Trend

Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Özellikle mutfakta, kullandığınız ürünleri hemen temizlemeniz oldukça önemlidir. Bu sayede ürünleri çok daha uzun süre kullanabilirsiniz. Kahve makineleri de kullandıktan hemen sonra temizlemeniz gereken ürünlerin başında gelir. İyi bir kahve demlemek kadar iyi bir kahve makinesi temizliği yapmak da önemlidir. Biz de bu yazımızda adım adım kahve makinesi nasıl temizlenir, ondan bahsedeceğiz! 

Adım Adım Filtre Kahve Makinesi Temizliği

Kahve makinesini temizlemek, bir sonraki kahvenizin tadını etkileyeceği için önemlidir. Kahve makinesinde kalan kalıntılar, kahvenizin tadında bozulma oluşmasına sebep olabilir. Kirlilik, zamanla filtrenin damlama işlemini bozabilir. Bu yüzden, filtre kahve makinesinden moka pota kadar her ürünün, kahve demledikten sonra derinlemesine temizlenmesi gerekir. 

Kahve telveleri, direkt olarak suyla temizleyemeyeceğiniz doğal yağlara sahiptir. Bu yüzden temizleme işlemi için sadece su ile durulama yapmanız yeterli değildir. Filtre kahve makinesinde; demleme sepetini, kahve ve su haznesini derinlemesine temizlemeniz gerekir. Moka pot ürününde de yine tüm alanları temizlemeniz önemlidir. Ayrıca artık kahve taneleri nemli ortamda kaldıkça makinenizde küflenme gibi sorunlar oluşmasına da sebep olabilir. Kısaca; mutlaka kahve makinenizi düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Kahve makinesi temizliği yaparken kimyasal malzemeler kullanmadan, doğal malzemeler ile temizlik yapabilirsiniz. Bu sayede içtiğiniz kahvelerin tadında bozulma olmasını da engellemiş olursunuz. Şimdi gelin, adım adım kahve makinesi temizliği nasıl yapılır, yakından bakalım!

Kahveseverlerin Sahip Olmak İsteyeceği Ürünler

Adım Adım Kahve Makinesi Temizliği

Demleme sepeti, sürahi ve diğer pek çok aparat, kahve makinesinin temizlenmesi gereken alanlardandır. Mineral birikintiler, kahve artıkları ve benzerinin temizliği önemlidir. Bu noktada sabun ve su ile kahve makinesinin temziliğini yapabilirsiniz.

kahve makinesi temizliği
Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Su ve Sabun ile Kahve Makinesi Temizliği 

Adım 1: Demleme Sepeti ve Filtreyi Makineden Ayırın

Kahve makinesini temizlemeye kahve makinesinin filtresinden başlayabilirsiniz. Her kullanımdan sonra kahve makinesindeki filtre kağıdı sepetini çıkarmanız gerekir. Bu aşamada filtre kağıdını atabilirsiniz. Eğer tek kullanımlık filtre kağıdı kullanmak istemiyorsanız kumaş filtre kağıtlarına bir şans verebilirsiniz. 

Adım 2: Bir Kabın içine Ilık Su ve Sabun Ekleyin

Bu aşama, filtre kağıdı sepetinde oluşan yağlardan sepeti arındırma aşaması. Elinizi yakmayacak ama çok da soğuk olmayacak bir suyu derin bir kaba doldurun. Daha sonra doğal içerikli bir bulaşık deterjanını suya ekleyin. Filtreyi suya koyup bir süre bekleyin. Daha sonra yumuşak bir bezle ya da sünger ile filtre haznesini yıkayın. Temizlediğiniz parçaları kurumaları için bırakın.

Kahve Makinesi Temizliği
Adım Adım Kahve Makinesi Temizliği

Adım 3: Sürahiyi Temizleyin

Kahve sürahisi de her kullanımdan sonra temizlemeniz gereken alanlardan biridir. Özellikle çeşme suyu kullanıyorsanız kireç, sürahide birikip tortu oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden her kullanımdan sonra sürahiyi temiz su ve sabun ile yıkayabilirsiniz. Sürahinin içine eliniz ulaşmıyorsa uzun saplı temizlik fırçalarından yardım alabilirsiniz. Daha sonra yumuşak bir bez ile sürahiyi silip kurulayabilirsiniz. 

Adım 4: Kahve Makinesini Silin

Son olarak kahve makinesi de bir bez ile silerek temizleyebilirsiniz. Kapakta kalan kalıntıları, tozları ya da etrafta oluşan kahve damlamalarını da temizledikten sonra kahve makinesini birleştirebilirsiniz. Kuruyan parçaları tekrar yerine takıp kahve makinesini ertesi güne kadar bırakabilirsiniz!

Sirke ile Kahve Makinesi Temizliği

Mutfaktaki en iyi ve doğal temizleyicilerden biri sirkedir. Sirke, özellikle kalsiyum mineral birikimini engellemek, kahvenizin tadının bozulmasını önlemek için idealdir. Kahve makinesinde oluşabilecek kireç birikintisini önlemek ya da kireci temizlemek için sirkeyi kullanabilirsiniz. Yine de her ihtimale karşı kahve makinesinin kılavuzunu okumayı unutmayın. 

İhtiyacınız olanlar: Sirke, yumuşak bir sünger, sıcak su.

Kahve makinesi temizliği
Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

1. Parçaları Makineden Ayırın

Yine yukarıda anlattığımız adımlar gibi, öncelikle kahve makinesini parçalara ayırıyoruz. Filtre ve sürahiyi kahve makinesinden ayırarak temizlik işlemine başlıyoruz. Demleme sepetini, sürahiyi ve varsa su haznesini makineden ayırdıktan sonra su ile sirkeyi karıştırmaya başlayabilirsiniz. 

2. Sirke ve Suyu Karıştırıp Temizliğe Başlayın

Yeteri kadar suyu ve bir ölçü sirkeyi makinenin su haznesine koyun. Yaklaşık 5-10 dakika kadar sirkeli karışımın kireçleri çözmesini için bekleyin. Daha sonra, aynı kahve demler gibi adımlara devam edin. Yani eğer kağıt filtre kullanıyorsanız kağıdı yerleştirin ve bu kez makineyi kahvesiz şekilde çalıştırın.

Filtre kahve makinesi nasıl temizlenir
Adım Adım Kahve Makinesi Temizliği

3. Su Döngüsü

Bu aşamada aslında sirkeli su ile yaptığınızı temiz su ile yapacaksınız. Yani su haznesine temiz su koyun, filtre kağıdını değiştirin ve kahve makinesini yeniden çalıştırın! Bu sayede makineyi doğal malzemelerle tamamen temizlemiş olacaksınız!

4. Filtre Sepeti ve Sürahinin Temizliğini Yapın

Filtre kağıdı yerleştirdiğiniz hazneyi ve sürahiyi makineden ayırın. Ilık su ile bu parçaları yukarıda anlattığımız şekilde yıkama işlemini tamamlayın. Son olarak kuru ve yumuşak bir bez ile tüm parçaları kurulayıp makineyi birleştirebilirsiniz!

Birbirinden kullanışlı filtre kahve makinelerini ve çeşitli temizlik malzemelerini ÇiçekSepeti‘nin geniş ürün yelpazesinde inceleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan her ürüne online olarak, indirimli şekilde ulaşabilirsiniz!

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir