TeknolojiMobil ÜrünlerTeknolojik Ürünler

iPhone’larda Az Bilinen Özellikler

Dünyanın en çok tercih edilen akıllı telefon markaları arasında yer alan Apple iPhone, hayatı kolaylaştıran birçok özelliğe sahip. Peki, bu özelliklerin ne kadarını biliyorsunuz? Tasarımı, uzun pil ömrü, eşsiz yazılımı ve zengin donanımı ile kalplerinizi fetheden iPhone modellerinin az bilinen ama aslında oldukça işe yarayan bazı özellikleri mevcut. Bu yazımızda iPhone’larda az bilinen özellikler ve nasıl kullanacağınızı bulabilirsiniz.

Bilindiği üzere iPhone hemen hemen her sene yeni bir iPhone modeli sunar. Fakat yeni modellerle birlikte eski telefonlarını da ihmal etmez. Yani bir iPhone aldığınızda oldukça uzun seneler boyunca yazılım ve güncelleme desteği de almaya devam edersiniz.

iPhone’larda Az Bilenen Özellikler ve Kullanımları

IOS işletim sisteminde yer alan fakat az bilinen ya da yeni eklenen bazı özelliklerden bu yazımızda bahsedeceğiz. Hazırsanız hemen başlıyoruz…

1-) Daha Hızlı Şarj Etme

iPhone’larda az bilinen özellikler - daha hızlı şarj
iPhone şarj işlemini hızlandırarak kısa sürede verim alabilirsiniz.

Şarj etme süresi günümüzde birçok telefonda kısalsa ve hatta hızlı şarj özelliği sayesinde çok daha hızlı olsa da bazen daha iyisine ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle basit ama etkili bir yöntemi kullanabilirsiniz. Telefonu “Uçak Modu” haline almanız birçok özelliğin pasifleşmesini sağlar. Pilin yapması gereken daha az şey olması demekte daha hızlı şarj anlamına gelir. Kontrol merkezini yukarı doğru kaydırıp şarj sırasında açın ve daha hızlı şarj edin. Sonrasında ise uçak modunu kapatmayı unutmayın. Ekstra olarak şarj aletinizin iyi durumda olması da önemli bir detaydır.

2-) Resimdeki Yazıları Kopyalayabilme

iPhone’larda az bilinen özellikler - resimdeki yazıları kopyalama
Telefonunuzu bir tarayıcı gibi kullanmanız mümkün.

Bazı anlarda bir kağıtta veya fotoğraf karesinde yer alan yazıları not etmeniz gerekir. Fakat not etme işlemi için kalem ve kağıt bulamayabilirsiniz. Akıllı telefon böyle anlar için değil mi? Notlar kısmına her şeyi yazabilirsiniz veya daha kolayı var; tarayabilirsiniz. IOS 15’ten itibaren sunulan tarama özelliği, yazıları metin olarak alabilmenizi sağlıyor. Bunun için Notlar kısmına girin ve bir not oluşturun. Not sayfasının alt kısmında bir kamera işareti göreceksiniz. Bu işarete dokunun ve telefonunuz artık bir tarayıcı halini aldı. Sonrasında talimatları takip ederek metinleri tarayabilirsiniz.

Not: Bu özelliği kullanabilmek için Ayarlar > Genel > Dil ve Bölge adımlarını takip ederek “Canlı Metin” özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

3-) Tek Dokunuşla Albümdeki İlk Fotoğrafa Atlayın

iPhone’larda az bilinen özellikler - albümde en başa atlama
Fotoğraf albümünü tek dokunuşla en başa almanız mümkün.

Fotoğraf albümleri akıllı telefonlarda oldukça dolu bir alandır. Dijitalleşen dünyada artık her anın ve olayın fotoğrafını çekiyoruz. Bu nedenle de albümler dolup taşıyor. Eğer telefonunuzdaki en baştaki fotoğrafa gitmek istiyorsanız, sürekli yukarı kaydırmanıza gerek yok. Ekranın en üst köşesine dokunmanız yeterli.

4-) En Güçlü Hücresel Sinyali Bulma

iPhone’larda az bilinen özellikler - hücresel veri sinyali bulma
Sinyal kalitesini ölçerek daha iyi veri akışı yakalamanız mümkündür.

Bazı anlarda telefonunuzun çekip çekmediğinden emin olamazsınız. Aslında çekiyor gibidir ama hücresel veri hızı çok kötü durumdadır. Bunun içinde telefonu havada sallar veya odadan odaya dolaşır durursunuz.  Peki, daha kolayı var desek?

  • En güçlü hücresel veriyi bulmak için öncelikle telefon uygulamasını açın ve *3001#12345#* tuşlayıp ara tuşuna basın.
  • Karşınıza IOS 11 ve sonraları için bir ana menü çıkacaktır. Çıkan menüden LTE’ye ve Hücre Ölçümü Sunumu kısmını seçin.
  • Sonrasında rsrp0 (mevcut hücre kulesi) ve rsrp1 (en yakın yedekleme kulesi) hatlarını ara kısmını seçin ve sol üst köşede yer alan sinyal gücü göstergesine dokunun. Karşınıza çıkan sayının düşük olması sinyal iyi demektir. Örneğin; 90 harika, 110 iyi, 125 ise neredeyse hiç sinyal yok demektir.

5-) Arttırılmış Gerçekliği Kullanarak Mesafe Ölçme

iPhone’larda az bilinen özellikler - mesafe ölçme
Telefonunuzla mesafe ölçmek artık çok kolay.

Bir yerden bir yeri ölçmek istediğinizde bazen oldukça zorlanabilirsiniz. Yanınızda ölçüm yapmak için mezüre taşımadığınıza göre adımlama veya tahmin yöntemlerini kullanırsınız. Fakat iPhone Measure uygulaması sayesinde ölçüm yapmanız oldukça kolay:

  • Uygulamayı açın ve kamerayı düz bir yüzeye bakacak şekilde konumlandırın. Sonrasında ekranda yer alan “+” simgesine dokunun ve telefonu hareket ettirmeye başlayın.
  • Ölçüm yapacağınız alan bittikten sonra tekrar “+” işaretine dokunun ve sonucu ekranda görün.

6-) Klavye Kısayolları Tanımlama

iPhone’larda az bilinen özellikler - klavye kısayolu tanımlama
Mesajlaşma hızınızı kısayollar sayesinde artırabilirsiniz.

Mesaj yazarken bazı söz öbeği ve kısayollar oluşturmak hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. iPhone bunu düşünerek az bilinen ama güzel bir özellik sunuyor. Ayarlar > Genel > Klavye > Metin Değişimi adımlarını izlediğiniz sağ üst köşede “+” butonu göreceksiniz. Bu butona dokunarak birçok yeni kısayol ekleyebilirsiniz. Örneğin; “mrb, iy” diye bir ifade eşleştirmesi yaptığınızda, klavyede “mrb, iy” yazdığınız anda “Merhaba, iyiyim sen?” ifadesini üst barda görebilirsiniz. Böyle birçok kendinize özgü kısayol oluşturarak hayatınızı kolaylaştırmanız mümkün.

7-) Telefonu Büyüteç Olarak Kullanma

büyüteç özelliği
Görmekte zorlandığınız her şey için iPhone büyüteç özelliği yardımcı olacaktır.

iPhone’larda az bilinen özellikler arasında belki de en eski özellik olan büyüteç, oldukça kullanışlı bir özelliktir. Telefonunuzu kullanışlı bir büyüteç haline getiren bu özellik sayesinde küçük yazıları okumak, böceklere bakmak veya farklı işlemleri rahatça yapabilirsiniz. Üstelik bir kaydırıcı ve karanlıkta nesnelere yaklaşmak için el feneri modunu da kullanmanız mümkün. Büyüteç özelliğini kullanmak için telefonun arama çubuğuna gelin ve “Büyüteç” yazın. Altta çıkan uygulama simgesine dokunduğunuzda büyüteç kullanıma hazır olacaktır.

8 -) iMessage Emojileri ve Efekt

iMessage emojileri
Farklı ve özgün emojilerle sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz.

iPhone iMessage uygulaması, oldukça geniş bir emoji ağına sahip. Hatta kendinize özgü emojiler oluşturmanıza da imkan tanıyor. Farklı emojiler göndermek istediğinizde isterseniz tüm ekranı emojilerle doldurabilirsiniz. Bunun için metin alanında mesajınızı yazın ve sonrasında gönder düğmesine basılı tutun. Çıkan ekrandan efekt ve ekran seçeneklerini göreceksiniz. Efekt kısmından ekranın nasıl dolmasını istediğinizi seçin. Ekran kısmına dokunduğunuzda ise mesajın nasıl gideceğiniz görebilirsiniz. Seçimlerinizi yaptıktan sonra mesajınızı gönderebilirsiniz.  

iPhone’larda az bilinen özellikler hakkında bilgiler verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Tüm Apple ürünleri ve aksesuarlarını uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Görsel kaynaklar: wonderfulengineering.com, pcguide.com, donanimhaber.com, oggusto.com

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir