Çiçekler Kadar Güzel Kokan Meyve Çilek ve Çilek Reçeli
Herkesin favori bir meyvesi vardır. Mevsimini iple çektiği, bir kilo yese bile doyamayacağı, rengini ayrı kokusunu ayrı sevdiği bir meyve. Bu yazının konusu ise favori meyvesi “çilek” olanların ağzını sulandıracak cinsten.
Meyve denildiği zaman aklına ilk çilek gelenler olarak hepimiz çok tatlı insanlarız esasen. Çünkü çilek havalı olduğu kadar sevimli bir meyvedir. Bir kere yemesi kolaydır, çeşitlidir. İstersen tek yersin, istersen kremaya veya pudra şekerine batırırsın. Bu meyve öylesine şahane bir meyvedir ki, tatlısını yaparsınız, süte koyar içersiniz, reçelini yaparsınız kışın kahvaltı edersiniz, suyunu şurup olarak kokteyllere eklersiniz, daha neler neler…
Üstüne üstlük çilek “Faydalı yiyecekler lezzetli olmaz” önyargısını da yıkar geçer türden bir meyve. Derin bir fosfor ve demir fabrikası. Bu sebeple dişlere ve kemiklere iyi geliyor. Diş beyazlatma etkisi olduğu söyleniyor. Bununla beraber çilek B, C, K gibi vitaminleri bünyesinde taşıyor.
Yazı müjdelediği yetmezmiş gibi antioksidan olması nedeni ile bağışıklık sistemimize olumlu etkilerde bulunuyor. Cilt güzelleştirmesi stresi azaltma gibi özellikleri de mevcut. Say say bitmez derler ya, çileğin faydaları öyle işte.
Bugün değineceğimiz konu ise bu harika meyvenin tadına doyum olmayan reçeli. Nasıl yapılır, incelikleri nelerdir ve de nasıl yenir. Nasıl yenir kısmı işin şakası tabii, isterseniz ekmeğe sürün isterseniz kaşık kaşık yiyin, kimse size karışamaz söz konusu çilek reçeli ise!
Reçel her evde kahvaltının kraliçesidir. Siz de çilek reçeli varsa o kahvaltıya ben doyamam diyenlerdenseniz, reçel yapmak için çilekleri çoktan bir kenara biriktirdiniz. Koyu kırmızı ve mis kokulu olanların reçelleri çok daha güzel oluyormuş, henüz reçel hazırlığı yapmayanlara bir bilgi olsun.
Elbette çok zor bir şey değil reçel yapmak ama bazı püf noktalarına dikkat edildiği zaman dillere destan bir reçelle akılları baştan almanız da mümkün. Şimdi sizi bu ufak bilgilerle aydınlatalım ve tarifimizi vermeye başlayalım.
Çileklerin Seçimi;
Çilek müdavimleri iyi bilir ki çileği meyve olarak tüketirken de pasta yaparken de reçel yaparken de iyi seçmek gerekir. Hormonlu ve tatsız çilekler tatsız bir elma yiyormuşsunuz hissi verebilir.
Öncelikle güzel çilek mis gibi kokar. Adeta bir çiçek bahçesindeymişsiniz gibi his yaşatır. Reçel için çilek alırken mümkün olduğunca olgunlaşmış ve küçük olan çilekleri tercih edin. Tadına bakmadan almayın.
Şekeri yerinde ve çok sert olmayan çilekleri tercih edin. Yeşil çilekleri asla kullanmayın.
Çilek Reçeli Malzemeleri
- 1 kilo çilek
- Damak zevkinize göre 3 ya da 4 su bardağı toz şeker (çoğunlukla bu oran 1’e 1 şeklinde yapılır. Yani 1 kilo çilek için 1 kilo toz şeker)
- Yarım limon suyu veya 1 çay kaşığı kadar limon tuzu
Çilek Reçeli Tarifi
- Çileklerin yapraklarını (saplarını) temizledikten sonra güzelce yıkıyoruz. 5-10 dakika kadar su dolu bir kapta beklettikten sonra süzgeç ile süzüyoruz.
- Eğer çilekleriniz büyük ise bıçak ile 2 ya da 3 parçaya bölebilirsiniz.
- Büyük bir tencere içerisine çilekleri alıyoruz ve üzerine şekeri döküyoruz. Eğer çileğin gramajından fazla şeker kullanırsanız reçeliniz için ilerleyen zamanlarda şekerlenme sorunu kaçınılmaz olacaktır.
- Ardından tencerenin kapağını kapatıp bir gece bekletiyoruz. Bu süre içerisinde şekerler ile çileğimiz bütünleşecek ve onu sulandıracak.
- Ertesi gün hiç su eklemeden çileklerimizi ocağa koyuyor ve orta ateşte ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Bu aşamadan sonra tencerenin kapağı kapalı olmamalı.
- Kaynamaya başlayınca kısıp üzerinde oluşmaya başlayan köpükleri mümkün olduğunca almamız gerekiyor. Bunu yapmamızın sebebi yine şekerlenmeyi önlemek. Bazı kaynaklar ekşimeyi de engellediğini söylüyor.
- Reçelimiz kısık ateşte 10 15 dakika kadar daha pişirmeye devam ediyor ve koyulaşıyor.
- Reçel istenilen kıvama gelmeye başlayınca limon suyu veya limon tuzunuzu ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.
- Ortalığa mis gibi kokusu yayılmaya başlayınca da bir kenara alıyor ve soğumasını bekliyoruz. Ve reçelimiz hazır!
Püf Noktaları:
- Reçelin pişmesine yakın eklediğiniz limon yerine limon tuzu da kullanabiliyorsunuz, hatta limon tuzu çok daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.
- Reçeli uzun süre kaynatmak koyulaşmasını sağlıyor. Koyu kıvamlı reçel hem lezzet olarak daha yoğun olduğu gibi dayanıklılığı da aynı oranda artıyor.
- Reçeli pişirdikten sonra kavanozlara aldığınızda üstündeki köpüğü almanız, şekerlenmesini önlüyor.
- İyice soğumadan kavanozun kapağını kapatırsanız küflenmeye neden olabilirsiniz. Ancak reçelleri hemen tüketmeyecekseniz ocağı söndürdükten yaklaşık 10 dakika sonra kavanozlara koyup kullanılmamış kapakları kapatıp kavanozları ters çevirebilirsiniz.
Sık Karşılaşılan Sorunlar:
- Çilek reçeliniz bir süre sonra şekerlenebilir. Bu durumda bir tencereye alarak kısık ateşte şekerler eriyene kadar tekrardan kaynatabilirsiniz ve sorun ortadan kalkar.
- Çilek reçeli fazla koyu olursa ne yapmalı? Bu durumda bir miktar şerbet hazırlayın. Yani su ve şekeri kaynatın. Ardından reçelinizle karıştırın. Doğrudan soğuk su veya içme suyu ilave etmeye kalkmayın.
- Çilek reçeli sulu olursa ne yapmalı? Daha koyu kıvamlı bir çilek reçeli ile karıştırabilirsiniz. Tekrardan kaynatırsanız çileklerinizin rengi kararabilir. En doğal yöntem ise güneşte bekletmektir.
Evet siz de benim gibi çilek düşkünü iseniz, reçeli, marmelatı, suyu her halinden faydalanmak isteyenlerdensiniz demektir. O halde sakın Çiçek Sepeti’nin birbirinden çılgın çilekli meyve sepeti ürünlerine bakmadan geçmeyin, yoksa denemediğiniz için çok üzülürsünüz.
Meraklısına; Çiçeklerle yapılan reçeller