Tarifler

İftar Sofralarınıza Lezzet Katacak 5 Özel Tarif

11 ayın sultanı geldi! 2 Nisan günü başlayıp 2 Mayıs’ta sona erecek olan Ramazan ayını birbirinden lezzetli yemeklerle, rengarenk iftar sofralarında geçirmek isteyenleri şöyle yazımıza doğru alalım! Baştan uyaralım; yazımızda çok lezzetli Ramazan yemeklerine yer verdiğimiz için yazıyı aç karnına okumak tehlikeli olabilir. :)

Bu yazı 2022’de düzenlemiştir.

ÇiçekSepeti‘nde çiçek dışında birçok ürünün satıldığını bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz. Ama yine de hatırlatalım: Ramazan yemekleri yapımında kullanacağınız birçok ürünü ÇiçekSepeti’nin küçük ev aletleri kategorisinden satın alabilirsiniz! İftar sofralarınızı ve yer yer yemeklerinizi süslemek için Yemek Masanıza Hem Şıklık Hem Lezzet Katabilen 40 Çiçek yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca iftar sofranızda pideye alternatif olarak evde yapabileceğiniz çeşitli ekmekler için Evde Kolayca Yapabileceğiniz 5 Ekmek Tarifi yazımızı okuyabilirsiniz.

İftar menülerinin olmazsa olmazı sulu yemekler, çorbalar ve ana yemekler için sizi çok da uğraştırmayacak, farklı lezzetleri bir araya getirdik. Yemek yaparken kullanmanız gereken birçok mutfak eşyasına ÇiçekSepeti‘nin Mutfak Aksesuarları ve Mutfak Setleri kategorilerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Ramazan ayı erzak kolisi için de ÇiçekSepeti’ne göz atabilirsiniz. Şimdi gelin, iftar sofralarınıza renk katacak çeşitli tariflere geçelim!

İftar Sofraları İçin Tarifler

1- Patates Çanağında Tavuk

Patates Çanağında Tavuk
Patates Çanağında Tavuk, Görsel Kaynağı: yemek.com

Sofralarımızda kızartma, haşlama, fırın, salata ve daha birçok farklı şekilde sık sık yer verdiğimiz patatesi bir de böyle denemeye ne dersiniz? İsmi oldukça havalı görünüyor ama yapımı hiç de zor değil.

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri şöyle: Rende, patates ezici, tava, tencere ve karıştırma kabı. Daha fazla mutfak ürününe ihtiyacınız varsa ÇiçekSepeti‘nin Mutfak Aksesuarları ve Mutfak Setleri kategorilerinden çeşitli seçeneklere ulaşabilirsiniz.

Malzemeler: Zeytinyağ, 3 adet havuç, 3 adet patates, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı süzme yoğurt (ya da normal yoğurt), 2 yemek kaşığı mayonez, 2 diş sarımsak.

Yapılışı:

  • İlk olarak havuçları yıkayın ve güzelce rendeleyin. Rendelediğiniz havuçları zeytinyağı döktüğünüz tavaya alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişen havuçları soğumaları için kenara koyun.
  • Başka bir tencerede, iyice yıkadığınız patatesleri haşlayın. Haşlanan patatesleri patates eziciniz ile güzelce ezip içine tuz ve karabiber ekleyin.
  • Bir kasede yoğurt, sarımsak, mayonez ve baharatları karıştırın ve içine kavurduğunuz havuçları ekleyin.
  • Ezdiğiniz patatesler ılıklaştığında elinizle patateslere çanak şekli verin ve hazırladığınız havuçlu karışımı patates çanaklarına yerleştirin. Afiyet olsun!

2- Fellah Köftesi

Fellah Köftesi
Fellah Köftesi, Görsel Kaynağı: lezzet.com

İftar sofralarınızı süsleyecek ikinci yemeğimiz biraz daha geleneksel bir tarif. Hatay’ın harikalarından biri olan fellah köftesi var sırada! Yine çok fazla malzemeye ihtiyaç duymayacağınız, çok zor olmayan bir tarif fellah köftesi.

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri şöyle: Tencere, karıştırma kabı, kesme tahtası, yayvan bir kap. Ayrıca ÇiçekSepeti‘nin Mutfak Aksesuarları ve Mutfak Setleri kategorilerinden farklı seçeneklere de ulaşabilirsiniz.

Malzemeler: 1 yemek kaşığı domates salçası, 1.5 su bardağı un, 1.5 su bardağı çiğ köftelik bulgur, 1.5 su bardağı sıcak su, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber.

Sosu için malzemeler: 5 yemek kaşığı zeytinyağ, 3 orta boy domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, tuz, karabiber.

Yapılışı:

  • İlk olarak bulguru derin bir kaseye alıp ıslatın ve üzerini kapatıp bulgurun suyu çekmesini bekleyin.
  • Su ile ıslanıp şişen bulgura un, salça, yumurta ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.
  • Yumuşak, ele yapışmayan bir kıvam elde edeceksiniz. Bu kıvamı bulduğunuzda doğru ilerliyorsunuz demektir!
  • Doğru kıvama ulaştığınızda bulgura şekil vermek için elinizi hafifçe ıslatın. Daha sonra hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparın. Hamuru yuvarlayın ve hamurun ortasına küçük parmağınızla bastırarak şekil verin.
  • Yayvan bir kaba un serpin ve hazırladığınız köfteleri birbirlerine yapışmayacak şekilde kaba dizin.
  • Sosunu yapmak için tavada zeytinyağ ile sarımsakları kavurmaya başlayın. Ve rendelediğiniz domatesleri ekleyin ve iyice pişirin.
  • Derin bir tencereye bol su koyun ve su kaynayınca fellah köftelerini ekleyin.
  • Köfteler suyun yüzüne çıktığında hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Hazır olduklarında köfteleri tencereden çıkarıp sosla karıştırın. Köfteleri tabağa aldığınızda üzerlerine ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Ve hazır!

3- Közlenmiş Biber Çorbası

Közlenmiş Biber Çorbası
Közlenmiş Biber Çorbası, Görsel Kaynağı: sabah.com

İftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de çorbalardır. Her gün aynı çorbayı içmekten sıkılmamak için arada farklı tarifler denemek her zaman işe yarar. Közlenmiş biber çorbası hem sofralarınıza yeni bir tat katacak hem de yapımı çok zor olmadığı için sizi yormayacak bir lezzet.

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri şöyle: Tencere, kesme tahtası ve blender.

Malzemeler: 4 adet kırmızı biber (direkt közlenmiş de alabilirsiniz), 1 adet domates, 2.5 su bardağı su, 1 yemek kaşığı biber salçası, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 2 yemek kaşığı un, tuz, karabiber.

Yapılışı:

  • Kırmızı biberleri közlenmiş almadıysanız ilk önce onları közlemeniz gerekir. Bunun için kırmızı biberleri küp küp doğrayıp orta ateşte bir tencerede kavurabilirsiniz. Ayrıca kırmızı biberleri fırında közleyebilirsiniz.
  • Derin bir tencerede sarımsak ve yağı kavurduktan sonra unu ekleyin. Unu, kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavurduğunuz una küp küp doğradığınız domatesi ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Üzerine közlenmiş biberleri de ekleyin su ilave edin. Tuz ve karabiberini de ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.
  • İyice piştikten sonra çorbayı blenderdan geçirin. İşte mis gibi çorbanız hazır!

4- Safranlı Pilav

Safranlı Pilav
Safranlı Pilav, Görsel Kaynağı: lezzet.com

Yemeklerin en lezzetli yancılarından biri olan pilava yeni bir soluk getirmek ister misiniz? Safranlı pilav, klasik pilav tarifine ekleyeceğiniz birkaç farklı malzeme ile iftar sofralarınıza farklı bir tat getirir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan safranı bir de böyle deneyin!

Tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri: Pilav tenceresi, pirinç süzgeci ve tahta kaşık.

Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, 100 gram tereyağ, 1 çay kaşığı safran, tuz.

Yapılışı:

  • Pirinçleri ılık suda nişastalarından arınana kadar yıkayın ve 10-15 dakika kadar ılık suda bekletin.
  • O sırada safranı da, bir bardak sıcak suda renginin çıkması için bekletin.
  • Pilav tencerenize tereyağı ve nişastalarından arınmış, süzülmüş pirinçleri ekleyin. Pirinçleri iyice kavurun.
  • Safranları ince bir elek yardımıyla ayırın. Safranlı suyu ölçerek pilava ekleyin.
  • Pilava tuzunu da ekleyin ve orta ateşte, kapağı kapalı şekilde, suyunu çekene kadar pişirin. Bol şifalı pilavınız hazır, afiyet olsun!

5- Tatlı Bir Kapanış: Güllaç!

Güllaç
Güllaç, Görsel Kaynağı: gizlitarif.com

Ramazan ayında iftar sofralarının hemen ardında kurulan çay sofralarının olmazsa olmazı tatlı; güllaç! Hem geleneksel hem de pratik bu tatlının tarifine gelin yakından bakalım.

Bu tarif için ihtiyacınız olan temel mutfak ürünleri şöyle: Derin bir tencere, borcam veya benzeri bir kap, kepçe, kesme tahtası.

Malzemeler: 12 adet güllaç yaprağı, 3 litre süt, 3 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilin, 2 su bardağı ceviz içi.

Üzeri için: İstediğiniz kırmızı meyveler, 4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş), Antep fıstığı ya da Antep fıstığı tozu.

Yapılışı:

  • Sütü derin bir tencereye alın ve içine şeker ile vanilini de ekleyin. Şeker eriyene kadar sütü karıştırmaya devam edin.
  • Şeker eriyip süt iyice ısındığında sütün altını kapatın. Cevizleri ince ince doğrayın.
  • Güllacı yapacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık süt dökün. Sütün üzerine, güllaç yapraklarını parlak kısımları üste gelecek şekilde serin.
  • Her birinin iyice ıslandığından ve sütü emdiklerinden emin olarak paketteki yaprakların yarısını serin.
  • Sonra ince ince kıydığınız ceviz içlerini ara kata ekleyin. Ayrıca üzerine kalan güllaç yapraklarını da ıslatarak ekleyin.
  • Güllacı en az 1 saat dolapta bekletin. Daha sonra üzerine istediğiniz meyveleri ve fıstıkları ekleyerek servis edebilirsiniz. Şimdiden iyi iftarlar!

ÇiçekSepeti’nin binlerce ürün seçeneği arasında ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz! Mutfak ürünleri, süpermarket ihtiyaçları, elektronik ürünler ve çok daha fazlası sizi bekliyor!

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir