TariflerDünya Mutfağı

Evde Yapabileceğiniz Basit Tarifler: Hint Mutfağı

Hindistan, farklı kültürden birçok insanın bir arada yaşadığı oldukça özel bir ülkedir. Hint mutfağı denildiğinde ise akla gelen ilk şey, baharattır. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Hindistan, aslında çeşitliliğin getirisi ile karma bir yemek kültürüne sahiptir. Köri başta olmak üzere zencefil, kişniş, kimyon ve zerdeçal gibi baharatlar yemeklerin vazgeçilmezidir. Sokak lezzetleriyle öne çıkan bu özel mutfağı merak edenler ve yeni tarifleri denemeye bayılanlar için en sevilen Hint mutfağı yemekleri bu yazımızda!

Dünya mutfaklarından yeni lezzetler keşfetmek oldukça özel bir hobidir. Çünkü bir kültürün yemekleri, o bölge ile ilgili birçok şeyi anlatır. Bir nevi oraya gitmeden orayı hissetmek gibidir. Baharatların ve köri sosunun ustalıkla kullanıldığı Hint mutfağı, farklı kültürlerin bir harmanı gibidir. Bazı bölgelerde et tüketilmediği için daha çok sebze ağırlıklı yemekler tercih edilir. Bu nedenle vejetaryen beslenmeyi sevenler Hint mutfağında güzel tarifler bulabilir. Bazı bölgelerde ise et oldukça fazla kullanılır ve baharatlarla harika tatlar yaratılır.

Hint Mutfağı Tarifleri

Yeni tatlar denemek isteyenler için evde yapılabilecek basit tarifler serimizde sıra Hint mutfağında! Tariflere geçmeden önce ÇiçekSepeti Hızlı Market ile eksiklerinizi dakikalar içerisinde sipariş edebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Şimdi tariflere geçelim:

1-) Paratha

Hint mutfağı - Paratha
Bir çeşit Hint gözlemesi; paratha.
Görsel kaynak: Pinterest

Gözleme, Türk mutfağının da önemli yemeklerinden biridir. Her öğünde afiyetle tüketilir. Benzer durum Hint mutfağında da mevcut. Paratha denilen bir çeşit gözleme, sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine hemen hemen her zaman tüketilir. Peynirli, patatesli veya etli paratha oldukça lezzetlidir. Kesinlikle denemelisiniz.

Malzemeler: 1,5 su bardağı un, 1 su bardağı tam buğday unu, 4 yemek kaşığı pirinç unu, 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, yarım bardak su. İçine sürmek için 8 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı.

İç harcı için: 2 adet haşlanmış patates, 1 adet soğan, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı zerdeçal, 3-4 dal maydanoz, tuz, karabiber.

Hazırlanışı:

  • Öncelikle hamuru hazırlamaya başlamalısınız. Su hariç hamur için gerekli malzemeleri bir kabın içerisine alın. Karıştırarak yoğurmaya başlayın. Homojen bir kıvam elde edince üzerini kapatın ve oda sıcaklığından yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
  • Hamur beklerken bu sırada iç harcı hazırlayın. Soğanı ince ince doğradıktan sonra haşlanmış patates, tereyağı ve baharatlarla karıştırın. Maydanoz ve kişniş ekleyin. Harcınız hazır.
  • Sıra geldi birleştirme aşamasına; dinlenen hamurdan tabak büyüklüğünde bezeler açın. Üzerine tereyağı sürün ve hazırladığınız iç harçtan ilave edin. Patlamamasına özen göstererek üzerini kapatın. Tam olarak bir yuvarlak elde etmelisiniz.
  • Tamamen kapanan hamuru merdane ile yeniden açın. Son olarak kızgın tavada arkalı önlü pişirin. Paratha hazır. Bu işlemi sırasıyla diğer hamur bezelerine de uygulayın.

2-) Biryani

Hint mutfağı -Biryani
Tane tane pilav, et ve baharatın enfes buluşması; biryani.
Görsel kaynak: Pinterest

Bir pilav çeşidi olan biryani, Hint mutfağının önemli lezzetlerinin başında gelir. Et, tavuk veya balık kullanılarak yapılan bu yemek, pişirme yöntemi ve lezzetiyle birçok pilav çeşidinden farklıdır. İçerisinde kullanılan baharatlar ve doyurucu olması menünüze yeni bir lezzet eklemenizi sağlayacaktır.

Malzemeler: 5 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet havuç, 1.5 su bardağı basmati veya yasmin pirinç, 1 çay bardağı süt, 2 adet karanfil, 1 adet çubuk tarçın, defne yaprağı, safran, tuz.

Tavuk için; 4 parça kemiksiz kalça tavuk, 3-4 yemek kaşığı yoğurt, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı zencefil, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kakule, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak tavuğu marine ederek başlamalısınız. Tavuğu ve tüm marinasyon malzemelerini bir kaba alın ve tavuğa iyice yedirdikten sonra karışımı buzdolabına koyun.
  • Tavuk dinlenirken pirinçleri yıkayın ve suyunu süzün. Orta boyda bir tencere içerisine yıkanan pirinçleri, tarçın, karanfil ve defne yaprağı ile birlikte koyun. Üzerine 1 parmak geçecek kadar su ilave edin ve kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
  • Pirinçlerin hafif yumuşaması yeterli olacaktır. Çok fazla pişerse pilavın kıvamı istediğiniz gibi olmaz. Pirinçler yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve suyunu süzün.
  • Bir kap içerisinde süt ve safranı karıştırın. Başka bir tencere içinde ise tereyağını eritin. Üzerine rendelediğiniz havucu ekleyin ve pişirin. Bu işlemi kısık ateşte yapmanız önemli. Tavukları buzdolabından alın ve üzerine sütle safran karışımını ekleyin.
  • Tüm karışımı tereyağlı karışımla karıştırın ve bu şekilde bir süre pişirin. Ardından pirinçleri, baharatı ve tuzu ilave edin. Tencerenin üzerini bir bez ya da kâğıt havlu ile kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Ortalama 15-20 dakika sonra ocaktan alın ve yaklaşık 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Son olarak karıştırarak servis edin.

3-) Tandoori

Hint mutfağı - Tandoori
Hafif acı ama harika bir lezzet; tandoori.
Görsel kaynak: Pinterest

Hint mutfağında “Go Meso” denilen özel fırınlarda pişirilen tandoori, tavuğun soslanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Yanında naan adı verilen ve lavaşa benzeyen bir ekmekle birlikte sunulur. İsteğe bağlı olarak pilav veya salata ile birlikte ikram edilir.

Sos ve marinasyon için malzemeler: 200 g süzme yoğurt, 10 g masala baharatı, 10 g taze kişniş, 200 g tavuk but, taze zencefil, sarımsak, tuz, kırımızı toz biber.

Naan ekmeği için malzemeler: Bir bardak un, su ve maya.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak tavuk butlarını derisinden ayırın ve iri parçalar halinde doğrayın. Taze zencefili rendeleyin ve sarımsak, kırmızı toz biber, tuz ekleyerek marine edin. Sonrasında buzdolabına alın ve bir saat kadar bekletin.
  • Bir kap içerisinde süzme yoğurdun içine masala baharatı ve taze kişnişi ekleyerek karıştırın.
  • Naan ekmeğini hazırlamak için un, su ve mayayı derin bir karıştırma kabında karıştırın ve 30 dakika kadar bekletin. Mayalandırma işlemi bittikten sonra merdane ile el büyüklüğünde hamuru açın. Açtığınız hamuru kızgın tavada arkalı önlü pişirin.
  • Marine edilen tavukları süzme yoğurtlu karışım ile birleştirin ve tavukların karışımı iyice yemesini sağlayın. Sonrasında tavukları şişlere dizin veya tavada içleri iyice pişene kadar pişirin. Bu işlem 15-20 dakika kadar sürecektir.
  • Pişen tavukları naan ekmeği üzerine alabilirsiniz. Dilerseniz yemeği pirinç pilavı ya da balsemik sirke, limon suyu, salatalık, marul ve soğandan oluşan salata ile servis edebilirsiniz.

4-) Havuç Helvası

Hint mutfağı - Havuç helvası
Leziz ve hafif bir tatlı; havuç helvası.
Görsel kaynak: Pinterest

Helvayı sevmeyen çok az kişi vardır. Tahinlisinden irmiklisine kadar birçok farklı versiyonu bulunan helvanın, havuçlusunu hiç yediniz mi peki? Hint mutfağına özgü olan ve Gajar ka halwa olarak bilinen havuç helvasının tarifini sizlerle hemen paylaşıyoruz.

Malzemeler: 1 kg havuç, 1.5 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 3-4 adet kakule, badem veya kaju fıstığı.

Hazırlanışı:

  • Havuçları yıkayın, kabuklarını soyun ve rendeleyin. Sonra geniş bir tencereyi kısık-orta ateşte ısıtın. Rendelenen havuçları tencereye alın ve kavurmaya başlayın. 5-10 dakika kadar bu şekilde karıştırarak kavurun.
  • Havuçlar kendini salmaya başlayınca sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Tencerenin kapağını kapatın ve havuçlar sütü çekinceye kadar pişmeye bırakın.
  • Kapağı açın ve şekeri ekleyin. Sonrasında kavurmaya devam edin. Kakule tohumlarını çıkarın ve bir bıçak yardımıyla ezerek tencereye ekleyin. Kapağı tekrar kapatın ve kısık ateşte 15 dakika kadar daha pişmeye bırakın.
  • Sıra geldi son adıma; kapağı açın ve 5-10 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Ocağı kapattıktan sonra üzerine ister badem isterseniz kaju fıstığı ekleyin ve servis edin. İster soğuk isterseniz sıcak olarak tütebilirsiniz.

5-) Chai Tea Latte 

Chai Tea Latte
Pratik ve oldukça lezzetli bir içecek; Chai Tea Latte.
Görsel kaynak: Pinterest

Listemizin son sırasında bir içecek olan Chai Tea Latte var. Zencefil tadının baskın olduğu bu lezzeti, evde hazırlamak oldukça kolaydır. Üstelik ister sıcak isterseniz de Iced Chai Tea Latte olarak soğuk versiyonunu yapabilirsiniz.

Malzemeler: 2 su bardağı süt, 1 su bardağı kaynar su, 2 yemek kaşığı iri yapraklı siyah çay, 1 adet kakule, karanfil, yıldız anason, tarçın, zencefil ve isteğe bağlı karabiber.

Hazırlanışı:

  • Kapaklı bir çay süzgeci içerisine iri yapraklı siyah çayı ekleyin ve 3-4 dakika kadar demleyin. Demlenen çayı süt ile karıştırın ve birlikte kaynamaya bırakın.
  • Kakulenin iç kısmında yer alan tohumları çıkarın. Yıldız anason, karanfil, toz tarçın, zencefil ve karabiberi kaynayan süte ekleyin. 2 dakika kadar daha kaynatın.
  • Baharatların aromasının birbirine karıştığı köpüklü sıcak içeceği, bir süzgeç yardımıyla süzün ve isteğe bağlı olarak çubuk veya toz tarçın ile ikram edin.
  • Soğuk versiyon olan Iced Chai Tea Latte için ise demlenen çayı bardaklara koymadan soğumaya bırakın ve 1 gece kadar buzdolabında bekletin. Sonrasında buzlu bardaklara dökün ve tarçınla servis edin.

Hint mutfağı hakkında basit bilgiler ve tarifler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Harika lezzetler yaratmanız için ihtiyacınız olan tüm ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir