Trend

EN TATLI TÜRK: LOKUM!

Acaba yüzyıllar önce, “su, şeker ve nişastadan bir lezzet çıkaracağız, yüzyıllarca konuşulacak” demiş miydi bu tatlıyı yapanlar? Belki yalnızca “boğazı rahatlatmak”tı amaç, ama ortaya gerçekten yüzyıllarca konuşulacak, her sohbeti tatlandıracak, her hayırlı olaya vesile olacak bir tatlı çıktı. Lokumun tarihçesine inildiğinde, 15. Yüzyıldan beri Anadolu’da tanındığına dair bilgilere ulaşılmış. 17. Yüzyıldan itibaren Osmanlı’da yaygınlaşan ve geleneksel türk mutfağında yerini sağlamlaştıran lokum, 18. Yüzyılda da bir İngiliz seyyah tarafından keşfedilmiş ve “Turkish Delight” (Türk Tatlısı) adıyla Avrupa’ya yayılmış. İlk zamanlar bal, pekmez ve un karışımı ile hazırlanan lokum, Türk mutfağına nişastanın katılmasıyla şimdiki halini almış.

image (25)

Lokum, ismini  “rahat ul-hulküm” yani “boğazı rahatlatan” kelimesinden alıyor. Zamanla türeyerek lat-i lokum, rahat lokma, son olarak da lokum kelimesini alarak sofralarımıza gelmiş. O zamandan bu zamana her güzel olayda, her tatlı sohbette, her keyifli buluşmada insanların damaklarını şenlendirmiş. Yeri gelmiş kız istemiş, yeri gelmiş bayram tebrik etmiş, ama keyiflendirecek her ortamın en tatlı yemeği olmuş. En az kek börek kadar adı anılmış, kendine büyük bir hayran kitlesi edinmiş.

image (26)

En ideal lokum, elastik yapıya sahip olup, parmaklar arasında sıkıştırılsa bile yine üreticisinin ona verdiği ilk şekli koruyabilen lokum. Yumuşak bir kıvamda olmalı, aromasını tüm damağa yaymalı. Ağızları tatlandırma konusunda rakip tanımamalı, yalnızca boğazı değil, ortamı da rahatlatmalı, keyiflendirmeli. En yakın dostu sade kahveye, bitene kadar eşlik etmeli.

Çay keyiflerinize en az kek, kurabiye kadar eşlik eden, tatlı deyince her şeyden önce akla gelen tatlı lokum, hayatınızdan eksik olmasın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir