TeknolojiMobil ÜrünlerTeknolojik Ürünler

İnceleme: iPhone 14 ve iPhone 14 Plus Özellikleri

Dünyanın en çok kullanılan akıllı telefon markaları arasında yer alan Apple, Faur Out isimli etkinlik kapsamında iPhone 14 serisini tanıttı. Tanıtılan yeni iPhone modelleri, şık tasarımları, yeni özellikleri ve donanımlarıyla dikkat çekiyor. Bu yazımızda iPhone 14 ve İphone 14 Plus modellerinin özelliklerine daha yakından bakacağız.

Yeni iPhone 14 serisi 4 farklı telefondan oluşuyor; iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max. Bu yıl küçük ekranlı telefon sevenler için yeni bir model çıkarmayan Apple, bunun yerine seriye 14 Plus modelini eklemiş. Aslında iPhone 14 ile aynı özelliklere sahip olan model; ekran boyutu, kasa ebatları ve pil süresi özellikleriyle ayrışıyor.

iPhone 14 Özellikleri

iPhone 14 özellikleri
Apple tarafından tanıtılan iPhone 14 ve iPhone 14 Plus modellerine dair her şeyi aşağıda bulabilirsiniz.

Tasarım ve Genel Özellikler

Öncelikle tasarım olarak iPhone 14 serinin bir önceki modeli iPhone 13 ile birebir aynı. Köşeli tasarım anlayışını sürdüren marka, her yıl olduğu gibi seriye yeni bir renk eklemiş durumda. Telefonlar; gece yarısı, mor, yıldız ışığı, kırmızı ve mavi renk seçeneklerinde sunuluyor. Bir önceki nesil iPhone 13 serisiyle küçülen çentik, bu iki yeni modelde de yer almaya devam ediyor. Ekran özelliklerine gelecek olursak iPhone 14 6.1 inç büyüklüğünde 2340 x 1080 piksel çözünürlüklü OLED panele sahip. iPhone 14 Plus ise 6.7 inç büyüklüğündeki 2778 x 1284 piksel çözünürlüklü OLED panel ile sunuluyor. Her iki modelde de Apple’ın Ceramic Shield adını verdiği düşme ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklı bir cam bulunmakta. Ekran tazeleme hızı 60 Hz modeller, normal kullanımda en fazla 800 nits ekran parlaklığı sunuyor. Ayrıca HDR içerikler için 1200 nits parlaklığa kadar çıkabiliyor.

IP68 su geçirmezlik sertifikasına sahip olan yeni modeller, 6 metre derinliğe kadar 30 dakika kadar dayanıklılık gösteriyor. Fakat diğer tüm markalarda olduğu gibi Apple’da sıvı temasından kaynaklanan hasarları garanti kapsamına almıyor. Bu nedenle suya ve diğer sıvılara karşı dikkatli olmakta fayda var.

Yeni modellerin en dikkat çekici özelliği ise kesintisiz iletişim için uydu tabanlı iletişim sunması. Hücresel kapsama alanında olmasanız dahi acil durumlarda uydu bağlantısı ile kısa mesaj gönderip telefon görüşmesi yapılabilirsiniz. Ayrıca araba kazası algılama özelliği de bir diğer yenilik. Bu özellik sayesinde kazaları algılayan iPhone, hızlıca yardım çağrısında bulunmanızı sağlayacak. Bağlantı konusunda bir diğer geliştirme ise saniyede 10 gigabit’e kadar veri aktarabilen 5G modem ve anten sistemi Qualcomm Snapdragon X65. Bu yeni sistemle daha hızlı ve güvenli 5G deneyimi yaşamanız mümkün.

Kamera Özellikleri

iPhone 14 kamera özellikleri
Yeni güncellenen kamera ile harika kareler yakalayabilirsiniz.

Her yeni modelde en çok merak edilen özellik genelde kamera oluyor. Yeni modellerde çeşitli kamera iyileştirmeleri mevcut. Özellikle ön kamerada son zamanların en büyük güncellemesi yapılmış. 12 MP çözünürlüklü ön kamera, otomatik odaklama özelliği ile yeni bir deneyim sunuyor. Alan derinliğini artıran bu özellik, kameraya daha yakın veya uzak olsanız da daha kaliteli görüntüler almanıza yardımcı olacak. Bir diğer iyileştirme ise ise f/2.2 diyafram değerinin f/1.9’a çekilmesi. Bu sayede ön kamera düşük ışık altında bile %49 daha net fotoğraflar çekiyor.

Yeni bir iPhone modeliyle ilgili en çok sorulan sorulardan biri “iPhone 14 kamerası kaç MP?” sorusu. Fakat yeni modellerin kamera çözünürlüğünde bir değişiklik yok. Uzun süredir kullanılan 12 MP çözünürlüklü geniş + ultra geniş açı kamera paketi bu iki modelde de kullanılmaya devam ediyor. Bazı yazılımsal geliştirmelerle kameranın performansı artırıldı. Örneğin; kameranın düşük ışık performansını artırmak adına Photonic Engine özelliği eklenmiş. Bu özellik ön ve ultra geniş kamerada 2 kat, ana kamerada ise 2,5 kat daha iyi ışık performansı sağlıyor. Bir başka yenilik ise kameranın stabilizasyonunu artıran hareket modu. Bu özellik sayesinde videolardaki titreme sorunu azaltılıyor. Yani gimbal ya da selfie çubuğu ile artık daha sarsıntısız görüntüler alabilirsiniz. Geliştirmeler sayesinde fotoğraflardaki beyaz dengesi, kontrast ayarı ve renk doygunluğu da çok daha rahat ayarlanabiliyor. Son olarak sinematik mod ile artık 4K çözünürlükte 24 FPS kayıt alabilirsiniz.

Performans ve Batarya

Apple A15 İşlemci
Yeni nesil serinin pil ve performans bakımından önceki nesillere göre daha güçlü.

iPhone modellerindeki en büyük değişimlerden birisi de tüm modellerin aynı yongayı kullanmıyor oluşu. Yeni modeller, Apple A15 Bionic çipinin güçlendirilmiş versiyonunu kullanıyor. Her ne kadar isim iPhone 14 işlemcisi ile iPhone 13 işlemcisi aynı gibi görünse de A15 Bionic çip daha yüksek performansa sahip. Özellikle grafik performansı olarak %18 daha iyi olduğu etkinlikte belirtildi. 5 nm üretim geometrisiyle üretilen çip, 6 çekirdekli CPU ile geliyor. Grafik tarafında ise 5 çekirdekli özelleştirilmiş bir GPU yer alıyor. Depolama alanı olarak ise 128, 256 ve 512 GB seçenekleri sunulmakta.

Yeni modellerin batarya kapasiteleri ise birbirinden tamamen farklı. Yeni iPhone 14 3.279 mAh kapasiteli bataryadan beslenirken, iPhone 14 Plus ise 4.323 mAh kapasiteli batarya sahip. Bu da performansların birbirinden farklı seviyede olduğunu gösteriyor. 20W desteğine sahip olan modeller, 30 dakikada %0’dan %50 şarja ulaşmakta. Ayrıca 15W’a kadar MagSafe özellikli kablosuz şarj ve 7.5W’a kadar da Qi özellikli kablosuz şarj desteğine de mevcut.

iPhone 14 Teknik Özellikleri

iPhone 14 teknik detaylar
iPhone 14’e dair teknik detayları aşağıda bulabilirsiniz.
  • Ekran: 6.1 inç, 2532 x 1170 piksel çözünürlük, 60 Hz, Super Retina XDR
  • Renk seçenekleri: Gece yarısı, mor, yıldız ışığı, kırmızı ve mavi
  • Boyut ve ağırlık: 146,7 x 71,5 x 7,8 mm ~ 172 g
  • Hafıza: 128 GB /256 GB /512 GB
  • İşlemci: Apple A15 Bionic
  • RAM: 6 GB
  • Arka kamera: 12 MP geniş açı (f/1.5 diyafram, 26 mm odak uzaklığı) + 12 MP (f/2.4 diyafram, 13 mm odak uzaklığı) ultra geniş açı
  • Ön kamera: 12 MP (f/1.9 diyafram)
  • Batarya: 3.279 mAh
  • Bağlantı: Lightning, MagSafe, ultra geniş bant (UWB), Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 6, 5G sub-6 GHz & mmWave, e-SIM

iPhone 14 Plus Teknik Özellikleri

Apple telefon
iPhone 14 Plus modelinin tüm teknik özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.
  • Ekran: 6.7 inç, 2778 x 1284 piksel çözünürlük, 60 Hz, Super Retina XDR
  • Renk seçenekleri: Gece yarısı, mor, yıldız ışığı, kırmızı ve mavi
  • Boyut ve ağırlık: 160,8 x 78,1 x 7,8 mm ~ 203 g
  • Hafıza: 128/256/512 GB
  • İşlemci: Apple A15 Bionic
  • RAM: 6 GB
  • Arka kamera: 12 MP geniş açı (f/1.5 diyafram, 26 mm odak uzaklığı) + 12 MP (f/2.4 diyafram, 13 mm odak uzaklığı) ultra geniş açı
  • Ön kamera: 12 MP (f/1.9 diyafram)
  • Batarya: 4.323 mAh
  • Bağlantı: Lightning, MagSafe, ultra geniş bant (UWB), Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 6, 5G sub-6 GHz & mmWave, e-SIM

Tüm Apple ürünleri ve iPhone modellerini Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Görsel kaynaklar: apple.com, donanimhaber.com

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir