
Evlere Yaz Havası Getirecek 9 Çiçek
Pandemi süreci nedeniyle evlerimizde ve zorlu geçen son birkaç ayın ardından yeni normal hayatımıza dönmeye başladık. Sıcak yaz günleri, güneş, sokakların yeniden çocuk sesleri ile dolması hepimize yavaştan normali hissettiriyor. Fakat hala olabildiğince evde kalmaya devam ediyorken evinizde biraz değişiklik yapmanız hem ruh sağlığınız hem de fiziksel açıdan oldukça iyi sonuçlar verecektir. Bu değişiklik için ise basit ama çok etkili bir çözümümüz var: Çiçekler! Birbirinden güzel renkleri ile içinizi ısıtırken ortamın havasını arındırıp, değiştirecek; kısacası evlere yaz havası getirecek 9 çiçek bu yazımızda sizlerle…
Yazın o içi ısıtan güzel etkisi gibi yaz çiçekleri de canlı renkleri, sevimli ve tatlı görüntüleriyle evlerin, balkonların, terasların vazgeçilmezleri arasında. Siz de evinizde çok büyük olmayan ama farklılık katacak değişiklikler yapmak istiyorsanız; yaz günlerinde hem hobi olarak bakımı ile ilgilenebileceğiniz hem de iç mekanları güzelleştirecek çiçek önerilerimize başlıyoruz!
1-) Sümbül Çiçeği – Hyacinthus

Sümbül, güzel kokusuyla tanınan, yılın büyük çoğunluğunu çiçekli olarak geçiren ve bakımı kolay olan bir soğanlı çiçek türüdür.
Evlere yaz havası getirecek çiçek listemizin ilk sırasında evinizin havasını değiştirirken aynı zamanda rengarenk bir ortam yaratmanızı sağlayacak sümbüller var. Sümbüller soğuğu ve rüzgarı sevmediğinden mükemmel bir salon çiçeği olarak öne çıkmaktadır. Doğrudan güneş istemeyen sümbüller aydınlık odalar için idealdir. Bakımı; sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına inmemeli, yazları haftada en az 2 kez sulanmalı ve su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalı ve toprağı nemli olmalıdır.
Bakımı ve daha fazlası için: Sümbül Bakımı, Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması
2-) Ortanca Çiçeği – Hydrangea macrophylla

Toprağında bulunan maddelere göre renk çiçekleri renklenen ve dünyanın birçok ülkesinde de oldukça popüler olan ortanca; Hydrangeaceae familyasına mensuptur. Bilinen 80 kadar doğal türü bulunmaktadır.
Gösterişli yaprakları ile oldukça güzel ve renkli bir çiçek olan ortanca, çalı biçiminde bir gövdeye sahiptir. Evlerin kapalı alanlarından ziyade balkon, teras gibi güneş gören yerlerinde yetiştirilmesi çok daha uygun olan bu çiçek; yapraklarının şekilleri, renk çeşitliliği ile oldukça göze hoş gelir. Anavatanı Japonya olan tür dünya üzerinde en çok yetiştirilen ev bitkileri arasında yer alır. Ortanca bakarken yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyduğundan haftada 2 gün sulamaya, killi ve kuvvetli topraklar kullanmaya, sıvı gıda takviyesi ile ayda bir defa çiçeğinizi beslemeye özen göstermelisiniz.
3-) Açelya Çiçeği

Yaz gibi renkli, balkon ve terasların vazgeçilmezi olan açelya; Fundagiller familyasından bir çiçektir.
Anavatanı Kuzey Amerika ile Asya’nın tepelik bölgeleri olan bu çiçeğin, pembe, eflatun, beyaz ve sarı gibi tonlarda çiçekleri bulunmaktadır. Gösterişli çiçekleri kokusuz olsa da bulunduğu ortama oldukça farklı ve renkli bir hava kattığından dekoratif amaçlı oldukça fazla kullanılan bir çiçek türüdür. Açelya bakarken; çürümüş bitkilerin bulunduğu, humuslu toprakları tercih etmeli, doğrudan güneş yerine dolaylı yollardan da olma mutlaka güneş almasına özen göstermeli ve toprağın kuruma süresi baz alınarak sıcak havalarda haftada iki, serin havalarda ise haftada bir kere su verilmelidir.
Bakımı ve daha fazlası için: Açelya Çiçeği Bakımı, Yetiştirilmesi ve Çoğaltılması
4-) Yelken (Barış) Çiçeği – Spathiphyllum

Zarif beyaz çiçekleri ile ihtişamını sergilemekten çekinmeyen Spathiphyllum evde tropik bir etki yaratmak isteyenlerin tercihi olarak öne çıkar.
Evinizin havasını değiştirecek ve görüntüsüyle sizi gördüğünüzde mutlu edecek bir çiçek arıyorsanız; en çok çiçeklenmesini yazın yapan ama hemen hemen her mevsim çiçek olan Spathiphyllum, çiçekli olmadığında da parlak yeşil yapraklarıyla oldukça güzel görünür. Hava temizleyici etkisi olan bu güzel çiçeği; direkt güneş ışığında bulundurulmamalı, 10-28 derece arası bir ortamda tutmalı, toprak nemini tamamen kaybetmeden bol su ile sulamalısınız.
Bakımı ve daha fazlası için: Barış Çiçeği Spathiphyllum Bakımı Nasıl Yapılır?
5-) Antoryum (Flamingo) Çiçeği

Yapılı çiçekleri ve iri yapraklarıyla oldukça güzel bir görüntüye sahip olan Antoryum çiçeği latince “Anthurium Schott” olarak adlandırılmıştır.
Kalbe benzeyen yaprakları ile çok güzel görünen Antoryum çiçeğinin genellikle kırmızı renkte kocaman çiçekleri vardır. Beyaz, pembe, mor renkli çiçekleri olanlarına da rastlanır. Sıcak ve gölge, aynı zamanda nemli ortamları seven bu tür evinizin havasını değiştirmek için harika bir seçim olabilir. Güzel çiçeklerini açabilmesi için güneş gören bir ortamda bulunmalı, humuslu ve zengin yapılı bir toprağı olmalı ve oda sıcaklığında su kullanılmalıdır.
Bakımı ve daha fazlası için: Antoryum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?
6-) Begonya Çiçeği

Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’lu botanik uzmanı Michel Bégon’dan ismini alan begonya, yaz döneminde açar ve pembe, kırmızı, turuncu, sarı beyaz gibi renklere sahiptir.
Yaz gibi rengarenk ve canlı olan begonyalar evinizin havasını değiştirmek için en doğru seçimler arasında yer alır. Evin hangi köşesine koyarsanız koyun ortama renk katacak olan bu güzeller güzeli çiçeği rüzgârdan ve soğuktan uzak tutmalı, düzenli olarak sulamalı, doğrudan güneş ışığında uzak tutmalı ama ama tam çiçeklenme zamanlarında günde 2-3 saat direkt güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Bakımı ve daha fazlası için: Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
7-) Küpe Çiçeği – Fuchsia

Bilimsel adı Fuchsia olan ancak sarkık görünümü ve küpeyi andırması nedeni ile ülkemizde Küpe Çiçeği ya da Küpeli olarak bilinen bu güzel çiçeğin Afrika’da da doğal olarak yetişebilen 100’e yakın türü bulunuyor.
Balkondaki tavandan sarkan sarsılar içerisinde küpe çiçekleri narin ve tatlı görüntüleriyle görenleri adeta büyüler. Evinize renk katmak ve dekoratif amaçla kullanmak isterseniz oldukça doğru bir seçim olacak olan küpe çiçeğinin boyu da oldukça uzayabildiğinden ona göre seçim yapmalısınız. Bakımı için dikkat etmeniz gerekenler ise; yarı gölge yerlerde direk güneş ışığına maruz kalmamalı, iyi drenaj sağlanan, geçirgen toprak kullanılmalı ve yaz aylarında sulama miktarını artırılıp kış aylarında azaltmalıdır.
Bakımı ve daha fazlası için: Küpe Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi
8 -) Kalanşo Çiçeği – Kalanchoe

Kalanchoe çiçeği ülkemizde “Kalanşo” olarak bilinir ve sukulent familyasından olup Afrika ve Asya kökenli tropik bir çiçektir.
Rengarenk çiçekleri, tombul ve parlak yaprakları ile gösterişleri bir ev çiçeği olan kalonşo, evinizin havasını değiştirmek için bakımı oldukça kolay olan bir çiçek türüdür. Kırmızı, sarı, beyaz, turuncu veya pembe çiçekleri olan bu güzel bitkiyi; düzenli olarak sulamalı, toprak bakımına dikkat etmeli ve direkt güneş ışığı almayan ama ışıklı bir ortamda bulunmasına özen göstermelisiniz.
Bakımı ve daha fazlası için: Kalanşo Çiçeği Bakımı (Rehber)
9-) Eşmeya Çiçeği – Aechmea Fasciata

Bromeliaceae familyasının Aechmea cinsinin süs bitkisi olarak en çok yetiştirilen türü olan Aechmea Fasciata’nın anavatanı Brezilyadır.
Yaprakları ve çiçekleriyle oldukça çarpıcı bir görüntü sunan ve bulunduğu ortama farklı bir efekt katan Aechmea evi için farklı bir çiçek arayanların seveceği türden bir bitkidir. Ülkemizde kupa çiçeği ismiyle de bilinen bu çiçeğin bakımı biraz zor olsa da birkaç önemli noktaya dikkat ederseniz oldukça sağlıklı gelişim gösterecektir. Bakımı; direkt güneş ışığı almayan bir yere konumlandırmalı, hava akımlarının etkisinden korunmalı, sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalı ve sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda yapılmadır.
Evlere yaz havası getirecek çiçek ve bitki çeşitleri ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor.