Dünya MutfağıTarifler

Evde Yapabileceğiniz Basit Tarifler: İtalya Mutfağı

Evde geçirilen zaman arttıkça hemen hemen herkes yeni bir tarifi evde yapmayı denedi. Bazısı çok başarılı oldu, bazısı ayarı biraz fazla kaçırdı, bazısı ise içindeki aşçı ile tanıştı… Daha önce evde yapılabilecek basit tarifler konusunda size Meksika mutfağını anlatmış ve tarifler vermiştik. Sırada çok yakından tanıdığınız ve oldukça lezzetli yemekleriyle nam salan İtalya mutfağı var!  

Akdeniz mutfağı kültürü nedeniyle birçok konuda benzeştiğimiz İtalya mutfağı; M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan Antik Yunan, Etrüsk, Antik Roma, Arap ve Yahudi mutfak kültürlerinin etkisiyle gelişmiştir. Menü bakımından oldukça zengindir. Makarna, pizza, sos ve peynir İtalya mutfağı denildiğinde akla ilk gelen lezzetler olsa da tatlı kültürü de oldukça ileridedir. Coğrafi konumundan dolayı bölgesel çeşitliliğin fazla olduğu bu mutfak, temelde ikiye ayrılır; Cucina Rica tarzı zengin mutfağı, Cucina Povera fakir mutfağı. Rönesans ile ortadan kalkan bu ayrım mutfağın birleşmesini sağlasa da hala bazı yemeklerde sunum ve diğer ögelerle etkisini hissettirmeye devam ediyor.

İtalya Mutfağı Lezzetleri

Mutfak tarihi hakkında genel bilgiler verdiğimize göre lafı daha fazla uzatmadan tariflere geçelim.

Focaccia Ekmeği

İtalya mutfağı - Focaccia
Açılışı İtalya mutfağına özgü bir ekmekle yapalım; Focaccia.
Görsel kaynak: Pinterest

Zeytin, kuru domates, zeytinyağı ve sarımsak lezzetinin enfes buluşması olan bu ekmeği sabah kahvaltılarında ya da çorbaların yanında afiyetle tüketebilirsiniz.

Malzemeler: Hamur için; 500 gram un, 2 su bardağından biraz az ılık su, 100 gram dilimli zeytin, 80-100 gram kuru domates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 dal taze kekik, 1 yemek kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı tuz.

Üzeri için; 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu, 2 dal taze biberiye.

Hazırlanışı:

  • Ilık su ve mayayı derin bir kap içerisinde karıştırın. Üzerine un, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Kıvam alana kadar yoğurun.
  • Hafif cıvık olan hamur kıvamına taze kekik yapraklarını katarak karıştırın. Sonra üzerinde görmek istediğiniz şekilde kurutulmuş domatesleri ve siyah zeytinleri ekleyin.
  • Bir sonraki adım olarak hamuru karıştırıp kalıp ya da fırın tepsisi üzerinde istediğiniz şekilde yayın. Dikdörtgen veya yuvarlak tamamen size kalmış.
  • Hazırlanan hamurun mayalanması için yarım saat kadar oda ısısında bekletin. Mayalanma işlemi bitince üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve deniz tuzu ile taze biberiyeleri serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Fırından çıkan ekmeyi dinlendirirken aralarda zeytinyağı sürerek lezzeti içine çekmesini sağlayabilirsiniz.

Margarita

İtalya mutfağı - Margerita
İngiltere kraliçesi Margarita için tasarlanan ve modern pizzanın temelini oluşturan bu pizza, hemen hemen herkesin bildiği bir lezzet.
Görsel kaynak: Pinterest

İtalya bayrağının üç rengini simgeleyen (fesleğen-yeşil, mozzarella-beyaz ve domates sosu-kırmızı) pizzanın yapılışı ise çok zor sayılmaz.

Malzemeler:

Hamuru için; 2,5 su bardağı un, 2,5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı ılık su, 1/2 tatlı kaşığı kuru maya, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 1/2 tatlı kaşığı toz şeker.

Sos için; 4 orta boy domates, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik.

Üzeri için; 250 gram mozzarella peyniri ve 3-4 tane taze fesleğen yaprağı.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak ılık su, toz şeker ve kuru mayayı bir kap içerisinde şeker eriyene kadar çırpın ve 15-20 dakika kadar beklemeye bırakın.
  • Bekleme süresi sonrasında unu karıştırma kabına alın ve ortasını bir havuz gibi açın. Unun kenar kısımlarına tuz serptikten sonra maya karışımını ve zeytinyağını ortaya ekleyin. Tüm malzemeleri orta kısımdan dışa doğru karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.
  • Elde ettiğiniz hamuru yumak halinde ayrı bir kaba alın. Üzerini streç film ile kapatarak yarım saat kadar beklemeye bırakın.
  • Hamur beklerken o sırada sosu hazırlayabilirsiniz. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri rendeleyin ve bu sırada sos tenceresi içinde zeytinyağı kızdırın. Üzerine domatesleri ilave ederek 5 dakika kadar kaynatın. Üzerine kekiği ekleyin ve hazırladığınız sosu soğuması için buzdolabına alın.
  • Mayalanma süresi tamamlanan hamuru iki eşit bezeye ayırın. Hafif şekilde unlanmış tezgah üzerinde elinizle büyüterek yuvarlak bir şekil elde edin. Açtığınız hamurları yağlanmış fırın tepsisine ayrı ayrı yerleştirin.
  • Üzerine bir kaşık veya kepçe yardımıyla hamurun orta kısmından kenarlarına doğru hazırladığınız sosu yayın. Kenar kısımlarında bir miktar pay bırakmayı ihmal etmeyin. Sonra üzerine rendelenmiş mozzerella peynirini eşit olarak paylaştırın. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
  • Son olarak fırından aldığınız pizzaların üzerine fesleğen yapraklarını ekleyin ve pizza dilimleyici ile dilimlere ayırın. İşte bu kadar!

Minestrone Çorbası

Minestrone Çorbası
Çorbasız olmaz diyenler için İtalyanların protein bombası olarak tükettiği Minestrone çorbasını anlatacağız.
Görsel kaynak: Pinterest

Soğuk kış günleri başta olmak üzere her mevsim tüketebileceğiniz bu çorba içerdiği malzemelerin bolluğu nedeniyle büyük çorba olarak da anılıyor. Şimdi hemen lafı çok uzatmadan tarife geçiyoruz.

Malzemeler:

2 adet havuç, 100 gram kereviz sapı, 100 gram sakız kabak, 1 adet orta boy pırasa, 1 adet kuru soğan, 1 çay bardağı kuru fasulye, 100 gram ıspanak, 3 diş sarımsak, 1 litre tavuk suyu, 1 su bardağı makarna (yüksük ya da boncuk), zeytinyağı, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak makarnaları al dante yani az pişirilmiş şekilde haşlayın ve süzdükten sonra çok az yağ ile harmanlayın.
  • Sonrasında tencereye soğan, havuç, kereviz sapı, pırasa, kabak ve sarımsağı alın ve hafif yağda soteleyin. Üzerine tavuk suyunu da ekleyin.
  • Tüm ürünler iyice aromasını verdikten sonra kaynayan su çorba içerisine kuru fasulye, makarna ve ıspanağı ekleyin. 10 dakika kadar pişirin. Sonrasında üzerine tuz ve karabiber ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar kısık ateşte piştikten sonra servis edebilirsiniz.

Risotto

Risotto
Pirinç ile hazırlandığı için çoğu kişinin pilav ile oldukça sık karşılaştırılan Risotto, farklı birçok tarifle yapılıyor.
Görsel kaynak: Pinterest

Risotto’yu diğerlerinden ayıran asıl nokta ise kullanılan pirinç. Arborio ya da Carnaroli çeşit pirinçlerle hazırlanan bu İtalyan lezzetinin kurutulmuş domatesli versiyonunu hemen anlatıyoruz.

Malzemeler:

1,5 su bardağı arborio pirinç, 10 tane yarı kuru domates, 1 orta boy kuru soğan, 1 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 dal taze kekik, 5 su bardağı sıcak tavuk suyu, yarım su bardağı beyaz şarap, 3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri.

Hazırlanışı:

  • Kuru soğan, sarımsak ve yarı kurutulmuş domatesleri doğrayın. (Domatesleri küçük küpler halinde kesmeniz daha hoş görünecektir.) Zeytinyağı ve tereyağını geniş tabanlı teflon tencerede kızdırın. Doğradığınız sarımsak ve soğanları kısık ateşte kavurun.  
  • Üzerine pirinçleri ekleyin ve kavurma işlemini karıştırarak devam ettirin. Sonra domateslerin bir kısmını ekleyin. Sıcak tavuk suyundan da bir kepçe ekleyin ve pirinçler bu suyu yiyene kadar karıştırmaya devam edin.
  • Ardından beyaz şarabı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Nişastasını salmaya başlayan pirinçlere bir kepçe daha tavuk suyu ekleyip, çektirene kadar karıştırın.
  • Sonrasında kalan domatesleri de ekleyin. Üzerine tavuk suyunun kalanını da azar azar ekleyerek pişirmeye devam edin. Bu aşamada pirinçlerin suyunu tamamen çekmesine izin vermeden tavuk suyu eklemek oldukça önemli.
  • Son olarak toz peyniri ve taze kekik yapraklarını da ekledikten sonra kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. Risotto hazır!

Panna Cotta (Çikolatalı)

İtalya mutfağı - Panna Cotta
Çikolatalı Panna Cotta, yeni favoriniz olacak.
Görsel kaynak: Pinterest

Ekmek, pizza, çorba ve ana yemek tarifi verdik. Eee tatlısız olmaz değil mi? İtalya mutfağı ve tatlı denildiğinde akla ilk olarak Tiramisu gelse de biz daha farklı bir tarif vereceğiz. Panna Cotta, adını duyduğunuz bir tatlı olmalı. Duymadıysanız da hemen denemenizi tavsiye ederiz çünkü nefis bir tatlıdır. Çilekli, sütlü, vanilyalı, meyveli türleri olan bu güzel tatlının çikolatalısını nasıl yapacağınızı hemen anlatmaya başlıyoruz.

Malzemeler:

Tabanı için; 275 ml krema, 50 ml süt, 50 gram pudra şekeri, 12 gram toz jelatin, 80-100 gram bitter çikolata.

Çikolatalı sos için; 150 gr krema ve 100 gr sütlü çikolata.

Hazırlanışı:

  • İlk adım olarak jelatinleri soğuk suda yumuşatın ve fazla suyu döktükten sonra bir çorba kaşığı su kalacak şekilde ocakta kaynatın. Bu sayede jelatinler aktive olmuş olacaktır.
  • Ardından farklı bir tencerede krema, süt ve pudra şekerini kaynayana kadar pişirin. Kaynayan karışıma jelatinleri ekleyin ve karıştırarak jelatinleri iyice yedirin.
  • Jelatinler karışımla bütün olduğunda ocaktan alın ve çikolataları ekleyerek karıştırın. Bu karışımı bardaklara dökerek soğutun. (Ilıklaştığı andan itibaren buzdolabına alabilirsiniz.)
  • Sonraki adımda ise çikolatalı sosu hazırlamak için kremayı ısıtın. Kenarlarından kaynamaya başladığında ocaktan alın ve çikolatalı sütü ekleyin.
  • Son olarak ise dolaptan çıkardığınız bardakların üzerine eşit olarak sosu dağıtın. İşte bu kadar!

İtalya mutfağı hakkında kısa bilgiler ve birkaç tarif verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Nefis yemekler için ihtiyacınız olan her şey ise ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor. İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir