Sağlıklı YaşamMalzeme & Ekipman

Evde Yoga Yaparken Kullanabileceğiniz Yoga Aletleri ve Ekipmanları

İlk kez yoga yapacaklar, yoga pratiklerini eve taşıyacaklar ve yoga yapmayı çok isteyip bir türlü başlayamayanlar için evde yoga yaparken kullanabileceğiniz yoga aletleri ve ekipmanları, yazımızda sizi bekliyor!

Yogaya ilk kez başlayanlar için de yoga pratiğini ilerletmiş olanlar için de çeşitli alet ve ekipmanlar gereklidir. Çünkü yoga ekipmanları, asanalar esnasında duruşunuzun hizalanmasına yardımcı olur, kendinizi sakatlamanızın önüne geçer ve yaptığınız pratiğin keyfini çıkarabilmenizi sağlar. Özellikle yoga pratiğini ilk kez gerçekleştirecek olanlar için; yolculuğun başlangıcının hareketlerin temelinin doğru yapılması olduğu için bu listedeki her ürün onlara yol gösterici, destekleyici olacaktır. Ayrıca bu ekipmanlar, pratiğini ilerletmiş olanların da uzun vadeli ve keyifli bir yoga pratiği oluşturmasına yardımcı olur.

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Aletleri ve Ekipmanları

Hindistan kökenli zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir arınma uygulaması olarak bilinen yoga; özellikle şu an tüm dünyanın içinde bulunduğu pandemi sürecinde hem sorunlar ile hem de dünya ile başa çıkmamızı sağlayan ve bizi sağlıklı kılan felsefelerden biri. Evde uzun uzun zaman geçirdiğimiz bugünlerde; spor yapmak, hareket etmek, kendimize iyi bakmak sağlığımız için oldukça önemli ve gerekli. Siz de kendinize biraz zaman ayırın ve başlamayı istediğiniz o spora, belki de yogaya başlayın!

Yoga Yapmanın Faydaları Nelerdir

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Aletleri ve Ekipmanları

Evde yoga yapmak için kullanabileceğiniz aletler ve ekipmanlara geçmeden önce “Neden yoga yapmaya başlamalıyım?” sorusuna yanıt olarak yoga pratiğinin faydalarından bahsedelim.

  • Yoga yapmak insana huzur, sakinlik, güven ve cesaret gibi duyguları kazandırır. Ayrıca hem fiziksel hem ruhsal hem de zihinsel bir uygulamadır.
  • Yoga yapmak, omurga ve kemik sağlığını güçlendirir; kıkırdak ve eklem bozulmalarının önüne geçer.
  • Kas gücünü artırır, vücudunuzun şekillenmesini sağlar.
  • Yoga, vücudun esnekliğini artırırken duruşunuzu mükemmelleştirmenize de yardımcı olur.
  • Daha iyi bir uyku uyumanızı sağlarken stresle mücadele etmenize ve kaygınızı hafifletmenize de yardımcı olur.

Ashtanga, yin, vinyasa, kundalini, hatha… Birçok çeşidi olan yoganın size en uygun olduğunu düşündüğünüz versiyonu ile pratiklerinize başlamaya hazır mısınız?

Yoga Aletleri ve Ekipmanları

1-) Yoga Matı

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Matı

Yoga Matı çeşitleri hem kişisel alanınızı tanımlamanıza hem de elleriniz ve ayaklarınız için mükemmel bir tutuş sağlamanıza yardımcı olur. Evde yoga ya da spor yapmak için tercih edeceğiniz matın bazı özelliklerine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü doğru yoga matı, pratiğinizi değiştirebilecek güce sahiptir. Avuçlarınızın sürekli kaydığı, matın sürekli hareket ettiği bir alanda yoga yapmak bazı sorunlara yol açar. Yoga matı seçerken; matın, terlediğinizde bile kavrayıcı olduğuna, canınızı acıtmayacak kadar kalınlığı olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Hafif, dayanıklı, kaymaz ve doğru sertlikte olan bir mat ile evdeki yoga pratiklerinizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz!

2-) Yoga Blokları

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Blokları

Yoga Blokları, yoga pratiğiniz esnasında bazı pozlara daha iyi yerleşebilmeniz, hareketleri doğru yapabilmeniz ve pratik esnasında rahat olabilmeniz için önemlidir. Özellikle ellerinizin yerde durması gereken ayakta pozlar için bloklar en iyi yardımcı ürünlerdir. Elinizin altına bir blok yerleştirmek, pozun başka bir bölümünü etkili bir şekilde tehlikeye atarken eli yere gelmeye zorlamak yerine elinizin görevini yapmak için “zemini kaldırma” görevini üstlenir. Pozisyonları doğru formda tutmak ve hamstring kaslarınız esneyene kadar size yardımcı olacak yoga bloklarını pratiğinize ekleyebilirsiniz. Yoga blokları köpük, mantar veya tahtadan yapılır ve bloklar üç farklı yükseklikte durabilir. Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz yoga blokları ile siz de pratiğinizi güçlendirebilirsiniz!

3-) Yoga Kayışı

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Kemeri/Kayışı

Yoga Kayışı veya yoga kemeri olarak adlandırılan bu ekipman, özellikle ayaklarınızı tutmanız gereken fakat onlara ulaşamadığınız pozlar için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca kayışlar, ellerinizi arkadan bağladığınız pozlar için de fayda sağlar. Yoga kemeri/kayışı; hizalanmanızı iyileştirir, kol dengeleri esnasında dengenizi kaybetmemenizi ve gelişmenize yardımcı olur. Hizalanmanızı bozmadan, kaslarınıza ve kendinize zarar vermeden bir poza ulaşmanıza ve pozu içinde rahatça kalabilmenize yardımcı olan yoga kemerleri ile siz de yoga pratiklerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz!

4-) Yoga Tekerleği

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Yoga Tekerleği

Yoga Tekerleği de yoga pratiklerinizde özellikle arkaya eğilmeler esnasında kullanabileceğiniz bir üründür. Tekerlek dik konumdayken tekerleğin üzerine uzanabilir veya tekerleğin üzerine bir ayağınız, elinizi koyabilirsiniz. Ayrıca yoga tekerleğini daha ileri, dengenin önemli olduğu zorlu pozlar esnasında da destek amacıyla kullanabilirsiniz. Pratiğinizin ilk zamanlarında yoga tekerleğine çok fazla ihtiyacınız olmayabilir ama yine de, pratiğinizin ilerleyen dönemleri için evde bir yoga tekerleği bulundurmak faydalı olacaktır.

5-) Yoga Roller

Sünger Yoga Roller Fuşya
Yoga Roller

Yoga Roller aslında yoga pratiği esnasında değil pratik öncesinde ve sonrasında kullanılan bir ekipmandır. Pratik öncesinde kasların rahatlamasını sağlayan, pratik sonrasında kas ağrılarının önüne geçilmesine yardımcı olur rollerlar. Yoga pratiği sonrasında roller kullanmak, kas gerginliğini ve ağrıyı hafifletirken eklem hareket açıklığının artmasına da yardımcı olur. Siz de hem vücudunuzu pratiğe hazırlamak hem de pratik sonrası rahatlamak için roller çeşitlerini yoga rutininize ekleyebilirsiniz.

6-) Yoga Çemberi

Yoga Çemberi /  Yoga Dairesi
Yoga Çemberi

Yoga Çemberi hem pilates hem de yoga yaparken kullanabileceğiniz bir ekipmandır. Hafif, küçük boyutlu ve kolay taşınabilir olmasıyla rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ürün hem sıkılaşmak için hem de bazı hareketleri uygulamanız için size yardımcı olur. İç bacaklar ve kolların geliştirilmesi için kullanılabilen bu ürün sayesinde kaslarınızın ne kadar hızlı geliştiğine inanamayacaksınız!

7-) Spor Taytı

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Spor Taytı

Yoga yapmak için tercih ettiğiniz ekipmanlar kadar yoga yaparken kullanacağınız giysiler de önemlidir. Yoga yaparken rahat, nefes alan ve esneyebilen bir kumaşa sahip olan taytlar giymek oldukça önemlidir. Vücudunuzu saran, çok bol ya da çok dar olmayan, hareket ederken sizi rahatsız etmeyen ürünler tercih etmelisiniz. Pozlar arası geçiş yaparken daha rahat hareket etmenizi sağlayan taytlar sayesinde kıyafetlerin içinde sıkışmadan, özgürce hareket edebilirsiniz. Kendiniz için en uygun olan, zevklerinize uygun bir tayt için Spor Tayt kategorisi göz atabilirsiniz!

8- ) Spor Büstiyer

Yoga Aletleri ve Ekipmanları
Spor Büstiyer/Bra

Spor Büstiyer/Bra çeşitleri de rahat taytlar kadar önemli ürünlerdir. Yoga esnasında tüm dikkatinizin yaptığınız sporda olabilmesi ve anda kalabilmeniz için spor bralar oldukça önemlidir. Spor bra giymeden gerçekleştirmeye çalıştığınız sporlar sırasında meme dokularınıza zarar verebilir, kendinizi incitebilirsiniz. Bedeninize uygun olan, çok dar ve çok bol olmayan bir bra ile siz de mükemmel bir yoga dersine hazır olabilirsiniz!

Evde kolay, etkili ve konforlu bir şekilde yoga yapmanıza yardımcı olacak tüm bu ürünleri dilerseniz sevdiklerini dilerseniz kendiniz için ÇiçekSepeti üzerinden kolayca satın alabilirsiniz. Birbirinden farklı sporları yaparken kullanabileceğiniz çeşitli ürünleri incelemeyi unutmayın! Unutmayın; ÇiçekSepeti sizin ve sevdiklerinizin her zaman yanında!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir