaytlara yazma yöntemi genel bilgileri not almanızı gerektirmediğinden diğer yöntemlere göre çok daha hızlı ve kolaydır. Bu yöntem derslerde kullanılan slaytları bilgisayar vasıtasıyla yazıcı çıktısı alarak ya da çevrimiçi olarak indirerek üzerlerine notlar almanızı temel alır.
- Genel olarak ihtiyacınız olan fikirler, kavramlar ve materyaller slayt çıktısında olacağı için üzerinde önemli notları çizebilirsiniz.
- Kenarlara size konuyu hatırlatacak yapışkanlığı kağıtlarla notlar almanız faydalı olacaktır. Ayrıca renkli kalemler vasıtasıyla olayları birbirinden ayırabilir ya da bağlayabilirsiniz.
Slaytların üzerine not alırken kullanabileceğiniz farklı renklerden oluşan Stabilo Point ile not tutmak çok daha zevkli hale gelir.
Akıcı Notlar ve Cümle Yöntemi İle Not Tutma
Akıcı not tutma; söylenenleri harfi harfine not alıp, kelime kelime yazmak yerine konuyu hatırlatacak özet cümleler ve şemalar kullanmak üzerine kuruludur.
- Önce konu başlıklarını yazın. Daha sonra oklar, şekiller, grafikler ve diyagramlar yoluyla konuyu kendi anlayacağınız şekilde bağlayın.
- Bu oklar ve şekiller aynı zamanda diğer konular ve alanlarla ilgili de bağlantılar kurmanıza yardım edecektir.
Akıcı not tutmadan daha basit ve kolay olan cümle yöntemi aslında akıcı not tutmanın basite indirgenmiş halidir.
- Bu yöntemde her söylenen ve her cümlenin not edilmesi gerekir.
- Her şeyi not alıp takip etmek zor olsa da tekrar edileceği zaman diğer yöntemlerle kıyasla daha fazla bilgi ve detay içermesiyle diğer yöntemlerin önüne geçmeyi başarır.
Kişiye özel olarak hazırlanan defter, kalem ve termos seti not alırken ihtiyacınız olan hemen hemen her şeyi karşılar. Ne de olsa sıcak çay ya da kahve ile not çıkarmak çok daha zevklidir değil mi?
En iyi not tutma yöntemleri sizin için sıralandığına göre artık neye ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz… Tabii ki oturup çalışmaya :)
Diğer tüm ihtiyaçlarınız için ise ÇiçekSepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız: